Pyszne, mięciutkie i wilgotne babeczki przygotowane na kwaśnej śmietanie , z dodatkiem czekoladowej kawy inki, nie są zbyt słodkie , mają zrównoważony smak są banalnie proste do przygotowania, nie potrzeba nawet miksera, wystarczy wymieszać składniki rózgą kuchenną, cieszą oczy . Uwielbiane przez dzieci. Najlepiej smakują z kubkiem kakao. Do babeczek można użyć kawy zbożowej o innym smaku np. karmelowym, bardzo polecam jedne lepszych :)
Papilotki ze zdjęcia można nabyć w sklepie Dr.Oetker.
Składniki na 12 sztuk
3 duże jajka
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
1/3 szklanki oleju
½ szklanki drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego Dr.Oetker
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mleka w proszku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka czekoladowej kawy inki
Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Śmietanę przed przygotowaniem babeczek wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej i ogrzać do temperatury pokojowej.
Jajka w całości wbić do szklanej miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią, dodać śmietanę oraz olej, roztrzepać rózgą kuchenną, tak aby była jednolita masa.
W drugiej miseczce wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz mleko w proszku, wsypać do mokrych składników i wymieszać tylko do połączenia.
Papierowe foremki na muffinki włożyć do metalowej formy, nakładać białe ciasto łyżką do połowy objętości foremek. Do reszty pozostałego ciasta, wsypać czekoladową inkę, wymieszać łyżką i nałożyć małymi porcjami na ciasto jasne.
Piec w piekarniku przez 30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół. Po upieczeniu lekko uchylić piekarnik i zostawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Proste, jakie smakowite:) i super te papilotki;))
OdpowiedzUsuńNie ukrywamy, że przyciągneła nas kawa w Twoim przepisie :) ojj... chętnie byśmy spróbowali tego cuda. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuń