STRONY

czwartek, 29 listopada 2018

Śledzie w sosie curry z zielonym pieprzem


Świąteczny stół nie może obyć się bez śledzi. I w tym roku proponuję je podać w nieco egzotycznym wydaniu na słodko-ostrą nutę, sos curry idealnie komponuje się ze śledziami, a słodki  ananas dodaje smaku, zielony marynowany pieprz ostrości. Spróbujcie, na pewno posmakują J






SKŁADNIKI:

5 filetów śledzi z oleju
4 plastry ananasa (z puszki)
1 mała cebula
10 dag jogurtu naturalnego greckiego
3 łyżki majonezu
1,5 łyżeczki curry
1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu

Sposób przygotowania:

Śledzie osaczyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, pokroić na paseczki, przełożyć do salaterki.

 Cebulę obrać , pokroić w piórka, ananasa osączyć z zalewy pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki dodać do śledzi.

Jogurt wymieszać z majonezem, miodem  i curry, zalać śledzie, wymieszać, posypać zielonym pieprzem , chłodzić całą noc w lodówce i podawać.

Smacznego!




Do stylizacji użyłam porcelany Ambition :
-Salaterka Fala-Ambition
-Sztućce Prato-Ambition

środa, 28 listopada 2018

Pudding chia na mleczku kokosowym z mango


Nasiona chia zna już chyba cały świat, nic dziwnego te małe nasionka zamieszkuje ogromna ilość składników odżywczych : białka, błonnika czy kwasów tłuszczowych omega. Zalane wodą czy mlekiem powiększają swoją objętość kilkukrotnie. Pożywny pudding na mleczku kokosowym z egzotycznym musem z mango to propozycja na zdrowy deser  lub pożywne i wartościowe drugie śniadanie.

Wykonanie tego deseru jest banalnie proste a efekt bardzo smaczny!








Składniki na 4 porcje:

3 płaskie łyżki cukru brązowego nierafinowanego Deremara
2 dojrzałe mango

Sposób przygotowania:

Do dużego kubka lub miseczki wsypać nasiona chia wymieszać z cukrem deremara, wlać mleko kokosowe z puszki i dokładnie wymieszać. 

Gdy nasionka zaczną przybierać galaretowatą konsystencję przelać po równo do 4 szklanych pucharków. Odstawić do lodówki.


Mango obrać , pokroić na kawałki, przełożyć do miski i zmiksować blenderem na mus, wylać na wierzch puddingu, schładzać kilka godzin w lodówce lub zostawić na całą noc.


Najlepiej robić go wieczorem wtedy na śniadanie jest idealny J




Wpis powstał przy współpracy z marką 

czwartek, 22 listopada 2018

Makaron sojowy po chińsku z warzywami


Najsłynniejszą, najciekawszą i najbardziej różnorodną kuchnią świata jest bez wątpienia kuchnia chińska. Duża ilość przypraw i zapachów oszałamia.  Poza tym w chińskiej kulturze przywiązuje się ogromne znaczenie do jedzenia. 
To, co najciekawsze może być  dla Europejczyka w tej kuchni, to sposób przyrządzania , a dzięki bardzo krótkim metodom smażenia czy gotowania także dobry wygląd, smak i wartość odżywcza. Dziś na rynku mamy  bardzo bogaty dostęp do wyszukanych składników, dlatego przygotowanie dobrej chińszczyzny w domu już nie sprawia żadnego problemu.
 Mogę nawet twierdzić, że to  kuchnia dla odchudzających się-dysponując jedną patelnią wok praktycznie wszystkie potrawy można przyrządzić bez użycia tłuszczu. 

Dziś mam dla Was taką podstawową można powiedzieć propozycję kuchni chińskiej która nie powinna Wam sprawiać  żadnej trudności w przygotowaniu.

Makaron sojowy jest popularnym składnikiem kuchni chińskiej. Rewelacyjnie szybki w przygotowaniu - nie trzeba go gotować. W połączeniu z kurczakiem i krótko smażonymi warzywami z odpowiednimi dodatkami smakowymi, tworzy danie palce lizać !

Wszystkie składniki niezbędne do użycia tego dania znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata.






Składniki na 5 porcji:

1 podwójna pierś z kurczaka
½ papryki  żółtej
½ papryki czerwonej
2 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
1 duża marchewka
½ cukinii
6 świeżych pieczarek
1 mała puszka kukurydzy
2 cm świeżego imbiru
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego lub sojowego
100 ml sosu sojowego
3 łyżki octu ryżowego
1 łyżka cukru
Szczypta Cayenne
½ łyżeczki białego pieprzu

Sposób przygotowania:
W woku lub na innej głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy  podsmażyć starty drobniutko na tarce imbir i posiekany na drobno czosnek, dodać pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka, wymieszać, smażyć przez około 6 minut, po tym czasie dodać startą na grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną na kawałki paprykę, cukinię  oraz pieczarki, smażyć 2 minuty, dodać pokrojoną pekinkę oraz osączoną z zalewy kukurydzę , doprawić  sosem sojowym wymieszanym z octem ryżowym i cukrem, wsypać mielony biały pieprz. Całość smażyć 3 minuty.

Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić na durszlaku, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do woka z warzywami, całość podsmażyć minutę, wymieszać z sosem słodko pikantnym z chili, od razu podawać.



Smacznego!



środa, 21 listopada 2018

Lasagne z łososiem i szpinakiem pod porowym beszamelem


Inspiracją tego dania jest kuchnia włoska. 
Składniki są stosunkowo łatwo dostępne, gdyż makaron lasagne kupimy nawet w osiedlowym sklepiku,  zawsze robiłam tą zapiekankę z mięsem mielonym i sosem bolognese , domownicy wolą klasyczną wersję a mnie bardziej  smakuje z rybą ;) 

Samo danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu raczej drogie ze względu na świeżego łososia atlantyckiego, sycące i pożywne , z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad, smaku dodaje sos beszamelowy z porem, całość najlepiej smakuje podana ze schłodzonym francuskim białym winem. 

Pomidorki koktajlowe ułożone na środku lasagne , podkreślą walory wizualne.
 Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu.




Składniki dla 5 osób:

10-12 płatów lasagne
30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego
35 dag świeżego szpinaku
1 cukinia
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sos beszamelowo-porowy:
½ dużego pora
3 ząbki czosnku
150 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki masła klarowanego
2 pełne łyżki mąki pszennej
700 ml mleka 3,2%
Gałka muszkatołowa do smaku
Biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku
15 dag startego sera gouda
5 dag serka camembert z zielonym pieprzem
Gałązka pomidorków koktajlowych


Sposób przygotowania:
Łososia bez skóry  natrzeć solą i pieprzem z jednej strony, skropić sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut po czym obsmażyć na patelni na łyżce oleju. Usmażonego porozrywać widelcem na małe kawałki. 

Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki.

Szpinak udusić na łyżce masła do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przygotować sos beszamelowy:
Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać pokrojony por oraz czosnek na plasterki, podsmażyć 3-4 minuty, wlać białe wino, gdy wino lekko odparuje, wsypać mąkę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gdy zabulgocze cienkim strumieniem  wlewać mleko, mieszać aby się nie przypaliło, doprawić gałką muszkatołową solą oraz białym pieprzem, gotować aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia.


Na dnie ceramicznej formy ułożyć plasterki cukinii tak aby lekko zachodziły na siebie, wylać trochę sosu beszamelowego, rozprowadzić łyżką na to ułożyć  jedną warstwę suchego (bez obgotowania) makaronu lasagne na to połowę szpinaku i łososia oraz cukinii przykryć sosem beszamelowym i znów czynność powtórzyć czyli makaron i warzywa całość przykryć sosem posypać tartym serem żółtym oraz ułożyć plasterki pokrojonego sera camembert oraz pomidorki koktajlowe razem z gałązką. 


Włożyć do nagrzanego do 195*c piekarnika na grzaniu góra dół i zapiekać 20-25 minut aż wierzch się zrumieni.



Smacznego!

 Ceramiczne naczynie Alentejo które widzicie na zdjęciach  do zapiekania można nabyć w 







wtorek, 20 listopada 2018

Zapiekane kokardki pod koglem moglem z bakaliami i amaretto


Zapiekany makaron na słodko z bakaliami to propozycja na wigilijny stół. Danie jest przepyszne . Ze świętami najbardziej kojarzy nam się zapach maku i pomarańczy, niech ten właśnie  aromat wypełni cały dom, upieczone słodkości z pewnością będą smakować nie jednej osobie przy wigilijnym stole.

Danie to wymaga odpowiedniej oprawy, warto je  podać prosto na stół  w pięknym naczyniu żaroodpornym  do  zapiekania Creative Tops Vintage Indigo Heart w kształcie serca które możecie nabyć w wyszukiwarce mebli i dekoracji   Favi.pl ta forma  doskonały wybór dla miłośników rustykalnych i romantycznych wnętrz.





Składniki na 3 porcje:
30 dag makaronu kokardki
10 dag ulubionej mieszanki  bakaliowej z orzechami
5 dag suchego maku
5 dag miodu prawdziwego
5 dag cukru
5 dag masła 82%
3 żółtka jaj
50 ml likieru amaretto
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy

Sposób przygotwania:

Makaron ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości, odcedzamy na sicie wsypujemy gorący z powrotem do garnka, mieszamy z masłem i miodem, wsypujemy suchy mak oraz posiekane na mniejsze kawałki bakalie , dodajemy otarte skórki, całość dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonego lekko masłem naczynia żaroodpornego.

Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel-czyli na prawie białą pianę, wlewamy amaretto, mieszamy i sosem jajecznym polewamy makaron.

Piekarnik nagrzewamy do 180*c całość zapiekamy 15 minut aż zacznie się lekko rumienić.

Podajemy o d razu gorące.

Smacznego!

Ze sklepu wybrałam jeszcze dużą kamionkową  formę do zapiekanek którą znajdziecie  Tutaj
Piekna rustykalna forma z delikatnymi przecierkami i zdobieniami, zachwyci każdego, podana w takiej formie zapiekanka czy lazania będzie z pewnością smakować dużo lepiej :) 




I przepiękną stylową ceramiczną formę na muffinki
ta foremka to doskonały przykład na połaczenie praktyczności z pięknym wykonaniem .





Polecam zajrzeć, są tam cudeńka zarówno do kuchni jak i całego domu ;) 





piątek, 16 listopada 2018

Drożdżowe racuszki z jabłkiem i cukrem kokosowym


Za oknem po pięknej złotej jesieni  zrobiło się zimno i szaroburo, ale w końcu Listopad ma do tego prawo, na osłodę tych dni proponuję kiedyś bardzo popularny, dziś już nieco zapomniany deser.
Puchate i smaczne racuszki drożdżowe jak u babci w nowoczesnym wydaniu  ze zdrowym nierafinowanym cukrem kokosowym który daje im fajny posmak karmelu, przygotowuje się je ekspresowo dzięki suszonym drożdżom, a smakują tak dobrze, że trudno mu się oprzeć, nie zastanawiajcie się nad nimi tylko przygotujcie czym prędzej J




Składniki  dla dwóch osób:
Ciasto:
1 czubata szklanka mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka 3,2%
1 łyżeczka suchych drożdży
2 jajka
1 duże jabłko
Cukier puder do oprószenia
2 łyżki oleju do smażenia


Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem kokosowym, cynamonem, wbić jajka, wlać dobrze ciepłe mleko i całość wymieszać łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Jabłko obrać ze skórki pokroić n plasterki dodać do masy ponownie wymieszać, przykryć miskę ściereczką i odstawić w na 15 minut.
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Łyżkę zanurzać w gorącej wodzie nabierać ciasto z jabłkami i kłaść na gorącą patelnię formując jednakowej wielkości racuszki. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
Podawać oprószone cukrem pudrem.


Smacznego J




Korzenne muffinki z powidłami pod śniegową czapą


Mięciutkie i  pyszne muffinki o smaku świątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można zachęcić do zrobienia  i  dekoracji , są dziecinnie proste do wykonania, nie potrzeba nawet miksera, wszystko wymieszamy ręcznie, a efekt smakowy jest tego wart. 




Składniki na 12 sztuk muffinek:


 Ciasto:
1 duże jajko
150 ml mleka
6 łyżek oleju
4 łyżki płynnego miodu prawdziwego
25 dag mąki pszennej tortowej
10 dag brązowego cukru muscovado
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
2 łyżki kakao
Kilka łyżek domowych powideł śliwkowych

Krem waniliowy:
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
Dodatkowo;
śniegowe śnieżynki z opłatka
cukrowa posypka biała i niebieska


Przygotowanie muffinek:
Jajko wbijamy o szklanej miski , wlewamy mleko oraz olej i miód, całość roztrzepujemy trzepaczką. W drugiej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki suche. Do mokrych składników, wsypujemy suche, dokładnie mieszamy do jednolitego gęstego ciasta.
Porcje ciasta nabieramy łyżką i wkładamy do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce powideł śliwkowych.
Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c na pieczeniu góra dół.


Krem waniliowy:
Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową lub ziarenka wydrążone z wanilii, ubić mikserem na gęsty krem, pod koniec ubijania wsypać cukier pudrem i znów zmiksować, nie ubijać zbyt długo, by krem się nie zważył./

Przełożyć krem do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką, udekorować zimne muffinki, posypać posypką i śniegowymi śnieżynkami z opłatka. Podawać. 





Słodkich wypieków!

Stylizacja zdjęć:
-Talerz deserowy Kubiko 
-Widelczyki deserowe Napoli 








środa, 14 listopada 2018

Sernik "Tiramisu"


Prawdziwa arystokracja wśród pieczonych serników, o smaku najlepszego tiramisu , obłędnie kremowy, na ciasteczkowym spodzie,  z puszystą śmietanką o delikatnym posmaku amaretto, pasuje zarówno na wielką imprezę lub świąteczny czas. To wypiek na wyjątkowe okazje. Jest tak smaczny, że znika w mgnieniu oka, dla amatorów nie tylko kawowych smaków.





SKŁADNIKI:
Spód:
180 g herbatników zbożowych pełnoziarnistych
50 g masła

Masa serowa:
500 g tłustego twarogu w kostce
2 czubate łyżki  serka mascarpone
3 duże jajka
¾ szklanki mleka 3,2%
¾ szklanki cukru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku
2 łyżki likieru amaretto
3 łyżki mąki pszennej

Krem śmietankowy z amaretto:
400 ml śmietany kremówki
150 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru amaretto
Ciemne kakao do oprószenia




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Spód:
Ciasteczka przekładamy do malaksera, mielimy na pył, można również rozgnieść wałkiem na drobno, masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji mieszamy z ciasteczkami tak aby utworzyć konsystencje mokrego piasku.

Tortownicę o śr 23 cm wykładamy papierem pergaminowym-samo dno, na papier wysypać ciasteczka, wyrównać dokładnie docisnąć do formy. Chłodzić w lodówce na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa:
Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową.

Ser w kostce przekładamy do miski, wlewamy mleko, likier amaretto,  wsypujemy kawę i cukier, wbijamy całe jajka,  całość miksujemy ręcznym blenderem,  aż nie będzie żadnych grudek i masa będzie jednolita i gładka,  wsypujemy mąkę pszenną i ponownie miksujemy.  Gdy mamy ser dwukrotnie mielony miksujemy całość mikserem tylko do połączenia.
 Nie miksować zbyt długo , by niepotrzebnie nie napowietrzać  masy serowej.

Masę serową przelać na schłodzony miasteczkowy spód i piec 50 minut w temp 170*c. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem z amaretto:
Dobrze schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski wlewamy amaretto, wsypujemy cukier i całość miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Gotowy krem wyłożyć na zimny upieczony sernik, wyrównać i posypać grubo przez sitko ciemnym kakao. Chłodzić całą noc w lodówce.


Słodkich wypieków!




wtorek, 13 listopada 2018

Miodownik cytrynowo-orzechowy


Choć za oknem jeszcze słoneczny i piękny Listopad, czas powoli myśleć o świątecznych wypiekach, warto sobie na spokojnie zaplanować, niż potem w biegu.
Dziś mam dla Was ...

Przepyszny świąteczny miodownik z aksamitnym kremem o delikatnej cytrynowej nucie i warstwą maślanych orzechów, całość komponuje się rewelacyjnie, smaki doskonale się uzupełniają, najlepszy na drugi lub  trzeci  dzień  po upieczeniu gdy miodowe blaty zmiękną od kremu. Krem  mimo,  że cytrynowy wcale nie jest kwaśny, bez obaw!  jest przyjemnie orzeźwiający i świetnie się komponuje ze słodką masą orzechową.
 Gwarantuję to ciasto będzie hitem wśród świątecznych wypieków.




Foremka 24/26 cm


Ciasto miodowe:
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
50 g masła 82%
1 jajko
1 żółtko
1 łyżka rumu
2 łyżki śmietany 18%
1 pełna łyżka  prawdziwego miodu


Krem cytrynowy:
550 ml mleka 3,2%
2 budynie śmietankowe po 40 g
7 łyżek cukru
1 duży cukier wanilinowy
50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
20 dag masła 82%


Masa orzechowa:
20 dag orzechów włoskich
12 dag masła
10 dag cukru
2 łyżki miodu prawdziwego

Sposób przygotowania:
Ciasto miodowe:
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem pudrem i sodą  dokładnie łyżką, dodać pokrojone w kostkę masło, całe jajko oraz żółtko, śmietanę  oraz miód, wlać rum,  całość zagnieść na jednolite ciasto, owinąć w folię spożywczą, włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180*c , ciasto podzielić na dwie części, wylepić na spód dwóch jednakowych blaszek do pieczenia wyłożonych pergaminem, jedną włożyć do gorącego piekarnika i piec 10 minut. 
Po upieczeniu wyciągnąć i wystudzić.


Masa orzechowa:
Masło przełożyć do rondelka, wsypać cukier , dodać miód, doprowadzić do wrzenia, orzechy posiekać na mniejsze kawałki, dodać do gotującej się masy i całość gotować na wolnym ogniu 5 minut, często mieszając.

Zestawić z ognia, gorącą masę orzechową wylać na drugi miodowy spód, wyrównać łyżką i piec  w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.

Przygotować cytrynowy krem:
½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie, wymieszać z sokiem cytrynowym. Pozostałe mleko zagotować z cukrami , do wrzącego wlać masę i ugotować gęsty budyń. Zostawi do wystudzenia.

Miękkie masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać po łyżce budyniu aż powstanie gęsty krem.


Miodowy blat bez orzechów umieścić w foremce, wyłożyć cytrynowy krem , przykryć miodowym blatem z orzechami.


Ciasto nakryć folią aluminiową włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na 3 dzień ;)





Ciasto podałam na klasycznej i eleganckiej porcelanie Ambition, którą polecam jako świąteczny prezent dla każdej pani domu. To porcelana na lata bez obawy, że szybko wyjdzie z mody. Klasyka i prostota broni się sama.

 Na zdjęciu znajdziecie też widelczyki deserowe Napoli Ambition

Słodkich wypieków! 

sobota, 10 listopada 2018

Pierniczki świętego Mikołaja

Tym przepisem rozpoczynam dla Was cykl świątecznych wypieków i nie tylko :)


Trudno sobie wyobrazić święta  Bożego Narodzenia bez pachnących i kruchych pierniczków.
 Dekorowanie ich sprawia mi ogromną przyjemność. Tym miodowym,  z  lukrem  trudno się oprzeć. Gdy chcemy upiec ich dużo i udekorować świąteczne drzewko, należy składniki podwoić, bardzo dobrze się przechowują w suchym pudełeczku, można je upiec nawet dwa tygodnie wcześniej a przed świętami tylko udekorować. Polecam gorąco na świąteczny czas…






Składniki:
30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
15 dag masła 82%
1 jajko
1 żółtko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki prawdziwego miodu
Szczypta mielonego białego pieprzu
Szczypta soli

Lukier królewski do dekoracji:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
odrobina aromatu cytrynowego do smaku


Sposób przygotowania:
Pierniczki:
Mąkę przesiać do miski dodać  cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki  dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej stolnicy na grubość 3-4 mm (na drewnianej ciasto wymaga podsypania mąką bo będzie się lepić a jej nadmiar sprawi , że pierniczki zrobią się twarde)
Metalową foremką o dowolnym kształcie-ja miałam serca wycinać pierniczki, układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec z wyczuciem  10-12 minut do złocistego koloru-uważać aby ich nie przypalić bo będą gorzkie i do niczego. Wystudzić.

Lukier:

Białko jajka o temp pokojowej umieścić w misie miksera, wsypać przesiany przez sito cukier puder-to gwarancja udanego lukru! I miksować przez 10 minut na wolnych obrotach aż lukier będzie gęsty i lśniący, wtedy dodać kilka kropel np. cytrynowego aromatu i wymieszać. Lukier jest gotowy do dekoracji. Można go zabarwiać barwnikami w żelu na różne kolory.



 Zimne  pierniczki udekorować lukrem królewskim tworząc dowolne wzorki.





Słodkich wypieków!

Pierniczki podałam na porcelanie AMBITION z serii Kubiko.

Porcelana Kubiko jest idealna na specjalne okazje, podczas ważnych uroczystości oraz rodzinnych spotkań. 


Nowoczesny, geometryczny kształt Kubiko oraz czysta biel porcelany to niezwykle ciekawe połączenie oraz idealna propozycja dla miłośników prawdziwych nowości. Polecam! 


wtorek, 6 listopada 2018

Gołąbki bez zawijania z kaszą i soczewicą


Gdy wracamy do domu zziębnięci marzymy o solidnym gorącym posiłku, najlepiej takim który szybko zrobić i można  w każdej chwili odgrzać choćby na drugi dzień. Gołąbki z kapusty czerwonej z mięsem kaszą i soczewicą są nie tylko sycące ale i zdrowe, to propozycja na pełnowartościowy jesienno zimowy obiad.





Składniki na 5-6  porcji:

40 dag czerwonej kapusty
50 dag mięsa mielonego wieprzowego np. z łopatki
10 dag kaszy jęczmiennej
10 dag czerwonej soczewicy
1 duża cebula
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 duże jajka
3 łyżki bułki tartej
Sól morska  lub jarzynka do smaku
świeżo mielony czarny pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do obsmażenia
2 szklanki bulionu drobiowego lub rosołu

Dodatkowo:
Sos pomidorowy do polania


Sposób przygotowania:
Kaszę jęczmienną i soczewicę ugotować osobno w osolonym wrzątku do miękkości, odcedzić z wody, wystudzić, włożyć do miski.

Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę, zeszklić na małej patelni  na oleju na  jasnozłocisto, zostawić do przestudzenia.

Kapustę czerwoną drobniutko posiekać, wymieszać z kaszą, soczewicą, posiekaną natką pietruszki oraz mięsem mielonym, dodać cebulkę, wbić jajka , wsypać bułkę tartą, doprawić do smaku jarzynką lub solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszać.


Wilgotnymi dłońmi uformować z masy podłużne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na rumiano z obu stron.

Piekarnik rozgrzać do 180*c na grzaniu góra-dół, gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem do połowy wysokości, przykryć folią aluminiową zapiekać 35 minut. Podawać gorące z sosem pomidorowym

Smacznego!




poniedziałek, 5 listopada 2018

Cannelloni bolognese


Pyszne i pożywne makaronowe danie z mięsem: grube cannelloni nadziewane farszem bolognese zapieczone w sosie beszamelowym  z chrupiącą skorupką z sera żółtego, to jedno z dań które często się pojawia w mojej kuchni w sezonie jesienno zimowym, choć pracochłonne to warte przygotowania na smaczny obiad. Doskonale smakuje także odgrzewane.







Składniki na 5 porcji:

500 g  grubego makaronu cannelloni
500 g mielonego mięsa wołowego
200 g mielonego mięsa wieprzowego
350 g passaty/przecieru pomidorowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
1 marchewka
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Szczypta chilii do smaku

Sos beszamelowy:
80 g masła
3 łyżki mąki pszennej
800 ml mleka 3,2%
½ łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej
Mielony biały pieprz do smaku
Sól morska do smaku

Dodatkowo:
15 dag startego ostrego sera np. cheddar  do posypania
Natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę z czosnkiem, zeszklić, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, poddusić 3 minuty,  dodać mielone mięso, doprawić do smaku solą, pieprzem  i szczyptą chili, smażyć pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Gdy mięso będzie usmażone wlać przecier pomidorowy, pogotować razem chwilę, zestawić z ognia.

Przygotować w tym czasie sos:
Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i trzepaczką rozprowadzić, gdy zabulgocze gotować 2 minuty, po czym wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia aż sos zgęstnieje, doprawić solą, pieprzem białym oraz gałką do smaku wymieszać.


W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić cienką warstwę sosu.  

Cannelloni nadziewać  mięsem mielonym układać obok siebie na warstwie sosu w naczyniu, przykryć znów sosem i ułożyć kolejną warstwę nadzianych rurek, przykryć resztą sosu,ważne jest aby sos pokrył jednolicie makaron, wtedy mamy gwarancję,  że po upieczeniu będzie mięciutki,  posypać startym żółtym serem, całość przykryć folią aluminiową,  zapiekać w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 35-40 minut (na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć  i zrumienić)

Podawać po wyjęciu z pieca gorące posypane posiekaną natką pietruszki.


Smacznego!