Na pewno wiele z Was marzy o jednym urządzeniu które nie
zajmie wiele miejsca na kuchennym blacie , a jest wszechstronne i łatwe w obsłudze.
Od jakiegoś czasu testuję opiekacz
befsztyk firmy Dezal , jak wiecie zapewne z wcześniejszych postów to moje
kolejne urządzenie tej firmy, z gofrownicy i opiekacza sandwich jestem bardzo
zadowolona i nie zamienię na żadne inne, teraz przyszedł czas na bardziej
uniwersalne urządzenie, praktycznie do wszystkiego, bardzo ułatwia życie , bo dzięki niemu szybko
można przygotować ciepły posiłek. Takich urządzeń jest na rynku wiele, i wcale
tak łatwo nie jest wybrać.
Testowany
model opiekacza ma dużą płytę grzewczą, i mieści się na nim
naprawdę sporo, kolejny plus to duża moc, nagrzewa się szybko, specjalna
powłoka pokryta greblonem sprawia , że nic nie przywiera, dzięki temu nasze
mięso opieczemy równomiernie i szybko.
Gofry czy biskwity będą puszyste ale i chrupiące.
A nie jak w innych o małej mocy cienki gumowy placek.
Urządzenie doskonale sprawdzi się do opiekania pity,
tortilli czy burrito , nie potrzeba płyt grzewczych smarować żadnym tłuszczem, docenią to osoby które tłuszczów używać nie
mogą lub są na diecie.
Na tym urządzeniu
można opiec praktycznie wszystko.
Więcej
informacji znajdziecie na stronie producenta
Dezal. Polecam Wam, naprawdę świetna sprawa.
Poniżej podaję Wam kilka przykładów co można przygotować :
Biszkoptowe biskwity:
Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
Szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Białka jaj ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka i
ponownie zmiksować , wsypać mąkę wymieszaną ze szczyptą proszku do pieczenia,
delikatnie wymieszać aby nie utracić konsystencji piany, wlewać porcjami na środek
opiekacza , piec 1-2 minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami-bitą śmietaną lub
owocami.
Filet z kurczaka w sojowo-miodowej marynacie z rozmarynem:
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
10 łyżek sosu sojowego
1 czubata łyżka płynnego miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu kolorowego ziarnistego
1 łyżka soku z cytryny
2 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka dzielimy tak aby otrzymać 4 porcje, opłukać zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do szklanego naczynia.
2. Marynata:
W miseczce połączyć sos sojowy z sokiem cytryny oraz płynnym miodem, wsypać pieprz utarty grubo w moździerzu , dodać pokrojony na plasterki czosnek, Wymieszać, marynatą zalać mięso, dokładnie wymieszać aby równomiernie się pokryło, naczynie zamknąć włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
Osączone z marynaty mięso, kłaść na rozgrzany opiekacz, ułożyć po gałązce rozmarynu , zamknąć i opiekać około 7-8 minut z każdej strony.
Podawać na ulubionej sałatce .
Zapiekane bułeczki z pieczarkami i serem
Składniki:
6 małych podłużnych bułeczek pszennych
½ kg świeżych pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
10 dag żółtego sera np. cheddar lub gouda
Sposób przygotowania:
Oczyszczone pieczarki pokroić na cieniutkie plasterki,
obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki z cebulą i dusić aż woda i masło
odparuje, doprawić dobrze do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Odstawić
do wystygnięcia.
Wystudzone pieczarki wymieszać ze startym na tarce o grubych
oczkach serem żółtym.
Z bułeczek odciąć z jednego węższego brzegu „dupkę” ostrym
nożem z ząbkami wydrążyć miąższ ze środka, środek napełnić ciasno farszem , bułeczki ułożyć na opiekaczu , docisnąć
i zapiekać 2-3 minuty aż bułeczki zrobią się chrupiące a ser rozpuści. Podawać
od razu.
Wpis powstał przy współpracy z marką