Maj za pasem, a tu ciągle zimno
i deszczowo, pogoda działa przygnębiająco i jak tu rozpalić grilla?
Zawsze jednak można w domowym
zaciszu zrobić wtedy coś dobrego.
Wyjątkowe ciasto, bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z
jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka
czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe
wykonanie nie licząc czasu tężenia galaretek i mamy smaczne ciasto na słodki poczęstunek.
Polecam!
Składniki:
Forma 24/24 cm
150 g podłużnych biszkoptów
330 g jogurtu naturalnego gęstego
1 szklanka słodkiej śmietany
30%
½ szklanki cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
2 banany
1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
Kiść winogrona bezpestkowego
2 banany
Sposób przygotowania:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w
300 ml wrzątku, zostawić do wystudzenia. Banany obrać pokroić na plastry, skropić
sokiem z cytryny aby nie ściemniały, gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o
grubszych oczkach.
Śmietanę kremówkę ubić na
sztywną pianę, dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem , wlać tężejącą
galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany,
wymieszać szpatułką.
Formę wyłożyć podłużnymi
biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką.
Galaretki agrestowe rozpuścić w
700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone
banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!