Składniki:
Ciasto:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 czubate łyżki mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
20 dag ryżu
800 ml mleka 2%
szczypta soli
10 dag cukru
1 cytryna
3 łyżeczki żelatyny
40 dag sera białego zmielonego
1/2 laski wanilii
Dekoracja:
1 galaretka cytrynowa
dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny
liście melisy
Sposób przygotowania:
Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm- samo dno.
Pieczemy 20 minut w temp 170*c następnie studzimy .
Masa serowa: Mleko gotujemy z cukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską wanilii, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-ryż ma się rozpadać i być kleista papka.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy do ciepłego jeszcze ryżu, mieszamy.
Studzimy lekko, dodajemy serek i całość miksujemy, wylewamy na zimny biszkopt.
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.Owoce kroimy na mniejsze kawałki, układamy na masie serowej zalewamy galaretką, wstawiamy na całą noc do lodówki.Przed podaniem dekorujemy świeżą melisą.
Życzę smacznego ;-)