STRONY

środa, 30 stycznia 2019

Prosty chleb pszenno-żytni


Bardzo prosty do przygotowania,  domowy chlebek na śniadanie,  na bazie suszonego zakwasu który jest dużym ułatwieniem, bo nie każdemu robienie zakwasu wychodzi.

 Pszenno-żytni, o chrupiącej skórce i wilgotnym i puszystym środku.

Przepis na jeden bochenek godny wypróbowania. Polecam.

SKŁADNIKI:
35 dag mąki pszennej typ 550
15 dag mąki żytniej typ 720 Młynomag
1 torebka  suszonych drożdży
1  torebka suszonego zakwasu Dr.Oetker
1 łyżka oliwy z bazylią
1,5 łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki ziołowej przyprawy do chleba np. z kminkiem
400 ml ciepłej wody

Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią oraz solą, przyprawą do chleba, cukrem , wsypać drożdze i suszony zakwas ,ponownie wymieszać, wlać łyżkę oliwy aromatyzowanej bazylią oraz ciepłą wodę, całość dokładnie wyrobić aż powstanie gładkie jednolie ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, po tym czasie ponownie krótko wyrobić, przełożyć   do natłuszczonej masłem prostokątnej  foremki (ja miałam ceramiczną ) do wypieku chleba ,wyrównać dłońmi zwilżonymi wodą,  ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200*c na grzaniu góra dół przez 45 minut, po wyjęciu z formy studzić na kratce.
Najlepiej smakuje świeży po ostygnięciu  z prawdziwym masełkiem.







Smacznego! 

wtorek, 29 stycznia 2019

Karkówka z warzywami po cygańsku


 Pożywny obiad mięsny z warzywami z jednego naczynia żaroodpornego, wystarczy tylko natrzeć przyprawami mięso, krótko obsmażyć , obłożyć surowymi  pokrojonymi warzywami i zalać pomidorowym sosem z ketchupem. Po dwóch godzinach gotowe! Trochę niewdzięczne do fotografowania ale całkiem smaczne danie. Mięsożercy bedą zachwyceni.






SKŁADNIKI:

1,3-1,5 kg chudej karkówki wieprzowej
40 dag świeżych pieczarek
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 cebule
1 cebula czerwona
Sól morska do posypania
Przyprawa do wieprzowiny do smaku
Mąka pszenna do obtoczenia
2-3 łyżki oleju do obsmażenia

Sos pomidorowy:

1 szklanka zimnej wody
20 dag koncentratu pomidorowego
½ szklanki  ketchupu pikantnego
4 ząbki czosnku
3 łyżki octu winnego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
¼ łyżeczki ostrej papryki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić na grubsze plastry, obsypać przyprawą do wieprzowiny i solą, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. 

Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego tak aby plastry lekko nachodziły na siebie.

Cebulę białą i czerwoną  obrać, pokroić na ćwiartki, ułożyć na mięsie, paprykę umyć pokroić w cienkie paski, pieczarki na połówki , ułożyć wszystko na cebuli .

Sos:
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w rondelku, doprawić do smaku cukrem, octem winnym oraz papryką słodką, ostrą i  solą, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek, całość wmieszać do uzyskania jednolitego sosu, polać  równomiernie warzywa.

Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, piec 1,5-2 godziny w 200*c na grzaniu góra dół. W trakcie pieczenia, lekko przemieszać.

Podawać z gotowanymi ziemniakami posypane natką pietruszki.

Smacznego J





poniedziałek, 28 stycznia 2019

Brownie z gorzkiej czekolady z malinami



Czekolada to magia! Za oknem pogoda wcale nie zimowa, można powiedzieć listopadowa, trzeba się ratować słodkościami choć wchodzą w boczki jak nie wiem co :D

Brownie z malinami to kawałek czekoladowych endrofin szczęścia w połączeniu z filiżanką gorącej kawy Konesso doda niesamowitej energii. Szybko poprawia humor. A to jeden z powodów,  aby nie odmawiać sobie czekoladowych przysmaków,

Słodkość której trudno się oprzeć, deser jest banalnie prosty do zrobienia . Polecam .




SKŁADNIKI:
20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
20 dag masła 82%
1 czubata szklanka dość drobnego brązowego cukru
2 łyżki kakao lub czekolady w proszku
4 jajka
1 1/3 szklanki mąki pszennej
¼  łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag  świeżych lub  mrożonych malin

Sposób przygotowania:
Masło przełożyć do rondelka podgrzać i rozpuścić. 

Do ciepłego dodać połamaną na kawałki czekoladę, odczekać 3 minuty, po czym wymieszać do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.


Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubić na puszystą masę, wlać płynną czekoladę z masłem, zmiksować  na koniec wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem. 

Ciasto wylać na blaszkę o wym 23/27 cm, na wierzchu rozsypać świeże lub mrożone maliny (bez rozmrażania).
Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 30/35 minut. Wyjąć z pieca, wystudzić.








Słodkich wypieków :) 

piątek, 25 stycznia 2019

Krupnik warzywno jaglany


Zupy uwielbiam , szczególnie te gotowane w sezonie zimowym z dużą ilością kaszy i warzyw.
Dziś propozycja na warzywny krupnik z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy, miska takiej gorącej pożywnej zupy wspaniale rozgrzeje po powrocie z zimowego spaceru.

A jak u Was z zupami? 





SKŁADNIKI:
7 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
½ pora
1 cebula
1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej
½ szklanki mrożonego groszku
7-8 sztuk mrożonej brukselki
½ szklanki soczewicy czerwonej
½ szklanki kaszy jaglanej
2 litry domowego bulionu lub rosołu
1 czubata łyżka masła klarowanego
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu ziarnistego
Pęczek posiekanej natki pietruszki
Sól morska do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokroić w kostkę. 

W  garnku rozpuścić klarowane masło, wrzucić cebulę i zeszklić, dodać obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki , oraz  pokrojoną  marchewkę, seler i pietruszkę. 

Wsypać kaszę jaglaną oraz soczewicę. Chwilę przesmażyć, od czasu do czasu zamieszać.

 Dodać pozostałe -mrożone warzywa i pokrojony por. 

Całość zalać bulionem lub rosołem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, doprowadzić do wrzenia, posolić do smaku,  gotować na wolnym ogniu pod przykryciem  około 25-30 minut.


Przed podaniem posypać natką pietruszki.


Smacznego J



czwartek, 24 stycznia 2019

Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki

 Świeża ryba to rarytas sam w sobie, pstrągi mogłabym jeść codziennie. Delikatny smak ryby łatwo zagłuszyć więc pierwsza zasada dotycząca przyprawiania brzmi: nie przesadzić, doskonale skomponowana mieszanka Vegeta Natur do ryb i owoców morza w zupełności wystarczy,  można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już !


Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany na chrupiących pieczonych ziemniakach z dodatkiem wspaniałej salsy z pieczonej papryki  to propozycja na obiad z piekarnika. Pachnie obłędnie w całym domu po wyjęciu z pieca. I nie trzeba robić specjalnie wielkich zakupów , żeby raczyć się pysznym daniem. Włączajcie więc świeże ryby do codziennego menu. Warto!




SKŁADNIKI:
2 świeże pstrągi
4 plastry zimnego masła
6 plasterków cytryny
4 gałązki świeżego rozmarynu
Płatki soli morskiej do smaku

1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 łyżki przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków 
½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur
1 główka czosnku do pieczenia
2 łyżki oliwy

Salsa z pieczonej papryki:
2 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku






SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać ze skórki pokroić na grubsze plastry, oprószyć przyprawą do ziemniaków i przyprawą uniwersalną Vegeta Natur , skropić oliwą i przemieszać. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym razem z przeciętą na pół główką czosnku, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra-dół piec około 25-30 minut (od czasu do czasu przemieszać podczas pieczenia)


Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, obsypać z każdej strony solą oraz przyprawą do ryb, w środek włożyć po 2 plastry masła oraz cytryny i gałązkę rozmarynu. 

Na wierzchu na środku ułożyć plasterek cytryny i gałązkę rozmarynu związać bawełnianą nicią.




Ułożyć ryby na podpieczonych ziemniakach i piec razem jeszcze 15-20 minut. 

Przed końcem pieczenia nakłuć rybę widelcem przy kręgosłupie. Jeśli mięso jest miękkie i białe to znak, że ryba jest gotowa.

SALSA PAPRYKOWA:
Paprykę przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, ułożyć  na pergaminie w blaszce do pieczenia, posypać solą, skropić oliwą i piec w nagrzanym do 220c piekarniku na termoobiegu przez 30 minut, aż skórka papryk sczernieje, na 15 minut przed końcem pieczenia dołożyć do papryki obrane  ząbki czosnku.

Upieczoną paprykę obrać ze skórki przełożyć do malaksera razem z sokiem który wytworzył się podczas pieczenia, doprawić sokiem z cytryny , szczyptą soli i pieprzu i zmiksować.

Gotowe danie ułożyć na talerzu podawać z salsą z pieczonej papryki.




SMACZNEGO :) 

Wpis dodaję do Akcji Inspirowane Naturą 

wtorek, 22 stycznia 2019

Gofry szpinakowo-jaglane z twarożkiem pomidorami i rzodkiewką

Gofry na wytrawnie uwielbiamy tak samo jak te w wersji na słodko. Pomysł na nie wpadł  gdy zostało mi kaszy jaglanej z obiadu, wystarczyło ją tylko zmiksować z jajkami i szpinakiem doprawić przyprawą Vegeta Natur  upiec gofry  i tak powstała ta kanapka na zielono. Przywołujemy wiosnę a co ! To propozycja na zdrowe śniadanie. 


Tak podane zachęcają do konsumpcji  doskonale smakują na zimno zamiast kromki chleba. 
Nie sposób przecenić właściwości takiej dobrze zbilansowanej kanapki, gdzie niczego nie jest za dużo, a jednocześnie niczego nie brakuje. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, gwarantuję, że zjedzą ją nawet dzieci.






Składniki na 3 gofry:
1 pełna szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
2 wiejskie jajka
150 ml mleka
Duża garść świeżego szpinaku
2 pełne łyżki mąki kukurydzianej lub owsianej
½ łyżeczki Vegeta Natur
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Dodatki:
2 duże  pomidory
15 dag twarożku ze szczypiorkiem lub naturalnego
1 pęczek rzodkiewek
1 pęczek posiekanego szczypiorku z dymki


Kaszę jaglaną wsypać do malaksera lub kielicha blendera, wbić jajka, dodać szpinak, doprawić przyprawą Vegeta Natur oraz świeżo mielonym pieprzem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na gładkie ciasto.

Nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę, piec około 4-5 minut po upieczeniu gofry przełożyć na kratkę.

Gdy lekko ostygną, obłożyć pokrojonymi w grubsze plastry pomidorami, serkiem, rzodkiewką, posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać.


#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura






SMACZNEGO :) 

poniedziałek, 21 stycznia 2019

Paprykowe miseczki faszerowane kaszą jaglaną ze szpinakiem i mięsem z indyka


Pod względem pogody nie są to nasze ulubione miesiące, aby nie dopuścić do wychłodzenia organizmu , musimy starannie dbać o to co jemy. Nasze menu powinno być lekkie i zdrowe ale bogate w składniki,  sycące i rozgrzewające . Wypada spojrzeć łaskawszym okiem na zdrową kaszę jaglaną i papryki które teraz są łatwo dostępne i obfitują w wiele cennych składników i można wyczarować naprawdę wiele zdrowych dań.

Paprykowe miseczki nadziewane kaszą jaglaną z delikatnym mięsem z indyka i szpinakiem to pełnowartościowe zdrowe danie składające się w pełni ze zdrowych składników. Cudowny zapach lekko pikantny smak, naturalnie doprawione przyprawami Vegeta Natur

To danie sprawi , że nie przejdziesz koło niego obojętnie! Polecam zarówno na smaczny obiad jak i ciepłę kolację. Jest pyszne.







SKŁADNIKI Na 4 porcje:

2 papryki żółte
2 papryki czerwone
15 dag kaszy jaglanej
40 dag mięsa mielonego z indyka
20 dag świeżego szpinaku
3 cebulki dymki ze szczypiorem
3 ząbki czosnku
3 łyżki passaty pomidorowej
20 dag sera ricotta
Sól morska do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Papryki  umyj, przekrój wzdłuż na połowę, delikatnie aby nie uszkodzić ogonków, wydrąż gniazda nasienne, włóż do naczynia żaroodpornego.

Kaszę jaglaną wsyp do suchego garnka upraż , aż  zacznie wydzielać intensywny aromat-to sprawi, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki.  Zalej ostrożnie  gorącą osoloną wodą, ugotuj na sypko. Ostudź.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj w kostkę, osobno szczypiorek z dymki który będzie służył do posypania gotowego dania, dodaj do mięsa mielonego z indyka, połącz z wystudzoną kaszą jaglaną, dodaj passatę pomidorową,  serek ricotta oraz posiekany szpinak, całość dopraw przyprawą Vegeta Natur do mięsa mielonego i przyprawą z chili, szczyptą soli morskiej dokładnie wymieszaj.

Paprykowe miseczki napełnij mięsnym farszem. Do środka naczynia wlej bulion warzywny , naczynie przykryj pokrywą lub folią aluminiową. 

Włóż do nagrzanego do 185*c piekarnika i zapiekaj około 50 minut-aż papryka będzie miękka, przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem z dymki, podawaj gorące po wyjęciu z pieca.



Bulion warzywny Vegeta Natur nie zawiera dodatku glutaminianu sodu. Bogata mieszanka warzyw i przypraw: marchewki, cebuli, pora, pietruszki, selera, czosnku i lubczyku zamknięta w jednej małej kostce, z oliwą z oliwek, solą morską to idealne rozwiązanie do przygotowanie dań od kuchni tradycyjnej po nowoczesną. 


Bez dodatku glutaminianu sodu
Bez sztucznych barwników i aromatów
Z oliwą z oliwek

Z solą morską


#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura





SMACZNEGO :) 
Wpis dodaję do Akcji konkursowej 
Inspirowane Naturą 




niedziela, 20 stycznia 2019

Ciasto "Orzeszek" bez pieczenia


Bardzo pyszne, słodkie ciasto  na herbatnikach z kremem orzechowym z nutellą, kajmakiem i warstwą bitej śmietanki z gorzką czekoladą,  bardzo proste do zrobienia. Rozpływa się w ustach niczym najlepsze orzechowe pralinki.

 Jeden duży kawałek ciasta to bomba kaloryczna i doskonale zaspokaja głód na słodkie. Polecam! 




SKŁADNIKI:
Krem orzechowy:
350 ml śmietany kremówki 30%
10 dag zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki zmielonych herbatników kakaowych
5 łyżek kremu orzechowego np nutella
2 listki lub łyżeczki zwykłej  żelatyny

Krem śmietankowy:
300 ml śmietany kremówki
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 puszka kajmaku
15 dag herbatników kakaowych
30 dag herbatników maślanych
7 dag gorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krem orzechowy:
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie, jak w przepisie na opakowaniu, odciskamy rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad gorącą kąpielą wodną, jeżeli używamy normalnej żelatyny w proszku rozpuszczamy ją w małej ilości gorącej wody .


Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na gęsty sztywny krem, następnie dodajemy po łyżce krem orzechowy. Wsypujemy zmielone orzechy i herbatniki a na końcu cienkim strumieniem płynną żelatynę, delikatnie na niskich obrotach miksera mieszamy.


Krem śmietankowy:
Mascarpone i śmietankę prosto z lodówki umieszczamy w misie miksera, miksujemy na gęsty krem, pod koniec wsypujemy cukrem pudrem, krótko miksujemy, tylko do połączenia.

Złożenie ciasta:
Foremkę o wymiarach 23/27 cm wykładamy pergaminem do pieczenia, na dnie układamy warstwę kakaowych herbatników, rozsmarowujemy połowę orzechowego kremu, wykładamy warstwę herbatników maślanych i znów smarujemy orzechowym kremem. 

Układamy kolejną warstwę herbatników maślanych smarujemy kajmakiem z puszki , przykrywamy herbatnikami, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy ciasto startą na wiórki gorzką czekoladą. 

Przykrywamy blaszkę folią spożywczą lub aluminiową, chłodzimy całą noc w lodówce.






SMACZNEGO! 

sobota, 19 stycznia 2019

Czas na herbatę ... Pure Leaf


Żaden mróz, żadna plucha i zawierucha nam nie straszne, kiedy możemy wypić gorący napój w postaci herbaty z dodatkami, błyskawicznie ogrzeje nas od stóp do głów.
Herbata zawiera kofeinę i teinę , które odpędzają zimowe smutki, są idealne na rozgrzewkę, lepszą odporność w zależności od dodatków i świetny nastrój. Wyjątkowa herbata zaczyna się od liścia…






Dziś chciałabym Wam przedstawić wyjątkową herbatę Pure Leaf-prawdziwe naturalne herbaty liściaste bez sztucznych aromatów i barwników. Każda z nich zamknięta jest w przezroczystej, jedwabnej i ekologicznej torebce-piramidce.

Herbaty pure Leaf to idealnie wyważona w smaki mieszanka lub czysty smak herbaty bez dodatków, pozwalającą cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem, taka herbata to wspaniała baza do komponowania własnych smaków i dodatków.


Pure Leaf Earl grey-to pochodzące ze Sri Lanki liście czarnej herbaty Ceylon z nutą bergamotki. Po zaparzeniu ukazuje się w postaci złocistego brązu , ma mocny rześki smak z nutami cytrusów. Doskonała zarówno do porannego śniadania jak i popołudniowej laby.



Godne polecenia są także szklanki ze spodkiem i ociekaczem , zostały specjalnie zaprojektowane z przezroczystą podwójną ścianką. 
Dzięki niemu herbata utrzymuje ciepło, a jednocześnie nie parzy w dłonie, a  Twoi goście mogą cieszyć się widokiem zaparzanej herbaty. 
Do kubeczka dołączona jest pokrywka, dzięki niej napar dłużej zachowuje aromat oraz odpowiednią temperaturę. Odwrócona pokrywka służy następnie jako podstawka na torebkę herbaty po jej wcześniejszym zaparzeniu. 
Tymi kubeczkami jestem zauroczona! Prezentują się niezwykle elegancko.

Podaję Wam przepis na rozgrzewającą zimową herbatę, którą ja namiętnie piję i uwielbiam:

Składniki:
1 torebka czarnej herbaty Pure Leaf Earl Grey
2 plastry pomarańczy
1 mała  gałązka rozmarynu
1 łyżeczka miodu lipowego
1 goździk

Sposób przygotowania:
Herbatę umieść w kubeczku/szklance zalej wrzątkiem dodaj gałązkę rozmarynu i goździka , przykryj pokrywką dołączoną do szklanki parz 3 minuty, gdy naciągnie wyjmij rozmaryn, dodaj plasterki pokrojonej na ćwiartki pomarańczy, zamieszaj, gdy lekko ostygnie dodaj miód.

Herbata z dodatkiem pomarańczy zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy. Zawiera też witaminy z grupy Coraz z grupy  B. Taka herbata wzmacnia organizm, poprawia humor i obłędnie smakuje!




Oferowane przez firmę Konesso  herbaty z pewnością trafią w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Herbaty sypane oraz ekspresowe znanych i cenionych producentów, do wyboru w wielu rodzajach: zielone, czarne, owocowe czy białe.
Konsesso to sklep internetowy z kawą, herbatą i szerokim wyborem ekspresów do kawy, każdy znajdzie coś dla siebie. Polecam ! 

niedziela, 13 stycznia 2019

Ciasto "Mleczny Toffik"


Mroźny zimowy poranek, domownicy jeszcze śpią, błogą ciszę przerywa tylko ciche pomrukiwanie kota, nastawiam wodę na kawę i zaczynam pisać dla Was przepis na ….

Szybkie ciasto bez pieczenia na kakaowych herbatnikach przekładane kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem mleka w proszku, z warstwą słodkiego kajmaku i dość dużej porcji bakalii schowanej pod polewą  z gorzkiej czekolady, tak w skrócie można opisać to ciasto. Wspaniały słodziutki deser którego przygotowanie nie zabierze nam zbyt wiele czasu, całość smakuje wspaniale a co najważniejsze zjemy go już po 3 -4 godzinach po solidnym schłodzeniu. 


Kawa i to ciasto to mój ulubiony zestaw weekendowy.
Polecam,  jest przepyszne i spisze się na różnych uroczystościach.






Składniki na prostokątną foremkę 23/27 cm

30 dag herbatników kakaowych
650 ml śmietany kremówki 30/36%
20 dag serka mascarpone
4 pełne łyżki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
1 puszka kajmaku
10 dag orzechów włoskich
8 dag rodzynek lub suszonej żurawiny
5 dag wiórek kokosowych

Polewa:
150 ml śmietany kremówki
15 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:
Składniki kremu muszą być solidnie schłodzone. Zimną śmietanę kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone i ubijamy na gęsty sztywny krem.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy do płynnej konsystencji nad gorącą kąpielą wodną.( Można użyć zwykłej żelatyny i rozpuścić ją w małej ilości gorącej wody)

Do ubitej śmietany wsypujemy mleko w proszku i cukier puder, wlewamy cienkim strumieniem płynną żelatynę i miksujemy tylko do połączenia.

Kajmak leciutko podgrzewamy tak aby dał się rozsmarować na cieście.

Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pierwszą warstwą herbatników, smarujemy połową porcji mlecznego kremu, układamy kolejną warstwę herbatników wykładamy resztę kremu, wygładzamy łyżką, znów kolejna warstwa herbatników którą smarujemy kajmakiem, na wierzchu rozsypujemy pokrojone na drobniejsze kawałki orzechy i rodzynki lub żurawinę oraz wiórki kokosowe, delikatnie wciskamy w kajmak.


Polewa:
Śmietankę wlewamy do rondelka, podgrzewamy dość mocno, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną na kawałki gorzką czekoladę, zostawiamy na 2-3 minuty, po tym czasie mieszamy i płynną wylewamy na ciasto, rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy na kilka godzin lub całą noc  do lodówki





Słodkich wypieków!







Zakupy i opinia sklepu internetowego Bee.pl


Zakupy spożywczo kosmetyczne przez internet w dzisiejszym czasie to mega ułatwienie i wygoda. Na pewno Wielu z Was często korzysta z takich udogodnień.
Z przyjemnością skorzystałam z możliwości recenzji sklepu Bee.pl, to sklep w którym znajdziecie zarówno zdrową żywność, suplementy diety, ekologiczne środki czystości  jak i kosmetyki naturalne to właśnie na nie zwróciłam szczególną uwagę! 
Mam kompletnego bzika na punkcie kosmetyków szczególnie tych do pielęgnacji włosów. 
Coraz mniej kupuję te koncernowe  nasączone chemią choć świetnie pachnące i wyglądajace na łazienkowej półeczce, od dawna już czytam składy i analizuję.  
Zwrot w stronę natury to światowy już trend, i zapewniam to nie tylko chwilowa moda, ale świadoma zmiana stylu życia-przynajmniej tak jest u mnie. Coraz bardziej zwracamy uwagę co kupujemy , jemy i co nakładamy na naszą skórę czy włosy. I choć w dzisiejszym świecie nie jest łatwo „być naturalnym” to warto chociaż się postarać.







Misja sklepu internetowego Bee.pl to promowanie zdrowego stylu życia i taki styl bardzo mi się podoba. Sama szata graficzna sklepu jest przejrzysta, łatwo się w nim poruszać, znaleźć produkty, dodać do koszyka i zamówić. Sklep  powstał z myślą o ludziach, którzy pomimo problemów współczesnej cywilizacji chcą zwolnić tempo i wprowadzić pozytywne zmiany w swoim życiu.



Sklep rewelacyjnie jest zaopatrzony , jeśli chodzi o samą przesyłkę, jest bardzo dobrze zabezpieczona a z tym w sklepach internetowych różnie bywa , nic nie miało prawa się rozszczelnić czy wylać.
Tym razem postawiłam na dobrze znane mi kosmetyki do pielęgnacji ciała i włosów , kilka spożywczych też się znalazło. 





Oto lista na co zwrócić uwagę i co warto zamówić:

1.Czarne mydło do ciała i włosów Babuszka Agafia-świetne oczyszczające i nawilżające mydełko o konsystencji pięknie pachnącej ziołowej pasty- rewelacyjny produkt do zniszczonych i przesuszonych włosów. Stosuje go od lat. Mega wydajne, super się pieni i przyjemnie pachnie. Jestem nim niezmiennie zachwycona. Na stałe gości w mojej łazience.

2.Olejek do włosów Amla- łączy w sobie cenny wyciąg z owoców amla z olejami roślinnymi i minerałami, bo włosy były piękne i zdrowe. Sprawia, że włosy stają się po nim sprężyste, gładkie i błyszczące. Regularne stosowanie pozwala ograniczyć wypadanie włosów i rozdwajanie końcówek. Olejek Amla to kosmetyk, który dba o kondycję włosów kobiet Orientu od ponad 50-ciu lat. Jedyny minus jak dla mnie to mocny Orientalny zapach.


3.Maska do twarzy Pilaten-Czarna jak smoła!  fajna maska doskonale oczyszczająca skórę od wszelkich zaskórników i zanieczyszczeń , dla osób w każdym wieku, sprawdzi się zarówno u córki jak i u mamy. Przed jej nałożeniem warto zrobić gorącą kilku minutową parówkę z wody aby dobrze otworzyć pory, wtedy maska spełnia swoje zadanie. Maska którą musisz mieć w swojej kosmetyczce.

4.Naturalne mydło dziegciowe-Uwielbiam tego rodzaju myjadła do twarzy czy całego ciała, to mój faworyt wśród takich mydełek zaraz po tych z liściem laurowym. Mydło zostało wykonane zgodnie z tradycyjnymi syberyjskimi recepturami i nie zawiera żadnych sztucznych barwników i dodatków zapachowych, dzięki czemu jest odpowiednie do pielęgnacji nawet wrażliwej i skłonnej do alergii skóry. Mydło dziegciowe jest przeznaczone do delikatnej pielęgnacji i mycia skóry całego ciała. Polecane szczególnie osobom z różnymi problemami skórnymi, takimi jak łojotok, trądzik, łuszczyca. Jedyny minus tego mydła to zapach...zapach nie wiadomo czego, papierosów? popiołu? spalonej trawy ? Serio! Ale idzie się przyzwyczaić.

5.Maska do włosów Organic Shop Grecka figa-cud miód maska, o kremowej gęstej konsystencji , delikatnie i owocowo pachnąca , doskonale pielęgnuje włosy i nadaje im niesamowity blask, gładkości i sprawia, że włosy są świetnie nawilżone, aksamitne i łatwo się rozczesują. NIE ZAWIERA -parabenów i silikonów. Sercem produktu są certyfikowane organiczne składniki (ekstrakty i oleje).Niska cena to jej atut, minusów nie ma.


6. Herbata Pukka love Bio-jest unikalną mieszanką aromatycznych ziół o cudownych kojących wlaściwościach.Pijąc ją będziesz czuł/a się otoczony/a miłością nocą i dniem. - róża i lawenda rozgrzeją Twoje serce - kwiat bzu i rumianek zrelaksują i ukoją - kwiaty nagietka wprowadzą równowagę

Skład: kwiat rumianku ( 25%), kwiat limonki , kwiat bzu, płatki nagietka, korzeń lukrecji, kwiat róży (5%), kwiat lawendy (5%).Bez kofeiny.
Piękny ziołowy zapach !

7. Nasiona chia-zna już chyba cały świat, maleńkie ziarenka zawierają w sobie bogactwo składników mineralnych, białka i błonnika. Mogą być stosowane przez sportowców, osoby z problemami trawiennymi, nadciśnieniem oraz diabetyków. To również doskonały wybór dla wszystkich, którzy dbają o szczupłą sylwetkę. Mogą być składnikiem diety wegetarian i wegan. Stanowią także dobry zamiennik siemienia lnianego. Najlepsze w formie puddingu na mleczku kokosowym z musem mango! Pycha zdrowy deser!

To tylko kilka produktów z mojej paczki. Znalazłam też  mały gratis za który dziękuję J
 Na stronie Bee.pl znajdziecie wszystko co Was zainteresuje, duży plus za  to,  że kosmetyka, chemia naturalna , książki produkty spożywcze a nawet zabawki dla dziecka  kupicie w jednym miejscu. 

Zachęcam Was do zakupów, a ja z pewnością przetestuję jeszcze niejeden produkt i podzielę się z Wami opinią. Pozdrawiam! 


środa, 9 stycznia 2019

Obiadowa surówka pekińska z ogórkami


Bardzo smaczna surówka obiadowa z kapusty pekińskiej, ogórków, papryki i marchewki zakwaszona zdrowym winnym octem jabłkowym, polecana do  różnych pieczonych mięs, kotletów  czy jako dodatek do smażonej ryby.




SKŁADNIKI:

1 mała kapusta pekińska
1 czerwona papryka
½ świeżego ogórka wężowego
3-4 ogórki konserwowe
1 marchewka
2 łyżki octu winnego jabłkowego
2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kapustę pekińską poszatkować. Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, tak samo osączonego z zalewy ogórka konserwowego.
 Marchewkę obrać zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Świeżego ogórka pokroić w pół plasterki. Wszystko razem wymieszać w misce. 

Skropić octem winnym i olejem lnianym, dodać sól i pieprz  do smaku oraz cukier, dokładnie wymieszać. 

Włożyć na pół godziny do lodówki aby nabrała smaku.

Smacznego! 


wtorek, 8 stycznia 2019

Placki warzywne z parówkami


Zrobić coś smacznego z niczego ! To wyzwanie J

Otwierając lodówkę wpadły mi na myśl takie właśnie placki warzywne z mięsną wkładką, wyszły smaczne, chrupiące a dzięki Vegeta natur z pikantnym chili bardzo dobrze doprawione.
 Placuszki są idealne i nic nie tłuste , smażone praktycznie bez oleju na samej  natłuszczonej patelni, można je podać i na obiad i na kolację. 

Nam najlepiej smakowały z samą sałatką polane łagodnym ketchupem.

 W tym przypadku jest to misz-masz smaków które dopełniają się nawzajem. Można by rzec, że ten przepis jest dla leniwych. A takie przepisy, no cóż, zawsze się sprawdzają!







Składniki na 8-10 placków:

3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki zimnej wody
5 cienkich parówek z szynki-dobrej jakości
1 szklanka posiekanej kapusty pekińskiej
1 mała czerwona papryka
kawałek pora
½ cebuli
5 dag ostrego sera żółtego np. cheddar
3 łyżki oleju arachidowego
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sól morska lub himalajska do smaku
Ketchup do podania

Sposób przygotowania:
Parówki obrać z osłonek pokroić na małe  kawałeczki.  

Posiekaną drobno kapustę pekińską przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz posiekaną cebulę ,por i parówki.


Jajka wbić do miski, wsypać mąką i wlać wodę, dodać dużą szczyptę soli  zmiksować gładkie naleśnikowe ciasto, wlać do pokrojonych warzyw, wsypać pikantną przyprawę natur z chili, dodać małą szczyptę pieprzu , starty drobno na tarce ser żółty, wlać łyżkę oleju arachidowego i całość dokładnie wymieszać.



Na żeliwnej  patelni  lub każdej  innej   z grubym dnem rozprowadzić 2 łyżki oleju, rozgrzać, nabierać łyżką ciasto formując zgrabne kotleciki. 

Smażyć na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto. 

Podawać gorące z ketchupem i ulubioną sałatką.





#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura




Pyszne jedzenie z ostrą naturalną nutą… To jest właśnie atrybut Vegety Natur Pikantnej z chili • Niepowtarzalne i wyjątkowe połączenie naturalnych składników: papryki, oregano, czosnku,  ziół, warzyw, chili, doda pikanterii twoim daniom i rozgrzeje was przy stole • Nie może zabraknąć jej w waszym menu • Idealna do mięs, warzyw czy ryb, odpowiednia dla wegetarian.


Bez dodatku glutaminianu sodu
Bez sztucznych barwników i aromatów

Bogactwo warzyw i przypraw




Życzę smacznego!