STRONY

wtorek, 30 czerwca 2015

Sałatka egzotyczna z brzoskwinią i pędami bambusa

Połączenie soczystych brzoskwiń ,  pędów bambusa, ryżu i kurczaka to udany eksperyment.
Sałatka wyszła niebanalna i bardzo smaczna, podbije serca wielu osób.
Podana w salaterce BOGUCICE-AGAWA PLATIN 





 

Składniki:

100 g ryżu długoziarnistego
100 g sera żółtego np goudy
40 dag fileta z kurczaka
1 puszka brzoskwiń
1 mała puszka pędów bambusa
1 puszka kukurydzy
1/2 cebuli
2-3 łyżki oleju
1 łyżka majonezu
przyprawa hiszpańska do smaku
sól do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku


Sposób wykonania:

Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy w drobną kostkę oprószamy przyprawą hiszpańską z dodatkiem kurkumy, obsmażamy na patelni aż mięso będzie miękkie, odstawiamy do wystudzenia.

Ryż gotujemy na sypko w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy do miski, studzimy. Brzoskwinie, osączamy kroimy w kostkę, cebulę siekamy, ser ścieramy na tarce jarzynowej, kukurydzę i pędy bambusa osączamy z zalewy,wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku, solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, odkładamy do lodówki do schłodzenia.

Smacznego ;-)

Torcik karpatkowy o smaku kiwi

  • Ciasto ptysiowe i orzeźwiający krem śmietanowy z kiwi to idealny wypiek na letnie dni, Polecam dla osób poszukujących wyrafinowanych smaków, zawsze się udaje!
Wypiek dumnie prezentuje się na Porcelanie Bogucice z serii:FILONA 
na drugim planie talerzyk DIAMENT GOLD





Składniki:

Ciasto: na dwie okrągłe foremki o śr 22 cm

3/4 kostki masła
1 1/4 szklanki wody
1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
6 dużych jaj

Masa śmietanowa z kiwi:

3 sztuki dojrzałego kiwi
1 galaretka kiwi
1/2 szklanki wody
1/2 litra śmietany 36%
3 łyżki cukru
polewa czekoladowa








Sposób wykonania:

Masło przekładamy do rondla, wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli, gotujemy, do wrzątku wsypujemy mąki mieszamy energicznie aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia i dobrze się połączy, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego ciasta wbijamy po jednym jajku nie przerywając ucierania, do skończenia, ciasto rozdzielamy na 4 części , smarujemy cienko spody wyłożonej pergaminem tortownicy i w ten sposób pieczemy 4 placki w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temp 180*c.


Krem: Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w kostkę , zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i gotujemy aż cukier się rozpuści, miksujemy blenderem, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.


Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy zimną ale jeszcze płynną masę z kiwi miksujemy na krem, masą przekładamy placki, uzyskując w ten sposób dwa torciki. Dekorujemy polewą czekoladową.Chłodzimy w lodówce.


Życzę smacznego!




niedziela, 28 czerwca 2015

Wstążki makaronowe w sosie cytrynowym

  • Makaron i sos cytrynowy to orzeźwiające i niebanalne połączenie choć niepozornie wygląda to danie smakuje wspaniale, a przy tym nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych,
  • mnie takie proste dania najbardziej smakują, podałam je w miseczce MALTA-PORCELANA BOGUCICE







Składniki:
25 dag makaronu wstążki

Sos cytrynowy:
1/2 cytryny ze skórką
10 dag serka ricotta
250 g słodkiej śmietanki 22%
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka bazyliowego pesto
pieprz kolorowy ziarnisty
sól morska do smaku
bazylia do dekoracji



Wykonanie dania:

Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple.

Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz wyciśnięty sok z połówki cytryny, podgrzewamy aż serek się rozpuści, po chwili dodajemy pesto bazyliowe, doprawiamy do smaku solą , do sosu dodajemy makaron i mieszamy.

Danie rozkładamy na talerze posypujemy grubo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym, podajemy od razu.


Życzę smacznego!

Pierogi z bobem, boczkiem i cebulką


  • Dziś zapraszam Was na pierożki z bobem, to sezonowe pierożki najlepiej smakują gdy jest dostępny młody bób, dodałam do nich wędzony chudy boczek i cebulę, wyszło pyszne danie obiadowe które znika z talerzy w mig!

  • Danie podałam na przepięknym talerzu z serii AGAWA GOLD -BOGUCICE 







Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    gorąca woda-około 300 ml
    1 łyżeczka soli
    1 jajko
    mąka do podsypania

    Nadzienie:
    80 dag świeżego bobu
    2 cebule
    40 dag boczku wędzonego
    2 łyżki oleju
    sól morska do smaku
    pieprz świeżo mielony do smaku


Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę wbijamy jajko solimy, polewamy gorącą wodą i delikatnie łączymy ciasto, następnie zagniatamy elastyczne ciasto .



Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały. 




Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy olejem i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.


Ciasto wałkujemy, wykrawamy duże kółka np szklanką, nakładamy po czubatej łyżeczce farszu zlepiamy brzegi. Gotujemy pierożki w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia, przed podaniem polewamy okrasą ze słoninki.






                            Życzę smacznego!

http://www.porcelanabogucice.pl/

Bóbmania

            

piątek, 26 czerwca 2015

Risotto z kurczakiem i bobem

  • Risotto jest daniem które zazwyczaj wystarcza za dwudaniowy obiad, teraz w sezonie urozmaiciłam go i dodałam świeży bób, danie wyszło aromatyczne, delikatne i przepyszne!
Danie podałam na przepięknej porcelanie Bogucice-Julia Gold 







Składniki:


100 g ryżu
40 dag fileta z kurczaka
40 dag bobu
1 duża marchewka
1 duża cebula
jarzynka lub sól do smaku
pieprz kolorowy świeżo mielony
5 łyżek oliwy
3/4 szklanki wody


Sposób przygotowania:


Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, odcedzamy, trzymamy w cieple. Bób również gotujemy około 5 minut po czym odcedzamy, przelewamy zimną wodą, obieramy z łupin.





Cebulę obieramy, siekamy drobno, marchew ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, fileta kroimy w paseczki, wrzucamy na patelnię wlewamy oliwę doprawiamy jarzynką i przesmażamy 5 minut,po czym wlewamy wodę i gotujemy 20 minut, gdy mięso będzie gotowe, wsypujemy ugotowany bób i ryż, całość mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem.Podajemy gorące.


Smacznego życzę ;-)




Bóbmania

czwartek, 25 czerwca 2015

Torcik serowy z czereśniami

  • Soczyste czereśnie to prawdziwe zwiastuny lata, ich smak przywodzi o pokuszenie użycia ich w różnych ciastach, tak powstał ten przepyszny w smaku serowy torcik z nutą kokosu, prawdziwa kwintesencja lata!








Ciasto:
Tortownica o śr 22 cm
3 jajka
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka budyniu czekoladowego
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka oleju
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
100 ml wody
50 ml likieru kokosowego CANARI

Masa serowa:
300 ml śmietany kremówki 30%
35 dag twarożku kremowego (mielonego)
150 ml likieru kokosowego CANARI
3 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
Czereśnie ilość wg uznania
Liście świeżej melisy do dekoracji


Wykonanie:

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy mikserem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodając cukier puder , olej i żółtka, do ciasta dodajemy mąkę przesianą z budyniem czekoladowym oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie rózgą mieszamy ciasto do połączenia. Wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno i pieczemy Okło 25-30 minut w temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta.



Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe.






Masa serowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości gorącej wody przestudzoną żelatynę-należy robić to bardzo ostrożnie aby nie porobiły się grudki. 

Tak przygotowaną masę serową wykładamy na nasączone likierem ciasto, wciskamy w środek kilka obranych z pestek czereśni, posypujemy wierzch startym ciastem biszkoptowym dekorujemy pozostałymi czereśniami i melisą. Chłodzimy co najmniej 3 godziny w lodówce do stężenia masy.

 


Życzę smacznego!





                                              
W świat przepysznych alkoholi i likierów zapraszam Was na stronę 

środa, 24 czerwca 2015

Zupa z czereśni i czerwonego wina

  • Uwielbiam letnie owocowe zupy, tym razem zrobiłam z soczystych czereśni na półsłodkim winie czerwonym ze szczyptą ognistego pieprzu cayenne ..jaki smak? musicie przekonać się sami, dla mnie poezja!




 

1/2 kg czereśni
200 ml wina półsłodkiego czerwonego
100 ml wody
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka miodu rzepakowego
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżka mąki kukurydzianej
świeża mięta




Czereśnie myjemy i drylujemy. Wino mieszamy z wodą,odlewamy 1/4 szklanki i rozprowadzamy w nim mąkę kukurydzianą, resztę gotujemy na wolnym ogniu bez pokrywki około 10 minut, żeby część wina odparowała,po czym dodajemy cukier puder oraz miód.


Po dosłodzeniu wrzucamy czereśnie gotujemy 3 minuty, po czym zagęszczamy zupę mąką kukurydzianą rozrobioną w winie, doprawiamy szczyptą pieprzu cayenne, odstawiamy do schłodzenia.

Posypujemy świeżą posiekaną miętą. Najlepiej smakuje zimna z lodówki podana z małą ilością grubego makaronu.

Smacznego!