STRONY

czwartek, 29 czerwca 2017

Urodzinowa tarta Bonduelle




25 lat jest już  z nami  Bonduelle, na pewno znacie, pełne mrożonych pysznych warzyw  kolorowych  puszek, i dań w słoikach na ciepło. Ten jubileusz trzeba uczcić pyszną warzywną tartą, którą wymyśliłam na poczekaniu, więc nie ma jakiejś szczególnej historii, zrobiłam ją od serca na kruchym słonym cieście które uwielbiam, z dodatkiem włoskiego sera ricotta i botwinki z przydomowego ekologicznego ogródka  i oczywiście z ulubionych puszek, nie wiem czy wiecie, że Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. 
 Najlepsza słona tarta jaką udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Szczerze ? grzechu warta!

Składniki :
na okrągłą formę 28 cm:

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Duża szczypta soli

Nadzienie:
25 dag sera ricotta
20 dag jogurtu greckiego
20 dag świeżego bobu
1 jajko
2 pęczki  botwinki bez buraczków
½ pęczka koperku lub natki pietruszki
3 ząbki czosnku
Sól morska do smaku
Pieprz gruboziarnisty mielony do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej do smaku


Sposób wykonania tarty:

Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, wbić jajka, dodać zimne masło oraz śmietanę, szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, uformować kulę, schłodzić 15 minut w lodówce, po czym wyjąć rozwałkować na stolnicy okrąg i wylepić nim formę do tarty, razem z brzegami, przykryć papierem pergaminowym do pieczenia, obciążyć kuleczkami ceramicznymi i podpiec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 15 minut, wyjąć usunąć obciążenie.


Bób ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić przelać zimną wodą i obrać z łupinek.


Serek ricotta, rozdrobnić widelcem, dodać jogurt oraz jajko, wymieszać, dodać posiekaną botwinkę-same łodygi i trochę listków, czosnek przecisnąć przez praskę do masy, wymieszać z posiekanym koperkiem, bobem,  oraz osączoną z zalewy kukurydzę i groszek, całość dobrze doprawić do smaku, gałką, solą oraz świeżo mielonym pieprzem, tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód, zapiekać jeszcze 25-30 minut w temp 180*c. 

Tartę podawać na ciepło po wyjęciu z pieca.








 Smacznego!

























wtorek, 27 czerwca 2017

Hamburger z kurczaka z kukurydzą i salsą pomidorową z awokado




Naprawdę niewiele trzeba, aby posiłek podnieść do rangi wydarzenia. 
Puszka kukurydzy czy cieciorki to absolutnie niezbędniki każdej zapracowanej pani domu, w mojej szafce kuchennej zawsze znajdzie się dla nich miejsce  bo lubię mieć świadomość, że są i czekają na swoją kolej zależnie od tego na co mam ochotę w danym momencie.


A dziś mam dla Was domowego burgera, cieszą się z niego i dorośli i dzieci, już nie pamiętam kiedy jadłam takiego na mieście, chyba lata temu, wolę przygotować go sama w domu, dodać swoje ulubione składniki, przynajmniej wiem co ląduje na moim talerzu. Będę szczera w tym wydaniu jest pyszny!


Składniki:

4 bułki do hamburgerów
½ kg mięsa z uda kurczaka(bez skóry)
½ pęczka natki pietruszki
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka sosu piri piri
50 g zimnego masła
Szczypta kminu rzymskiego
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Szczypta słodkiej papryki do smaku
4 plastry sera camembert z bazylią

Salsa:
1 pomidor malinowy
½ awokado
½ cebuli
1 łyżeczka soku z limonki
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól do smaku
4 liście sałaty

Jak wykonać ? 

Mięso z kurczaka umyć zmielić w maszynce do mięsa, dodać osączoną kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos piri piri i posiekaną natkę pietruszki, dodać pokrojone na malutkie kawałeczki zimne masło,  doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz odrobiną kminu rzymskiego, wlać łyżkę bardzo zimnej wody, wyrobić mięso, uformować 4 duże kotlety wielkości bułki, smażyć na patelni grillowej około 5 minut z każdej strony.

Salsa:
Pomidora i cebulę  pokroić w kostkę , tak samo awokado, skropić sokiem z limonki, dodać posiekaną natkę, kukurydzę osączoną z zalewy  wlać oliwę,  doprawić do smaku solą i wymieszać.

Bułki opiec na suchej patelni aby były ciepłe i chrupiące, położyć na każdej po liściu sałaty, ciepłego kotleta, po plastrze sera i salsę pomidorową z awokado, przykryć wierzchem bułki, podawać od razu.


Czy wiesz że...? Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw.


Smacznego!

Wpis dodaję do akcji konkursowej 



poniedziałek, 26 czerwca 2017

Bób smażony na maśle z czosnkiem




Bób to letnie warzywo, podobnie jak wszytkie strączkowe dostarcza wielu cennych składników:białka, błonnika i witamin. Podsmażony na masełku z cebulką i czosnkiem to propozycja dla tych którzy uwielbiają go jeść solo. Jest tak pyszny, że znika z miseczki od razu ;)

Składniki:

30 dag młodego bobu
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1/2 peczka natki pietruszki
sól morska do smaku
świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
1 łyżka tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Bób  wrzucić na osolony wrzątek, gotować 5-10 minut w zależności od tego jak chcemy aby był miękki, odcedzić  na durszlaku, przelać  zimną wodą i obrać z łupinek.

Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekaną drobno cebulę , oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić 2-3 minuty, po czym dodać pokrojoną natkę pietruszki i bób, wymieszać, smazyć 3 minuty, doprawic do smaku solą oraz kolorowym pieprzem z młynka, posypać  startym drobno parmezanem.Podawać na ciepło.
Smacznego!


Sałatka kalafiorowa z pomidorem



Jako dziecko myślałam,  że kalafiora można zjeść tylko na dwa sposoby: gotowanego z bułeczką przysmażoną na masełku lub w zupie, tak zazwyczaj robiła go mama;) Warzywo to jednak zasługiwało na szersze zastosowanie niż z bułką tartą na maśle J

Smak takiej sałatki poznałam zdecydowanie za późno, jest bardzo smaczna, kolorowa i dość sycąca z kukurydzą Bonduelle smakuje wyjątkowo!

Składniki:


½ kalafiora
3 jajka
20 dag świeżego bobu
10 dag żółtego sera np. gouda
1 malinowy pomidor
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sos:
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:


Kalafior myję, dzielę na mniejsze różyczki, gotuję w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzam, tak samo gotuję osobno bób, po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą i obieram, zostawiam do wystudzenia. Jajka gotuję na twardo, obieram, zimne kroję na ćwiartki. 
Pomidora w grubszą kostkę, lub również na ćwiartki. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, kukurydzę z puszki osączam , wszystkie składniki mieszam razem  w salaterce.

Sos:
Majonez łączę ze śmietaną oraz sokiem z cytryny, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, polewam sałatkę, schładzam w lodówce, mieszam dopiero przed podaniem.


Czy wiesz że?....

Warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy ich Agronomów oraz nowoczesnym metodom uprawy, np. maszyny, które dozują środki ochrony roślin zależnie od wyglądu (np. koloru) rośliny, czyli tylko na te rośliny, które tego potrzebują.


 Smacznego.




niedziela, 25 czerwca 2017

Piknikowe ciasto gryczane





Kasza gryczana do wypieków hmn…no jasne że tak, choć jeszcze nie tak dawno wcale nie byłam fanką tego smaku , zawsze kojarzyła mi się z byciem na diecie i czymś bez smaku, zapach jej wręcz mnie drażnił, musiałam do niej dorosnąć. 

Przyszedł ten czas,  choć trwało to latami, dziś ją uwielbiam! 

Charakterystyczny orzechowy smak tego wilgotnego i zdrowego ciasta , z którego jestem naprawdę dumna, długo utrzymuje świeżość, od dziś to niezawodny przepis na piknikową imprezę.....Polecam.

Składniki:

Forma 40/11 cm

2 torebki kaszy gryczanej
5 dużych jaj
12 dag mąki jasnej orkiszowej
20 dag cukru brązowego trzcinowego
15 dag margaryny  Optima Omega 3
100 g gorzkiej czekolady o zawartości 74% kakao
50 g orzechów włoskich
2 suszone figi
1 laska wanilii
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Kaszę gryczaną ugotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości, odcedzić  z wody, wystudzić, zmielić w malakserze lub przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Margarynę Optima, przełożyć do rondelka rozpuścić na gazie, zestawić z ognia do ciepłej dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, po upływie kilku chwil wymieszać na jednolitą masę.
Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier brązowy, oraz dodać ziarenka z wydrążonej wanilii, zmiksować na prawie biały puch. Dodać zmieloną kaszę, delikatnie cały czas miksując mikserem na najniższych obrotach. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewać margarynę z czekoladą, aż do połączenia.
 Suszone figi pokroić w kostkę nożem, a orzechy zmielić i dodać do masy, ponownie wymieszać.
Tak przygotowane ciasto, wylać do wyłożonej papierem pergaminowym keksowej formy.
Piec 45-50 minut w temp 185*c na grzaniu góra dół lub do suchego patyczka.
Zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach aż całkiem wystygnie…a potem zabieramy ze sobą na piknikowe party na słodki poczęstunek J




Wpis dodaję do konkursu Optymalny wybór na piknik z Optima Omega 3

Trzymajcie kciuki, przydadza się :) 


sobota, 24 czerwca 2017

Orkiszowe babeczki piknikowe z nektarynką




Małe, poręczne babeczki na dwa trzy kęsy, do zabrania na piknik, pieczone na zdrowej mące z dodatkiem ciemnego kakao i masła, mięciutkie, wilgotne i kuszące , są łatwe do przygotowania co stanowi  ich ogromny plus.




Składniki na

 15 sztuk dużych babeczek:

2 jajka
25 dag mąki orkiszowej
2 łyżki ciemnego kakao
10 łyżek jogurtu greckiego
15 dag trzcinowego cukru
6 łyżek masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 sztuki miękkiej nektarynki

Sposób przygotowania:


Masło rozpuścić  w małym rondelku, wystudzić- można ją też ogrzać do temp pokojowej aby była miękka-wtedy można pominąć proces rozpuszczania. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Jajka zmiksować z trzcinowym cukrem, dodać jogurt, oraz płynną lub miękką margarynę, połączyć z suchymi składnikami, wymieszać niedbale najlepiej łyżką, ciasto wyłożyć do ¾  objętości papierowych papilotek, na wierzchu położyć kawałki pokrojonej nektarynki, piec w temp 185*c przez około 30 minut lub do suchego patyczka.
 Studzić na kratce, zimne pakować i na piknik!





Smacznego. 




piątek, 23 czerwca 2017

Risotto z groszkiem i warzywami






Moje ulubione danie z Bonduelle ? Nie zastanawiałam się długo….risotto !
Pełnia lata, na straganach świeży, młodziutki bób i ulubione puszki z groszkiem które zawsze mam w szafkach, w razie awaryjnej sytuacji , czy niespodziewanych gości, wiele razy ratowały mi tyłek, bo przecież u Agaty zawsze dostanie się coś dobrego do zjedzenia  J

Gdyby ktoś kazał mi wybrać jeden obiad który bym miała jeść przez miesiąc to by była właśnie ta propozycja! To jedno z dań które najczęściej pojawia się w mojej kuchni. Prosto, bo tak ma być a jak smacznie!


Składniki:


25 dag ryżu arborio
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
30 dag bobu
1 papryka podłużna Ramiro
1 cukinia
150 ml białego wytrawnego wina
Około 1 litr bulionu domowego najlepiej warzywnego
4 łyżki startego parmezanu
3 łyżki masła
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób przygotowania:


Bób wrzucam na osolony wrzątek, gotuję do miękkości-jeśli jest młodziutki wystarczy 5 minut jeśli starszy, trochę dłużej. Odcedzam, przelewam na sicie zimna wodą i obieram z łupinek.
Paprykę myję, wydrążam z nasion, kroję w kostkę.
Cebulę siekam drobno, tak samo obrany czosnek, wrzucam na głęboką patelnię lub do rondla, dodaję 2 łyżki masła  i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę aż wino odparuje. 

Lekko solę do smaku, dodaję pokrojoną paprykę, oraz cukinię, wlewam chochlę bulionu i gotuję aż niemal cały płyn zostanie wchłonięty, znowu wlewam porcję bulionu, dodaję ugotowany  bób oraz osączony z zalewy groszek, mieszam do momentu aż ryż przyjmie kremową konsystencję, doprawiam jeszcze solą oraz pieprzem do smaku, dodaję połowę startego parmezanu, oraz łyżkę masła, mieszam, rozkładam na talerze, posypuję resztą sera i podaję.





Czy wiesz że...Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów
(chorób i insektów) a , także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie
Poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami.


Smacznego!


środa, 21 czerwca 2017

Penne z wędzonym łososiem i cukinią



Gdy mówimy –na obiad makaron,  kojarzy nam się to głównie z Włochami, ja uwielbiam je pod każdą postacią , to doskonała baza do szybkiego sytego obiadu, czasem gdy jesteśmy bardzo głodki wystarczy nam paczka makaronu i 15 minut poświeconego czasu aby wyczarować pyszne danie. Moja dzisiejsza propozycja to penne w kremowym sosie z wędzonym łososiem i cukinią, prosto a jak smacznie!




Składniki:


20 dag  makaronu rurki
10 dag wędzonego łososia
1 cukinia
1 cebula
1 papryka  podłużna ramiro
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżki białego  wytrawnego wina
150 ml słodkiej śmietanki 12% do sosów
Sól morska do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
Kilka gałązek koperku do posypania


Sposób przygotowania:


Cebulę i czosnek obrać, posiekać zeszklić na maśle z dodatkiem oliwy, wlać wino, zamieszać odczekać chwilę aż odparuje, dodać pokrojoną w kostkę cukinie oraz paprykę, smażyć 2-3 minuty, po czym wlać śmietankę, dodać pokrojonego wędzonego łososia, wsypać posiekany koperek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron  penne  gotować  około 11 minut, odcedzić , wrzucić do sosu, wymieszać i podawać J


Pychaaaa!






poniedziałek, 19 czerwca 2017

Sernik z musem truskawkowym




Uwielbiam serniki! Ale to już chyba wiecie sądząc po moich zbiorach

Ten choć pieczony pachnie latem, na wspaniałej kruszonce, wilgotny wręcz maślany, smaku dopełnia mus ze świeżych truskawek i bita śmietana, wypiek obok którego nie sposób przejść obojętnie, jeden z lepszych serników, mus możemy zmieniać i robić z dowolnych miękkich owoców, nawet tych mrożonych.

Składniki:

Forma 24/24 cm

Kruszonka na spód:
25 dag mąki pszennej
125 dag masła
100 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli

Masa serowa:
½ kg mielonego twarogu
4 duże jajka
25 dag mascarpone
1 budyń waniliowy
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki cukru pudru
150 ml słodkiej śmietanki 18%

Truskawkowy mus
½ kg truskawek
3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:
Bita śmietana
Truskawki do dekoracji


Sposób przygotowania :


Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta)
Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie palcami, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować krótko tylko do połączenia, aby nie napowietrzać zbytnio masy  bo sernik urośnie a potem opadnie, wylać na kruszonkę, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie.

Mus truskawkowy:
Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać do rozpuszczenia a następnie zmiksować na mus.

Tężejący wylać na całkiem zimny sernik, wstawić do lodówki aby masa stężała, przed podaniem udekorować  bitą śmietaną oraz połówkami truskawek, ogrzać do temp pokojowej wtedy jest najsmaczniejszy.


Słodkich wypieków!









niedziela, 18 czerwca 2017

Słodkie risotto z mlekiem szałwiowym, karmelizowanymi truskawkami i płatkami



Śniadanie to pierwszy najważniejszy posiłek w ciągu dnia, czasem jesteśmy tak zaganiani, że płatki śniadaniowe zalewamy zwykle mlekiem i jemy, też smacznie ale,  ale…niedziela to czas,  kiedy możemy poleniuchować i pozwolić przygotować sobie coś lepszego, choć wcale nieskomplikowanego,  bo takie wg mnie powinny być śniadania…słodkie risotto jest dobre na wszystko! Tak! Z czasów mojego dzieciństwa często jadłam zwykły ryż na mleku lub pudding ryżowy z owocami, smakowało wybornie.
 Jest pożywne, pełnowartościowe i bardzo smaczne bez zbędnych udziwnień, sezonowo wykorzystałam tu truskawki które skarmelizowalam szybciutko z cukrem na masełku, a płatki kakao i miód tylko dopełniły reszty.










Składniki:


Karmelizowane truskawki:
25 dag świeżych truskawek
2 łyżki cukru brązowego trzcinowego
1 łyżka masła

Słodkie risotto:
1 łyżeczka masła
 100 g ryżu arborio
350 ml mleka
50 ml słodkiej śmietanki kremówki
3-4 listki szałwii
½ łyżeczki cukru
Szczypta soli
Płatki Lubella Corn Flakes  kakao i miód-dowolna ilość

Sposób przygotowania:


Truskawki myję, kroję na kawałki, posypuję cukrem, na patelni rozgrzewam masło, wrzucam owoce i przesmażam 2 minuty. Zestawiam z ognia.

Mleko i śmietankę zagotowuję z szałwią, odstawiam na 15 minut. Szałwię wyławiam z mleka i wyrzucam.

W rondelku rozpuszczam masło, wsypuje ryż, dodaję szczyptę soli,  przesmażam chwilę, zalewam połową szałwiowego mleka, gotuję cały czas mieszając –uwaga szybko się przypala! Dolewam  stopniowo resztę mleka, ryż ma wchłonąć mleko, być kremowy  i miękki, posłodzić do smaku, jeśli jest za gęsty dolewam więcej mleka i zagotowuję , wszystko zależy od tego jak chłonie ryż.

Risotto wylewam do miseczek, polewam karmelizowanymi truskawkami, posypuję  dowolną ilością płatków i podaję  natychmiast.






Smacznego!




piątek, 16 czerwca 2017

Letnia kostka owocowa




Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i bardzo pyszne. Przepis autorski.


Galaretki krystaliczne to nowość Dr.Oetker  dostępne w sklepie online w dwóch smakach, są mega!


Składniki:

Forma 24/24
14 podłużnych biszkoptów

Masa serowa:
330 ml śmietanki 30%
½ kg twarogu mielonego
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka agrestowa
50 g startej gorzkiej czekolady
½ szklanki cukru pudru

Wierzch:
Dowolne owoce lata (czereśnie, winogrona, banany, truskawki)

Sposób przygotowania:

Biszkopciki układamy na dnie kwadratowej tortownicy.
Galaretki -truskawkową i agrestowa, rozpuszczamy  osobno w szklance gorącej wody, zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę kremówkę, prosto z lodówki ubijamy na puszystą masę, dodajemy zmielony twaróg wymieszany z cukrem pudrem, delikatnie miksujemy aż do połączenia. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy truskawkową tężejącą galaretkę, miksujemy, wsypujemy startą na tarce czekoladę, mieszamy, masę wylewamy na biszkopty, wygładzamy wkładamy na 10 minut do lodówki aby stężała. 

Do pozostałej masy serowej wlewamy agrestowa galaretkę, miksujemy, wylewamy na truskawkową warstwę, rozsypujemy obrane umyte i osuszone owoce, zalewamy tężejącą krystaliczną galaretka rozpuszczoną wcześniej w 750 ml gorącej wody.

Wstawiamy do lodówki na całą noc.



Smacznego!