Dziś światowy dzień kawy, ja
to święto obchodzę każdego dnia, nie wyobrażam sobie życia bez filiżanki małej
czarnej.
Słowo "kawa" kryje w sobie tajemnicę a
jej miłośnicy mówią, że ma niepowtarzalny aromat i magiczny smak, to nie tylko
filiżanka świeżo zaparzonej, ale również pyszne z niej desery.
Zapraszam na
moją wersję kawowej panny cotty.
Składniki:
Warstwa kawowo-piernikowa:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dr.Oetker
1 listek żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki cukru
130 ml gorącej wody
Warstwa kawowo-śmietanowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
25 ml likieru kawowego
1 laska wanilii
½ szklanki cukru pudru
4 listki żelatyny Dr.Oetker
Dekoracja:
Pokrojone pierniczki
solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker
krokant orzechowy
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej Dr.Oetker
1 listek żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki cukru
130 ml gorącej wody
Warstwa kawowo-śmietanowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
25 ml likieru kawowego
1 laska wanilii
½ szklanki cukru pudru
4 listki żelatyny Dr.Oetker
Dekoracja:
Pokrojone pierniczki
solony karmel lub sos toffi Dr.Oetker
krokant orzechowy
Jak wykonać ?
Warstwa kawowo-piernikowa:
Żelatynę
moczymy w zimnej wodzie-jak w przepisie na opakowaniu. Kawę zalewamy gorącą
wodą, wsypujemy cukier oraz przyprawę do piernika, osączoną żelatynę i mieszamy
do rozpuszczenia.
Wylewamy do dwóch jednakowych małych miseczek, lekko
schłodzone wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Warstwa śmietanowo-kawowa:
Żelatynę
moczymy w zimnej wodzie.
Do rondelka wlewamy śmietankę z mlekiem, dodajemy
wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypujemy cukier, doprowadzamy do
wrzenia, zestawiamy z ognia, laskę wyjmujemy i dodajemy osączoną żelatynę,
mieszamy aż się rozpuści,wsypujemy kawę rozpuszczalną, wlewamy likier, mieszamy.
Schłodzoną wylewamy po równo na stężałą warstwę kawowo-piernikową, wstawiamy
do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem miseczki lekko ogrzewamy
wykładamy deser na talerzyki, dekorujemy pierniczkami, solonym karmelem lub
sosem toffi, posypujemy krokantem orzechowym.
Smacznego!