Cudowne smaki dzieciństwa ,
ciasto zrobione na bazie gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%, smaku
dopełnia równie mega czekoladowy krem, czy może być coś lepszego na deser? Wątpię!
Deska dębowa to pracownia Spod Hebelka
Składniki:
Na około 12 sztuk:
1 szklanka mąki tortowej-używam zawsze Młynomag
4 duże jajka
100 g masła
150 g gorzkiej czekolady 60%
kakao
1,5szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Krem czekoladowy:
350 ml śmietany kremowej 30%
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
Wiórki czekoladowe do posypania
Sposób wykonania:
Krem:
Śmietanę podgrzać aby była
ciepła, ale nie gotować, dodać połamaną czekoladę i łyżkę cukru pudru, odczekać
chwilę i wymieszać do połączenia. Odstawić do lodówki na minimum 3 godziny w
celu solidnego schłodzenia.
Następnie ubić mikserem na
krem.
Ciasto:
Czekoladę połamać na kawałki i
razem z masłem umieścić w rondelku,
rozpuścić na małym ogniu, cały
czas mieszając do połączenia. Wystudzić.
Jajka ubić z cukrami i szczyptą
soli na puszystą masę , wmieszać masę z czekoladą, miksując na wolnych obrotach
dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę tortową.
Ciasto wyłożyć do papierowych
papilotek na muffinki do ¾ objętości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do
170*c i piec około 20 minut lub do suchego patyczka.
Krem czekoladowy przełożyć do szprycy
cukierniczej, udekorować muffinki, posypać tartą czekoladą. Można też polać
sosem czekoladowym.
Słodkich wypieków!