Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 30 września 2015

Ciasto z bakaliami kremem budyniowym i masą jabłkową

Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni! Idealne również na świąteczny stół. Jedne z lepszych jakie jadłam.






Składniki:


Ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki krupczatki
25 dag masła
½ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego Oetker
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Oetker
20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu

Beza z bakaliami:
4 białka
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag mieszanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, rodzynki, żurawina, nerkowce)

Krem budyniowy:
½ litra mleka
20 dag masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
3 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego

Masa jabłkowa:
1,2 kg obranych winnych jabłek
3 czubate łyżki cukru z cynamonem
100 ml wody
2 galaretki agrestowe Oetker

Polewa chałwowa:
½ szklanki słodkiej śmietanki
60-70 g chałwy waniliowej 

Dodatkowo:
100 g herbatników maślanych

Sposób wykonania:


CIASTO KRUCHE: Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem. 
Smarujemy po równo konfiturą porzeczkową .


BEZA: Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy. Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia.


KREM BUDYNIOWY: Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.


MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.


POLEWA CHAŁWOWA: Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia.

PRZEŁOŻENIE: Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować, ułożyć warstwę z herbatników, 
wylać  tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem
Polać polewą chałwową.


Smacznego !


Jabłko z cynamonem 2015


Jesienne słodkości!

wtorek, 29 września 2015

Lekkie wina na jesienne dni....

Są w życiu momenty, kiedy butelka dobrego wina jest tym czego człowiekowi naprawdę potrzeba. Rozgrzeje, pocieszy, poprawi humor.
Odpowiednio dobrane do potraw, podkreślą ich smak , idealne jako towarzysz imprezy czy pikniku.



Chciałabym Wam dziś przedstawić recenzję win które miałam okazję wypróbować, na pierwszy rzut poszło wino     El Sol (Ambra)



Jeśli szukasz najlepszego, półsłodkiego różowego wina, to El  Sol Rose przypadnie Tobie do gustu. Mnie zachwyciło urokiem prostoty.

Charakteryzuje się bladoróżową barwą i żurawinowo-wiśniowym bukietem. 
Przyjemnie drażni nasze podniebienia, pozostawiając lekko owocowy posmak. Jest to wino znakomicie zharmonizowane  i orzeźwiające. 

Sprawdzi się świetnie do potraw pikantnych, makaronów a także  deserów lub samodzielnie jako aperitif. 

Uwydatni charakterystyczny smak serów w szczególności sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami.

Podawaj schłodzone do temperatury 6°C.

To propozycja dla osób pełnych pozytywnej energii i optymizmu. Czyli coś dla mnie! To wino  polecam!


Drugim winem jest:

               MIONETTO PROSECCO D.O.C. TREVISO (Vinpol)

Włoskie wino musujące z regionu Treviso, białe, bardzo wytrawne, wytwarzane z białej odmiany winogron Glera (Prosecco) o przyjemnym smaku lukrecji, miodu i akacji. Wino to stanowi znakomitą bazę do najsłynniejszego włoskiego koktajlu bellini: 7/10 wina ProseccoMionetto oraz 3/10 soku ze świeżych, białych brzoskwiń.
Wspaniałe jako aperitif.




Wino charakteryzuje się niezwykłą świeżością smaku oraz niską zawartością alkoholu (ok. 11%) idealnie komponuje się ze wszelkimi daniami. Subtelnie wyczuwalna jest w nim  nuta miodu, dojrzałego jabłka i soczystej brzoskwini.

Wino musujące polecam podawać w wąskich i wysokich kieliszkach, dzięki temu bąbelki utrzymują się na dłużej.Oczywiście schłodzone.
Zdecydowanie dla amatorów wytrawnych smaków :-)


Są to produkty biorące udział w konkursie winiarskim na który Was gorąco zachęcam! http://konkurswiniarskiprw.pl/











czwartek, 24 września 2015

Niespodzianka i Zagadka


Dziś od  firmy WSP  Społem-MAJONEZ KIELECKI  otrzymałam niespodziankę, otwieram i totalne zaskoczenie, gdyż nie spodziewałam się jej w ogóle, ale powiem Wam takie niespodzianki sprawiają że buzia śmieje się od ucha do ucha.





Razem z upominkiem dostałam niezłe zadanie-mam odgadnąć  jaką nowość planuje wprowadzić na rynek
WSP Społem …i bądź tu mądra :D

Na pewno coś pysznego! To wiem, bo produkty tej firmy goszczą w moim domu od lat! Musztarda jest, chrzan jest, sosy o różnych smakach są .....

Stawiam na  Majonezowy Dressing o jakimś smaku  –tego jeszcze nie było! No bo chyba nic, co by mogło powstać poprzez krojenie czy tarcie?  
chyba nic warzywnego? 

Bardzo jestem ciekawa co to będzie, czy zgadłam ? a Wy? 

Życzę miłego dnia!

wtorek, 22 września 2015

Sernik kokosowy z chia i pianką z białej czekolady

Delikatny, kremowy o  posmaku kokosu z chrupiącymi po podniebieniu nasionami chia, nie spotkałam się jeszcze z tak pieczonym sernikiem, zazwyczaj nasiona szałwii hiszpańskiej,  były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować  i nasiona wykorzystać do pieczenia.
Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie, wyszło to przy pewnej rozmowie ;-)   
Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji….

Zdecydowanie warto go wypróbować ! 





Składniki:

Ciasto na tortownicę o śr 22 cm:
1 szklanka mąki
15 dag masła
3 łyżki cukru
1 żółtko

Masa serowa:
½ kg mielonego twarogu półtłustego
3 jajka
1 białko
½ szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 płaskie łyżki nasion chia od Skworcu
1 szklanka mleczka kokosowego
2 łyżki budyniu śmietankowego

Kremowa pianka:
1 szklanka śmietany słodkiej 30%
50 g białej czekolady
1 łyżka cukru pudru

Dekoracja:
Niebieska posypka z opłatka (waflowa)

Wykonanie sernika:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.



Masa serowa:
Nasiona chia przesypać do kubeczka zalać mleczkiem kokosowym, zamieszać, odstawić na 20 minut w celu napęcznienia. Zrobi się galaretka.
Mielony twaróg, umieścić w misie miksera dodać pozostałe składniki, zmiksować , krótko, po czym wlać mleczko z nasionami i ponownie zmiksować, tylko do połączenia.


Masę serową, wylać na kruche ciasto, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut, po czym temperaturę pieczenia zmniejszyć do 160*c i piec jeszcze 30 minut.
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystygnięcia.



Kremowa pianka:
Czekoladę rozpuścić w miseczce w kąpieli wodnej, Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, z cukrem pudrem, wlać rozpuszczoną czekoladę-ochłodzoną i zmiksować.


Masą posmarować zimny sernik, oprószyć niebieską posypką z opłatka.


Życzę smacznego!



niedziela, 20 września 2015

Kasza jaglana z karmelizowanymi figami

O właściwościach kaszy jaglanej nie trzeba nikomu tłumaczyć, połączyłam ją z karmelizowanymi figami, posypałam dużą ilością prażonych nasion i stworzyłam pełnowartościowy zdrowy posiłek.






Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
2,5 szklanki chudego mleka
szczypta soli
1 łyżka miodu rzepakowego
1 laska wanilii
5 świeżych fig
1 łyżka cukru brązowego cynamonowego
2 łyżki masła
3 łyżki wody
3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat,

zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie osłodzić miodem.

Odstawić ją w ciepłe miejsce na 10 minut aby "doszła"

Figi myjemy kroimy na cząstki. 
W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy owoce, zasypujemy cukrem, dodajemy ziarenka wanilii, karmelizujemy około 2 minuty po czym ostrożnie wlać wodę , zamieszać trzymać na ogniu do momentu powstania syropu.
Na suchej patelni prażymy mieszankę ziaren ,od czasu do czasu potrząsając patelnią. Studzimy. 
Kaszę wyłożyć do miseczki, polać karmelizowanymi figami, posypać ziarnami, od razu podawać.

Życzę smacznego!

wtorek, 15 września 2015

Orkiszowa szarlotka z makową bezą

Kosz jabłek- i co dalej? jak to co, szarlotka! Dom pachnący szarlotką to szczęśliwy dom, pełen ciepła, tym razem postawiłam na orkiszowe ciasto, masę z winnych jabłek z dodatkiem skórki z pomarańczy i makową bezę, całość wyszła krucha, pyszna! Najlepsza jeszcze ciepła......

Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień Porcelana Bogucice





Składniki:


Ciasto :
2 szklanki czubate mąki orkiszowej typ 650
4 żółtka
250 g masła
1/2 szklanki cukru trzcinowego brązowego
1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:
1 kg winnych jabłek (po obraniu)
4 łyżki cukru
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka soku z cytryny
1 kisiel cytrynowy

Beza makowa:
4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
2 płaskie łyżki suchego maku
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
cukier z cynamonem lub cynamon
1 łyżka bułki tartej

Wykonanie:

Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą.



Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką.




Beza: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy stopniowo po łyżce cukier puder, oraz suchy mak.















Pianę wykładamy na jabłka, wyciągamy pozostałe ciasto z zamrażarki i kruszymy na bezę. 
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45 minut-do zrumienienia.

Udanych wypieków ;-)

Jabłko z cynamonem 2015

piątek, 11 września 2015

Sałatka gyros z chipsami o smaku grillowanych warzyw

Popularna i dobra sałatka gyros z kapustą pekińską sosem kebab -gyros z warstwą chipsów o smaku grillowanych warzyw, na imprezach rodzinnych niezastąpiona, zapraszam do wypróbowania jej w tej nowej wersji!






Składniki:


1/2 kapusty pekińskiej-(u mnie dość duża)
1 podwójny filet z kurczaka
2 łyżki oliwy
przyprawa do gyrosa
sól do smaku
100 g chipsów o smaku grillowanych warzyw
1 cebula
5 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki sosu kebab-gyros ostrego 
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu łagodnego


Sposób przygotowania:


Kapustę pekińską myjemy osuszamy kroimy cieniutko, cebulkę szatkujemy drobno. Resztę warzyw kroimy w kostkę. Mięso myjemy kroimy oprószamy przyprawą do gyrosa, smażymy do miękkości na oleju. Studzimy.

Poszatkowaną kapustę mieszamy z cebulką układamy pierwszą warstwę w naczyniu szklanym polewamy sosem kebab gyros.

Następnie wykładamy warstwę mięsną. Przykrywamy znów warstwą z kapusty. 
Smarujemy cienko majonezem, układamy pozostałe składniki tak aby ogórki były na wierzchu, delikatnie solimy całość, polewamy ketchupem, przykrywamy reszta kapusty i chipsami. 

Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 
Podajemy.





czwartek, 10 września 2015

Muffinki czekoladowo -piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn

Czekoladowe babeczki z nutą piernikową z delikatnym kremem ze śmietanki i sera mascarpone, polane konfiturą z jeżyn i borówek, to propozycja na wspaniały słodkie deser!

Muffinki podane na talerzu Kamila-BOGUCICE






Składniki:

Babeczki:
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody

Krem śmietanowy:
300 ml śmietany kremowej 30%
2 czubate łyżki serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Domowa konfitura jeżynowo-borówkowa

Wykonanie:

Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. 

Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. 

Mąkę przesiać z proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c. Wystudzić.

Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej, wyciskać na babeczkach dowolny wzór, polać konfiturą jeżynowo-borówkową i podawać. 
Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj