Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Karkówka z borowikami


Bardzo smaczne mięsne danie obiadowe z  prawdziwkami które praktycznie robi się samo, wystarczy tylko podsmażyć grzyby z cebulką, natrzeć mięso  przyprawami i całość włożyć do piekarnika. Po 1,5 godzinie pieczenia mamy gotowe danie . Najlepiej smakuje z dodatkiem gotowanych ziemniaków i dowolną surówką. Mięso jest mięciutkie i aromatyczne. W ten sam sposób można przygotować nieco chudszą szynkę. Do dania można użyć dowolnych grzybów leśnych.






Składniki na 6 porcji/

6 grubych plastrów chudej karkówki
40 dag świeżych borowików (poza sezonem używamy mrożonych)
15 dag sera gouda
2 łyżki ketchupu
2 łyżki majonezu
2 cebule
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy gyros
2 łyżki oleju do podsmażenia
Sól himalajska do smaku
Szczypta pieprzu do smaku


Przygotowanie:

Plastry pokrojonej karkówki nacieramy z każdej strony przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami-mieloną papryką, przyprawą gyros, tymiankiem solą oraz pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym tak aby plastry nachodziły lekko na siebie.

Cebulę obieramy, siekamy w kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, po chwili dodajemy oczyszczone i osuszone , pokrojone na grubsze plastry świeże borowiki, całość smażymy 5 minut, wykładamy na natarte mięso, posypujemy połową startego na tarce  sera smarujemy majonezem i ketchupem, na wierzchu posypujemy resztą sera. 


Naczynie przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową. 

Pieczemy 1,5 godziny w temp 180*c na grzaniu góra dół.
Przed wyjęciem mięso sprawdzamy widelcem, powinno być mięciutkie. 

Przed podaniem  posypujemy posiekaną natką pietruszki.







Smacznego!

piątek, 23 sierpnia 2019

Risotto z borowikami, parmezanem i masełkiem truflowym


Jesień zbliża się wielkimi krokami, choć słońce jeszcze mocno przygrzewa w lasach pojawiły się prawdziwki, uwielbiam je zbierać, suszyć,  marynować i dodawać do smacznych dań takich jak risotto. 

Danie obiadowe pełne smaków i aromatów, sezon na grzyby jest krótki więc korzystajmy póki czas.

 Dodatek masła truflowego  wspaniale podkreśla jego smak. Najwyższej jakości masło zawierające oryginalne czarne trufle z regionu Toskanii we Włoszech. Idealne do przyprawiania risotto, ravioli czy po prostu na świeże pieczywo.



 Poezja!





Składniki:


200 g ryżu arborio
30 dag świeżych prawdziwków
¾ szklanki wytrawnego białego wina
2 małe cebule
1 łyżka oliwy
600 ml bulionu najlepiej grzybowego
80 g parmezanu
1 pęczek natki pietruszki
Duża szczypta tymianku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Na dużą głęboką patelnię wlać łyżkę oliwy i dodać łyżkę masła truflowego, wsypać drobno posiekaną cebulę i chwilę zeszklić, tak aby się nie przyrumieniła. 

Gdy cebula zmięknie dodać pokrojone na plasterki umyte i osuszone prawdziwki.
 Smażyć pod przykryciem 5 minut aż puszczą sok, wsypać suchy ryż i wlać wino, dusić do momentu odparowania.


Gdy ryż wchłonie wino wlać szklankę gorącego bulionu, wymieszać. Gotować aż ryż wchłonie bulion.

Dolać kolejną porcję bulionu  i robić to do momentu aż ryż będzie miękki. Trwa to około 15 minut.

 Doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem do smaku.


 Zdjąć patelnię z ognia, dodać kolejną łyżkę masła truflowego i starty parmezan. 

Wymieszać, odstawić pod przykryciem na dwie minuty, po tym czasie wyłożyć na głęboki talerz, udekorować płatkami parmezanu i  posypać posiekaną natką pietruszki  od razu podawać.











Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z


wtorek, 13 sierpnia 2019

Ciasteczka „Cytrynowe słoneczka”


Proste niepozorne ciastka maślane z pysznym cytrynowym kremem lemon curd, wspaniałe,  kruchutkie , absolutny hit każdego spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Cenię je za szybkość i łatwość przygotowania. To połączenie kruchego ciasta i orzeźwiającego kremu cytrynowego jest genialne! Mały słoneczny deser dla każdego J


* Krem lemon curd kupicie w sklepie  Kuchnie Świata 
Gdy spoglądamy na szklany słoiczek to widzimy miliony bąbelków powietrza. Wskazuje to na niesamowitą lekkość jego zawartości. Dodatek jaj oraz masła sprawia, że Lemon Curd ma delikatną i kremową konsystencję. Smak jest pełny, rześki, po prostu słodko - cytrynowy.

Lemon Curd to tradycyjne brytyjskie smarowidło, pełniące rolę podobną do naszego dżemu. Nazywane jest również masłem cytrynowym (bo w istocie je zawiera) lub kremem cytrynowym (bo w istocie jest kremowe :) ). Jakby nie tłumaczyć tego wyśmienitego klasyka, to najważniejszy jest jego oryginalny, rześki i mocno cytrynowy smak. Lemon Curd jest propozycją dla wszystkich kochających cytrusy, kremy, dżemy i smarowidła. Każdy kto lubi naleśniki, tosty, racuchy czy ciasto drożdżowe, lub właśnie takie maślane ciasteczka,  będzie zachwycony gdy spożyje je posmarowane grubą warstwą masła cytrynowego. Pychota! 








Składniki na dwie blaszki ciastek:

2 czubate szklanki mąki pszennej
20 dag masła 82%
¾ szklanki drobnego cukru
16 g cukru wanilinowego
1 duże jajko
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z cytryny
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
½  słoiczka kremu lemon curd

Sposób przygotowania:

Miękkie masło o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać cukier i cukier wanilinowy, miksować aż masa będzie prawie biała i puszysta, dodać całe jajko, wlać ekstrakt z cytryny  i ponownie zmiksować , partiami cały czas miksując wsypywać  mąkę aż powstanie ciasto „kluch”
Wyjąć z misy i uformować kulę. 

Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 40 minut do lodówki w celu schłodzenia.

Dwie płaskie blachy (od piekarnika) wyłożyć pergaminem do pieczenia.

 Ze schłodzonego ciasta formować nieduże kulki max po 15 g jedna –to jest wielkość orzecha włoskiego układać na blasze –zachować odpowiedni odstęp bo ciastka urosną, w środku każdego ciastka zrobić wgłębienie, prawie do końca ( tak aby podczas pieczenia krem nie uciekł )i wyłożyć po płaskiej łyżeczce cytrynowego kremu.

Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra dół przez około 15 minut, wyjąć i wystudzić.
Najlepiej smakują tego samego dnia po upieczeniu. 



Pycha!

Wpis powstał przy współpracy z partnerem bloga




piątek, 9 sierpnia 2019

Ciasto na zsiadłym mleku ze śliwkami i kruszonką


Niekwestionowany przebój lata, bardzo mięciutkie i wilgotne ciasto które można upiec bez problemu ze śliwkami i maślaną kruszonką. Pieczone na dużej blasze, podzielne , jest go naprawdę sporo i rośnie wysokie. Ciasto mało pracochłonne a bardzo smaczne. Polecam na weekend.






Blaszka 25/30 cm lub większa

Składniki:
4 duże wiejskie jajka
40 dag zsiadłego mleka
4,5 szklanki mąki tortowej używam zawsze Młynomag
1,5 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Maślana kruszonka:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła
½ szklanki cukru

Dodatkowo:
45 dag śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Maślana kruszonka:
Mąkę pszenną wymieszać w misce z cukrem dodać kawałki pokrojonego zimnego masła prosto z lodówki, rozetrzeć całość palcami aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Śliwki umyć osuszyć przekroić na połówki , usunąć pestki.

Ciasto:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta muszą mieć pokojową temperaturę. 

Zsiadłe mleko wyciągamy na 2 godziny z lodówki przed pieczeniem-to gwarancja udanego puszystego ciasta.

Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, miksujemy do uzyskania jasnej bardzo puszystej masy, wlewamy olej oraz zsiadłe mleko, delikatnie miksujemy, partiami wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na sam koniec wlewamy ekstrakt z cytryny, delikatnie miksujemy tylko do połączenia.


Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, na wierzch układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy około 55 minut. 

Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.




Słodkich wypieków!





środa, 7 sierpnia 2019

Cukiniowa lazania z szynką pod beszamelem


Sezon na cukinię trwa w najlepsze, i można ją przygotowywać na wiele sposobów więc tym razem przemyciłam ją w smacznej lazanii , łagodny smak tej zapiekanki  podkreślił ostry tarty ser oraz prażone orzechy włoskie. A jak wyśmienicie smakuje! Polecam, szybko się robi i na długo daje uczucie sytości.



Składniki na 5 porcji/


10-12 płatów lasagne
1 dość duża cukinia
45 dag szynki gotowanej
15 dag ostrego żółtego sera np. cheddar lub parmezan
5 dag orzechów włoskich do posypania
Pęczek natki pietruszki do posypania

Sos beszamelowy:
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
2 pełne łyżki masła
2 pełne łyżki mąki pszennej
800 ml mleka 3,2%
Gałka muszkatołowa do smaku
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
Szczypta suszonego tymianku do smaku

Sposób przygotowania:

Sos beszamelowy:
Cebulę i czosnek  obrać, cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę z czosnkiem, zalać winem i chwilę odparować, wsypać mąkę pszenną , smażyć mieszając około minuty, cienki strumieniem wlewać mleko , doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, białym pieprzem, tymiankiem oraz gałką muszkatołową, gotować minutę zestawić z ognia.


Szynkę pokroić w cienkie paski.
 Cukinię umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na cienkie szerokie plastry. Makaron lasagne namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 minuty.

Do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę sosu, ułożyć płaty lasagne, plastry cukinii oraz posypać szynką , polać sosem i posypać trochę startego sera.

 Warstwy powtarzać do wyczerpania składników, tak aby na wierzchu była cukinia i sos, na sam koniec posypać resztą sera, zapiekać 35 minut w temp 175*c.


Natkę pietruszki posiekać, orzechy rozdrobnić i uprażyć na suchej patelni, posypać zapiekankę i podawać od razu po wyjęciu z pieca.




Smacznego!



poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Ogórkowe pikle z cebulą i papryką


Smak lata zamknięty w słoiczkach. Sałatka ogórkowa w tej wersji jest przepyszna, zimą doskonale podkreśli smak każdego mięsnego sosu do obiadu czy jako dodatek do hot-dogów.

Sałatka ta jest prosta do wykonania z łatwo dostępnych składników. Jeśli macie dostęp do większych ogórków i nie wiecie co z nimi zrobić, ten przepis jest dla Was!





Składniki:

4 kg ogórków
4 duże  cebule
4 papryki czerwone
1 szklanka soli morskiej

Zalewa octowa:
1 litr wody
2 szklanki octu 10%
2,5 szklanki cukru
1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka przyprawy curry
2 łyżki gorczycy

Ogórki umyć, nie obierać ze skórek, pokroić na grubsze plasterki. Cebulę obrać pokroić w piórka, a wydrążoną z nasion paprykę w cienkie paseczki. Całość razem wymieszać w dużym garnku , zasypać solą i ziarnistym pieprzem wymieszać. Odstawić na minimum 3 godziny aby warzywa puściły sok. Odlać 1/2 szklanki  soku z warzyw.

Zalewa:
Wodę wymieszać z octem i cukrem, dodać ziele angielskie, przyprawę curry i doprowadzić do wrzenia.  Wymieszać z sokiem z warzyw.  Odstawić do wystudzenia.

Warzywa odsączyć z nadmiaru soku dodać do zalewy , wymieszać , nakładać do wyparzonych suchych słoiczków , tak aby zalewa była ponad warzywa, posypać na wierzchu odrobiną gorczycy, zakręcić mocno i pasteryzować około 5-10  minut od zagotowania. 
Wystudzić zimne wynieść do spiżarki.



Smacznego!


niedziela, 4 sierpnia 2019

Puszysty mleczny sernik



Sernik…który smakuje i pachnie prawdziwym domowym sernikiem. Bez zbędnych dodatków smakowych bez udziwnień. Prosty, smaczny i mega puszysty. 

Na moim blogu znajdziecie różnorodną ilość serników, zarówno warstwowych, tych z owocami,  na zimno czy ucieranych w makutrze. Mam ich chyba najwięcej wśród różnorodnych przepisów. Wszystkie zachwycają ale mnie najbardziej smakują takie jak ten mleczny. Nie od dziś wiadomo, że te proste wypieki zawsze są najlepsze.




Sernik jest z tych które pieką się z parą wodną i wyrastają podczas pieczenia a potem minimalnie opadają podczas studzenia w piekarniku, dzięki temu zachowuje swoją piankową strukturę i w niczym nie przypomina zbitych ciężkich serników. 
Upieczcie go sami i przekonajcie się o czym piszę.  To solidny kawałek pysznego domowego sernika.







Blaszka o wym 25/30 cm  

SKŁADNIKI:

Kakaowy spód:
20 dag mąki pszennej
10 dag masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego z mascarpone
1 szklanka drobnego cukru
1,5 szklanki mleka 3,2%
1,5 szklanki mleka w proszku
16 g cukru wanilinowego
6 dużych  jajek wiejskich
2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40 g)

Dodatkowo:
*Opcjonalnie cukier puder do oprószenia przed podaniem
2 kokilki ceramiczne z wodą

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA;

Kakaowy spód:

Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z kakao, dodać  pokrojone na kawałki zimne masło oraz śmietanę i żółtko, szybko zagnieść ciasto. 
Zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Zmrozić. 

Blaszkę do pieczenia o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce jarzynowej ciasto, równomiernie na całej długości blaszki, lekko docisnąć dłonią. 

Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:

Piekarnik nagrzać do temp 180*c. Wstawić dwie kokilki ceramiczne  napełnione wodą.

Wszystkie składniki do przygotowania masy muszą mieć temperaturę pokojową, należy je wyjąć z lodówki odpowiednio wcześniej przed pieczeniem.

Żółtka jaj utrzeć mikserem na puszystą pianę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać cały czas miksując po łyżce sera twarogowego.  Wsypać proszek budyniowy i wlać zwykłe mleko, zmiksować , na sam koniec wsypać mleko w proszku ponownie zmiksować tak aby nie było żadnych grudek.

Białka jaj ubić osobno na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Sernik będzie miał dość rzadką ale puszystą konsystencję. 

Wylać na schłodzone ciasto kruche i włożyć sernik do gorącego piekarnika piec przez 1 godzinę na grzaniu góra dół bez termoobiegu.

Po 30 minutach podczas pieczenia sernik zacznie się mocno przypiekać, należy przykryć wierzch folią aluminiową i piec dalej.

 Studzić  przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Nie ma potrzeby przechowywania sernika w lodówce. Chyba , że są duże upały. 
Przed podaniem można leciutko oprószyć cukrem pudrem.




Słodkich wypieków!










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj