STRONY

czwartek, 29 października 2015

Czekoladowa kopuła z malti keksami

Czekoladowe ciasto na bazie coli, lekkie puszyste i mega czekoladowe, zwieńczone kremem czekoladowo-kawowym, kropką nad" i "są malti keksy-chrupiące kuleczki z ciasteczek w polewie- to od nich się zaczęło J Pomysł na to ciasto powstał właśnie dzięki paczce ambasadorki Streetcom, to efektowny deser na różne okazje.

Jeśli również masz ochotę zostać ambasadorką -  Streetcom wystarczy,  że zalogujesz się na stronie i zaczniesz wypełniać ankiety, polecam bo kampanie są świetne!






Składniki:

Ciasto na tortownicę o wym 22 cm
2 jajka
20 dag mąki tortowej
15 dag cukru trzcinowego brązowego
100 ml oleju roślinnego
150 ml coca coli
2 łyżki kakao
30 g startej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 dag gorzkiej czekolady
25 ml likieru czekoladowego

Dodatkowo:
30 dag malti keksów czekoladowych użyłam dr.Gerard

Sposób przygotowania:

Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche:mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, oraz startą gorzka czekoladą.

Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę,
  miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy-samo dno . Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.


Krem: Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, wsypujemy cukier puder oraz rozpuszczalną kawę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Następnego dnia ubijamy na sztywny krem, dodając w trakcie miksowania niewielką ilość likieru czekoladowego.

Tak przygotowanym kremem smarujemy wierzch ciasta czekoladowego-całość i boki, dekorujemy malti keksami, schładzamy w lodówce i podajemy.

Słodkich wypieków ;-)

wtorek, 27 października 2015

Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem

Szybka i łatwa propozycja obiadowa dla zabieganych, do wykorzystania lekko czerstwa bułka paryska, dodatek mięsa z kurczaka sprawia że staje się pożywna, delikatna w smaku, z chęcią zjedzą ją również najmłodsi, polecam jako danie obiadowe czy sposób na ciepłą kolację.






Składniki:

         1 długa bułka paryska lekko czerstwa
1 podwójny filet z kurczaka
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
1 duży por
1 pomidor
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Sos:
4 jajka
1 szklanka mleka 2%
15 dag sera mozzarella w bloku
sól do smaku
pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie dania:

Filet z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, tak samo umytego pora. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy mięso, oprószamy suszoną natką pietruszki, przesmażamy 3 minuty, po czym dodajemy pora i całość dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.




W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu rozkładamy porwaną na kawałki bułkę paryską.
Wykładamy farsz z mięsem i porem, na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem.


Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę.


Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca.

Życzę smacznego ;-)


niedziela, 25 października 2015

Czekoladowe babeczki z pepsi colą i kremem z gorzkiej czekolady

Niepozorne babeczki o smaku murzynka, dzięki dodatkowi pepsi coli ciasto jest pulchniutkie i ładnie wyrasta, szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich to kropka nad "i "





Składniki:

Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek:
4 jajka
40 dag mąki tortowej
30 dag cukru trzcinowego brązowego
200 ml oleju roślinnego
300 ml pepsi coli
4 łyżki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
2 łyżki wódki malinowej lub nalewki porzeczkowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta mielonego kardamonu

Krem czekoladowy:
400 ml śmietanki 30%
10 dag gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao
orzechy włoskie do posypania

Wykonanie:

Ciasto: W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, szczyptą kardamonu, oraz startą gorzka czekoladą.


Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę  oraz wódkę ,miksujemy krótko do połączenia, do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia.


Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki, na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.



Krem czekoladowy: 
Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia. 


Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, następnego dnia miksujemy na gładki krem, przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy babeczki, posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Słodkich wypieków ;-)




piątek, 23 października 2015

Risotto z kurczakiem, dynią i porem

Rewelacyjne jednogarnkowe danie, mieszanka dwóch kuchni polskiej i włoskiej,
 z ryżem, kurczakiem, porem i dynią -delikatne w smaku,  ale jednocześnie pożywne, doskonale zastąpi dwudaniowy obiad, posmakuje także najmłodszym. Powstało przy użyciu produktów z tygodnia włoskiego, który nadal trwa w Lidl Polska
Polecam! 





Składniki:

1 filet z kurczaka
20 dag ryżu arborio Lidl
1 duży por
1/2 kg obranej dyni hokkaido
800 ml rosołu z kurczaka
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy extra vergine Lidl
50 g sera cheddar lub parmezan
1 łyżka przyprawy aglio olio e chili Lidl
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Fileta myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, oprószamy solą oraz ziołami włoskimi do smaku, przesmażamy 3 minuty w głębokiej patelni na oliwie.
Do mięsa dodajemy pokrojony w kostkę por i dynię oraz dodajemy masło i przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dusimy chwilę mieszając od czasu do czasu,
następnie wsypujemy ryż arborio,
zalewamy połową rosołu, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu, w trakcie gotowania dodać resztę rosołu w razie potrzeby, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki, ale nie rozgotowany, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, przed podaniem na talerzu posypać startym drobno cheddarem, podawać natychmiast.

Bon Appetit!



Sposób na dynię 2015

środa, 21 października 2015

Grzanki z rydzami i serem camembert

Grzanki z rydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha!






Składniki:

1 bagietka pszenna
20 dag świeżych rydzy
2 łyżki masła
1 krążek sera camembert
olej z pestek winogron do skropienia Oleofarm
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony
gałązki rozmarynu lub tymianku

Sposób wykonania:

Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują. Bagietkę kroimy na kromki. 
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z niewielką ilością oleju z pestek winogron, smarujemy pędzelkiem jedna stronę kromek, obsmażamy na suchej patelni z obu stron aż powstaną chrupiące grzanki. 

Papryczkę chili, kroimy na paseczki.
Układamy na kromkach plasterki grzybów oraz pokrojoną chili posypujemy solą oraz pieprzem do smaku i na wierzch dajemy plasterki sera camembert, posypujemy listkami ulubionych ziół. 

Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu lekkiego rozpuszczenia sera. Podajemy od razu gorące.

Bon Appetit!

Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku:
Kulinarne wyprawy z Olejami Świata



wtorek, 20 października 2015

Spaghetti z boczkiem i ricottą

Szybkie danie z włoskiej kuchni , na bazie serka ricotta, ze szczyptą chili, aromatyczne, rozgrzewające i syte, idealne na zimne jesienne dni, gdy zasiądziesz nad talerzem tego aromatycznego spaghetti, od razu poczujesz skąpaną w słońcu Italię !
Wszystkie produkty zakupicie w Lidl Polska gdzie obecnie trwa właśnie włoski tydzień.





Składniki:

40 dag makaronu spaghetti tricolor
25 dag sera ricotta
20 dag chudego boczku parzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 papryka chili z zalewy olejowej
3 łyżki sosu włoskiego z migdałami
sól morska do smaku
szczypta pieprzu do smaku
listki świeżego oregano lub bazylii do posypania

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, trzymamy w ciepłym miejscu. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą smażymy 5 minut .Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili, mieszamy. 

Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy, mieszamy chwilę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem. 
Podajemy gorące danie, posypane bazylią lub świeżym oregano.

Bon Appetit!

Ofertę włoskiego tygodnia znajdziecie



poniedziałek, 19 października 2015

Piankowy sernik z dynią

Kruche ciasto i delikatna piankowa warstwa serowa o delikatnym posmaku dyni tworzy pyszny jesienny sernik w sam raz do filiżanki ciepłej herbaty.
Ciasto podałam na talerzyku z serii Jesień-Bogucice

Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów Dr.Oetker






Składniki:

Ciasto kruche
15 dag mąki pszennej
10 dag masła
2 łyżki cukru
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1/2 kg mielonego twarogu
3/4 szklanki puree z pieczonej dyni
1/2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 2%
4 białka
2 jajka
3/4 szklanki cukru
1 budyń śmietankowy

Pianka ze śmietanki:
1 szklanka śmietany 30%
1 galaretka pomarańczowa
Prymulki Dr.Oetker
Cytrynowa beza Dr.Oetker
Blask pereł Dr.Oetker

Sposób wykonania:

Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować masę serową z mlekiem, cukrem i jajkami oraz budyniem, dodać puree z dyni,na koniec dodać ubite białka i delikatnie wmieszać w masę serową.

Wylać na kruchy spód, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 20 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 25 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia. 
Dobrze schłodzoną śmietankę -prosto z lodówki ubijamy na sztywną pianę , wlewamy cienkim strumieniem tężejącą galaretkę, wylewamy na zimny sernik, rozprowadzamy szpatułką, dekorujemy wg uznania. 
Schładzamy w lodówce.
Bon Appetit!




Sposób na dynię 2015

Jesienne słodkości!

sobota, 17 października 2015

Pasta z mozzarellą ananasem i curry

Jakiś czas temu pisałam o zagadce,  którą dostałam od firmy SPOŁEM pisałam Wam że będzie to dressing, a tu okazało się że została wprowadzona nowość w postaci sosów, byłam tak bliziutko J

Sos czosnkowy pożarły od razu moje łakomczuchy do nuggetsów, tak im smakował, a ja postanowiłam zrobić z sosu curry pastę do smarowania pieczywa –uwielbiam ten smak!

Delikatny ser, jakim jest mozzarella, dodatek jajka, ananasa i sosu curry stanowi delikatną ale jednocześnie wyraźną w smaku pastę do smarowania pieczywa, polecam jako dodatek do śniadania.
Sosy są pyszne polecam z czystym sumieniem!





Składniki:

15 dag sera mozzarella w bloku
3 jajka
3 plastry ananasa z zalewy
kawałek pora
3 łyżki kukurydzy
3 łyżki sosu Kieleckiego curry Społem
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól morska do smaku
pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, ścieramy na tarce jarzynowej, osaczonego z zalewy ananasa drobniutko siekamy nożem, kukurydze osączamy , wsypujemy wszytko do jednej miski, dodajemy drobniutko posiekanego pora, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy jogurt naturalny i sos curry, wszytko razem dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.  

Chłodzimy w lodówce. 
Podajemy z pieczywem.


A tak wyglądają nowo wprowadzone sosy Kieleckie:



Życzę smacznego!



piątek, 16 października 2015

Kruche babeczki z musem dyniowym

Słodkie, niepozorne i kruche babeczki z musem dyniowym o zapachu cynamonu to prawdziwa kwintesencja jesieni, polecam do filiżanki aromatycznej herbaty!






Składniki:

Ciasto kruche
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
1 żółtko lub całe jajko
1 łyżka śmietany 18%
szczypta soli

Nadzienie:
300 ml puree z dyni
3 łyżki serka śmietankowego
2 jajka
3 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki budyniu śmietankowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki cukru waniliowego Dr.Oetker
żółty lukier do dekoracji Dr. Oetker
złote perełki do dekoracji Dr.Oetker

Wykonanie:



Ciasto: Mąkę mieszamy z pokrojonym zimnym masłem, wsypujemy cukier, dodajemy żółtko oraz śmietanę i szczyptę soli, mieszamy. Zagniatamy na gładką masę, wstawiamy na 20 minut do lodówki, po czym wałkujemy na niezbyt cienkie ciasto.

 Metalowe foremki do babeczek wylepiamy rozwałkowanym ciastem, brzegi delikatnie odcinamy aby uzyskać równą powierzchnię.


Nadzienie: Jajka ubijamy na puszystą pianę , wlewamy miód, dodajemy serek, szczyptę cynamonu, budyń,oraz puree z dyni, całość miksujemy na gładką płynną masę,rozlewamy po równo na kruchy spód babeczek, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 35-40 minut-do zrumienienia. 

Zimne babeczki dekorujemy lukrem i perełkami.

Smacznego!


Jesienne słodkości!

Sposób na dynię 2015