STRONY

sobota, 23 lutego 2019

Babka kokosowa


Cudownie mięciutka, wilgotna dzięki maślance babka którą można upiec zupełnie bez okazji na słodki weekendowy poczęstunek, nie kruszy się i ma w smaku wyczuwalne wiórka kokosowe.

Zawsze się udaje pod jednym warunkiem który trzeba spełnić- wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę, więc maślankę wyciągamy z lodówki dużo wcześniej przed pieczeniem, druga zasada-nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia bo babka zrobi kaprys i opadnie.  
Ta babka jeszcze nigdy nie sprawiła mi żadnych problemów . 

Jeśli dodamy cukier ze skórką cytrynową będziemy mieć cytrynowo-kokosowy smak, jeśli waniliowy-waniliowo kokosową, wybór należy do Was.


Na Wielkanocnym stole to obowiązkowa pozycja wśród świątecznych wypieków. Polecam.




Składniki na 2 litrową formę na babkę:

3 duże wiejskie jajka
1  1/3 szklanki drobnego cukru
2 pełne szklanki mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru ze skórką cytrynową  lub cukru waniliowego
1 szklanka naturalnej maślanki
½ szklanki oleju słonecznikowego
½  szklanki wiórek kokosowych białych
Szczypta soli

Dodatkowo:

Lukier do dekoracji
Wiórki kokosowe do posypania


Jajka wbić do miski, wsypać  szczyptę soli oraz zwykły cukier i cukier z wanilią lub skórką cytrynową, zmiksować aż masa będzie gęsta, jasna i puszysta, zmniejszyć obroty miksera do minimum, wlać cienkim strumieniem maślankę oraz olej, delikatnie zmiksować, wsypać  partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na koniec wsypać wiórki kokosowe i  wymieszać szpatułką.


Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy (ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam niczym)

Wstawić do zimnego piekarnika piec około 50 minut w temp 175*c, po upływie tego czasu sprawdzić stan upieczenia suchym drewnianym patyczkiem.


Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, zimną udekorować lukrem i posypać wiórkami.


Słodkich wypieków! 



piątek, 22 lutego 2019

Eklerki mocno czekoladowe


Na karnawał i tłusty czwartek idealne!  Pączki z konfiturą, chrupiące faworki to klasyka i jak nakazuje tradycja nie może ich zabraknąć,  dla tych którzy jednak za nimi nie przepadają proponuję mega czekoladowe eklerki. 
Parzone ciasto ptysiowe i czekoladowy aksamitny krem z odrobiną amaretto  lub  rumu do smaku. Spróbujcie je zrobić i zajadajcie się bez żadnych wyrzutów sumienia J 

Życzę Wam słodkich chwil !




Składniki na 15 sztuk eklerków:
4 jajka
1 szklanka wody
1 pełna szklanka mąki pszennej
125 g masła
2 łyżki ciemnego kakao
Duża szczypta soli
Szczypta proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
500 ml smietany kremówki 30%
2 0 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki cukru pudru
25 ml rumu lub amaretto

Dodatkowo:
Cukier puder do oprószenia


Przygotowanie eklerków:

Krem czekoladowy:
Śmietanę kremówkę podgrzać dobrze-nie gotować, wsypać cukier puder, dodać połamaną na kawałki czekoladę , odczekać 3 minuty, po tym czasie dobrze wymieszać na gładką jednolitą masę. Gdy ostygnie przykryć rondelek folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyjąć z lodówki, wlać rum lub amaretto  i zmiksować mikserem na gęsty gładki krem.

Ciasto:
Masło umieścić w rondelku razem z kakao, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną aby nie było żadnych grudek z kakao. Wsypać mąkę i energicznie mieszać aby masa się nie przypaliła, ciasto będzie gotowe gdy masa stanie się szklista bez grudek i będzie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Do zimnej masy wbijać po jednym jajku-stopniowo  cały czas miksując , wsypać odrobinę proszku do pieczenia i całość zmiksować aż będzie gładkie ciasto.

Przełożyć ciasto do woreczka cukierniczego z tylką w postaci gwiazdki , wyciskać eklerki na wyłożonej papierem pergaminowym blaszce od piekarnika, zachowując odstępy (eklerki sporo urosną)

Piec w nagrzanym do 200*c piekarniku na grzaniu góra dół przez 30 minut. Po upieczeniu wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne przeciąć wzdłuż na połowę. Nadziewać kremem czekoladowym, posypać cukrem pudrem .



Słodkich wypieków.

Rady:
W środek eklerków na krem można nałożyć po łyżeczce frużeliny wiśniowej , będą jeszcze lepsze J










środa, 20 lutego 2019

Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną





Tabliczka czekolady-może dać początek niezwykłemu deserowi, ten puszysty mus z owocami truskawek i malin to nie tylko ogromna dawka czekolady, to coś więcej ! 
Rozpływa się w ustach i słodko syci, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na więcej . Czekolada to coś co zawsze poprawia mi humor i wywołuje uśmiech , uwielbiam ją w każdej postaci. Pisząc przepis na ten deser już marzą mi się czekoladowe eklerki z czekoladowym kremem z gorzkiej czekolady i rumem…:D 

Smak musu czekoladowego zawsze możesz odmienić,  zamiast amaretto dodać rum lub odrobinę naparu kawowego, pod każdą postacią jest pyszny J

Jeden pucharek tego deseru to potężna dawka endrofin szczęścia J

Składniki na 6 dużych pucharków :
330 ml śmietanki kremówki 30%
20 dag gorzkiej czekolady  60% kakao
10 dag mlecznej czekolady
4 jajka
Szczypta soli
25 ml likieru amaretto lub rumu

Bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki
1 pełna łyżeczka cukru pudru

Sos owocowy:
15 dag mrożonych malin
20 dag truskawek
1 łyżka cukru
2 łyżki wody
Wiórki  startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania:
Mrożone maliny i truskawki przesypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem i zostawiamy do całkowitego rozmrożenia, gdy puszczą sok podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy 5-6 minut aż owoce się rozpadną(jeśli zostaną w całości rozgniatamy łyżką na mus)zestawiamy z ognia
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , odciskamy w dłoniach dodajemy do gorącego musu i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Mus:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku aż będzie dobrze ciepła-nie gotujemy! Dodajemy połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę, zostawiamy na 3 miinuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy rózgą kuchenną do jednolitej gładkiej konsystencji, do schłodzonego ale wciąż płynnego musu dodajemy same żółtka, wlewamy likier amaretto  i ponownie mieszamy.

Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania gęstej sztywnej piany , stopniowo w trzech turach dodajemy do czek9oladowego musu mieszając delikatnie aby nie utracić struktury piany. Gotowy mus przelać po równo do szklanych pucharków. Chłodzić mus w lodówce przez godzinę aby lekko stężał.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem wsypując pod koniec cukier puder. Wyłożyć śmietankę na czekoladowy mus polać sosem owocowym, posypać wiórkami tartej czekolady, włożyć na całą noc do lodówki.


Smacznego!




poniedziałek, 18 lutego 2019

Sandwich Dezal-Recenzja


Trudno sobie wyobrazić świat bez kanapek. 
Nie ma nic przyjemniejszego  na śniadanie jak chrupiące i aromatyczne tosty z dowolnymi ulubionymi dodatkami. Kanapki towarzyszą nam od dawna, nie da się ukryć. Dwie kromki chleba z serem i szynką zapieczone sycą , pocieszają i krzepią. Znajdą się w plecaku dziecka idącego do szkoły, kieszeniach robotników czy w teczkach urzędników.


Wydawać się może, że zakup sandwicha to prosta sprawa. Nic bardziej mylnego. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów , róznią się ceną, wielkością, wagą oraz wygodą użytkowania.


Od jakiegoś czasu testuję Sandwich marki Dezal, zawsze myślałam, że ta firma produkuje tylko gofrownice (jedne z najlepszych na rynku, przynajmniej ja nie spotkałam lepszej)
Opiekacz  który testuję przeznaczony jest do wypieku zapiekanek z chleba tostowego, rożków na słodko i wytrawnych z ciasta na gofry a także innych zastosowań.


Podstawowoymi elementami opiekacza są solidne płyty grzewcze –dolna i górna wykonane ze stopu aluminium i pokryte od strony roboczej greblonem-powłoka ta zapobiega przywieraniu.


Od strony wewnętrznej w płyty wprasowany został rurkowy element grzejny.  
Solidna moc  aż 1600 W sprawia, że po nagrzaniu się bardzo długo utrzymuje ciepło i nie stygnie tak łatwo. 4 płyty grzejne – za jednym zamachem zrobimy 4 tosty czyli 8 rożków.


Opiekacz nie wymaga specjalnych zabiegów konserwacyjnym , koniecznym jest jedynie utrzymanie go w czystości, wystarczy zwykły ręcznik kuchenny aby zebrać okruszki i gotowe.




Myślę, że zakochacie się w tym urządzeniu jak ja , wreszcie moje tosty są takie jak trzeba, chrupiące od zewnątrz a przyjemnie mięciutkie od środka z rozpływającym się serem. Jest to naprawdę wszechstronny opiekacz o rewelacyjnej funkcji. Jedną z tych rewelacyjnych funkcji jest to, ze opiekacz posiada na końcu taką zawleczkę, gdy wkładam 4 kanapki i zamykam nie muszę nic dociskać, zapinam zawleczkę i  ona solidnie dociska. 

Wielkość powierzchni grzejnych to kolejna zaleta, w moim dotychczasowym opiekaczu były płyty tylko na dwie kanapki i zanim je zrobiłam dla całej mojej rodziny niektórym już jeść się odechciało.
 Podsumowując jestem z tego opiekacza bardzo zadowolona tak jak i z gofrownicy tej firmy i polecam każdemu, choć tani nie jest i cena może odstraszać to jednak warto zainwestować każdą złotówkę. To solidny wybór na długie lata.


 Sandwich z serem gruszkami i żurawiną:
8 kromek chleba pszennego tostowego
1 twarda dojrzała gruszka
Miękkie masło do posmarowania
15 dag sera pleśniowego camembert lub brie
10 dag suszonej żurawiny


Przygotowanie:
Z gruszki usunąć gniazdo nasienne, pokroić ją na cienkie plasterki. Kromki chleba cieniutko posmarować masłem z jednej strony, na kromkach kładziemy pokrojony ser pleśniowy, plasterki gruszki, posypujemy suszoną żurawiną , przykrywamy drugą kromką chleba , wkładamy do nagrzanego opiekacza, zamykamy i grillujemy kilka minut aż tosty będą chrupiące. Podajemy od razu po przygotowaniu.


Smacznego!

Wpis powstał przy współpracy z firmą 



czwartek, 14 lutego 2019

Gnocchi pod warzywami zapiekane z mozzarellą





Ziemniaczane kluseczki pod kołderką z warzyw polane aromatycznym sosem pomidorowym o smaku ziół włoskich, zapieczone pod delikatnym serem mozzarella.  Zapiekanki rozgrzewają i sycą, są idealne na zimowe obiady , znikają  z talerzy w kilka minut. Ta jest  smaczna i aromatyczna , raz spróbujesz i odtąd będzie to twoje ulubione danie, zresztą zapewne nie tylko twoje ;) Polecam.




SKŁADNIKI:

500 g kluseczek gnocchi
10 dag szynki serrano
1 podłużna słodka czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula
2 średnie cukinie
1 marchewka
2 łyżki oliwy
125 g sera mozzarella
2 łyżki startego sera parmezan

Sos pomidorowy:
300 ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki ziół włoskich do smaku
Dodatkowo:
Natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Danie zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego:
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy 2-3 minuty, wlać passatę pomidorową , doprawić płatkami soli, cukrem oraz ziołami włoskimi, dusić 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zestawić z ognia.

Kluseczki gnocchi gotować 2 minuty od wypłynięcia, odcedzić na durszlaku.

Wszystkie obrane i umyte warzywa, pokroić w paski lub kostkę (marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, dusić pod przykryciem 5-6 minut aż lekko zmiękną , doprawić solą do smaku. Zestawić z ognia.


Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego, rozprowadzić łyżką, włożyć kluseczki, przykryć warzywami, rozłozyć pokrojoną na paseczki szynkę, polać resztą sosu pomidorowego , posypać startym drobno serem parmezan, ułożyć plasterki mozzarelli. 

Włożyć do nagrzanego do 180*c zapiekać 20 minut aż ser się rozpuści, przed podaniem posypać natką pietruszki lub świeżą bazylią.


Smacznego :) 

Wpis powstał przy współpracy z firmą 

wtorek, 12 lutego 2019

Ciasto czekoladowo-kawowe





Mięsiste i wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe coś na pograniczu murzynka i brownie z dodatkiem mrożonych malin, moje ulubione.
Już mały kawałeczek tego prostego bezproblemowego  ciasta przegania wszystkie smutki, natychmiastowy poprawiacz nastroju i ulubiona kombinacja smaków. To ciasto na zimową chandrę. Foremka ze zdjęcia to seria Retro Dr.Oetkera  idealna dla miłośników brownie w modnym pastelowym kolorze, pokryta specjalną powłoką zapobiegajacą przywieraniu. Polecam :) 

Składniki na foremkę 27/26 cm
2 jajka
20 dag mąki pszennej tortowej
25 dag cukru
160 ml gorącego naparu z kawy rozpuszczalnej
160 ml maślanki
150 ml oleju roślinnego
2 łyżki ciemnego kakao
Duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 płaska łyżeczka sody
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
½ szklanki świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć jednakową temperaturę pokojową.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy szczyptę soli i cukier , ubijamy prawie do białości. 

W gorącym naparze kawowym mieszamy kakao do jednolitej konsystencji, zostawiamy do wystudzenia.
Mąkę tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Do ubitej masy jajecznej, zmniejszając obroty miksera wlewamy cienkim strumieniem maślankę , olej oraz ekstrakt z wanilii, wsypujemy mąkę , miksujemy na sam koniec dodajemy napar kawowy z kakao, krótko miksujemy tylko do połączenia. 

Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem foremki, posypujemy malinami,  pieczemy w 175*c przez 40 minut. 
Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


Słodkich wypieków !

poniedziałek, 11 lutego 2019

Najlepszy sos meksykański do ryżu






Najlepszy domowy sos  po meksykańsku do gotowanego na sypko ryżu.

 Przygotowanie zajmuje nam tylko chwilę , z ryżem tworzy pyszne ciepłe danie które dodaje energii na chłodniejsze dni, można  go odgrzewać , co pozwala na poświęcenie czasu, wtedy gdy go mamy. 

Najlepiej do tego sosu pasuje ryż basmati lub mieszanka dzikiego. Rondelek ze zdjęcia pochodzi  ze strony Favi.pl . Polecam zajrzeć  tam w wolnej chwili , wyszukacie tam cudeńka do całego domu, nie tylko kuchni.

Składniki:
70 dag podudzi z kurczaka bez skóry lub fileta z kurczaka
1 duża  cebula
1 czerwona papryka,
1 puszka czerwonej fasoli,
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów,
½ szklanki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
olej do podsmażenia mięsa
sól morska do smaku
 pieprz świeżo mielony do smaku
słodka i ostra papryka do smaku
kilka kropel tabasco


Przygotowanie:
Uda z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i  pokroić w kostkę, następnie doprawić  solą i pieprzem.

Posiekaną w kostkę  cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju- (2-3 łyżki ) w garnku,  dodać pokrojonego  kurczaka i podsmażyć chwilę pod przykryciem , dodać  pokrojoną w paski paprykę. 

Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie, podlać wodą, dodać koncentrat, cukier  i pomidory z puszki oraz wszystkie  przyprawy. 

 Wymieszać  i dosypać  osączoną z zalewy  kukurydzę oraz czerwoną fasolkę. Zagotować, zestawić z ognia.

Doprawić do smaku sosem tabasco. Można przed podaniem posypać startym serem żółtym.

Podawać do gotowanego na sypko ryżu.


Smacznego !



piątek, 8 lutego 2019

Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą



Schabowy do obiadu to już tradycja, ale nie zawsze musimy podawać go gołego, zawsze możemy go pysznie nadziać, tym razem w wersji ze szpinakiem i selerem naciowym z  delikatnym serem mozzarella i suszonymi pomidorami. W tym wydaniu jest soczysty i bardzo smaczny. Polecam zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad.

Skladniki:
5 grubych plastrów schabu bez kości
25 dag liści świeżego szpinaku
2-3 łodygi selera naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
20 dag twardego sera  mozzarella
8  suszonych pomidorów z zalewy
Sól i pieprz do smaku
2 jajka do panierowania
Mąka pszenna do panierowania
Bułka tarta do obtoczenia
Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem.
Szpinak opłukać,  osuszyć . Cebulę i czosnek  obrać posiekać w kostkę. Na głębszej  patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulkę czosnkiem  i zeszklić, po chwili dodać szpinaki seler naciowy  , dusić chwilę pod przykryciem  minutę aż lekko zwiędnie.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Zestawić z ognia do wystudzenia.


Na każdym płacie schabu rozłożyć farsz szpinakowy  posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami oraz tartym na grubych oczkach serem mozzarella, zawinąć  ciasno w roladki.


Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto.

Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem surówek.




Smacznego:) 

środa, 6 lutego 2019

Kasza jaglana z mięsem i sosem bolońskim





Jednogarnkowe smaczne danie z kaszą jaglaną w roli głównej z pysznym sosem bolońskim, bardzo łatwe do przygotowania , zamiast tradycyjnego obiadu. To solidny posiłek który po powrocie z pracy szybko zrobimy, bo całość zajmuje nam raptem 40 minut aby najeść się do syta. 

 Danie podałam na patelni Tefal  z bardzo fajnego zestawu z garnkami który można znaleźć na stronie Favi.pl 
Zestaw marki Tefal to komplet pięciu garnków z pokrywami oraz dwóch patelni. Zawiera wszelkie elementy niezbędne w każdej kuchni. Solidne garnki posiadają mocne, trójwarstwowe dno odpowiedzialne za znakomite rozprowadzenie ciepła. Wytrzymałe patelnie zostały wyposażone w nieprzywierającą powierzchnię Powerglide. Szklane pokrywy z zaworem parowym pozwalaja na kontrolę gotowania. Praktyczny zestaw nadaje się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek. Fajna jakość do każdej kuchni  za rozsądną cenę. Polecam!


Składniki na 3 duże porcje:

40 dag mielonego mięsa z indyka
1 szklanka kaszy jaglanej
1,5 szklanki passaty pomidorowej
1 szklanka rosołu lub bulionu drobiowego
1 duża marchewka
½ cukinii
½ szklanki fasolki szparagowej
¼ szklanki mrożonego groszku
2 łodygi selera naciowego
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:
Suchą kaszę wsypuję  do garnka, stawiam na gaz i prażę na ogniu aż zacznie wydzielać intensywny aromat, od czasu do czasu potrząsam garnkiem-to powoduje, że kasza pozbywa się charakterystycznej goryczki. Następnie wlewam powoli, dwie szklanki wody. Od zagotowania gotuję około 12 minut, do miękkości. Solę do smaku.

Gotową kaszę zostawiam pod przykryciem, do napęcznienia.

Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję posiekaną w kostkę cebulę i czosnek, smażę 2-3 minuty, dodaję mielone mięso, smażę, kilka minut aż nie będzie różowe, dodaję pokrojoną w kostkę marchewkę , pokrojoną fasolkę i mrożony groszek, wlewam pomidorową passatę i bulion,mieszam.

Całość duszę pod przykryciem około 20 minut, po tym czasie dodaję pokrojoną w słupki cukinię i seler naciowy, podsmażam razem 5 minut, wsypuję ugotowaną kaszę, mieszam, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, podaję od razu po przygotowaniu. Można posypać posiekaną zieleniną.

     





Smacznego!     

poniedziałek, 4 lutego 2019

Rogaliki drożdżowe z serem




Mięciutkie i słodko pachnące drożdżowe rogaliki z waniliowym twarożkiem oprószone cukrem pudrem to słodkość której nie odmówią zarówno dzieci jak i dorośli, przypominają wakacje u babci, z kubkiem mleka czy ciepłego kakao tworzą doskonały duet. Polecam, przepis sprawdzony i zawsze wychodzi.

Składniki na około 30 sztuk rogali:
1 kg mąki pszennej typ 550 
2 opakowania suszonych drożdży Dr.Oetker
4 jajka
550 ml ciepłego mleka
15 dag roztopionego masła
15 dag cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 płaska łyżeczka soli

Nadzienie:
45 dag twarogu półtłustego
2 żółtka
1 łyżeczka śmietany 18%
4-5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
1 łyżeczka budyniu śmietankowego
1 jajko do posmarowania
Cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, drożdżami , solą , dodać cukier z wanilią, wbić jajka, wlać ciepłe mleko i wyrobić  jednolite ciasto. Pod koniec wlać rozpuszczone masło i ponownie wyrobić aż ciasto wchłonie tłuszcz i będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę , lub uklepać w misce, oprószyć delikatnie po wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie:
Twaróg rozetrzeć łyżką ze śmietaną , żółtkami , budyniem i cukrami , Az masa będzie jednolita, ser może mieć grudki-to nie przeszkadza (gęsty twaróg mielony też się nadaje)

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieść, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienki prostokąt, kółkiem do krojenia pizzy lub radełkiem wycinać naprzemiennie trójkąty . U podstawy każdego trójkąta nakładać pełną łyżeczkę nadzienia serowego, zwijać od podstawy w kierunku wierzchołka w  taki sposób aby koniec wierzchołka znalazł się pod spodem rogalika. Zapobiegnie to rozwijaniu się rogalika.

Układać na blaszce wyłożonej pergaminem w odpowiedniej od siebie odległości (rogaliki sporo urosną podczas pieczenia) Przykryć ściereczką odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia, smarować rozkłóconym jajkiem, piec w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra-dół przez 25-30 minut.
Zimne oprószyć pudrem, najlepiej smakują zaraz po ostygnięciu.


Słodkich wypieków.!





piątek, 1 lutego 2019

Makaron ryżowy z woka z warzywami



Gdy wracamy po pracy do domu, marzymy o szybkim i smacznym daniu które można  zrobić w krótkim czasie.

Na takie okazje polecam właśnie ryżowy makaron z kurczakiem i zielonymi warzywami.
 Danie nie przetworzone i pełne witamin, cudownie rozgrzewa i zaspokaja głód. Polecam.



Na 4-5 porcji/
30 dag makaronu ryżowego  wstążki Kuchnie Świata
70 dag fileta z kurczaka
1 mały por lub ½ dużego
1 cukinia
4 łodygi selera naciowego
1 zielona papryka
1 łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju arachidowego  Kuchnie Świata
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich
Szczypta soli do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
200 ml wody

Sposób przygotowania:
Mięso umyć , osuszyć pokroić na paski, przełożyć do głębokiej patelni typu wok, wlać olej arachidowy, sos sojowy oraz wsypać mąkę kukurydzianą.

 Całość wymieszać odstawić na 10 minut, po tym czasie smażyć na dużym ogniu , często mieszając, gdy mięso się zetnie-nie będzie różowe, dodać pokrojoną na paski paprykę, por oraz seler naciowy, całość smażyć 2-3 minuty, jak zacznie przywierać do patelni, wlać wodę, smażyć mieszając jeszcze 5 minut, doprawić do smaku mieszanką do dań chińskich szczyptą soli oraz pieprzu, zestawić z ognia.

Makaron ryżowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do mięsa, wymieszać i podawać od razu.




Smacznego!