STRONY

piątek, 31 października 2014

Carbonara z penne

  • Dziś w poście wspaniała włoska potrwa na obiad szybko smacznie i sycąco.....
  • Dla tych którzy lubią makarony a przygotowanie nie zabiera dużo czasu.

Składniki

* 50 g wędzonego boczku
* 200 ml śmietany 18%
* 2 żółtka
* 1/2 sztuki cebuli
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego
* szczypta soli do smaku
* 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
* 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy
* 1 łyżka masła
* 300 g makaronu penne


Sposób przygotowania

Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor.

Przełożyć do rondelka. 

Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć .

Mieszać cały czas aby nie powstały grudki! 
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

 Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym parmezanem.

                                                               Życzę smacznego -:)




    zBLOGowani.pl

wtorek, 28 października 2014

Ouiche z cheddarem, boczkiem i serkiem India

  • Dziś nieźle namieszałam....:)
  • Quiche z kremowym serkiem Apetina o smaku India -delikatnym pachnącym czarnuszką, boczkiem  smażonym z cebulą i cheddarem to wspaniałe danie na niecodzienny obiad,bogactwo skomponowanych smaków i aromatów obok którego nie sposób przejść obojętnie,smakuje obłędnie! Na pewno to danie powtórzę jest syte i po prostu pyszne.W sam raz na jesienno-zimowy obiad.

    
  
  

Składniki

Na formę do tarty o śr, 28 cm

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 łyżka zimnej wody
15 dag masła
szczypta soli

Nadzienie:
15 dag sera cheddar
125 g serka kremowego  u mnie Apetina -India
5 średnich cebul
1/2 zielonej papryki
kawałek pora
15 dag boczku łuskanego
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki oliwy
200 ml śmietany 18%
1 łyżka musztardy delikatesowej
4 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku cienkiego
8 pomidorków cherry
sól do smaku
przyprawa pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania

CIASTO: Wszystkie składniki połączyć ze sobą,zagnieść kruche ciasto,owinąć w folię włożyć na 30 minut do lodówki.

NADZIENIE: Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w kostkę razem z porem.

Boczek pokroić w cienkie paseczki, wrzucić na suchą patelnię i smażyć do lekkiego zrumienienia,podlać 2 łyżkami oliwy wrzucić cebulę i por smażyć aż całość się ładnie zeszkli.Posolić do smaku.Zestawić z ognia.

Kremowy serek Apetina-India wymieszać ze śmietaną,musztardą jajkami, posiekanym szczypiorkiem oraz startym cheddarem, czosnek przecisnąć przez praskę dodać do masy,doprawić do smaku przyprawą z pomidorami czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim oraz solą i pieprzem,wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć formę natłuszczoną wcześniej lekko.
Uformować wysoką krawędź,dno poprzekłuwać widelcem,rozłożyć masę z cebulą i boczkiem,wylać na wierzch masę serową,
posypać pokrojoną w kostkę paprykę, powciskać pomidorki cherry. 

Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 180*c aż wierzch się lekko zrumieni. Podawać po wyjęciu z pieca gorącą.

Ps. Danie to przygotowałam specjalnie na konkurs na Durszlaku-Dania z kremowymi serkami Apetina

Mam nadzieję że Wam się spodoba, trzymajcie kciuki!

Dania z serkami kremowymi

Krem z pora z chlebową grzanką

  • Wspaniały aksamitny krem o porowym smaku podany z grzanką czosnkową z chleba, to pożywny i smaczny obiad.
  • Dzięki czosnkowi nie jest mdła w smaku-jest pyszna!
  • Idealna zupa na wykorzystanie niedzielnego rosołu. Z serii nie marnujemy jedzenia.




  • Składniki

    45 dag pora
    1 litr rosołu
    2 łyżki masła
    2 łyżki oleju
    pęczek natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    100 g serka śmietankowego topionego
    100 ml śmietany kremówki
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

    Grzanka chlebowa:
    kilka kromek (małych )chleba
    masło
    3 ząbki czosnku
  • Sposób przygotowania

  • Pory oczyścić umyć pokroić w krążki, w rondelku roztopić masło z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić po chwili dodać posiekany por i dusić około 6 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Łyżkę pora wyjąć zostawić do dekoracji.

  • Zalać rosołem i gotować do miękkości-10 minut, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać serek topiony oraz posiekaną natkę pietruszki,całość zmiksować blenderem zagęścić ubitą śmietaną kremówką. 
  • Doprawić do smaku gałką solą i pieprzem. Całość zestawić z ognia-ze śmietaną nie gotować!
  • Grzanka z chleba: Masło utrzeć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę smarować cienko każdą kromkę chlebka z obydwu stron podpiec na suchej patelni na chrupiąco. 
  • Podawać z zupą,udekorować pozostawionym porem.


Szybkie zupy!

poniedziałek, 27 października 2014

Sałatka środziemnomorska

  • Dziś na blogu lekko i zdrowo czyli pyszna,  prosta i aromatyczna sałatka typu śródziemnomorskiego, z serkiem Apetina który idealnie komponuje się w różnych tego typu sałatkach,  bogactwo witamin dla osób będących ciągle na diecie a także jako urozmaicenie codziennego menu-ja ją sama skomponowałam i uwielbiam!


  •    

    Składniki

    1 opakowanie miksu sałat lodowych
    20 dag pomidorków cherry
    20 dag serka sałatkowego w kostkach z czosnkiem i
    pietruszką  Apetina
    80 g zielonych oliwek z pastą paprykową
    1/2 czerwonej cebuli
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 zielonej papryki
    garść orzechów włoskich

    Sos:
    2 łyżki białego wytrawnego wina
    3 łyżki oliwy z oliwek
    3 łyżki musztardy gruboziarnistej
    1 łyżeczka miodu prawdziwego
    pieprz czarny grubo mielony do smaku
    sól morska do smaku
    • Sposób przygotowania

      1.
      Miks sałat przesypujemy do dużej miski.Papryki i pomidory cherry myjemy z papryki wydrążamy nasiona kroimy w paseczki, pomidory kroimy na połówki.Obraną cebulę w cieniutkie piórka.
      2.
      Ser osączamy z zalewy solankowej tak samo oliwki,mieszamy wszystkie składniki razem w salaterce.Orzechy włoskie siekamy nożem,prażymy chwilę na suchej patelni.Posypujemy sałatkę.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
      3.
      Sos: w słoiczku mieszamy wszystkie składniki sosu zakręcamy i potrząsamy kilkakrotnie słoikiem,wymieszanym sosem polewamy sałatkę,chłodzimy i podajemy.
                                                                                



      Życzę smacznego:-)


niedziela, 26 października 2014

Sernik śmietankowo -orzechowy

  • Jeden z lepszych serników na aromatycznym orzechowym spodzie z delikatną wprost śmietankową masą,  z chrupiącą bezą ,ten duet idealnie się ze sobą skomponował.
  • Pycha!


  • Składniki

    Ciasto:
    200 g mąki tortowej
    50 g mielonych orzechów włoskich
    130 g masła lub margaryny
    100 g cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    1 kg mielonego twarogu półtłustego
    ¾ szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    6 jaj
    80 g masła
    100 g białej czekolady
    1 budyń śmietankowy
    150 ml mleka 3,2%

    Orzechowa beza:
    4 białka
    ¾ szklanki cukru drobnego
    80 g mielonych orzechów włoskich

  • Sposób przygotowania

    1.
    CIASTO; Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i orzechami dodajemy pokrojone zimne masło oraz żółtka, zagniatamy szybko kruche ciasto. Wylepiamy – samo dno wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 24/39 cm .
    2.
    MASA;Mielony twaróg miksujemy z jajkami cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem i mlekiem, czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodajemy do masy serowej, miksujemy całość krótko aby nie napowietrzać specjalnie masy. Wylać na kruchy spód. Włożyć do piekarnika piec 55 minut w temp 175*c.
    3.
    BEZA; Białka ubijamy na sztywno nie przerywając ucierania dodać cukier miksować do utrzymania gładkiej lśniącej masy ,wsypać zmielone orzechy, wymieszać. Na 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć bezę na podpieczony sernik rozsmarować delikatnie wsunąć ponownie ciasto do piekarnika aż beza będzie złocisto brązowa. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.

                                                                                       Życzę smacznego :-)

piątek, 24 października 2014

Czekoladowy pudding z imbirem-na drugie słodkie śniadanie


  • Dziś w poście ...czekoladowo w sam raz na jesienne słoty...:)
  • Samo słowo czekolada ma w sobie magię, w szare pochmurne dni dodaje nam energii,doskonale łączy się z innymi składnikami,  ja połączyłam smaki białej i półsłodkiej czekolady z rozgrzewającym dodatkiem imbiru. Takie małe co nie co na drugie śniadanie z kubkiem kawy to poezja. Wyszło nieskromnie mówiąc pysznie
  • Ten deser to prawdziwa delicja,skusicie się? 





                                                                   

Składniki

Ciasto;
4 jajka
150 g masła
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g czekolady 70%
50 g czekolady białej
150 g brązowego cukru trzcinowego
50 g marynowanego imbiru
szczypta soli

Nadzienie;
100 g białej czekolady
3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

Biały sos czekoladowy;
1 żółtko
1 łyżka kukurydzianej mąki
200 ml mleka 3,2%
100 g białej czekolady

Dekoracja;
kakao do oprószenia
płatki białej i ciemnej czekolady
masło do wysmarowania foremek  

Sposób przygotowania

Ciasto;
Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wbijać po jednym jajku aż do połączenia,dodać szczyptę soli,wsypać mąkę pszenną wymieszaną z z proszkiem i kakao, dodać starte drobno czekolady, białą i gorzką, na koniec wsypać do masy osączony wcześniej z zalewy i drobniutko posiekany imbir. 
Kokilki ceramiczne lub metalowe foremki do muffinek  wysmarować masłem, wylać do połowy masę czekoladową.


Nadzienie;
Czekoladę białą połamać na kawałki włożyć do miseczki i rozpuścić w kąpieli wodnej połączyć ze słodką śmietanką lekko przestudzić i tak przygotowaną masą wlewać po łyżeczce na ciemne ciasto i przykryć reszta ciasta tak aby było 2/3 objętości kokilki. Foremki wstawić do blachy wypełnionej wrząca wodą tak aby były do połowy zanurzone,wkładamy do nagrzanego do 180/c piekarnika i pieczemy pudding 45 minut-do suchego patyczka.

Biały sos czekoladowy;
 Żółtko utrzeć z mąką kukurydzianą, mleko zagotować i zalać masę z żółtkiem cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, mieszać aż sos, zacznie lekko gęstnieć wtedy dodać pokruszoną tabliczkę białej czekolady i mieszać do momentu aż się roztopi. 

Gotowym sosem polać pudding wyłożony na talerzyki,oprószyć kakao i posypać płatkami białej i ciemnej czekolady.

Podawać od razu po przyrządzeniu.
                                                          

                                                                        Życzę smacznego;-)

Moje wypieki i desery na każdą okazję

Ps.
Ten przepis bierze udział w akcji gdzie do wygrania są dwie książki Doroty Świątkowskiej -cudowne ilustracje nie mówiąc o przepisach jednym słowem och ach, gdy dowiedziałam się o konkursie oczy mi się zaświeciły to nie lada gratka dla każdego kto kocha książki ,mam cichą nadzieję że znajdą się i one w mojej biblioteczce,a więcej do poczytania tutaj: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki 

czwartek, 23 października 2014

Sernik z czekoladowym musem i owocami-(dla gości)

  • Jeden z lepszych serników jakie jadłam,  w połączeniu z owocami i słodkim musem czekoladowym wprost rozpływa się w ustach!
  • Ten sernik to moja kombinacja smaków,metodą prób i błędów wyszedł taki jaki powinien być.
  • Z pełną satysfakcją postawiłabym go na stole -dla gości...:)








Składniki

Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 kostki margaryny
3 łyżki cukru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 18%

Masa:
1 kg twarogu
6 jajek
1 budyń duży śmietankowy
1/2 szklanki mleka
100 g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki malin
1/2 szklanki czarnej porzeczki

Mus:
2 jajka
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka rumu

Owoce-maliny i porzeczki do dekoracji
starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania

CIASTO:
Mąkę wysypać na stolnicę przemieszać z proszkiem do pieczenia dodać resztę składników i szybko zagnieść kruche ciasto.
Wylepić wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 28 cm -samo dno.

MASA:
Twaróg zemleć wsypać cukry dodać jajka wlać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować wszystko razem na puszysto dodając w trakcie masło.
Wylać masę serową na kruche ciasto,rozsypać na wierzchu umyte osuszone owoce,
wstawić do piekarnika i piec około 50-60 minut. 
Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach aż będzie całkiem zimny.

CZEKOLADOWY MUS:
Białka jaj ubić na sztywna pianę dodając po łyżce cukru pudru w trakcie ubijania. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z żółtkami i rumem wlać masę do ubitych białek i delikatnie wszystko razem zmiksować.

Wylać mus na całkiem zimny sernik schłodzić około 4-5 godzin aby mus zastygł.Przed podaniem udekorować świeżymi owocami.

                                                                          
                                                                  Życzę smacznego;-)


Moje wypieki i desery na każdą okazję

środa, 22 października 2014

Dwusmakowe makaronowe roladki w pomidorach

  • Podstawowa baza-makaron jest wspaniała ale ja poszłam dalej i połączyłam smaki dwóch serków Apetina- pesto z rukolą i pomidory z bazylią,  całość zapieczona w sosie pomidorowym,z nutą cheddara i wyszło pyszne niebanalne danie obiadowe.
  • Precz z nudą!

  • Składniki

    9 płatów lasagne
    125 g serka kremowego z pesto i rukolą Apetina
    125 g serka z pomidorami i bazylią Apetina
    1/2 zielonej papryki
    1/2 czerwonej papryki
    1 młoda cukinia
    50 g sera cheddar
    zioła włoskie do smaku
    czubrica zielona do smaku
    sól morska do smaku
    pieprz czarny świeżo zmielony do smaku

    Sos pomidorowy:
    500 g pomidorów w puszce bez skórki
    3 łyżki oliwy
    4 ząbki czosnku
    1 cebula
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    świeże oregano

Sposób przygotowania

Makaron lasagne gotować około 6 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy,odcedzić przelać zimną wodą ułożyć każdy płat osobno. Przeciąć wzdłuż na połowę.

Cukinię umyć pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry ułożyć na na płatach lasagne.Serek z rukolą wymieszać z pokrojoną w kosteczkę papryką zieloną doprawić szczyptą czubricy do smaku, wymieszać. Serek z pomidorami wymieszać z pokrojoną czerwoną papryką doprawić do smaku ziołami włoskimi.




Tak przygotowane nadzienie rozsmarowywać na paskach makaronu -na przemian zawijać roladki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym niewielką ilością oliwy.






Sos pomidorowy: 

Czosnek i cebulę obrać posiekać drobno zeszklić w rondelku na oliwie po chwili dodać pomidory w puszce i całość dusić około 10 minut po czym wylać na ułożone roladki,posypać płatkami sera cheddar oraz świeżym oregano, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c całość zapiekać 20 minut. 
Podawać od razu po przyrządzeniu, gorące.



Życzę smacznego:-)

Przepis bierze udział w konkursie na Durszlak.pl 
Trzymajcie kciuki mooocno!



Dania z serkami kremowymi