Korzenne ciasteczka, w formie
kształtnych serc, to prawdziwa kwintesencja świąt, do dekorowania warto
zaangażować najmłodszych ich wycinanie i ozdabianie to frajda dla całej rodziny!
Ciasteczka:
·
30 dag mąki pszennej
·
20 dag masła
·
10 dag
cukru
·
1
torebka cukru z prawdziwą wanilią
·
2
żółtka
·
2
łyżeczki przyprawy do piernika
·
1 łyżka miodu gryczanego
Lukier:
·
1
białko
·
1
szklanka cukru pudru
·
Kuleczki
zbożowe w różowej skorupce Delecta
·
Kuleczki
zbożowe w czekoladzie Delecta
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewam na
stolnicę dodaję cukier i cukier z prawdziwą wanilią oraz wiórka zimnego masła,
żółtka jajek, dosypuję przyprawę do piernika oraz miód.
Składniki siekam nożem aby ciasto jak najkrócej grzało się w naszych rękach,następnie energicznie zagniatam gładkie ciasto.
Zawijam w folię i schładzam około 30 minut w lodówce.
Ciasto rozwałkowuję na
grubość 1/2 cm i foremkami o kształcie serca jedną dużą i mniejszą wycinam
ciasteczka.
Tak przygotowane układam na blasze
wyłożonej pergaminem, piekę w nagrzanym do 180*c piekarniku około 10-15
minut-uważać aby się nie spaliły.
Lukier:
Białko jajka
ubijam na sztywno wsypuję partiami cukier puder, ucieram aż masa będzie
śnieżnobiała i bez grudek, dobrze jest cukier puder przed dodaniem do białka
przesiać, dzięki temu będzie pulchny.
Gotowym lukrem dekoruję serca, ozdabiam naturalnymi kuleczkami zbożowymi Delecta.
Gotowym lukrem dekoruję serca, ozdabiam naturalnymi kuleczkami zbożowymi Delecta.
Słodkich wypieków!