Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem
budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto
które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja
jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki krupczatki
25 dag masła
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego Oetker
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetker
20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu
Beza z bakaliami:
4 białka
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce)
Krem budyniowy:
½ litra mleka
20 dag masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
1,2 kg obranych winnych jabłek
3 czubate łyżki cukru z cynamonem
100 ml wody
2 galaretki agrestowe Oetker
Polewa chałwowa:
½ szklanki słodkiej śmietanki
60-70 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
100 g herbatników maślanych
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki krupczatki
25 dag masła
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego Oetker
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetker
20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu
Beza z bakaliami:
4 białka
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce)
Krem budyniowy:
½ litra mleka
20 dag masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
Masa jabłkowa:
1,2 kg obranych winnych jabłek
3 czubate łyżki cukru z cynamonem
100 ml wody
2 galaretki agrestowe Oetker
Polewa chałwowa:
½ szklanki słodkiej śmietanki
60-70 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
100 g herbatników maślanych
Sposób wykonania:
CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką
krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka,
oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto,
okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto
dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm
wyłożone pergaminem.
Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową .
BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając
łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta
kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego
piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki
zostawić do całkowitego wystudzenia.
KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami,
do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się
mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło
utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.
MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze
plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną
się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich
rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.
POLEWA CHAŁWOWA: Śmietankę podgrzać w rondelku ,
dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i
zgęstnienia.
PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden
placek kruchy, rozsmarować, ułożyć warstwę z herbatników,
wylać tężejącą
masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem
Polać polewą chałwową.
Polać polewą chałwową.