STRONY

niedziela, 26 lipca 2020

Owocowa góra lodowa


To ciasto to hit lata ! Maślane herbatniki, budyniowy krem, warstwa orzeźwiającej galaretki z owocami, biszkopty i mleczna polewa. Słodka uczta dla podniebienia. Jak tradycyjna góra lodowa niezbyt mi smakuje bo jest zwyczajnie mdła i za słodka,  tak tutaj owoce zatopione w galaretce doskonale podkreśliły smak tego ciasta.  Ciasto wygląda efektownie a wcale nie jest pracochłonne. Bardzo polecam!







Foremka 24/28 cm

25 dag herbatników kakaowych
10 dag herbatników maślanych
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Krem budyniowy:
700 ml mleka
6 łyżek cukru
16 g cukru waniliowego
1 pełna łyżeczka mąki pszennej
2 żółtka
20 dag masła

Warstwa owocowa:
2 galaretki z owoców leśnych
½ litra mieszanych owoców lata-maliny, czarna porzeczka , borówka

Polewa mleczna:
20 dag masła
4 łyżki cukru
½ szklanki wody
2 szklanki mleka w proszku
1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Krem budyniowy:
200 ml mleka odlewamy i mieszamy w nim żółtka, budyń oraz mąkę pszenną do jednolitej konsystencji bez grudek.
Resztę mleka zagotowujemy w garnku razem z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlewamy na gotujące się mleko rozrobioną mieszaninę i gotujemy gęsty budyń.
Zestawiamy z ognia  i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Miękkie masło o temp pokojowej ucieramy na puch, dodajemy miksując stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy na krem.


Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody zostawiamy do wystudzenia.  Do zimnej masy wsypujemy owoce, mieszamy.

Blaszkę wykładamy papierem pergaminowym, na dnie układamy na całości warstwę kakaowych herbatników, smarujemy połową kremu budyniowego, przykrywamy kakaowymi herbatnikami i wylewamy tężejącą galaretkę z owocami, znów przykrywamy maślanymi herbatnikami, wykładamy resztę kremu, w ciasto wciskamy przekrojone na pół biszkopty cięciem do dołu.

Polewa:
Masło , wodę oraz cukier podgrzewamy na ogniu aż cukier i masło się rozpuści, mieszaninę studzimy i cały czas mieszając rózgą kuchenną, wsypujemy partiami mleko w proszku aż powstanie gęsta polewa. Odlewamy 1/3 polewy i mieszamy z łyżką kakao.

Białą polewę rozprowadzamy w całości na biszkoptach z ciemnej polewy robimy esy floresy.
Ciasto schładzamy kilka godzin w lodówce lub całą noc.




Smacznego!


piątek, 24 lipca 2020

Makaron z cukinią i kurkami w sosie serowym


Uwaga ! W lesie pojawiły się już kurki J

Lubicie ? bo ja je uwielbiam! Cały rok czekam na nie. Dziś mam dla Was ekspresowe danie obiadowe z udziałem kurek w roli głównej. Obawiałam się trochę połączenia ich z cukinią, zupełnie niepotrzebnie, bo całość świetnie się zgrała smakowo. Danie znikło w mig więc chyba smakowało. Wam też polecam!










Składniki na 6 porcji:
40 dag dowolnego makaronu-świderki lub kokardki
40 dag świeżych kurek
1 cukinia
1 por
½ cebuli
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka klarowanego masła
3 łyżki oleju
¾ szklanki słodkiej śmietanki 18%
10 dag serka pleśniowego brie
Pęczek natki pietruszki do posypania
Sól morska do smaku
Świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurki oczyścić , opłukać pod zimną bieżącą wodą. Por i cebulę pokroić w kostkę.  Cukinii nie obierać , pokroić ze skórką na kawałki. Czosnek obrać posiekać drobniutko lub przecisnąć przez praskę.

Na głębokiej patelni rozgrzać  masło z olejem, wrzucić czosnek i posiekaną cebulę z porem, chwilę przesmażyć pod przykryciem aż się zeszkli. 
Po chwili dodać kurki oraz cukinię, dusić do momentu, aż  połowa płynu odparuje, zalać słodką  śmietanką, dodać pokrojony na kawałki serek brie, doprawić dobrze do smaku solą i pieprzem do smaku, gotować około 5 minut ,  sos lekko zgęstnieje i ser się rozpuści.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i od razu wrzucić do sosu, całość wymieszać, posypać posiekaną natką pietruszki i podawać.


Smacznego!




środa, 15 lipca 2020

Śniadaniowe roladki z łososiem MOWI


Co zrobić,  aby zwykłe codzienne śniadanie zamienić w prawdziwą ucztę dla oka i dla podniebienia ?
 
Zainspirowana wspaniałym konkursem z łososiem MOWI  stworzyłam elegancką i prostą w przygotowaniu śniadaniową przystawkę, gra kontrastów- czerwień  rzodkiewki i czerwonej cebuli, świeża zieleń  koperku  oraz szczypta przypraw to wszystko zawinięte w cieniutkie plasterki łososia, to musi smakować, nie jest inaczej. 

Minimalizm to sztuka!

Polecam Wam na codzienne pyszne śniadanie. Dobra energia na cały dzień J











Składniki na dwie porcje
4 plastry wędzonego łososia MOWI
3 jajka
3 rzodkiewki
½ czerwonej cebuli
½ pęczka koperku
1 łyżeczka kremowego chrzanu
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Cytryna

Sposób przygotowania:
Łososia delikatnie skropić sokiem z cytryny.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 
Umytą rzodkiewkę i cebulę posiekać w drobną kostkę, połączyć z jajkami, dodać posiekany koprem.

Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, wymieszać z jogurtem, kremowym chrzanem  i majonezem aż powstanie gęsta pasta.

Na desce ułożyć po dwa plastry łososia MOWI tak aby lekko nachodziły na siebie, ułożyć po porcji pasty i zawinąć delikatnie  w ciasne roladki. 

Ułożyć na talerzu lekko schłodzić , udekorować wg swojego gustu i podawać z jasnym białym pieczywem. Pyszności!


#lososmowi



Smacznego!



Maślane jagodzianki z kruszonką


Najpyszniejsze bułeczki z jagodami! Puchate maślane ciasto drożdżowe, duża ilość jagód oraz chrupiąca kruszonka, koniecznie do upieczenia choć raz w jagodowym sezonie. Nie ma lata bez jagodzianek . Najlepszy przepis na  słodkie bułeczki, zawsze wychodzą cudowne.  

Nie zamieniajcie masła na margarynę, bułeczki stracą cały smak, mają być prawdziwie maślane!
Do pieczenia użyłam dwustronnie powlekanego silikonem  papiera pergaminowego Stella –świetnie się sprawdza do różnych wypieków.








Składniki na 20 dużych bułeczek:

Ciasto:
1 kg mąki pszennej typ 500
½ litra mleka
2 torebki suszonych drożdży
20 dag cukru
20 dag masła
1 łyżka cukru waniliowego
2 jajka
Duża szczypta soli

Nadzienie:
1 litr jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Na każdą jagodziankę 1 łyżeczka cukru

Do posmarowania:
1 małe jajko
1 łyżka mleka

Kruszonka:
8 łyżek mąki pszennej
5 dag masła
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić-może być lekko ciepłe.
Mąkę pszenną wymieszać w dużej misce razem z drożdżami, cukrem oraz szczypta soli, wbić jajka oraz ciepłe mleko i całość wyrobić aż składniki się połączą. 
Wlać rozpuszczone masło i wyrabiać długo do momentu aż zacznie odchodzić od rąk oraz ścianek miski. Lekko oprószyć wierzch mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny aby dobrze wyrosło.

Po wyrośnięciu wyłożyć ciasto na matę lub stolnicę dość dobrze oprószoną mąką uformować gruby wałek i odcinać nożem jednakowe porcje ciasta, mnie wyszło 20 sztuk.


Nadzienie:

Jagody jeśli są czyste to staramy się ich nie płukać wcale, jeśli płuczemy to trzeba dobrze wysuszyć, wsypać do miski i oprószyć mąką ziemniaczaną , dobrze wymieszać .

Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w kulę na środku ciasta wyłożyć 2 łyżki jagód, posypać łyżeczką cukru i zlepić brzegi tak jak zlepiamy pierogi. Gotowe bułeczki przyklepać lub ładnie uformować , układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym zlepieniem do dołu.

Składniki kruszonki połączyć, rozetrzeć w palcach aż uzyskamy mokrą kruszonkę

 Bułeczki posmarować  pędzelkiem roztrzepanym jajkiem z mlekiem . Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół około 20-25 minut do zrumienienia.


Słodkich wypieków!




piątek, 10 lipca 2020

Letnie culurgiones z bobem


Pierogi …nie znam osoby która by ich nie uwielbiała! No bo jak kuchnia polska bez pierogów? 

Culurgiones to typowe sardyńskie danie, pierożki  które róznią się od naszych sposobem zawinięcia i podania. Tym razem zrobiłam je z nadzieniem z bobu-a jakże inaczej! Mamy w końcu lato a sezon na bób jest bardzo krótki. Korzystajmy... 

Oliwa Gallo  dodana do ciasta i okrasy sprawiła, że zyskały na smaku. Wyszedł pyszny letni obiad. J







#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo






Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
około 1 szklanka gorącej wody
1 łyżka oliwy Gallo
Szczypta soli

Nadzienie:
70 dag świeżego bobu
2 cebule
30 dag boczku wędzonego
2 łyżki oliwy Gallo
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Nadzienie:
Bób gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie mielimy bób w maszynce do mięsa, nie obieramy go z łupinek tylko cały.
Cebulę i boczek kroimy drobniutko, przekładamy an patelnię podlewamy oliwą Gallo i dusimy aż cebula będzie miękka i szklista, zestawiamy z ognia, studzimy a następnie łączymy ze zmielonym bobem, doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem, mieszamy.

Ciasto:
Mąkę przesiewamy  na stolnicę, mieszamy ze szczyptą soli, w środku robimy  wgłębienie, wbijamy  jajko, wlewamy  oliwę, mieszamy,  stopniowo wlewamy  gorącą wodę i delikatnie  zagniatamy ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde dolewamy trochę wody, ponownie zagniatamy, formujemy  kulę, owijamy w folię zostawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

Ciasto na pierożki cienko rozwałkowaujemy na stolnicy,  szklanką wycinamy  krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać do środka tworząc charakterystyczny wzorek, układać na ściereczce bawełnianej.

Gotować  w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmować  łyżką cedzakową na talerz.

Podawać polane podsmażoną na złocisto na oliwie Gallo cebulką.


Smacznego!



środa, 8 lipca 2020

Ciasto czekoladowo jogurtowe z czarną porzeczką


Sezon na porzeczki właśnie  się zaczyna, uwielbiam dodawać je do wypieków bo idealnie te owoce  przełamują całą słodycz ciasta.

Tym razem mam dla Was propozycję na wilgotne a zarazem puszyste ciasto na jogurcie z dodatkiem kakao, oblane polewą z gorzkiej czekolady. Całość smakuje wyśmienicie. Z pewnością umili nie jeden letni podwieczorek. Nie zamieniajcie masła na margarynę! Dużo lepszy smak ciasta na prawdziwym maśle.

Żeby oszczędzić  czasu i uniknąć smarowania tłuszczem formy do pieczenia polecam aluminowe foremki  keksowe wyłożone silikonowanym papierem  do pieczenia marki Stella.  Nie ukrywam dla mnie to mega ułatwienie i Wam też je rekomenduję ! Zajrzyjcie w wolnej chwili i zapoznajcie się z ofertą.















Składniki na jedną formę:
3 jajka
15 dag gęstego jogurtu naturalnego
15 dag masła
20 dag drobnego brązowego cukru demerara
25 dag mąki pszennej
3 pełne łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
½ szklanki czarnej porzeczki
1 łyżka płatków migdałowych
Polewa z gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania ciasta:
Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową więc jogurt wyciągamy wcześniej z lodówki przed pieczeniem. Masło roztapiamy do płynnej konsystencji, studzimy.

Mąkę pszenną przesiewamy , mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia.

Jajka miksujemy z brązowym  cukrem i cukrem z wanilią na puszystą jasną masę, wlewamy rozpuszczone masło oraz dodajemy gęsty jogurt, miksując na najniższych obrotach miksera powoli wsypywać mąkę, mieszać aż do połączenia ciasta. 

Gotowe ciasto wyłożyć do foremki  posypać płatkami migdałowymi i porzeczką. Włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra dół piec około 45 minut (do suchego patyczka)
Ostudzone ciasto polać polewą z gorzkiej czekolady.


Słodkich wypieków!




wtorek, 7 lipca 2020

Karkówka w ketchupie z pieczarkami



Co może być lepszego na letni obiad niż pieczone mięso z piekarnika które praktycznie robi się samo? Docenią przepis zabiegani i zapracowani.

Nie trzeba być wykwalifikowanym szefem kuchni aby dobrze i smacznie zjeść. Sama miłość do jedzenia jednak  nie wystarczy, najważniejsza jest pasja, dobry pomysł i fantazja kulinarna.
Chyba mi się udało to połączyć. Jest prosto, jest smacznie.....o to chodzi! 

Karkówka zamarynowana w ketchupie w dobrych ziołach i zdrowej oliwie Gallo , jest mięciutka, aromatyczna i naprawdę smaczna! Do tego młode gotowane ziemniaczki i nic więcej do dobrego polskiego obiadu nie trzeba . Skusicie się na pomysł ?  Połączenie smaków w tym daniu jest po prostu doskonałe. Zapewniam –warto!






Składniki na 6 dużych porcji:
1 kg chudej karkówki
3-4 cebule
8 świeżych pieczarek

Marynata:
¾ szklanki pikantnego ketchupu
¼ szklanki wody
2 łyżki musztardy klasycznej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka soli różowej himalajskiej
Pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:
Mięso opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na 6-8 sztuk grubych plastrów nie rozbijać. Cebulę obrać pokroić na krążki . Pieczarki na grube ćwiartki.

Przygotować marynatę:
Ketchup połączyć w szklanej miseczce z oliwą, musztardą  i wodą , dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wsypać wszystkie przyprawy łącznie z solą i odrobiną pieprzu do smaku, dokładnie wymieszać. 

Każdy plaster karkówki obtoczyć w marynacie ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak aby plastry nachodziły na siebie, resztę marynaty wyłożycćna mięso. 
Posypać pieczarkami i przykryć pierzynką z pokrojonej cebuli. Odstawić na godzinę w temp pokojowej.

 Następnie piec w nagrzanym do 180*c na grzaniu góra dół 1,5-2 godziny aż karkówka będzie mięciutka. Przed podaniem posypać natką pietruszki.





Smacznego!