Składniki
* 50 g wędzonego boczku
* 200 ml śmietany 18%
* 2 żółtka
* 1/2 sztuki cebuli
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego
* szczypta soli do smaku
* 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
* 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy
* 1 łyżka masła
* 300 g makaronu penne
* 200 ml śmietany 18%
* 2 żółtka
* 1/2 sztuki cebuli
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego
* szczypta soli do smaku
* 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
* 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy
* 1 łyżka masła
* 300 g makaronu penne
Sposób przygotowania
Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor.
Przełożyć do rondelka.
Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć .
Mieszać cały czas aby nie powstały grudki!
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym parmezanem.
Życzę smacznego -:)