25 lat jest już z nami Bonduelle, na pewno znacie, pełne mrożonych pysznych warzyw kolorowych puszek, i dań w słoikach na ciepło. Ten jubileusz trzeba
uczcić pyszną warzywną tartą, którą wymyśliłam na poczekaniu, więc nie ma jakiejś
szczególnej historii, zrobiłam ją od serca na kruchym słonym cieście które
uwielbiam, z dodatkiem włoskiego sera ricotta i botwinki z przydomowego
ekologicznego ogródka i oczywiście z
ulubionych puszek, nie wiem czy wiecie, że Rolnicy Bonduelle stosują
płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także
pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co
powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki
temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi
warzywami.
Najlepsza słona tarta jaką udało mi się zrobić w ostatnim
czasie. Szczerze ? grzechu warta!
Składniki :
na okrągłą formę 28 cm:
Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Duża szczypta soli
Nadzienie:
25 dag sera ricotta
20 dag jogurtu greckiego
20 dag świeżego bobu
1 jajko
2 pęczki botwinki bez
buraczków
1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle
1 puszka groszku Bonduelle 212 ml
½ pęczka koperku lub natki pietruszki
3 ząbki czosnku
Sól morska do smaku
Pieprz gruboziarnisty mielony do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej do smaku
Sposób wykonania tarty:
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, wbić jajka, dodać zimne masło oraz
śmietanę, szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, uformować kulę, schłodzić
15 minut w lodówce, po czym wyjąć rozwałkować na stolnicy okrąg i wylepić nim
formę do tarty, razem z brzegami, przykryć papierem pergaminowym do pieczenia, obciążyć
kuleczkami ceramicznymi i podpiec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 15
minut, wyjąć usunąć obciążenie.
Bób ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić
przelać zimną wodą i obrać z łupinek.
Serek ricotta, rozdrobnić widelcem, dodać jogurt oraz jajko,
wymieszać, dodać posiekaną botwinkę-same łodygi i trochę listków, czosnek
przecisnąć przez praskę do masy, wymieszać z posiekanym koperkiem, bobem, oraz osączoną z zalewy kukurydzę i groszek,
całość dobrze doprawić do smaku, gałką, solą oraz świeżo mielonym pieprzem, tak
przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód, zapiekać jeszcze
25-30 minut w temp 180*c.
Tartę podawać na ciepło po wyjęciu z pieca.