STRONY

piątek, 24 września 2021

Mini Pavlova z bitą śmietanką, frużeliną wiśniową i tartą czekoladą

 

Kto nie lubi ? niech przyzna się bez bicia…ja uwielbiam i raz na jakiś czas można na tę słodkość sobie pozwolić, ba! Nawet trzeba…do mojego wypieku użyłam zwykłej bitej śmietanki,  smaku dopełnia lekko kwaśna frużelina wiśniowa i tarta mleczna czekolada, na zewnątrz deser jest mega chrupiący z lekką jak chmura pianką w środku, warto się skusić.







 

Składniki na 9 sztuk:

5 białek

26 dag drobnego cukru

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Krem śmietanowy:

600 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki cukru pudru

 

Dodatki:

1 słoiczek domowej frużeliny wiśniowej

50 g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki do przygotowania bezów muszą być o temperaturze pokojowej.

Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wlewamy sok z cytryny, wsypujemy mąkę ziemniaczaną , miksujemy krótko-tylko do połączenia.

Masa powinna być gęsta i sztywna.

Na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem, rysujemy 9 jednakowych kółek i średnicy około 8-10 cm i wykładamy porcje białek, wygładzamy szpatułką, nadajemy okrągły kształt, można też bezę przełożyć do szprycy cukierniczej i wyciskać kółka.

Piekarnik nagrzewamy do 120*c, wkładamy bezy i po 5 minutach zmniejszamy temp do 105*c i suszymy przez 100-120 minut. Uchylamy piekarnik i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

 

Krem śmietanowy:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywny krem, pod koniec miksujemy z cukrem pudrem, krem przekładamy do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką i dekorujemy bezy, na wierzch nakładamy łyżeczką  frużelinę wiśniową i posypujemy tartą czekoladą. Podajemy od razu.



Przepis powstał przy współpracy z 

Kuchnie Świata

Słodkich wypieków!

 

 

czwartek, 23 września 2021

Migdałowe ciasteczka i jesienne zapachy do domu

 

Dziś będzie mega pachnąco ! nie tylko za sprawą migdałowych ciasteczek które właśnie upiekłam ale także z powodu zapachowych świec sojowych Wosk i Knot  które w tym poście Wam przedstawię.

 Należę do tych osób które kochają jak w domu ładnie pachnie już od progu, czasem jest to zapach pieczonego domowego ciasta a czasem świec które właśnie u mnie się palą. Szczególnie widać to po niektórych moich postach na Instagramie.

Nadeszła jesień …a to idealna pora na wieczory pod kocem  z dobrą książką i gorącą herbatą z prądem, płomień palących się świec będzie działał nastrojowo, będą cieszyć oczy a także zapachem leczyć duszę….Jest coś takiego w zapachach, że mają ogromne znaczenie, potrafią w sekundę przenieść nas o setki kilometrów i dziesiątki lat, można zamknąć oczy i przypomnieć sobie jak pachniała biszkoptowa babka z cytrynową nutą którą dawno temu częstowała nas babcia… We własnym domu zapominamy jednak o mocy zapachu. O tym,  jak łatwo można wprowadzić przytulną atmosferę , sprawić by oczarowywał i przyciągał. Czas to zmienić, kiedy w powietrzu wyczuwasz, że coś ładnie pachnie próbujesz sobie przypomnieć …co ten zapach przypomina? Węch to magia …pozwala na podróże w czasie i nie zmienia się przez całe życie.




 

Składniki na małą blaszkę ciasteczek:

15 dag zmielonych na pył płatków migdałowych

1 jajko

3 pełne łyżki mąki pszennej

2 pełne łyżki cukru pudru

1 łyżka miękkiego masła

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka soku z cytryny

Cukier puder do obtoczenia ciasteczek.

 

Sposób przygotowania:

Całe jajko ubić z cukrem pudrem na jasną pienistą masę.

Mąkę pszenną wymieszać z mielonymi na pył płatkami migdałowymi, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia, dodać miękkie masło i sok z cytryny, wlać ubite jajko i całość wymieszać łyżką. Masa będzie dość klejąca, ale taka ma być. Włożyć na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta, lekko zwilżonymi wodą dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze i układać na blasze od piekarnika wyłożonej pergaminem. Zachować kilku centymetrowy odstęp-ciasteczka urosną.

Piekarnik nagrzać do 170*c.  Kuleczki lekko spłaszczyć, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut na grzaniu góra dół. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Ciasteczka po wyjęciu są miękkie ale po czasie twardnieją i są kruchutkie.



 Świece Wosk i Knot są produkowane na wosku sojowym,z dodatkiem olejków zapachowych  posiadają bawełniane knoty. Ich design jest minimalistyczny i miły dla oka, z łatwością wpisze się w każdy wystrój domu. Po wypaleniu słój z solidnego szkła można ponownie wykorzystać. Niech nie zdziwi  Was cena, wosk sojowy to nie szkodliwa parafina , dodatkowo należy pamiętać , że wosk sojowy wypala się niemal 5 krotnie dłużej niż przy „zwykłej” świecy, dlatego nawet nie ma co porównywać. Każda z tych świec pakowana jest w osobny kartonik z eko wypełnieniem , bez plastiku i innych śmieci. Idealnie nadają się na prezent np. dla przyjaciółki na nowe mieszkanie…i nie tylko.

 



Świeca #Jesieniara ma u mnie zapach…starej drukarni, zachwyci te osoby które kochają zapach starych bibliotek i antykwariatów, miłośnicy skórzanych foteli będą zachwyceni. Jeśli lubicie jesienne wieczory spędzać wśród książek o pożółkłych kartkach ten zapach jest dla WAS, świeczka daje niesamowity klimat… lekko męski, dymny, intensywny obłędny!




Zapach Biszkopt-migdały –ta świeca przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, pachnie biszkoptową puszystą babką  o cytrynowej nucie którą co niedziela piekła babcia, kojarzy mi się z drewnianą werandą, zachądzącym jesiennym słoncem, talerzem pełnym ciasta i kubkiem mleka…zapach jest tak uroczy, ciepły, że miałam ochotę zjeść go łyżeczką ze słoiczka….mniam!

 



Ostatni zapach to –Lawenda- zapach elegancki i mega złożony a jednocześnie….uspokajający, redukujący nadmiar stresu i odprężający. Całkiem inny od dwóch wymienionych wcześniej, zamknięty jest w eleganckim niebieskim szkle z drewnianą zatyczką. Czuć w nim także białe piżmo, liść ananasa i eukaliptusa z odrobiną paczuli. 

Ten zapach polecam Wam do sypialni. Zdecydowanie.

 

Coż…jestem zauroczona.

Jeśli tak jak ja uwielbiacie zapachy które odurzają już od progu domu , cenicie prosty design i ekologię to zajrzycie koniecznie do sklepu Wosk i Knot a na hasło  „waniliaikardamon15” otrzymacie 15% zniżki przy zakupach za minimum 49 zł z wyłączeniem aktualnych promocji. 

Kod działa  do 30.09. 2021r. Na stronie znajdziecie opisy zapachów, każdy z pewnością wybierze idealny dla siebie.

 

„Zapach nie ma kształtu, koloru ani cech fizycznych, ale może uchwycić chwilę lub zatrzymać człowieka na zawsze”

John Galliano

 

 

 

 

środa, 22 września 2021

Bucatini z mięsem mielonym, pieczarkami i parmezanem

 Dania makaronowe cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, są szybkie do przygotowania, sycące i świetnie się sprawdzą gdy trzeba nakarmić głodnych domowników albo zrobić coś naprędce dla niespodziewanych gości.  O tej porze roku nie może tej potrawy zabraknąć a na dodatek jest mega szybka do przygotowania. Polecam.





Składniki na 5/6 porcji:

500 g makaronu bucatini

500 g mięsa mielonego z szynki

400 g pieczarek

2 cebule perłowe

4 ząbki czosnku

100 ml białego wytrawnego wina

150 ml słodkiej śmietanki 18%

1 łyżka oleju

1 łyżka klarowanego masła

10 dag startego parmezanu

Pęczek natki pietruszki

Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, dodajemy pokrojone na plasterki  pieczarki i krótko obsmażamy na dużym ogniu aż delikatnie się zrumienią. Zestawiamy z ognia.

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy aż całość stanie się szklista , dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy widelcem aby nie było „zbitych grudek” smażymy do momentu aż nie będzie surowe, dodajemy podsmażone pieczarki,  doprawiamy do smaku wg uznania solą i pieprzem, podlewamy białym winem, smażymy aż wyparuje, zalewamy słodką śmietaną i całość mieszamy, gdy tylko zabulgocze zestawiamy z ognia.

Makaron bucatini gotujemy wg przepis na opakowaniu, odcedzamy, gorący mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.



Smacznego!

Wszystkie składniki do przygotowania dania kupicie w sklepie

Kuchnie Świata 

 

 

poniedziałek, 20 września 2021

Tradycyjna szarlotka

 

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne mega  kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu.

Pachnie niesamowicie i szybko znika. Koniecznie musicie wypróbować.







Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm:

 2 szklanki mąki pszennej

2 szklanki mąki krupczatki

5 żółtek

1 kostka miękkiego masła 82% lub dobrej jakości  margaryna

3 pełne łyżki śmietany 18%

6  łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

 

Nadzienie:

1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki

¾ szklanki cukru

1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker

½ łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker

 

 

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać miękkie masło lub margarynę, , zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. Połową ciasta  wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.

  Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na czas robienia nadzienia.

 Nadzienie:

Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus  i wsypać suchy kisiel z torebki. Wymieszać.

 Masę zestawić z ognia, wystudzić.

 Piekarnik  nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół.

Wystudzoną masę jabłkową rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę ciasta  rozwałkować i wyłożyć na wierzch, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.

 

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.





Słodkich wypieków !

 

czwartek, 9 września 2021

Miodowa szarlotka z bakaliami

Tym przepisem otwieram sezon na pachnące szarlotki wszelkie  ciasta z jabłkami. W tym roku drzewa jabłoni obrodziły wyjątkowo.

 Kruche miodowe ciasto, nadzienie jabłkowe z odrobiną  korzennego cynamonu i warstwa prażonych bakalii w miodzie.Cud-miód!  Ciasto choć pracochłonne nie jest trudne do wykonania, raczej drogie w składniki, ale smak tej szarlotki wynagradza wszystko. Kolor ciasta zawdzięcza dodatkowi prawdziwego miodu spadziowo-nektarowego z pasieki Miodowe Wzgórze . Jest to świetny miód prosto od pszczelarza . Znajdziecie tam szeroką ofertę wspaniałych miodów jak za dawnych lat  a także pyłek pszczeli, zioło miód czy miód odsklepinowy.  Pasieka zlokalizowana jest w czystym regionie Warmii i Mazur. Bardzo polecam!







 

Składniki na blaszkę 25/30 cm:

Ciasto krucho miodowe:

500 g mąki pszennej

20 dag miękkiego masła

20 dag cukru

2 jajka

2 łyżki mleka

2 łyżki miodu spadziowo-nektarowego

2 płaskie łyżeczki sody

 

Nadzienie:

1,5 kg obranych winnych jabłek najlepiej antonówka, szara reneta

4-5 łyżek cukru

1 płaska łyżeczka cynamonu

 

Bakaliowo-miodowa polewa:

25 dag mieszanych bakalii: orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały

3 łyżki miodu spadziowo-nektarowego

15 dag masła

10 dag cukru brązowego demerara


Dodatkowo:

2 łyżki kaszy manny

 

Sposób przygotowania:

 

Nadzienie:

Obrane i pokrojone na plasterki jabłka zasypać cukrem, przesmażyć w garnku z grubym dnem aż zaczną się rozpadać, doprawić do smaku cynamonem, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:

Mleko, miód i sodę umieścić w małym metalowym garnuszku, podgrzać mieszając do momentu rozpuszczenia i pojawienia się piany, zestawić z ognia.

Mąkę wsypać na stolnicę, połączyć z cukrem, dodać masło i jajka, oraz zawiesinę mleka z miodem i całość zagnieść aż powstanie jednolite kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na wymiary blaszki, lub wylepić ciastem  samo dno. Gdyby ciasto się kleiło, należy podsypać delikatnie mąką. 

Oprószyć w foremce manną. Wyłożyć wystudzone i uprażone jabłka. Drugą porcję ciasta rozwałkować  i wyłożyć na wierzch.

Nagrzać piekarnik do 160*c na grzaniu góra dół.

 

Bakaliowo-miodowa polewa:

Bakalie przełożyć do woreczka, rozdrobnić niezbyt drobno tłuczkiem do mięsa. W rondelku zagotować masło z cukrem oraz miodem, miesząc do momentu rozpuszczenia cukru, wsypać bakalie i gotować na wolnym ogniu mieszając około 5 minut, gorącą polewę rozprowadzić równomiernie na cieście kruchym.  Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ciasto 55-60 minut.





Słodkich wypieków!

 

wtorek, 7 września 2021

Makaron po florencku z patelni z kurczakiem i suszonymi pomidorami

 

W kuchni często zwykle improwizuję i nigdy nie trzymam się sztywno jednego przepisu, na tym polega spontaniczność i odkrywanie nowych smaków. Dziś ekspresowe danie do przygotowania.

 W makaronie penne pyszni się kurczak z dodatkiem sezonowych warzyw czyli papryki i cukinii, zielony marynowany pieprz i odrobina świeżej papryczki chili dopełnia ostrości i smaku. Niezależnie od pogody takie połączenia charakteryzują się dobrym smakiem a całość wygląda całkiem przyzwoicie i na patelni i na talerzu.

Przy okazji  przedstawiam Wam mój nowy kuchenny  nabytek ze sklepu Galicja –patelnię z linii Maestro. Klasyczny wygląd,  nieprzywieralna powłoka, równomierne ogrzewanie i szybka absorpcja ciepła i przede wszystkim „normalna” cena to jej ogromne atuty, odporna na zadrapania i  długa ergonomiczna rączka sprawia, że bez obaw można na niej  dusić oraz smażyć nawet delikatne potrawy używając przy tym minimalnych ilości tłuszczu. Nadaje się do smażenia delikatnych potraw oraz mięs. A także do przygotowania szybkich dań z makaronem w roli głównej. Do każdego typu kuchenek w tym indukcji.  Bardzo polecam, jestem z niej mega zadowolona.








Składniki na 2-3 porcje:

25 dag makaronu penne

50 dag  fileta z kurczaka

1 zielona papryka

½ cukinii

1 cebula

½ pora

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

20 dag suszonych pomidorów w zalewie olejowej

15 dag sera gorgonzola lub brie

120 ml słodkiej śmietanki 18%

100 ml mleka

1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu

Świeże chili do smaku

Sól i pieprz do smaku

Pęczek natki pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania :

Mięso z kurczaka pokroić na cienkie paseczki, cebulę, por i czosnek w kostkę, wymieszać razem z kurczakiem doprawić solą, podlać olejem i przesmażyć do miękkości na patelni, aż kurczak straci surowość. 

Dodać pokrojoną  na paski cukinię i paprykę, podlać śmietanką wymieszaną z mlekiem  i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu 5-6 minut, wrzucić do patelni pokrojone na paseczki osączone z zalewy suszone pomidory oraz marynowany zielony pieprz, dodać serek i całość poddusić do rozpuszczenia serka, do momentu aż wytworzy się kremowy sos. Doprawić pokrojoną  świeżą chili .

Makaron penne ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i dodać od razu do sosu, posypać pokrojoną natką pietruszki i podawać od razu.




Smacznego!

czwartek, 2 września 2021

Klasyczny pomarańczowy sernik z kakaową kruszonką

Kremowy sernik kakaowo-pomarańczowy czyli najlepsze klasyczne połączenie. Ciasto jest znakomite, bardzo smaczne i podzielne a pokrojony w kostkę zgrabnie prezentuje się na paterze.

Klasyka która zawsze się sprawdza. Pamiętajcie jednak aby użyć do niego dobrej jakości sera najlepiej takiego w kostce ze sprawdzonej mleczarni. Najlepszy na każdą okazję.





Blaszka o wym 25/30 cm

Ciasto kakaowe:

40 dag mąki pszennej 

20 dag miękkiego masła

1 żółtko

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

6 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker

 

Masa serowa:

1.20 kg twarogu półtłustego mielonego

7 jajek

10 dag masła

1,5 szklanki drobnego cukru

16 g cukru wanilinowego

1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker

1 łyżka startej skórki  ze świeżej pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, dodać proszek do pieczenia , cukier puder, wsypać kakao, dodać żółtko, miękkie masło , śmietanę, zagnieść  jednolite kruche ciasto. Podzielić na dwie części jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

Większą część ciasta wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

 

Masa serowa:

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji. Zmielony twaróg przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać cukier wymieszany z cukrem waniliowym , krótko zmiksować, tylko do połączenia. Wsypać budyń i wlać płynne i ostudzone masło, dodać otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt  ponownie zmiksować.  Masę serową rozprowadzić na schłodzonym  kruchym cieście, wyrównać łyżką. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto na tarce jarzynowej.

Włożyć do nagrzanego do 180*c na grzaniu góra dół piec 60 minut . Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.



Słodkich wypieków!

 

 

środa, 1 września 2021

Drożdżowe kołacze z serem

 Tradycyjne drożdżowe słodkie bułeczki z serowym nadzieniem, idealne na rozpoczęcie roku szkolnego. Robi się je bezproblemowo, są puszyste i długo zachowują świeżość. Sprawdzą się na każdy słodki podwieczorek czy drugie śniadanie. Czy może być coś lepszego niż kubek gorącego kakao i własnoręcznie upieczona bułeczka ? Bardzo Wam polecam ten przepis. Mniam!








 

Składniki na 16 sztuk bułeczek:

1 kg mąki pszennej typ 500 Młynomag

1 płaska łyżeczka soli

3 jajka

3 żółtka

400 ml mleka

10 g suszonych drożdży

10 dag masła

20 dag drobnego cukru

 

Nadzienie:

35 dag mielonego twarożku

2 łyżki kwaśnej  śmietany 18%

1 jajko

1 łyżka cukru

1 łyżeczka cukru wanilinowego Dr.Oetker

2 łyżki budyniu orkiszowego  lub zwykłego śmietankowego

 

Do posmarowania:

1 jajko

 

Sposób przygotowania;

Mąkę pszenną wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami, solą, cukrem, wbić jajka oraz żółtka, wlać ciepłe podgrzane mleko, całość wyrobić. 

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wlać do ciasta i ponownie wyrabiać do momentu aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki. Zajmie to kilka minut. Gotowe ciasto uformować w kulę,  delikatnie oprószyć mąką odstawić na minimum godzinę w cieple miejsce aby podwoiło objętość.

 

Przygotować nadzienie:

Twarożek utrzeć łyżką z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, całym jajkiem oraz budyniem. Odstawić.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować wałek i podzielić nożem na 16 jednakowych porcji.  Następnie uformować z nich kulki i lekko spłaszczyć.

Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, zachować odpowiedni odstęp, zrobić w środku każdej kulki wgłębienie np. literatką i w środek każdej bułki włożyć łyżkę serowego nadzienia.

Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół.

Słodkich wypieków!