Bardzo smaczne mięsne danie obiadowe z prawdziwkami które praktycznie robi się samo,
wystarczy tylko podsmażyć grzyby z cebulką, natrzeć mięso przyprawami i całość włożyć do piekarnika. Po
1,5 godzinie pieczenia mamy gotowe danie . Najlepiej smakuje z dodatkiem
gotowanych ziemniaków i dowolną surówką. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. W
ten sam sposób można przygotować nieco chudszą szynkę. Do dania można użyć dowolnych grzybów leśnych.
Składniki na 6 porcji/
6 grubych plastrów chudej karkówki
40 dag świeżych borowików (poza sezonem używamy mrożonych)
15 dag sera gouda
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
2 cebule
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy gyros
2 łyżki oleju do podsmażenia
Sól himalajska do smaku
Szczypta pieprzu do smaku
Przygotowanie:
Plastry pokrojonej karkówki nacieramy z każdej strony
przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami-mieloną papryką,
przyprawą gyros, tymiankiem solą oraz pieprzem, układamy w naczyniu
żaroodpornym tak aby plastry nachodziły lekko na siebie.
Cebulę obieramy, siekamy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy
olej, szklimy cebulę, po chwili dodajemy oczyszczone i osuszone , pokrojone na
grubsze plastry świeże borowiki, całość smażymy 5 minut, wykładamy na natarte
mięso, posypujemy połową startego na tarce sera smarujemy majonezem i ketchupem, na
wierzchu posypujemy resztą sera.
Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią
aluminiową.
Pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c na grzaniu góra dół.
Przed wyjęciem mięso sprawdzamy widelcem, powinno być
mięciutkie.
Przed podaniem posypujemy
posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!