STRONY

czwartek, 30 sierpnia 2018

Zimne cannelloni z mozarellą, ricottą, bakaliami i szynką parmeńską


Kuchnia włoska jest bardzo zróżnicowana w zależności od regionu a jedzenie dla Włochów jest bardzo ważne,  potrafią godzinami przebywać w kuchni , rozkoszując się każdym daniem i winem. Najlepsze makarony, najlepsza pizza, bruschetta, obłędne tiramisu, długo by wymieniać-kocham tą śródziemnomorską kuchnię. Z chęcią mogłabym mieszkać w tym bogatym kulinarnie i nie tylko kraju.



Z wszystkich włoskich dań na szczególną uwagę zasługują anipasti, czyli przystawki, dlatego ja na konkurs przygotowałam zimne cannelloni z delikatną mozarellą bakaliami i szynką parmeńską, nie chwaląc się wyszło obłędnie pyszne! Trochę jest z nimi zabawy,ale warto. 
Doskonały pomysł na letnią kolację we dwoje z lampką półwytrawnego włoskiego białego wina.
Polecam! 





Składniki dla dwóch osób:

6 grubych rurek cannelloni
1 opakowanie mozzarella  Galbani
15 dag sera ricotta Galbani
8 dag szynki parmeńskiej w plastrach
5 dag suszonych fig
5 dag suszonych moreli
5 dag orzechów włoskich
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron cannelloni  wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 7-8 minut, najlepiej aby pozostał jędrny i lekko twardy czyli al dente, delikatnie odcedzić i przelać bardzo zimną wodą, ułożyć na talerzu każdą rurkę osobno aby się nie posklejał.


Przygotować nadzienie:
Mozzarellę osączyć z zalewy , zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach , przełożyć do miski, wymieszać z serem ricotta, dodać pokrojone w kostkę bakalie i połowę pokruszonych drobno orzechów włoskich, szynkę parmeńską pokroić w kosteczkę ,  dodać do masy, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, całość wymieszać.


Wypełnić farszem cannelloni, pomagając sobie małą wąską łyżeczką, ułożyć na talerzu obtoczyć w pozostałych pokruszonych orzechach włoskich, włożyć do lodówki na godzinę, przed podaniem pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku udekorować rukolą. Podawać ze schłodzonym winem.




Buon appetito!

Przepis bierze udział w konkursie:





środa, 29 sierpnia 2018

Kotlety ziemniaczane z suszonymi pomidorami


Puszyste i mięciutkie kotlety ziemniaczane z dodatkiem suszonych pomidorów i natki pietruszki, świetna alternatywa na pozbycie się  pozostałych z obiadu ziemniaków, są smaczne i mało pracochłonne, świetnie smakują z sosem pomidorowo-bazyliowym, pieczarkowym a nawet dipem jogurtowym.






Składniki:
½ kg gotowanych ziemniaków 
½ szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
3 suszone pomidory z zalewy
1 pęczek natki pietruszki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Bułka tarta do panierowania
Olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z łyżką masła do lekko złocistego koloru, zdjąć z ognia, wystudzić.

Gotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, połączyć z posiekaną natką pietruszki, pokrojonym drobno suszonym pomidorem , wbić jajko, wsypać mąkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem , dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem i dokładnie wymieszać.

 Formować owalne kotleciki obtaczać w bułce tartej obsmażyć na złocisto na rozgrzanym oleju.
Smacznego ! 




poniedziałek, 27 sierpnia 2018

Kotlet z indyka po zbójnicku


Zwykły kotlet wcale nie musi być nudny, pomysłowa panierka , aromatyczna marynata czy sos sprawiają, że nawet najzwyklejsze mięso nabiera innego smaku , polecam na pyszny codzienny,  pożywny obiad.
W ten sam sposób można zrobić kotlety schabowe czy fileta z kurczaka.





Składniki:

1 kg fileta z indyka
3 jajka
4 ząbki czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka musztardy
1 łyżka majonezu
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych do obtoczenia
1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
Olej do smażenia

Przygotowanie:
Filet z indyka  pokroić na plastry, rozbić na kotlety.

Przygotować marynatę:
Jajka roztrzepać w misce w solą i pieprzem, dodać posiekane drobno ząbki czosnku, dodać majonez, ketchup, musztardę i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Rozbite mięso włożyć do miski z marynatą, dokładnie przemieszać, przykryć folią i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie panierować każdego kotleta w bułce wymieszanej z pokruszonymi płatkami, smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisto.

Smacznego!



czwartek, 23 sierpnia 2018

Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami


Bardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego,  strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington’s. Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru.



Składniki:

1 rulon ciasta francuskiego (30 dag)
3 kwaśne jabłka
3 śliwki węgierki
10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia
100 ml śmietany kremówki
1 łyżka ciemnego rumu
2 łyżki masła
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 jajko do posmarowania ciasta
Płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:
Jabłka oskrobać,  pokroić na plasterki, śliwki po usunięciu pestek na grubsze paski, na patelni rozpuścić masło, wrzucić owoce, króciutko obsmażyć  tak aby owoce były jędrne. Zestawić z ognia, wystudzić, wymieszać z pokrojonymi w kostce pierniczkami, skropić rumem, wlać śmietankę, wsypać cukier i przyprawę do piernika, całość wymieszać .

Świeże ciasto francuskie rozwinąć z rulonu, ułożyć na pergaminie do pieczenia, rozłożyć nadzienie z jabłek i śliwek i zawinąć jak roladę, zwinięciem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać płatkami migdałów. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika na grzaniu góra dół i piec 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180*c i dopiekać jeszcze 15-20 minut (do zrumienienia)
Po upieczeniu kroić na grubsze plastry jak roladę.





Słodkich wypieków! 
W przepisie został użyty produkt z Kuchni Świata


poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Ciasto kruche ze śliwkami, bezą i migdałami

Kruchy migdałowy spód warstwa soczystych lekko kwaśnych śliwek i słodziutka beza, to połączenie smakowe jest tak pyszne że blaszka tego ciasta poszła w pół godziny na letnim rodzinnym spotkaniu. Warte upieczenia !



Ciasto kruche:
30 dag  mąki pszennej
4 żółtka
10 dag zmielonych migdałów
15 dag masła, zimnego
8 dag  cukru pudru
1 cukier z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Warstwa śliwkowa:
75 dag  ciemnych śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego

Beza:
4 białka
szczypta soli
20 dag drobnego  cukru
1 czubata  łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ szklanki płatków migdałowych do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:
Mąkę pszenną wsypać na stolnicę, wymieszać z mielonymi migdałami, cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone zimne masło z lodówki, wlać aromat migdałowy i wsypać szczyptę soli, posiekać nożem a potem szybko zagnieść jednolite kruche ciasto.
Owinąć w folię spożywczą, włożyć na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować lub wylepić do wyłożonej pergaminem formy o wym 25/30 , ponakłuwać widelcem włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika z termo obiegiem i zapiec 20 minut aż będzie lekko złociste. Wyjąć z piekarnika. Piekarnika nie wyłączać!
Śliwki wypestkować pokroić na kawałki, posypać cukrem oraz mąką ziemniaczaną , wymieszać, wyłożyć na kruchy  jeszcze ciepły spód.

Beza:
Składniki na bezę muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na gęstą pianę ze szczypta soli, powoli wsypujemy po łyżce drobny cukier cały czas miksując  aż beza będzie gęsta i lśniąca, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy do połączenia. 

Bezę wykładamy na śliwki, wygładzamy, posypujemy płatkami migdałowymi , wkładamy do ciągle nagrzanego piekarnika, temperaturę pieczenia natychmiast zmniejszamy do 140*c (termo obieg) i pieczemy 1 godzinę.


Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach aż ostygnie.
Słodkich wypieków!





wtorek, 7 sierpnia 2018

Sernik ze śliwkami i migdałową kruszonką



Pełnia lata to dobry czas aby cieszyć się najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich soczyste pachnące słońcem moje ulubione śliwki, przygotowuję z nich powidła, sosy, serniki które obowiązkowo posypuję maślaną migdałową kruszonką , ale nie jest to zwykła kruszonka!
Gdy tylko wkładam ten sernik do piekarnika, czuję unoszący się w kuchni wspaniały zapach, zapach słonecznego lata! Mój autorski przepis.






Tortownica 26 cm
Składniki:
Sernik:
75 dag mielonego twarogu
4 duże wiejskie jajka
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
6-8 sztuk ciemnych śliwek
1 łyżka suchego maku

Kruszonka:
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mielonych migdałów
12 dag zimnego masła 82%

Sposób przygotowania sernika:
Mielony twaróg umieścić w misce, dodać całe jajka, wsypać mleko w proszku oraz budyń śmietankowy i cukry, wlać mleko zwykłe i całość krótko zmiksować mikserem tylko do uzyskania gładkiej jednolitej masy, nie miksować długo aby niepotrzebnie nie napowietrzać masy.

Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać masę serową, wygładzić, ułożyć połówki śliwek bez pestek skórką do dołu. 
Na obrzeżach sernika rozsypać dookoła łyżkę suchego maku. Przygotować kruszonkę i nagrzać piekarnik do 180*c na grzaniu góra-dół.


Kruszonka:
W misce połączyć mąkę pszenną i mielone na pył migdały oraz brązowy cukier, dodać wiórki pokrojonego zimnego masła, całość rozetrzeć w palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę, posypać  sernik, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę.

Studzić przy uchylonych drzwiczkach.



Słodkich wypieków ;)

*W przepisie zostały użyte produkty z Kuchnie Świata





niedziela, 5 sierpnia 2018

Panna cotta ze śliwkami w rumie



Warstwa słodkiego waniliowego deseru w połączeniu z duszonymi śliwkami o smaku korzennego goździka i delikatnego rumu daje słodycz której ciężko się oprzeć, czasu do przygotowania nie zabierze wiele , dla tego smaku warto zrobić choć raz w sezonie słodkich soczystych śliwek.







Składniki na 4 porcje/szklane pucharki

Warstwa waniliowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
½ szklanki cukru
4  listki żelatyny

Warstwa śliwkowa
10 dojrzałych ciemnych śliwek
1-2 łyżki cukru brązowego trzcinowego (zależy jak słodkie są śliwki)
2 łyżki wody
1 goździk
50 ml rumu
2 listki żelatyny


Sposób przygotowania:

Warstwa waniliowa:
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu, po 5 minutach odcisnąć w dłoniach dodać do masy śmietanowej,
wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia.

Rozlać po równo do czterech szklanych pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.


Warstwa śliwkowa:
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na kawałki, włożyć do rondelka, zasypać cukrem, dodać goździka wlać dwie łyżki wody, doprowadzić do wrzenia, następnie wlać rum i dusić do momentu odparowania aż śliwki będą miękkie ale nie rozpadające się. Zestawić z ognia.
Żelatynę namoczyć tak jak robiliśmy przy warstwie waniliowej, dodać do gorących śliwek i wymieszać, zostawić do wystygnięcia.

Tężejący mus rozłożyć na warstwie waniliowej, dowolnie udekorować, podawać schłodzony prosto z lodówki.

RADY:
Do deseru można użyć zwykłej żelatyny, 1 listek to 1 łyżeczka zwykłej, ale ja polecam listki dużo łatwiejsze w użyciu :) 



sobota, 4 sierpnia 2018

Maślane ciasto ze śliwkami



Śliwki to pełnia lata, kuszą soczystym kolorem, słodkim zapachem i nie sięgnąć po nie byłoby grzechem J Dojrzałe idealnie nadają się do słodkich wypieków, Maślane ucierane ciasto ze śliwkami i odrobiną aromatycznego cynamonu jest mięciutkie i obłędnie pyszne. Sekretem udanego ciasta są składniki, używamy prawdziwego masła i wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową-nie ma opcji by nie wyszło! Idealne na słodki letni  podwieczorek. Polecam!

Ceramiczna forma o śr 26/28 cm lub tortownica

Składniki:
25 dag miękkiego masła 82%
4 wiejskie jajka
3 szklanki mąki tortowej
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką cytrynową
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dużych śliwek
1 łyżka cukru pudru do oprószenia
Szczypta cynamonu do oprószenia

Sposób przygotowania:
Miękkie masło umieścić w misce, wsypać cukier i cukier waniliowy ze skórką cytrynową, utrzeć na puszystą jasną pianę, cały czas miksując , wbijać po jednym jajku i dalej ucierać, dołożyć śmietanę , stopniowo wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników, im ciasto krócej się miesza tym bardziej jest puszyste i nie ma obawy o zakalec.
Ceramiczną formę o wysokich brzegach lub tortownicą wysmarować cienko masłem, oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto, wyrównać na wierzchu rozłożyć pokrojone na połówki śliwki skórką do dołu.
Piec w nagrzanym  do 180*c piekarniku przez 50 minut na grzaniu góra–dół,  aż będzie ciemnozłociste, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne oprószyć przez sitko pudrem wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
Słodkich wypieków J