STRONY

wtorek, 28 kwietnia 2015

Zupa z zielonych szparagów i dymki

  • Zupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania.
  • Dobry sposób na wykorzystanie do niej niedzielnego rosołu.





  • Składniki:

    wiązka zielonych szparagów -40 dag
    2-3 cebule dymki
    3 łyżki masła
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    100 g serka śmietankowego topionego
    1 litr bulionu rosołowego
    szczypta białego pieprzu do smaku
    szczypta gałki mielonej muszkatołowej
    sól himalajska do smaku
    grzanki z masełkiem
    cienki szczypiorek do posypania zupy

  • Sposób przygotowania:

  • Z szparagów usunąć zdrewniałe końce, nie trzeba ich obierać, blanszować 3 minuty w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru, osączyć pokroić na kawałki.
  • Dymkę umyć pokroić drobno-razem ze szczypiorem,W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy dymkę i szparagi smażymy 3 minuty po czym wsypujemy mąkę , przesmażamy chwilę,



  • wlewamy gorący bulion rosołowy, dodajemy topiony serek, doprawiamy gałką solą i białym pieprzem gotujemy całość 5 minut, zestawiamy z ognia, rozlewamy na talerze, posypujemy szczypiorkiem.
  •                                                                               Podajemy z grzankami.

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Tarta z pokrzywami i szparagami-danie główne

  • Kiedy szparagi pojawiają się w sklepach to znak że wiosna zawitała na dobre, pokrzywy są młodziutkie, połączyłam te dwa smaki i wyczarowałam takie oto danie :) 
  • Gwarantuję że nic nie parzy, a pokrzywa to wdzięczne zioło, przekonajcie się !
  • Korzystajmy, bo sezon na szparagi też trwa zdecydowanie za krótko!





Składniki:

Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
15 dag masła
4 łyżki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/2 kg zielonych szparagów
2 garście młodych pokrzyw

Masa jajeczna:
3 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
10 dag ostrego sera żółtego np cheddar
szczypta bazylii
sól morska do smaku
pieprz biały mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, dodać pokrojone zimne masło i żółtko, wlać zimną wodę i szybko zagnieść ciasto. Nakłuć gęsto widelcem. Wylepić ciastem natłuszczoną okrągłą formę do tarty o śr około 28 cm-dno i boki.Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.


Nadzienie: Pokrzywy myjemy kładziemy na sito i przelewamy wrzącą wodą osączamy .
















Szparagi -zielone nie wymagają obierania, oderwać tylko zdrewniałe końce.obwiązujemy nitką i gotujemy na stojąco 2-3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru tak aby główki nie były zanurzone ponieważ szybko miękną.Osaczamy z wody kroimy na kawałki, tak samo siekamy pokrzywę.

Masa jajeczna: Jajka ubijamy mikserem na puszysto, wsypujemy sól dodajemy pieprz, szczyptę bazylii, wlewamy śmietanę oraz starty ser mieszamy masę.
















Przygotowanie tarty: Na ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto,

Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno.


















Życzę smacznego ;-)
Ps. Mój przepis bierze udział w akcji organizowanej na Durszlaku "Lokalna kuchnia Tomasza Jakubiaka"

Jakubiak lokalnie

Jeśli ktoś chciałby nabyć książkę można ją kupić pod tym linkiem

KLIK

sobota, 25 kwietnia 2015

Zrazy schabowe w serowym sosie

  • Danie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-)



  • Składniki:

    5 sznycli ze schabu
    100 g serka topionego śmietankowego
    50 g sera cheddar
    2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych
    pęczek natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    sól i pieprz do smaku
    mąka pszenna do obtoczenia
    3 łyżki masła
    1 szklanka bulionu rosołowego
  • Sposób przygotowania:

  • Mięso myjemy rozbijamy na cienkie płaty,solimy i doprawiamy pieprzem do smaku, serek topiony ucieramy z posiekaną natką pietruszki, roztartym ząbkiem czosnku,
  • wsypujemy mielone orzechy laskowe, dodajemy starty ser cheddar, mieszamy na gładką pastę.

  • Nadziewamy masą serową każdy płat mięsa, zawijamy w roladki dość ciasno aby się nie rozwalały-można spiąć wykałaczkami.Obtaczamy w mące pszennej.
  •  Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy roladki z każdej strony,

  • zalewamy gorącym bulionem rosołowym i dusimy pod przykryciem około 35 minut aż będą miękkie, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy.

  • Ps. Sos sam gęstnieje podczas gotowania, nie trzeba niczym zagęszczać :-) 
Smacznego!

piątek, 17 kwietnia 2015

Pszenny chleb na zakwasie

  • Chleby na zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną magią, do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas,  od tamtej pory przepadłam, chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że  prosty uda się każdemu!





Składniki:

55 dag mąki pszennej typ 700
22 dag czynnego zakwasu
2 łyżki mąki graham 1850
2 łyżki mąki orkiszowej
1 płaska łyżka miodu sztucznego
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki ziaren kminku

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę.
















Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do formy keksowej o wym 23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik na półkę niżej stawiamy naczynie żaroodporne z wodą .




Wstawiamy wyrośnięty chleb pieczemy 10 minut po czym temp zmniejszamy do 200*ci pieczemy jeszcze 25 minut. Studzimy na kratce.

                                                                               Smacznego!

czwartek, 16 kwietnia 2015

Kołacz serowo-ryżowy z owocami

  • Puszysty biszkopt i niebanalna masa: serowo ryżowa tworzą wyśmienite ciasto na różne okazje a owoce są kropką nad "i "Deser na ciepłe dni.




Składniki:


Ciasto:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 czubate łyżki mąki tortowej
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
20 dag ryżu
800 ml mleka 2%
szczypta soli
10 dag cukru
1 cytryna
3 łyżeczki żelatyny
40 dag sera białego zmielonego
1/2 laski wanilii

Dekoracja:
1 galaretka cytrynowa
dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny
liście melisy

Sposób przygotowania:

Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm- samo dno.
Pieczemy 20 minut w temp 170*c następnie studzimy .






Masa serowa: Mleko gotujemy z cukrem i otartą skórką z całej cytryny, oraz łyżką soku z niej wyciśniętego, wydrążoną laską wanilii, wsypujemy przepłukany ryż, gotujemy do miękkości cały czas mieszając około 30 minut-ryż ma się rozpadać i być kleista papka.


Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody dodajemy do ciepłego jeszcze ryżu, mieszamy.



Studzimy lekko, dodajemy serek i całość miksujemy, wylewamy na zimny biszkopt.



Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.Owoce kroimy na mniejsze kawałki, układamy na masie serowej zalewamy galaretką, wstawiamy na całą noc do lodówki.Przed podaniem dekorujemy świeżą melisą.

                                                         







                                                                      Życzę smacznego ;-)

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Roladki z sałatą i zielonym pesto

  • Prosta propozycja na wiosenno-letni obiad, delikatne mięso z kurczaka, zielone pesto, sałata i ser mozzarella to ciekawe i smaczne połączenie.
  • Propozycja powstała z tego co było w lodówce-więc spontanicznie, skusicie się na takie połączenie smaków?




Składniki :
  • 1 podwójny filet z kurczaka
    4-5 liści sałaty lodowej
    4 łyżeczki zielonego pesto
    1 kulka sera mozzarella
    sól morska do smaku
    pieprz zielony ziarnisty

    Panierka:
    2 jajka
    mąka pszenna
    bułka tarta
    olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Fileta z kurczaka myjemy dzielimy na cztery porcje, rozbijamy delikatnie przez woreczek foliowy aby nie porozrywać mięsa, oprószamy solą i posypujemy utartym w moździerzu zielonym pieprzem, smarujemy zielonym pesto układamy pokrojoną w paski sałatę oraz ser mozzarella pokrojony na plastry, 



zawijamy roladki, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na wolnym ogniu na oleju z każdej strony na złocisto. 
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
  •                                                         Życzę smacznego :-)

czwartek, 9 kwietnia 2015

Sernik śmietankowo-malinowy

  • Jeden z moich ulubionych serników o idealnie kremowej konsystencji, z białą czekoladą , delikatny, z orzeźwiającą warstwą malinową, kochają go moje dzieci . Cenię go za łatwość przygotowania, gwarantuję że uda się każdemu  nie ma za co tego ciasta nie kochać. Pycha!




Składniki:

Na blaszkę o wym 25/30 cm

Ciasto:

1,5 szklanki mąki pszennej
150 g masła
1 łyżka śmietany 18%
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
3 łyżki cukru

Warstwa serowa:
1 kg mielonego twarożku z wiaderka
3/4 szklanki cukru
5 białek
2 żółtka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1/2 tabliczki białej czekolady
olejek śmietankowy
2 łyżki masła

Warstwa malinowa:
30 dag malin świeżych lub mrożonych
200 ml wody
4 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 galaretki malinowe




  • Sposób przygotowania:


    Ciasto: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, dodać żółtka, śmietanę oraz posiekane masło Zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno wyłożonej pergaminem formy prostokątnej.



    Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W oddzielnym naczyniu zmiksować ser z żółtkami, cukrem, olejkiem śmietankowym, dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz miękkie masło, wlać śmietankę oraz wsypać budyń zmiksować krótko-tylko do połączenia.Na koniec dodać ubite białka i wymieszać na najniższych obrotach.Wylać masę na kruche ciasto.Piec około 45 minut w temp 175*c.Studzić przy uchylonych drzwiczkach do momentu aż będzie całkowicie zimny.

    Warstwa malinowa: Maliny wsypać do rondelka wlać wodę wsypać cukier dodać sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu 3-5 minut, zestawić z ognia wsypać galaretki i mieszać do rozpuszczenia. Tężejącą masę wylać na zimny sernik, zostawić na całą noc w lodówce do stężenia.

                                                                               Życzę smacznego -:)