STRONY

czwartek, 31 marca 2016

Muffinki z gorzką czekoladą

Cudowne smaki dzieciństwa , ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser? Wątpię!

Deska dębowa to pracownia Spod Hebelka










Składniki:

Na około 12 sztuk:
1 szklanka mąki tortowej-używam zawsze Młynomag
4 duże jajka
100 g masła
150 g gorzkiej czekolady 60% kakao
1,5szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Krem czekoladowy:
350 ml śmietany kremowej 30%
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Wiórki czekoladowe do posypania

Sposób wykonania:

Krem:
Śmietanę podgrzać aby była ciepła, ale nie gotować, dodać połamaną czekoladę i łyżkę cukru pudru, odczekać chwilę i wymieszać do połączenia. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny w celu solidnego schłodzenia.
Następnie ubić mikserem na krem.

Ciasto:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem umieścić w rondelku,
rozpuścić na małym ogniu, cały czas mieszając do połączenia. Wystudzić.
Jajka ubić z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę , wmieszać masę z czekoladą, miksując na wolnych obrotach dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę tortową.
Ciasto wyłożyć do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*c i piec około 20 minut lub do suchego patyczka.
Krem czekoladowy przełożyć do szprycy cukierniczej, udekorować muffinki, posypać tartą czekoladą. Można też polać sosem czekoladowym.

Słodkich wypieków!








środa, 30 marca 2016

Sałatka z kurczakiem ala meksykańska

Pyszna i pożywna sałatka z kurczakiem marynowanym w przyprawie meksykańskiej z dodatkiem czerwonej fasolki i dymki to propozycja na różne okazje.





Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka
1 puszka czerwonej fasolki
1 puszka kukurydzy
1 podłużna słodka czerwona papryka
2 cebule dymki
Kawałek pora
1 łyżeczka przyprawy do fajity
1 łyżeczka przyprawy do grosa
Szczypta soli do smaku
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki majonezu
3 łyżki pikantnego ketchupu

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę wkładamy do miski, oprószamy przyprawą meksykańską oraz do grosa, wlewamy olej, mieszamy łyżką, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie mięso smażymy do miękkości na patelni. Studzimy.
Por i cebulę siekamy drobno, tak samo wydrążoną z nasion paprykę. Kukurydzę osączamy z zalewy, fasolkę przekładamy na durszlak, przelewamy wodą i osączamy.

Wszystkie składniki razem z mięsem mieszamy, dodajemy majonez oraz ketchup , doprawiamy solą do smaku, mieszamy i chłodzimy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy szczypiorem z dymki.

Smacznego!




wtorek, 29 marca 2016

Ciasto jogurtowo-pomarańczowe

Proste w przygotowaniu na gęstym jogurcie greckim i świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym. Klasyka, która zawsze się sprawdza na różne okazje, jest wilgotne i aromatyczne, uwielbiane przez najmłodszych można również zrobić w formie babeczek. Polecam dla początkujących w pieczeniu.






Składniki:

Ciasto:

na 3 papierowe foremki o wym 15/7 cm

25 dag jogurtu naturalnego greckiego
50 dag mąki tortowej
4 duże jajka
200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
150 ml oleju rzepakowego
15 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier do polania
Dowolna posypka

Do misy miksera wbić jajka, wsypać cukier zwykły z cukrem waniliowym, miksować do momentu aż masa jajeczna będzie prawie biała, następnie nie przerywając miksowania wlać olej, dodawać stopniowo jogurt i mąkę tortową wymieszana z proszkiem, oraz wlewamy sok z pomarańczy, robimy to delikatnie na najniższych obrotach miksera. Miksujemy do połączenia wszystkich składników.
Tak przygotowane ciasto wlewamy do trzech papierowych foremek. Pieczemy w nagrzanym do 166-170*c piekarniku przez 45-50 minut-lub do momentu suchego patyczka.
Zimne ciasto dekorujemy lukrem i dowolna posypką.

Papierowe foremki ze zdjęcia do nabycia w sklepie
Cukieteria są idealne gdy chcemy upiec ciasto np na prezent, te formy występują w różnych wersjach kolorystycznych.
Osoby lubiące piec ciasta będą zachwyceni różnorodnym asortymentem i przystępnymi cenami tego sklepu.
Polecam!


wtorek, 22 marca 2016

Fasolowy kociołek

Kociołek fasolowy to jednogarnkowa potrawa na bazie fasoli po bretońsku lecz z warzywami, jest wspaniała w smaku, aromatyczna, dla wszystkich ceniących obiad w jednym garnku. W lodówce po ugotowaniu może stać kilka dni, dobry przepis dla zaganianych. Polecam!

Deska dębowa którą widzicie na zdjęciach pochodzi z pracowni Spod Hebelka
zajrzyjcie jakie cuda tam mają, każda inna każda niepowtarzalna ;) 




Składniki:

40 dag fasoli Jaś
1 laska kiełbasy cienkiej
25 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 podłużna słodka papryka
1 młoda cukinia
5-6 sztuk małych pieczarek
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej do zawiesiny
Przyprawa do dań z fasoli do smaku
1 łyżeczka majeranku suszonego
Liść laurowy do smaku
Ziele angielskie do smaku
Sól i pieprz do smaku
Olej rzepakowy do podduszenia

Sposób przygotowania:


Fasolę Jaś zalewamy wodą tak, aby ją przykryła i odstawiamy na całą noc.



Następnego dnia wodę odlewamy zalewamy świeżą, tyle aby fasola swobodnie pływała,  dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości na małym ogniu  około 40 minut.


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podduszamy, po chwili dodajemy pokrojoną kiełbasę i, boczek, pieczarki, oraz paprykę i cukinię, całość dusimy na patelni 6-7 minut, po czym dodajemy do garnka z podgotowaną fasolą , dodajemy koncentrat, doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem do smaku, gotujemy tyle,  aby wszystko było miękkie ale nie rozgotowane, na sam koniec robimy zawiesinę z mąki i małej ilości wody, zagęszczamy potrawę, gotujemy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia. 

Podajemy posypaną np. szczypiorem.
Smacznego!


sobota, 19 marca 2016

Babeczki jogurtowe z polewą jajeczną


Co mogę o nich powiedzieć ?  W mega słonecznym kolorze, pachnące świeżością tak jak wiosna!
Aksamitnie wilgotne, na jogurcie naturalnym, o lekko cytrynowym posmaku z dodatkiem płatków z gorzkiej czekolady, proste w wykonaniu, smaku dopełnia krem z  bitej śmietany i mascarpone, wiem, wiem kaloryczna rozpusta !!! polewa jajeczna to kropka nad „i” smakują pysznie!





Składniki:

Ciasto:
25 dag jogurtu naturalnego gęstego
4 jajka
30 dag mąki tortowej
20 dag cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
15 dag masła
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki otartej skórki z cytryny
80 g płatków z gorzkiej czekolady-może być starta czekolada
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Krem:
250 ml śmietany 30 %
3 łyżki mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Polewa jajeczna:
50 ml likieru adwokat-Dalkowski
50 ml wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki żelatyny 






Sposób wykonania:

Ciasto:
Masło rozpuścić,  ostudzić do temp pokojowej, wymieszać z jogurtem, jajka zmiksować na kogel mogel z cukrem, dodać masę jogurtową z masłem, skórkę otartą z cytryny oraz sok, wymieszać.
W drugim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, połączyć składniki suche z mokrymi, dodać płatki czekolady i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia.
Formę na muf finki wyłożyć papierowymi papilotkami, wyłożyć masę do ¾ objętości foremek.

Piec  25 -30 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół lub do tzw suchego patyczka.

Krem:
Śmietanę umieścić w misie miksera z mascarpone oraz cukrem pudrem, miksować do uzyskania kremowej gładkiej masy.

Polewa jajeczna:
Wodę z cukrem zagotować w garnuszku, lekko przestudzić tak aby była ciepła, wsypać żelatynę i mieszać aż się rozpuści, wtedy wlewamy likier jajeczny, lekko podgrzewamy ale nie gotujemy! Aby się ładnie połączyły składniki, studzimy .
Zimne babeczki dekorujemy kremem, polewamy polewą czekamy aż stężeje. Możemy posypać płatkami czekolady. 

Słodkich wypieków.




czwartek, 17 marca 2016

Wiosenna zupa z warzywami i kaszą jaglaną

Powiało wiosną ….Tak!
Uwielbiam lekkie a zarazem pożywne zupy, pełne aromatycznych warzyw, dodatek zdrowej kaszy jaglanej sprawia,  że jesteśmy nasyceni na długi czas. Warzywa podduszone na oleju kokosowym sprawiają że smakuje wyjątkowo.
Jest idealna nie trzeba jej niczym zagęszczać, a prostota przygotowania  zachęci na pewno nie jedną osobę, nie od dziś wiadomo że te proste….bywają najlepsze, spróbujcie!







Składniki:

1 mała kostka ze schabu
¾ szklanki kaszy jaglanej
1 świeży brokuł
2-3 różyczki kalafiora
3 ziemniaki
2 -3 marchewki
1 duża pietruszka
1 por
1 cebulka dymka ze szczypiorem
Pęczek natki pietruszki
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka masła
Około 3 litry wody
Kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
6-7 ziarenek kolorowego pieprzu
Sól do smaku


Sposób przygotowania:

Kostkę schabową myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą około 3 litry, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarenka kolorowego pieprzu, doprowadzamy do wrzenia.


Na suchą małą patelnię wsypujemy suchą kaszę jaglaną , prażymy na małym ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat-od czas do czasu należy ją przemieszać-ta czynność zapobiegnie pozbyciu się charakterystycznej dla niej goryczki.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy z łyżeczką masła, wrzucamy pokrojonego w krążki pora, cebulę , startą na tarce obraną i umytą marchewkę , pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, różyczki kalafiora oraz uprażoną kaszę jaglaną i dusimy aż warzywa się zeszklą, wtedy dodajemy wszystko do garnka z kostką schabową i gotujemy około 20 minut na wolnym ogniu.

Doprawiamy w między czasie solą do smaku, na sam koniec dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki różyczki świeżego brokuła i gotujemy do momentu aż zmięknie.

Podajemy zupę posypaną natką pietruszki.
Życzę smacznego!

Superfood w Twojej kuchni



      
 Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym

czwartek, 10 marca 2016

Drobiowe kieszonki ze szpinakiem, camembertem oraz sosem cytrynowym

Delikatne drobiowe mięso faszerowane duszonym szpinakiem i camembertem to wspaniała propozycja na codzienny jak i świąteczny  obiad, smaku dopełnia dodatek sosu cytrynowego. Doda energii na cały dzień.Polecam.




Składniki:

Na dwie osoby:
1 duży podwójny filet z kurczaka
Garść świeżego szpinaku
Kawałek pora
2 łyżki masła
½ krążka sera camembert
Sól i pieprz do smaku
Przyprawa ziołowa do kurczaka
Olej rzepakowy do smażenia

Sos cytrynowy:
200 g jogurtu naturalnego greckiego
2 łyżki majonezu
Skórka otarta z ½ cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Szczypiorek so posypania
Sól i biały pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Fileta z kurczaka dzielimy wzdłuż na pół, myjemy, w każdej porcji robimy na środku nożem kieszonki , delikatnie aby nie przeciąć mięsa, oprószamy solą pieprzem i ziołową przyprawą do kurczaka, odstawiamy do lodówki.



W tym czasie przygotowujemy nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojony w kostkę por oraz szpinak, dusimy około 5 minut aż masło odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ser kroimy na grubsze paski.
Kieszonki nadziewamy szpinakiem oraz serem, dociskamy lekko, aby nadzienie nie wypływało. Można spiąć wykałaczkami. Tak przygotowane mięso, smażymy na niewielkiej ilości oleju pod przykryciem na patelni do momentu aż będzie usmażone.

Sos:
Jogurt ucieramy z majonezem oraz skórką startą ze sparzonej cytryny, łączymy z sokiem cytrynowym, doprawiamy do smaku  białym pieprzem oraz solą , dodajemy posiekany drobno szczypiorek.
Mięso układamy na talerzu podajemy z sosem i np. gotowanymi ziemniaczkami.



Drożdżowy wieniec z serem i kajmakiem

Ciasto drożdżowe uwielbia chyba każdy, przywołuje smaki dzieciństwa, jedno ciasto a można z niego wyczarować tak wiele, czy na słodko czy wytrawnie….
Moja propozycja to pulchny wieniec z masą serową i kleksami kajmaku z orzechami, słodką kruszonką z kubkiem mleka czy kakao to prawdziwa uczta dla podniebienia. Do przygotowania użyłam już tradycyjnie suszonych drożdży Dr.Oetker-jeszcze nigdy mnie nie zawiodły!







Składniki:

Ciasto drożdżowe:
40 dag mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka 2%
1 torebka suszonych drożdży
1 jajko
60 g cukru
4 łyżki stopionego masła
1 laska wanilii
Szczypta soli

Nadzienie:
20 dag kremowego twarogu
10 dag cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 jajka
15 dag masy kajmakowej z orzechami

Kruszonka:
60 g mąki tortowej
50 g masła
50 g cukru trzcinowego brązowego

Sposób wykonania:


Ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, szczyptę soli i drożdże, jajko, zalewamy ciepłym mlekiem , dodajemy ziarenka z wydrążonej wanilii, zagniatamy ciasto do połączenia składników, wtedy wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.





Oprószamy delikatnie mąką przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy nadzienie:

Serek miksujemy z cukrem aż się rozpuści, wbijamy całe jajka, dodajemy budyń i sok z cytryny, miksujemy do połączenia,



Kruszonka:
Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym dodajemy wiórka zimnego masła, rozcieramy w palcach, do połączenia, nie zagniatamy.


Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wym 15/40 cm smarujemy masą serową, zostawiając 2 cm wolne brzegi, robimy kleksy na masie serowej z kajmaku zawijamy jak roladę.


Układamy w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formie z kominem. Posypujemy kruszonką .
Pieczemy 30-35 minut na złocisty kolor w temp 170*c.

Słodkich wypieków!



wtorek, 8 marca 2016

Kremowe risotto z pałkami kurczaka

Jedno z moich ulubionych dań, kremowe, delikatne a jednocześnie sycące, wszystko robi się na jednej głębokiej patelni. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, poradzą sobie nawet ci którzy dopiero rozpoczynają kulinarną przygodę. Do jego przygotowania użyłam pałeczek drobiowych, oczywiście można obrać wcześniej mięso od kości lub użyć fileta z kurczaka, ja natomiast tak lubię ;)



Składniki:

4 pałki kurczaka
25 dag ryżu arborio
1 por
1 papryka podłużna o słodkim aromacie
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
½ litra bulionu drobiowego lub troszkę wiecej –zależy jak będzie chłonął ryż
50 ml białego pół wytrawnego wina
100 ml słodkiej śmietanki 22%
Pęczek szczypiorku
50 g startego sera grana padano lub parmezanu
Sól morska do smaku
Jarzynka do smaku
Biały pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


 Umyte i osuszone pałki kurczaka oprószamy jarzynką z każdej strony i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie na głębokiej patelni rozpuszczamy masło z olejem, obsmażamy mięso z każdej strony, wsypujemy suchy ryż do risotta i przesmażamy chwilę, mieszając.

Po chwili wlewamy połowę ciepłego bulionu, mieszamy, przykrywamy pokrywka i dusimy, w trakcie dodajemy pokrojony w kostkę por oraz paprykę, w trakcie kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, 

wlewamy kolejną porcję bulionu oraz wino i tak do momentu aż ryż będzie miękki. 

Pod koniec wlewamy śmietankę doprawiamy danie do smaku sola oraz białym pieprzem, posypujemy przed podaniem startym serem oraz szczypiorem. 
Podajemy gorące.

Rada:
Ważne jest aby w tej potrawie nie rezygnować z dodania wina, ono nadaje cały smak.

.

poniedziałek, 7 marca 2016

Maślana szarlotka

Sekret smaku tej szarlotki tkwi w przygotowaniu ciasta kruchego, zazwyczaj to ciasto robione jest tradycyjnie, ot zagniatamy mąkę z żółtkami, masłem lub o zgrozo z margaryną.
Ja swoich wypieków nigdy nie robię na margarynie, wolę droższe masło. Całkiem inny smak ciasta, o kremie nie wspomnę.
Przygotowane przeze mnie kruche ciasto polega na miksowaniu masła z brązowym cukrem do białości i dopiero potem dodanie pozostałych składników. Pomysł na to ciasto podpatrzyłam na jednym z zagranicznych blogów, zmodyfikowałam trochę i od tamtej pory jest jednym z moich ulubionych kruchych ciast. Do tradycyjnego już nie wrócę.
Spróbujcie i napiszcie mi czy czujecie różnicę w smaku.



Składniki:

Kruche ciasto:
30 dag maki pszennej
10 dag mąki krupczatki
15 dag brązowego cukru trzcinowego
30 dag masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

Warstwa z jabłkami:
6-7 dużych jabłek
2-3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego

Sposób wykonania:


Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane ze sobą  mąki –(używam mieszadła do ciasta kruchego w robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę, będzie się kleić ale to nic, nastepnie  wkładam na 3 godziny do lodówki, ciasto zrobi się twarde i takie ma być.




Warstwa z jabłkami:
Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę.



Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wym 25/30 cm , lekko dociskam ręką. Wykładam masę jabłeczną i na ścieram drugą połowę ciasta. Wkładam placek do nagrzanego piekarnika do 180*c piekę 45 minut-do zrumienienia.


Zimne ciasto  posypuję pudrem.

Słodkich wypieków!