STRONY

sobota, 29 kwietnia 2017

Ciasto "Bananowa straciatella"



Maj za pasem, a tu ciągle zimno i deszczowo, pogoda działa przygnębiająco i jak tu rozpalić grilla?

Zawsze jednak można w domowym zaciszu zrobić wtedy coś dobrego.


Wyjątkowe ciasto,   bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek. Polecam!


Składniki:

Forma 24/24 cm

150 g podłużnych biszkoptów
330 g jogurtu naturalnego gęstego
1 szklanka słodkiej śmietany 30%
½ szklanki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
2 banany
1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:
Kiść winogrona bezpestkowego
2 banany

Sposób przygotowania:

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały, gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem , wlać tężejącą galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany, wymieszać szpatułką.


Formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką.

Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.



Smacznego!




środa, 26 kwietnia 2017

Ciasto jogurtowe z malinami i cytrynową kruszonką




Pyszne wilgotne ciasto jogurtowe które można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami, aromatyczne, mięciutkie i łatwe do przygotowania, cytrynowa kruszonka dodaje mu rześkości, doskonałe na słodki podwieczorek z kubkiem kakao. Palce lizać!


Składniki:


Kruszonka:
4 czubate  łyżki mąki pszennej
50 g masła
4 łyżki cukru
Skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny

Ciasto:
6 jaj
¾ szklanki cukru
1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
20 dag masła
1 torebka budyniu śmietankowego lub waniliowego
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
25-30 dag malin świeżych lub mrożonych
Cukier puder do oprószenia


Sposób przygotowania:


Ciasto przygotowujemy od kruszonki:
Mąkę mieszamy z cukrem, oraz otartą skórką z jednej cytryny, dodajemy wiórki zimnego pokrojonego masła, wlewamy sok z cytryny i w palcach rozcieramy do połączenia-nie zagniatamy, kruszonka ma być sypka. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.


Ciasto: 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,  sodą, oraz proszkiem budyniowym.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ucieramy do uzyskania pulchnej masy, cały czas miksując  wbijamy po jednym jajku każde następne gdy masa się połączy, wsypujemy mąkę, na przemian dodajemy jogurt, miksujemy aż ciasto będzie gęste i jednolite.
Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy o wym 25/30 cm, wygładzamy łyżką, posypujemy malinami oraz grubo kruszonką. 

Pieczemy 45-50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Zimne przed podaniem posypujemy pudrem.


Słodkich wypieków!

poniedziałek, 24 kwietnia 2017

Zupa krewetkowa po polsku



Uwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . 

Zupę ugotowałam w garnku  Royal  ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu, cechą tej serii są czerwone elementy; ergonomiczne, powlekane silikonem  rączki w patelniach i uchwyty w garnkach. Czarna barwa w połączeniu z czerwonymi idealnie wyprofilowanymi detalami, podkreślającymi ładny wygląd naczyń sprawia, iż są one wspaniałą ozdobą wnętrza.  
Garnki zaopatrzono w funkcjonalne i dekoracyjne szklane pokrywy zwieńczone czerwonym uchwytem .


Przeznaczone są do wszystkim rodzajów kuchenek, również indukcyjnych

Jakość, wygoda i przystępne ceny to atuty, polecam zajrzeć!




 Składniki:


6 ziemniaków
23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych
½ pora
½ czerwonej papryki
½ puszki kukurydzy
50 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka klarowanego masła
1 litr bulionu warzywnego
1 liść laurowy
Szczypta oregano do smaku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem. 
W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać. 
Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie, wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony, doprawić do smaku oregano, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą , gotować jeszcze chwile do rozpuszczenia serka. 

Zupa jest gotowa.
Smacznego!






piątek, 21 kwietnia 2017

Ciasto jabłkowa bajka



Bardzo obiecujące połączenie smakowe. Puszysty biszkopt nasączony cytrynowym ponczem, warstwa jabłek z galaretką i delikatny krem śmietanowo-budyniowy zwieńczony posypką z kokosu. Jedno z lepszych warstwowych ciast. Polecam!


Składniki:

Biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
½ szklanki przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu

Masa jabłkowa:
1,2 kg winnych jabłek
4 łyżki cukru

Masa budyniowo-śmietanowa:
1 szklanka śmietany kremówki
 2 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka
2 czubate łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
20 dag podłużnych biszkoptów
10 dag wiórek kokosowych białych

Sposób przygotowania:


Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany.
Masa ma być puszysta.

Wylewamy do wyłożonej pergaminem –samo dno blachy o wym 25-30 cm
Pieczemy 30 minut w temp 170*c. Po upieczeniu studzimy. Wyciągamy z formy na kratkę.

Poncz:
Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

Masa jabłkowa:
Obrane i pokrojone jabłka prażymy w rondelku z cukrem do momentu aż puszczą sok i zaczną się rozpadać, zdejmujemy z ognia i wsypujemy suche galaretki, mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy
do wystudzenia.

Masa budyniowo śmietanowa;
Żelatynę zalewamy 150 ml gorącego mleka, gdy spęcznieje podgrzewamy w kąpieli wodnej aż się całkowicie rozpuści.

Budyń gotujemy w dwóch szklankach mleka tak jak przepisie na opakowaniu, do gorącego dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy do połączenia, zostawiamy do całkowitego wystudzenia-w trakcie tej czynności mieszamy budyń kilkakrotnie aby masa pozostała gładka.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodając w trakcie miksowania cukier puder, oraz po łyżce zimnego budyniu aż do uzyskania puszystego kremu.

Złożenie ciasta:
Biszkopt przekładamy z powrotem do blaszki, nasączamy równomiernie ponczem, wykładamy tężejącą masę jabłkową, na jabłkach rozkładamy podłużne biszkopty, wykładamy masę śmietanowo-budyniową, posypujemy wiórkami. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Słodkich wypieków!



czwartek, 20 kwietnia 2017

Makaron z jogurtem cukinią i suszonymi pomidorami




Domowe posiłki muszą być różnorodne i kolorowe, tym razem postawiłam na wiosenną zieleń z dodatkiem suszonych pomidorów .

 Lekkie mimo, że z makaronem,  pyszne i bezmięsne, doprawione ziołami , świeżą aromatyczną bazylią która potrafi nadać potrawie charakteru i  tartym drobniutko parmezanem. Obiad w  20 minut.


Składniki:

Porcja dla 2 osób:
25 dag makaronu muszelki
100 g naturalnego jogurtu Bio
½ cukini
½ pora
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili (miałam w zalewie olejowej)
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
40 g startego drobno parmezanu
4 listki świeżej bazylii
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta ziół włoskich do smaku

Sposób wykonania:


Jogurt mieszamy z tartym drobniutko parmezanem, odstawiamy na czas gotowania makaronu w temp pokojowej.
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. 
Mieszamy z jogurtem. 
Trzymamy w cieple.

Por kroimy na paseczki tak samo cukinię, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. 
Wrzucamy na patelnię dusimy na małym ogniu pod przykryciem na oliwie aż cukinia będzie przesmażona ale jeszcze dość twarda, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz papryczkę chili,  smażymy minutę, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami włoskimi  i posiekaną bazylią , makaron rozkładamy na talerze, przykrywamy warzywami,  dekorujemy listkami bazylii, podajemy od razu.


Smacznego!

wtorek, 18 kwietnia 2017

Waniliowy sernik gotowany




Sernik bez pieczenia. Prawdziwa słodka gratka, delikatny w smaku o budyniowo-kremowej konsystencji, na warstwie maślanych herbatników, choć ma w sobie białą czekoladę nie jest przesłodzony. Idealny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wyjdzie każdemu.


Składniki:


Kwadratowa tortownica 24/24 cm

1 kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica
5 jajek
20 dag masła
½ szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
½ tabliczki białej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ szklanki mleka
35 dag herbatników maślanych
Biała czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:


Masło przełożyć do garnka, rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry oraz dodać połamaną na kawałki czekoladę, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą aż masa się rozpuści i połączy. 

Budynie i mąkę ziemniaczaną  rozprowadzić w mleku, wlać do masy serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa zgęstnieje.

Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć jedną warstwę herbatników, wylać połowę ciepłej masy, wyrównać, ułożyć herbatniki, zalać resztą masy i przykryć ostatnią warstwą herbatników, udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. 

Pozostawić w temp pokojowej do ostygnięcia, następnie włożyć na całą noc do lodówki aż sernik stężeje.

Smacznego!

wtorek, 11 kwietnia 2017

Ciasto piaskowe z mieszanką keksową



Proste jak budowa cepa, smaczne i aromatyczne, piekę go tak często , że znam na pamięć, zawsze wychodzi cudownie smakuje ………z kubkiem mleka, tak lubię najbardziej. Jedno z najprostszych ciast do niedzielnej kawy Primy  czy na słodki poczęstunek.
Kawę Primę dostałam do testowania w ramach kampanii Streetcom

 Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką wystarczy,  że zalogujesz się na stronie KLIK  i zaczniesz wypełniać ankiety, polecam bo kampanie są świetne, zarówno spożywcze, kosmetyczne jak i wiele innych ;) Każdy znajdzie coś dla siebie.



Składniki:

4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
 1 szklanka mąki pszennej typ 500
½ szklanki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
1 kisiel cytrynowy
2- 3 łyżki kandyzowanej mieszanki keksowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat cytrynowy do ciast

Dodatkowo:
Lukier lub polewa z białej czekolady
Dowolna posypka

Sposób przygotowania:


Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy do temp pokojowej. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, ubijamy do uzyskania gęstej prawie białej piany. 

Mąkę pszenną mieszamy w misce z mąką ziemniaczana kisielem w proszku oraz proszkiem do pieczenia, wsypujemy stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewamy rozpuszczone masło, dodajemy aromat, delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie do połączenia. 

Na sam koniec dodajemy mieszankę keksową, ponownie delikatnie mieszamy. 
Wylewamy ciasto do podłużnej formy  o wym 12/39 cm natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. 

Pieczemy 45-50 minut w temp 180*c (do suchego patyczka)
Studzimy przy otwartych drzwiczkach, zimne ciasto wyciągamy z formy na kratkę, dekorujemy polewą i posypką.

Słodkich wypieków!

sobota, 8 kwietnia 2017

Tarta maślano-czekoladowa




 Tarta grzechu warta, mega czekoladowa na kruchym maślanym cieście, jeden mały kawałek zdecydowanie zaspakaja „głód „na słodkie, udekorowana wonnymi fiołkami, apetycznie wygląda, rewelacyjnie smakuje. Wypróbujcie sami, ja ją uwielbiam!

Składniki:

Forma 24-26 cm


Maślane ciasto kruche:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
60 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego  cytrynowego
1 jajko
Szczypta soli

Nadzienie :
330 ml śmietanki 30%
3  tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao
1 płaska łyżeczka prawdziwej kawy
½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
Zielona sól hawajska do posypania-niekoniecznie
Garść świeżych kwiatów fiołka

Sposób przygotowania tarty:


Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy razem, wylepiamy spód i boki natłuszczonej formy do tarty, przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy suchy groch lub ceramiczne kuleczki-obciążamy, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 20 minut, na kilka minut przed końcem pieczenia papier z grochem usunąć i podpiec spód na złocisto.
Wystudzić.

Masa:
Śmietankę wlewamy do rondla, podgrzewamy ale nie gotujemy, dodajemy serek oraz cukier puder, mieszamy do rozpuszczenia. Do ciepłej masy dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, wsypać kawę,  mieszać do uzyskania jednolitej masy. 
Gdyby nadal były grudki należy całość zmiksować blenderem na puszysto.
Wylać na kruchy spód,
wyrównać łyżką.
Włożyć do lodówki na czas aż masa zastygnie .

Przed podaniem leciutko posypać solą, udekorować kwiatami fiołków.



Słodkich wypieków!






piątek, 7 kwietnia 2017

Muffinki a'la pizza




Prawie każdy uwielbia domową pizzę, robiłam ją już na różne możliwe sposoby,  na jej wzór powstały wytrawne muffinki, dodatki do takich babeczek możemy dobierać  wg swoich upodobań, choć są czasochłonne - wyrastanie ciasta, wycinanie, robienie farszu, to jednak wygląd i smak wynagradza wszelkie trudy, taką formą podania będą zachwyceni zwłaszcza najmłodsi, smakowały całej mojej rodzinie i fajnie prezentowały się na talerzu.

Ciasto drożdżowe rozwałkowałam  wałkiem silikonowym na stolnicy,  te gadżety  otrzymałam w ramach współpracy z firmą Galicja Dla Twojego domu, idealnie sprawdziły się jako niezbędnik kuchenny, taka stolnica zajmuje bardzo mało miejsca, zawijamy w rulon i chowamy do szuflady. Wałek natomiast jest poręczny również silikonowy dzięki temu nic się do niego nie lepi, wałkowanie ciasta nim to sama przyjemność!
 Każda Pani domu może się w nie  zaopatrzyć, są różne kolory które można dopasować do wystroju kuchni,  jedyny mały minus daję za wymiary stolnicy, mogłaby być ciut większa. Zachęcam do zapoznania się z większym asortymentem sklepu, plusem są przyjazne ceny.


Składniki:

na 24 sztuki muffinek:

Ciasto:
½ kg mąki pszennej
300 ml ciepłej wody
7 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 jajko
3 łyżki oliwy lub oleju

Nadzienie:
7 sztuk dużych pieczarek
1 duża cebula
½ puszki kukurydzy
15 dag szynki gotowanej
½ papryki czerwonej
15 dag startego żółtego sera
1 łyżeczka masła
Zioła prowansalskie do smaku
Sól do smaku
 Świeżo mielony pieprz do smaku

Jak wykonać ? 


Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać jajko, wyrobić gładkie ciasto, w razie konieczności dolać wody lub dosypać troszkę mąki, wyrobione oprószyć lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż objętość cia
sta się podwoi.




W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz:
Pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię, na małym ogniu smażyć aż puszczą sok i nadmiar wody odparuje, wtedy dodać posiekaną cebulę, masło, smażyć aż cebula zmięknie, zestawić z ognia, dodać posiekaną szynkę, paprykę, osączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego sera, doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.



Wyrośnięte ciasto wyłożyć na silikonową stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na cienki płat ciasta, dużą szklanką wycinać kółka. Formę w kształcie babeczek wysmarować lekko olejem, włożyć do środka krążki ciasta drożdżowego, łyżeczką nakładać farsz.


Posypać resztą startego sera, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 25-30 minut.
Podawać z dowolnymi dodatkami np. ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego!