Kurczak jest uniwersalny, łatwo
dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z
tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze
nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad.
Najlepsze to tego dania jest
mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie
takie, lub samemu otrybować. Tak powstał szybki obiad który doda pozytywnej
energii.
Zostawiam Wam pole do popisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy.
Zostawiam Wam pole do popisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy.
Składniki:
Na dwie porcje:
½ kg mięsa z uda kurczaka bez
skóry i kości
½ papryki czerwonej
½ papryki białej lub zielonej
1 cebula
1 czubata łyżka masła
klarowanego
¾ szklanki domowego bulionu lub
rosołu
100 ml białego wytrawnego wina
50 g serka kremowego topionego
1 łyżka przyprawy do kebaba
Sól i pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zostawić aby
obciekło z wody. Oprószyć z każdej strony przyprawą do kebaba, włożyć na 30
minut do lodówki aby naszło przyprawą.
Na głębszej patelni rozgrzać
klarowane masło, obsmażyć mięso po kilka minut z każdej strony, dodać posiekaną
w kostkę cebulę oraz papryki, podsmażyć jeszcze 5 minut, podlać winem oraz
bulionem i dusić pod przykryciem do
miękkości około 25-30 minut, dodać
topiony serek, doprawić do smaku
solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia.
Posypać grubo posiekaną natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem.
Smacznego!