Pyszne mega kruche rogaliki z orzeźwiającym cytrynowym budyniem, oprószone
cukrem pudrem to propozycja na słodki podwieczorek, kiedy nie opuszcza nas
ochota na słodkie, maślane rozpływające się w ustach, z tego przepisu otrzymasz
duży talerz słodkości. Mimo cytrynowego nadzienia posmakują również dzieciom. Takie małe a tyle radości!
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej typ 550
20 dag masła 82%
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany 18%
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie cytrynowe:
1,5 cytryny
1 łyżeczka oleju
słonecznikowego
½ łyżeczki masła
10 dag cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 całe jajko
1 żółtko
Sposób przygotowania:
Nadzienie:
Cytryny wyszorować szczoteczką pod ciepłą wodą, przekroić na
połówki, wycisnąć z nich sok a skórkę drobniutko zetrzeć, umieścić w rondelku
wsypać cukry, dodać jajko oraz żółtko, wsypać mąkę ziemniaczaną podgrzewać cały
czas mieszając tak aby nie było grudek-ja robiłam to trzepaczką aż do
zagotowania , następnie dodać olej oraz masło mieszając gotować jeszcze około 3
minut.
Zestawić z ognia, wystudzić.
Można używać od razu lub do 7 dni trzymając
gotowy budyń w lodówce.
Kruche ciasto:
Mąkę wsypać na stolnicę lub do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz
cukrem ze skórką cytrynową, dodać żółtka oraz pokrojone na kawałki masło,
całość zagnieść w jednolite ciasto, odstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym
czasie ciasto podzielić na 4 części, każdą cześć rozwałkować na cienki okrąg, radełkiem powycinać trójkąty,
na każdy kłaść po łyżeczce nadzienie zawijać i formować w rogaliki.
Ułożyć na
blaszce wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c na grzaniu
góra dół przez 18-20 minut. Zimne można oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!