STRONY

czwartek, 30 listopada 2017

Śledzie z piekła rodem

Na każdej imprezie na przystawkę  doskonale sprawdza się śledzik, z cebulką i ognistym ketchupem zachwyci amatorów pikantnych smaków. 
Doskonały również na świąteczny czas. Te śledzie cechuje doskonały aromat i smak, i mimo, że pikantne to bardzo dobre! Kto lubi łagodne smaki zachęcam do zrobienia z łagodnym ketchupem Kotlin. Skusicie się ? 





Składniki:

500 g filetów śledziowych (matjas)
300 g cebuli
1 marchewka
1 czerwona papryka
2 łyżki cukru
1/4 szklanki oleju
4 łyżki octu
20 dag ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka jarzynki warzywnej
Natka pietruszki do posypania

Jak wykonać ?

Płaty śledziowe moczymy 2 godziny w zimnej wodzie aby nie były za słone.

Osączamy z wody, osuszamy kroimy na cienkie paski.

Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka. 
Dodajemy startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.

 Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę smażymy. 

Następnie wlewamy ocet, solimy jarzynką, wsypujemy majeranek do smaku, dodajemy pikantny ketchup   i wszystko dusimy pod przykryciem  kilka minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do zimnej masy  wkładamy śledzie, mieszamy.
 Przekładamy do szklanych pucharków, schładzamy w lodówce. 

Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Śledziki są najlepsze na drugi dzień.




Smacznego!

środa, 29 listopada 2017

Zimowa sałatka z kaszą kuskus

Pyszna i sycąca sałatka na bazie kaszy kuskus z papryką, ogórkiem i suszonymi pomidorami, przyciąga swym kolorem i smakuje pysznie. Można dodać do niej majonez będzie całkiem inna w smaku ale ja wolę skropioną oliwą z suszonych pomidorów jest lżejsza dla żołądka. Polecam.




Składniki:

15 dag kaszy kuskus
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
½ ogórka wężowego
1 kulka mozzarelli
5 suszonych pomidorów
1 pęczek świeżej natki pietruszki
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów lub majonez do smaku
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę kuskus wsypać do miseczki zalać lekko osolonym wrzątkiem ponad 1 cm nad kaszę, zostawić do spęcznienia, po 10 minutach kaszę przemieszać, wystudzić, dodać pokrojone w kostkę papryki oraz ogórka, ser mozzarella osączyć z zalewy pokroić w kostkę,  tak samo suszone pomidory, wszystko razem przemieszać, wlać oliwę z pomidorów, ewentualnie zamiast oliwy dodać majonez, posolić i doprawić pieprzem do smaku, przełożyć do salaterki, posypać świeżo posiekaną natką pietruszki, schłodzić i podawać.


Smacznego!


poniedziałek, 27 listopada 2017

Grzanki z karmelizowaną cebulą, szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Kocham jesień za kubek gorącej herbaty z rumem , za ciepły kocyk, za deszcz dudniący o parapet, i za zapach pieczonej szarlotki J Czas płynie trochę wolniej, można więcej  chwil spędzić w kuchni i pichcić ulubione dania.

Chrupiące grzanki prosto z piekarnika z karmelizowaną czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami, szpinakiem i pleśniowym serem to numer jeden wśród jesiennych smakołyków.


Można je przygotować na wiele sposobów i zawsze będą pyszne. Te doskonale wpiszą się w niejedną imprezę czy chrupiący podwieczorek, nie wymagają zbyt wiele pracy a są pyszne!



Składniki:
2 pszenne bagietki
2 czerwone cebule
10 dag świeżego szpinaku
2 łyżki masła
100 ml octu balsamicznego
6 -7 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
10 dag miękkiego pleśniowego sera
Świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę obrać, ostrym nożem pokroić w piórka , na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę przykryć, polać octem balsamicznym i dusić około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając aż zmięknie, doprawić odrobiną czarnego pieprzu do smaku. Zestawić z ognia, przestudzić.
Szpinak opłukać, osuszyć. Osaczone z zalewy suszone pomidory pokroić w cienkie paski. Pleśniowy ser pokroić na kawałki.
Bagietkę pokroić na kromki, lekko skropić oliwą z suszonych pomidorów, ułożyć karmelizowaną cebulę, po kilka listków szpinaku i pomidorów, przykryć serem pleśniowym, zapiekać 10 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku aż staną się chrupiące a ser roztopi. Podawać od razu!









Smacznego!
#myAmbition

Na zdjęciu powyżej widzicie nóż Ambition który można nabyć w sklepie

Dla wszystkich czytelników bloga sklep przygotował zniżkę  10%
na hasło:ZDROWA JESIEŃ obowiązuje do 31.12.2017.

niedziela, 26 listopada 2017

Keks makowy z figami

Tym wpisem rozpoczynam cykl świątecznych wypieków,w miarę wcześnie, aby każdy znalazł coś dla siebie.

Wilgotny keks z suszonymi figami to propozycja na świąteczny deser. Łatwy do przygotowania, choć należy obchodzić się z tym ciastem delikatnie aby nie utracić konsystencji piany wtedy jest puszysty i nie opada. Polany tradycyjnie lukrem.
 Dla wielbicieli makowych ciast bez ciężkich kremów.





Składniki

Forma 38/12 cm
4 jajka
20 dag cukru
1 szklanka śmietany kremowej
10 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dag maku ja miałam zmieszany niebieski i biały
16 g cukru z prawdziwą wanilią
50 g suszonych fig można dać morele lub śliwki
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki mleka
Aromat migdałowy

Wykonanie ciasta:

1. Mak zalewamy  wodą, gotujemy 5 minut, odcedzamy dobrze na sicie, studzimy  po czym kręcimy  2 razy w maszynce do mięsa.
2. Kremówkę ubijamy na pianę pod koniec wsypujemy cukier z wanilią , wlewamy żółtka i nadal ubijamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielony mak, aromat migdałowy, wlewamy mleko, miksujemy delikatnie na najniższych obrotach.

3. Białka jaj ubijamy osobno na sztywną lśniącą pianę, stopniowo podczas ubijania wsypujemy cukier . Ubite dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy ręcznie, szpatułką, łącznie z pokrojonymi figami oraz skórką z pomarańczy . Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy keksowej . 
Pieczemy w nagrzanym do 175*c piekarniku przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.

4. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach, całkiem zimne ciasto dekorujemy dowolnie.




  Słodkich wypieków!


zBLOGowani.pl



piątek, 24 listopada 2017

Ciasto mega cytrynowe

Orzeźwiające, piaskowe, mega cytrynowe , puszyste, jedno z moich ulubionych ciast pieczonych bez okazji, pasuje zarówno na wielką imprezę jak i do kawy z przyjaciółmi. Jednym słowem łatwa klasyka która zawsze wychodzi i nie potrzebuje wielkich umiejętności. Mój ideał  ciasta bez kremu.Polecam!




Keksówka  35 cm

3 duże jajka 
20 dag masła
¾ szklanki cukru
1 duża cytryna
2 pełne szklanki mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Lukier do polania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki do upieczenia ciasta muszą mieć temp pokojową.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i miksujemy na puszysto, cały czas miksując wbijamy po jednym jajku, dodajemy śmietanę, wlewamy sok z całej cytryny i startą  skórkę cytrynową. 

Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą, wsypujemy do masy jajecznej, miksujemy krótko tylko do połączenia-ciasto będzie gęste.

Szpatułką wybieramy ciasto z miski i wkładamy do wyłożonej papierem keksówki, wygładzamy.
 Pieczemy 50 minut w temp 165*c lub do suchego patyczka. 

Studzimy przy otwartych drzwiczkach. Zimne wyciągamy na kratkę , lukrujemy.




Słodkich wypieków!



czwartek, 23 listopada 2017

Spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek

Ten Listopad mnie już przygnębia, ciągle szaro i tak nijako, sezon na depresję trwa w najlepsze. Już chyba wolę płaty białego puchu na trawnikach,  żeby nie zwariować przywołuję wiosnę na talerzu ! 
Czy jesień zawsze musi kojarzyć się z dynią i treściwymi mięsami ? Oczywiście ma swoje prawa i nic tego nie zmieni.
Pomysł przyszedł sam gdy podjęłam wyzwanie z marką Lubella „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I SPOSÓB NA JESIEŃ” i to jest właśnie mój sposób na szare jesienne dni –spaghetti z zielonym pesto i jajkami od szczęśliwych kurek, posypane płatkami rozgrzewającego chili -taki obiad może zrobić niesamowite wrażenie, wystarczy, że w daniu które przyrządzasz tak samo od lat zmienisz tylko jeden składnik J


Będzie zaskakująco!





Składniki:



Zielone pesto:
1 pęczek świeżej bazylii
100 ml dobrej jakości oliwy z bazylią
2 ząbki czosnku
5 dag orzeszków piniowych
2 łyżki startego sera grana padano
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Kilka jajek od „szczęśliwych kurek”
Listki bazylii do posypania
Płatki chili do posypania
Sól morska do smaku

Przygotowanie:

Zielone pesto:
Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, wystudzić, włożyć do malaksera, dodać ząbki czosnku oraz bazylię, wlać oliwę, dodać odrobinę soli do smaku, wszystko razem zmiksować. Wsypać ser i wymieszać-pesto powinno mieć kremową konsystencję.

Jajka ugotować na pół twardo tak aby białko było ścięte a żółtko jeszcze płynne, obrać, przekroić na połówki. 

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić nie przelewać wodą! Od razu wymieszać z zielonym pesto, wyłożyć na talerze, ułożyć jajka, posypać drobno startą skórką cytrynową, listki świeżej bazylii i płatkami chili, podawać od razu.




 #lubelloveinspiracje  #lubella #lubellaisposóbnajesień





Smacznego!

środa, 22 listopada 2017

Kurczak słodko-kwaśny




Na pewno wielu z Was uwielbia tak przygotowanego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, dziś większość tych składników jest łatwo dostępna w każdym hipermarkecie a jeśli nie to w  sklepie internetowym na pewno J


Chińszczyzna to najsłynniejsza i najbardziej różnorodna kuchnia świata i z tego co widzę zadomowiła się u nas na dobre. 
Tak przygotowany kurczak słodko-kwaśny to najprostsze danie jakie może być, dla ułatwienia użyłam mrożoną mieszankę warzyw która zawiera wszystkie potrzebne składniki. Ogromną rolę w tej kuchni odgrywa ryż, zawsze miałam problem z ugotowaniem go na sypko, odkąd mam specjalny  garnek do gotowania ryżu, wszytko się zmieniło, teraz gotowanie ryżu to sama przyjemność wychodzi idealny, puszysty i nie klejący się. Nie przywiera do dna,  ani nie muszę go gotować w torebkach.  Idealny!


Składniki:


4 pojedyncze filety z kurczaka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku
½ łyżeczki świeżo startego imbiru
3 łyżki oleju
45 dag mrożonej warzywnej mieszanki chińskiej
½ puszki ananasa
1 łyżka cukru trzcinowego
1 szklanka  sosu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
3 łyżki soku z ananasa
3 łyżki octu ryżowego
1 puszka pędów bambusa
Przyprawa do dań chińskich do smaku
Ryż basmati do podania

Sposób wykonania:


Kurczaka umyć pokroić na wąskie paski, oprószyć chińską do smaku. Odstawić na 15 minut aby mięso naszło przyprawą.



W woku rozgrzać olej, dodać mięso oraz posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażyć aż mięso przestanie być surowe w środku, dodać mrożoną  warzywną mieszankę chińską , pokrojonego ananasa,starty imbir,  doprawić sosem sojowym, octem ryżowym, wlać sos pomidorowy wymieszany z cukrem trzcinowym, sokiem z ananasa  oraz ketchupem,  
 dodać osączone z zalewy pędy bambusa , chwilę smażyć na dużym ogniu mieszając, warzywa mają pozostać jędrne nie rozgotowane. 


Ryż basmatii ugotować na sypko wg wskazówek na opakowaniu podawać z kurczakiem.


Smacznego!

wtorek, 21 listopada 2017

Śniadaniowe crumble z płatkami kukurydzianymi i tymiankiem

Zdaję sobie sprawę, że takie są teraz czasy gdzie wszyscy pędzą, codzienność przynosi wiele nowych obowiązków i mało kto ma czas na celebrowanie śniadania, a przecież ciągły pośpiech nie służy nam, negatywnie wpływa na nasze samopoczucie, wypita w biegu kawa, szybka kanapka z byle czym zamiast solidnego posiłku…czy tak się da na dłuższą metę?

Dlatego namawiam wszystkich,  aby ten jeden najważniejszy posiłek dnia traktować jak rytuał, bardzo lubię takie proste śniadania na ciepło, pyszne owoce pokrojone w kostkę, odrobina tymianku i kruszonka z płatków kukurydzianych i migdałów  ta kombinacja jest wg mnie najlepsza nawet nie sądziłam, że może być tak dobra!




Składniki:

Na 4 porcje:
3 winne jabłka
1 duża gruszka
1 banan
1 łyżeczka brązowego cukru
Kilka gałązek świeżego tymianku

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mielonych migdałów
½ szklanki pokruszonych  płatków kukurydzianych Corn Flakes Klasyczne Lubella
60 g masła
¼ szklanki brązowego cukru
Szczypta soli

Owoce opłukać wykroić gniazda nasienne, banana obrać, pokroić wszystko w grubszą kostkę, ułożyć po równo w ceramicznych kokilkach posypać delikatnie cukrem oraz posiekanym tymiankiem do smaku.
Przygotować kruszonkę :
Mąkę krupczatkę wymieszać ze szczyptą soli, cukrem pokruszonymi płatkami oraz mielonymi migdałami, dodać wiórki zimnego masła, rozetrzeć w palcach, aż powstaną grudki, posypać kruszonką owoce , zapiekać w nagranym do 180*c piekarniku przez 20 minut aż kruszonka się zezłoci i stanie chrupiąca. 
Podawać od razu po wyjęciu z pieca.





#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

Przepis bierze udział w akcji: Siła zbóżna dzień dobry z Lubella







Smacznego!

niedziela, 19 listopada 2017

Jaglane śniadanie z bakaliowymi kulkami mocy

Uwielbiamy pożywne śniadania,  które smakiem i aromatem przypominają te które robiły nasze babcie, choć  wtedy było zwykłe mleko nie kokosowe to i tak taka kasza smakowała wybornie, z bakaliowymi kulami z serka i płatków , stanowi pełny sycący i wartościowy poranny posiłek.





Krem kokosowy z kaszą jaglaną:
10 dag kaszy jaglanej
3 łyżki  kremu orzechowego 
5 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella
1-2  łyżki syropu trzcinowego lub klonowego
200 ml mleka kokosowego
1  łyżka ciemnego kakao
szczypta soli

Bakaliowe kule:
20 dag chudego serka twarogowego
10 dag płatków Corn Flakes kakao i miód Lubella
5 dag suszonej żurawiny
5 dag mielonych orzechów włoskich
1 łyżka syropu trzcinowego lub klonowego
Pokruszone płatki Corn Flakes kakao i miód do obtoczenia
Białe winogrona do posypania
Melisa do dekoracji

Sposób przygotowania:


Jaglane śniadanie zaczynamy od przygotowania kul:

Płatki przesypujemy do malaksera, mielimy , dodajemy zmielone orzechy oraz żurawinę i twarożek , słodzimy syropem, mielimy-masa będzie gęsta. Porcje nabieramy łyżeczką , formujemy w dłoniach kule, obtaczamy w pokruszonych płatkach kakao i miód, układamy na talerzyku, schładzamy w lodówce na czas przygotowania kaszy.


  
Kaszę jaglaną wsypać do suchego garnka z grubym dnem, postawić na kuchence i prażyć na średnim ogniu aż zacznie wydzielać specyficzny aromat- ta metoda sprawia że kasza po ugotowaniu nie jest gorzka,   następnie wlać wodę –dwa razy  tyle co mamy kaszy, lekko osolić, gotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu przez  około 15 minut).
 Do ugotowanej i przestudzonej  kaszy dodać mleko kokosowe osłodzić syropem i zmiksować blenderem na gładki krem.

 Do połowy kaszy dodać, krem orzechowy i  kakao i ponownie zmiksować.

 W szklanych pucharkach  rozłożyć ciemną warstwę z kakao,  posypać płatkami Lubella, wyłożyć jasną warstwę, na wierzchu ułożyć schłodzone bakaliowe kule, oraz owoce białego winogrona,  udekorować melisą  i podawać od razu.


Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Siła zbóż na dzień dobry z Lubella:
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes





czwartek, 16 listopada 2017

Syrop cytrynowo-miodowy



Cytryny zatopione w wielokwiatowym miodzie z dodatkiem imbiru i korzennych goździków to rewelacyjny dodatek do zimowej rozgrzewającej herbaty, idealny na przeziębienia , świetnie rozgrzewa, polecam go mieć w lodówce jest już gotowy na drugi dzień, gdy cytryny puszczą sok i zmieszają się miodem, może stać do tygodnia , ale zazwyczaj znika po 3-4 dniach. Do herbaty dodajemy wraz z cytrynami.

Składniki:
1 duża cytryna
1 szklanka płynnego miodu prawdziwego wielokwiatowego
10 sztuk goździków
7 cm kawałek  świeżego imbiru

Sposób przygotowania:

Cytrynę wyszorować szczoteczką, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki tak samo obrany  imbir, ułożyć warstwę cytryn i imbiru w czystym słoiku zalać miodem posypać goździkami i tak do skończenia, ostatnią warstwą powinien być miód, słoik zamknąć włożyć do lodówki od czasu do czasu lekko potrząsnąć aby składniki się przemieszały. 

Syrop jest najlepszy  po 2-3 dniach...


Smacznego!