Pomysł na ten torcik powstał gdy ugotowałam za dużo czerwonych buraczków, więc
niewiele myśląc
wykorzystałam je do ciasta :) z czekoladowym maślanym kremem to czysta poezja smaków :)
Ciasto podałam na talerzyku Porcelana Bogucice-GLORIA
Ciasto podałam na talerzyku Porcelana Bogucice-GLORIA
Składniki:
na tortownicę o wym 22 cm:
3 jajka
2 czubate łyżki kakao
10 dag cukru pudru
10 dag mąki tortowej
1/2 szklanki oleju roślinnego3 jajka
2 czubate łyżki kakao
10 dag cukru pudru
10 dag mąki tortowej
3 ugotowane buraki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
Czekoladowy krem:
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
16 g cukru waniliowego
35 dag masła 82 %
15 dag deserowej czekolady
50 ml czystej wódki
Przygotowanie:
CIASTO: Ugotowane obrane
i zimne buraki ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem
na gładką puszystą masę, wlewamy olej, oraz nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce mąkę
wymieszaną z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, oraz
starte buraki, delikatnie mieszamy. Wylewamy do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem tortownicy. Pieczemy 30 minut w temp 180*c-do suchego
patyczka.
KREM:
Całe
jajka ubijamy z cukrem pudrem oraz z cukrem waniliowym nad parą aż masa będzie biała i lśniąca, odstawić
do wystudzenia.
Czekoladę łamiemy na małe kawałki rozpuszczamy w
małej miseczce w kąpieli wodnej.
Miękkie masło- o temp pokojowej ubić do białości,
dodać rozpuszczoną czekoladę
wmieszać dokładnie i ubijając dodawać po łyżce masy jajecznej aż do skończenia- gdy powstanie gładki puszysty
czekoladowy krem. zimne ciasto przekroić wzdłuż na połowę,
przełożyć połową kremu resztą
rozsmarować wierzch ciasta, udekorować dowolnie np: startą czekoladą lub płatkami z czekolady. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!