Włoskie danie obiadowe na bazie
makaronu cukinii, białego wina , pyszne, aromatyczne i łatwe do zrobienia.
Uwielbiam takie obiady w 20 minut, parę sezonowych składników jak cukinia, makaron każdy lubi, wino zawsze znajdzie się w barku przecież i radzę z niego nie rezygnować bo wspaniale podkręca smak tego dania które zostało przygotowane w całości na patelni do serwowania Guzzini-Latina którą nabyłam jakiś czas temu w sklepie internetowym rossi.pl
Polecam zajrzeć, są tam cudeńka dla kuchni i domu. Ta potrawa to pierwszy test na tej patelni, całość komponowała się znakomicie!
Uwielbiam takie obiady w 20 minut, parę sezonowych składników jak cukinia, makaron każdy lubi, wino zawsze znajdzie się w barku przecież i radzę z niego nie rezygnować bo wspaniale podkręca smak tego dania które zostało przygotowane w całości na patelni do serwowania Guzzini-Latina którą nabyłam jakiś czas temu w sklepie internetowym rossi.pl
Polecam zajrzeć, są tam cudeńka dla kuchni i domu. Ta potrawa to pierwszy test na tej patelni, całość komponowała się znakomicie!
Patelnie z
tej serii posiadają aluminiowy korpus o zmiennej grubości, który gwarantuje
szybkie nagrzewanie oraz równomierne rozchodzenie się ciepła na całej
powierzchni naczynia. Dodatkowo korpus pokryto gładką powłoką ceramiczną dzięki której garnki zyskują właściwości
nieprzywierające oraz odporność na zarysowania. Powłoka ta sprzyja również
zdrowiu, gdyż do jej produkcji nie używa się PFOA (kwasu perfluorooktanowego)
składnika popularnego teflonu, który podczas smażenia w wysokich temperaturach
wydziela szkodliwe substancje. Niepodważalną zaletą powłoki ceramicznej jest
równie fakt, że jest niezwykle łatwa w utrzymaniu czystości - można myć ją pod bieżącą wodą lub za pomocą
zmywarki. Patelnia jest przystosowana do używania na większości kuchenek oprócz
indukcyjnych płyt grzewczych.
Fajny design przyciąga
wzrok, pięknie prezentuje się na kuchence. Jestem z niej mega zadowolona.
Składniki:
25 dag makaronu casarecce
1/2 cukinii
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryczki chilli
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgine
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 22%
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g sera grana padano
1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili
Sól morska do smaku
Pieprz czarny do smaku
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy extra virgine
100 ml białego wytrawnego wina
200 ml słodkiej śmietanki 22%
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g sera grana padano
1 łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili
Sól morska do smaku
Pieprz czarny do smaku
natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy
oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy,
dodajemy pokrojoną na paski paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki,
dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka
osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż
sos zacznie gęstnieć, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz włoską
przyprawą.
Makaron gotujemy jak w
przepisie na opakowaniu, odcedzamy gorący dodajemy do sosu, mieszamy całość, posypujemy
startym serem grana padano, oraz natką pietruszki.
Serwujemy prosto z patelni.