STRONY

środa, 30 listopada 2016

Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną



Mój autorski pomysł na nowoczesne  śledzie w świątecznym wydaniu.
Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. 
To połączenie smaków, zaskakuje i rewelacyjnie ze sobą współgra, zachęcam do wypróbowania. 
Niech te święta będą pełne magii i nowych smaków.




Składniki:


Na około 4 pucharki

½ kg łagodnych śledzi w oleju
2-3 sztuki czerwonej cebuli
20 dag sera feta-użyłam MLEKOMA
½  szklanki majonezu light
½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka
Szczypta cukru
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz
Słoiczek konfitury z żurawiny

Jak wykonać ? 

Śledzie osączamy z zalewy olejowej na ręczniku papierowym kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie szklanych pucharków, cebulę obieramy siekamy drobniutko w kostkę, rozsypujemy na śledziach, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, układamy warstwę pokrojonego sera feta.
Majonez mieszamy ze śmietaną, szczyptą cukru, dodajemy chrzan i musztardę, mieszamy, polewamy śledziki, na wierzchu kładziemy po łyżeczce żurawinowej konfitury, schładzamy w lodówce. 
Podajemy.

Smacznego!


wywiad na Gotujmy.pl





środa, 23 listopada 2016

Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i rukolą




Że uwielbiam makarony to chyba już wiecie, wiele razy o tym pisałam, nic dziwnego, smakuje przecież w każdej postaci, jako zapiekanka, rozmaite sałatki czy po prostu na ciepło.

Dziś mam dla Was szybką ,zdrową i smaczną propozycję ciemnego  makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów, tuńczyka i rukoli, świetna potrawa dla zabieganych, nic więcej do zapełnienia brzuszka nie potrzeba!




Składniki:

25 dag makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie u mnie świderki
50 g rukoli Fit&Easy
20 dag tuńczyka w oliwie
6 suszonych pomidorów z oliwy
50 g startego sera cheddar
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony kolorowy pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine

Jak wykonać ?

Makaron gotuję w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu odcedzam, dodaję z powrotem do garnka, mieszam od razu  z pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozdrobnionym tuńczykiem, dodaję świeżą rukolę, doprawiam sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wlewam oliwę, mieszam, rozkładam na talerze, posypuję startą skórą cytrynową oraz płatkami startego grubo cheddara. 
Podaję od razu. 
Smacznego!





wtorek, 22 listopada 2016

Śledziowa sałatka


Delikatna sałatka ze śledzi, pora, jajka i jabłka to propozycja na świąteczny stół.Jedna z moich ulubionych, doskonała na drugi dzień gdy smaki się połączą.
Zachęcam do wypróbowania!


Składniki:

5 filetów śledziowych w occie
2 jajka
1/2 pora
1 czerwone jabłko
2 kiszone ogórki
pęczek świeżego koperku
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany 18%
sól do smaku
pieprz do smaku

Jak wykonać ?


Filety śledziowe osączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miseczki. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę, tak samo jabłko, i ogórki, por i świeży koperek posiekać drobniutko, wszytko razem połączyć doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z majonezem i śmietaną, przełożyć do salaterki, schłodzić w lodówce. 
Życzę smacznego!

wywiad na Gotujmy.pl









poniedziałek, 21 listopada 2016

Kakaowy pijak z wiśniami



Mega kakaowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, równie kakaowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto.

Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie,  zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół.






Składniki:

Blacha 25/30 cm

Ciasto:
15 dag mąki pszennej
3 jajka
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 szklanka brązowego cukru
150 ml mleka
120 ml oleju
½ płaskiej łyżeczki sody Dr.Oetker

Krem czekoladowy:
1 litr śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki ciemnego kakao
2 wafelki Prince polo

Poncz:
½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki
50 ml przegotowanej wody

Wierzch:
1 słoik wiśni drylowanych w syropie
1 wafel Prince polo

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową.

Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. 
Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .

 Zimne wkładamy ponownie do blaszki.

Skrapiamy  ponczem z nalewki wiśniowej rozmieszanej z wodą.


Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.



Czekoladowy krem:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
Kremówkę ubijamy na lekko sztywno, pod koniec wsypujemy  cukier puder oraz kakao, miksujemy.

Masę dzielimy na dwie równe  części, do jednej wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz pokruszone wafelki, mieszamy delikatnie i rozprowadzamy na kakaowym cieście, na krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała.

Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo.

Włożyć na całą noc do lodówki.
Słodkich wypieków!

Uwaga;

Zamiast wafelków prince polo polecam Wam posypkę która doskonale sprawdzi się do kremów czy do posypania ciast,są różne do wyboru
Cukieteria

wywiad na Gotujmy.pl











niedziela, 20 listopada 2016

Karp pieczony w cytrynowej panierce





Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia.






Składniki:

2 sprawione świeże karpie
1 cytryna
skórka otarta z dwóch cytryn
2 szklanki bułki tartej
4 jajka
50 ml jasnego piwa
mąka pszenna do panierowania
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
10 dag masła z lodówki

Jak wykonać ?

Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka.

Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.
Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.
 Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę.

Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. 

Podajemy gorącą rybę.

Rady:

W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła. Będzie równomiernie chrupiąca.

Smacznego!

piątek, 18 listopada 2016

Polędwiczka w sosie grzybowym

Powoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów….


Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny  obiad. Wprost rozpływa się w ustach.

Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam!








Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie marynaty klasycznej użyłam Prymat
5 łyżek oleju

Sos grzybowy:
30 dag mrożonych borowików, czerwonych kozaków , maślaków
1 duża cebula
2 łyżki masła
200 ml słodkiej śmietanki 18%
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku


Jak wykonać ?

Polędwiczkę myję,  osuszam ręcznikiem papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie.
Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp 180*c.

Sos:
W rondelku rozgrzewam masło, dodaję mrożone grzyby-bez wcześniejszego rozmrażania, wrzucam posiekaną cebulkę, przykrywam i duszę do miękkości – w razie odparowania soku podlewam niewielką ilością wody, doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, gdy grzyby są już miękkie, wlewam słodką śmietankę, gotuję do momentu zgęstnienia sosu-od czasu do czasu należy przemieszać.
Ciepłą polędwiczkę kroję na grubsze plastry, podaję z sosem grzybowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego!

wywiad na Gotujmy.pl




Sałatka serowa





Dziś mam dla Was propozycję pysznej sałatki serowej z dzikim ryżem i porem. To jedna z moich ulubionych, może przyda Wam się ten przepis na nadchodzące święta. Użyłam do niej sera Salami od Mlekoma polecam Wam bardzo!





Składniki:

100 g kolorowego ryżu
4 jajka
1/2 pora
1 puszka kukurydzy
15 dag sera żółtego  salami
3 ogórki kiszone
sól i pieprz do smaku
3 łyżki majonezu

Jak wykonać ? 

Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, osączyć z wody, przełożyć do miski, wystudzić.
Jajka ugotować na twardo, zimne pokroić w kostkę, tak samo por i kiszone ogórki, ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, kukurydzę osączyć z zalewy.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z majonezem, schłodzić w lodówce.

Smacznego!

czwartek, 17 listopada 2016

Łosoś na dzikim ryżu z awokado




Jesień. Szaro. Buro i depresyjnie, wiem, że większość z Was nie lubi jesieni,
 ja uwielbiam! 

Te wiszące nisko granatowe chmury, deszcz zacinający po oknach , listopad to w końcu miesiąc moich urodzin. Za to nie znoszę szaroburości  na talerzu, u mnie zawsze jest kolorowo, bez względu na porę roku, każde danie które robię, robię od serca z dbałością o każdy szczegół, wygląd, smak i zapach.

Szkoda tylko, że nie da się uwiecznić tego w stu procentach na moich zdjęciach, fotografia kulinarna jest niewdzięcznym tematem, zresztą trzeba jeszcze mieć czym je  robić , zmysł artystyczny to połowa sukcesu.


Dziś mam dla Was zamiast zupy i drugiego- jedno pyszne danie na cały obiad. Kocham ryby za to, że są takie proste do obróbki, smaczne i zdrowe, a jeśli tylko chcemy i nie ogranicza nas wyobraźnia, możemy zaszaleć ! 

Warto je włączyć do codziennej diety i podać je na dzikim ryżu z dodatkiem awokado. Smakuje pysznie i choć spędzicie o wiele mniej czasu w kuchni niż zwykle i tak wszyscy się najedzą!





Składniki:

( Dwie porcje )

30 dag fileta z łososia

Marynata:
50 ml soku z limonki
3 łyżki oliwy
Szczypta zielonej przyprawy do ryby
1 łyżka startego świeżego imbiru
Sól do smaku


20 dag kolorowego ryżu
1 awokado
½ świeżego ogórka
2 szalotki
50 g roszponki
4 sztuki pomidorków paprykowych

Sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka delikatnej musztardy
1 łyżka białego octu winnego
1/3 łyżeczki płynnego miodu
Sól i pieprz do smaku

Jak wykonać ? 

Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia:
Sok z limonki utrzeć z imbirem, oliwą solą i pieprzem , polać łososia z każdej strony, posypać przyprawą do ryby, odłożyć na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie  włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika , piec  15 minut, trzymać w cieple do momentu zrobienia ryżu.


Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego  dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado, roszponkę oraz posiekaną szalotkę i ogórka, wymieszać.

Sos winegret:
Musztardę utrzeć z octem winnym, miodem,  solą oraz pieprzem , powoli wlewać oliwę mieszać do połączenia, tak przygotowany sos wymieszać z ryżem.  Filety podawać na ryżu przybrać pomidorkami paprykowymi. 
Podawać od razu.

Życzę smacznego !



Wpis dodaję do akcji #Ambition   proszę o trzymanie kciuków, bardzo się przydadzą :) 


Uwaga:   A dla Was  dodatkowo zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE 
w sklepie 










środa, 16 listopada 2016

Maślane ciasteczka z makiem




Kruchutkie pachnące prawdziwym masłem z odrobiną maku, proste do wykonania, potrzebna jest tylko maszynka do ciastek, wystarczy zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealne również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami.
I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna!





Składniki:

Na dużą blachę ciastek
25 dag mąki pszennej
20 dag masła 82%
50 g mąki ziemniaczanej
1  łyżeczka śmietany 18%
10 dag cukru pudru
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka suchego maku
Kilka kropel aromatu śmietankowego
Szczypta soli

Jak wykonać ?


Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło  włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować.







Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde a ma być o konsystencji plasteliny aby ładnie przechodziło przez maszynkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy porcjami na maszynki i wyciskamy ciastka na blachę wyłożoną pergaminem.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy 10-12 minut, należy je pilnować aby się nie przypaliły, maja być o lekko złotym rumieńcu. Ciastka wyciągamy z pieca i studzimy na blasze.

Słodkich wypieków!

Ps> Jeśli nie macie maszynki do ciastek śpieszcie się bo w tym tygodniu jest dostępna w LIDL POLSKA warto ją nabyć za tą cenę , tym bardziej że to łatwy sposób na ciasteczka w pięknych kształtach,  ma również  tylki  do dekorowania babeczek czy ciasteczek kremem. Polecam!



sobota, 12 listopada 2016

Gulasz pasterski



 Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej. 

Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki.  Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni.  Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam.

Pyszny!



Składniki:

½ kg szynki wieprzowej
½ kg cielęciny
½ kg łopatki  wieprzowej
6 średnich  pieczarek
4-5 ziemniaków
1 marchewka
2 czerwone papryki
1 papryka żółta
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki smalcu lub masła klarowanego
½ szklanki suchej zacierki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
jarzynka lub sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki słodkiej papryki
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta chili
szczypta kminku
natka pietruszki do posypania

Jak wykonać ?

Mięso opłukać, , osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić  w grubszą kostkę. W szerokim garnku rozgrzać  smalec lub masło klarowane, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę, chwilę przesmażyć , dodać  pokrojoną w kostkę cebulę oraz mięso, podsmażyć  10 minut pod przykryciem od czasu do czasu zamieszać..
Zalać wodą – tyle aby mięso było przykryte, dodać liście  laurowe i ziele  angielskie.





 Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, po tym czasie dołożyć pokrojone w kostkę  ziemniaki, marchewkę, paprykę oraz pokrojone na ćwiartki pieczarki, doprawić do smaku majerankiem, jarzynką lub solą , szczyptą chili i kminku, dodać koncentrat pomidorowy,  gotować 30-40 minut, pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie, jeśli całość zrobi się bardzo gęsta dodać trochę wody i gotować, w trakcie próbować i doprawić do smaku wg gustu.





Na kilka minut przed końcem gotowania wsypać  suchą zacierkę, gotować 5 minut  aż będzie miękka. Zestawić z ognia. 
Na talerzu oprószyć natką pietruszki.

Życzę smacznego!