Czekoladowo-bakaliowa propozycja na słodko z
kremem chałwowym. Ciasto o pysznych walorach smakowych, miękkie i wilgotne,
powstało z miksu kilku przepisów, wbrew pozorom mało skomplikowany wypiek,
polecam także osobom które pieką tylko od święta. Najlepszy na drugi dzień, gdy
smaki sobą przejdą. Dla wielbicieli chałwowych smaków.
Składniki:
Ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
3 żółtka
100 g masła
1 płaska łyżka ciemnego kakao
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:
3 białka
3 łyżki cukru pudru
100 g mieszanki bakaliowej - w tym orzechy włoskie
Ciasto czekoladowe:
5 jajek
1.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
Masa chałwowa:
20 dag chałwy waniliowej
2 budynie śmietankowe
4 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
750 ml mleka
250 g masła
Dodatkowo:
½ szklanki marmolady lub powideł
Polewa czekoladowa
50 g chałwy waniliowej do posypania
Sposób wykonania:
Ciasto kruche:
Z podanych składników zagnieść na stolnicy
jednolite ciasto, wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym
25/30cm.Posmarować powidłami lub marmoladą.
Beza:
Białka jaj ubić na sztywno wsypując pod koniec
stopniowo cukier puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką
bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 30-35 minut-do zrumienienia bezy.
Studzić przy otwartym piekarniku.
Ciasto czekoladowe:
Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao
umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru,
następnie dodać żółtka i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki,
wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać
mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i
wymieszać szpatułką do połączenia tak,
aby nie naruszyć struktury piany.
Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo
dno, boków nie natłuszczać- takiej samej jak piekliśmy ciasto kruche .
Piec 40 minut w temp 180*c-do suchego patyczka,
studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Masa chałwowa:
200 ml mleka odlać i rozpuścić w nim proszek
budyniowy, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, do gorącego wkruszyć
chałwę, mieszać aż się rozpuści, następnie wlać roztwór mleka z budyniem i
zagotować , mieszać aż masa zgęstnieje i zabulgocze. Zestawić z ognia,
wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce
zimnego budyniu, aż do skończenia.
Przełożenie:
Na ciasto kruche wyłożyć połowę masy chałowej
przykryć ciastem czekoladowym, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem
czekoladowym, całość polać polewą czekoladową udekorować pokruszoną chałwą i
orzechami.
Smacznego!