Cudownie mięciutka, wilgotna dzięki maślance babka którą można
upiec zupełnie bez okazji na słodki weekendowy poczęstunek, nie kruszy się i ma
w smaku wyczuwalne wiórka kokosowe.
Zawsze się udaje pod jednym warunkiem który trzeba spełnić-
wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę, więc maślankę wyciągamy z
lodówki dużo wcześniej przed pieczeniem, druga zasada-nie otwieramy piekarnika
podczas pieczenia bo babka zrobi kaprys i opadnie.
Ta babka jeszcze nigdy nie sprawiła mi żadnych
problemów .
Jeśli dodamy cukier ze skórką cytrynową będziemy mieć
cytrynowo-kokosowy smak, jeśli waniliowy-waniliowo kokosową, wybór należy do
Was.
Na Wielkanocnym stole to obowiązkowa pozycja wśród
świątecznych wypieków. Polecam.
Składniki na 2 litrową formę na babkę:
3 duże wiejskie jajka
1 1/3 szklanki
drobnego cukru
2 pełne szklanki mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 torebka cukru ze skórką cytrynową lub cukru waniliowego
1 szklanka naturalnej maślanki
½ szklanki oleju słonecznikowego
½ szklanki wiórek
kokosowych białych
Szczypta soli
Dodatkowo:
Lukier do dekoracji
Wiórki kokosowe do posypania
Jajka wbić do miski, wsypać szczyptę soli oraz zwykły cukier i cukier z
wanilią lub skórką cytrynową, zmiksować aż masa będzie gęsta, jasna i puszysta,
zmniejszyć obroty miksera do minimum, wlać cienkim strumieniem maślankę oraz
olej, delikatnie zmiksować, wsypać
partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na koniec
wsypać wiórki kokosowe i wymieszać
szpatułką.
Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą
formy (ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam niczym)
Wstawić do zimnego piekarnika piec około 50 minut w temp
175*c, po upływie tego czasu sprawdzić stan upieczenia suchym drewnianym
patyczkiem.
Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, zimną
udekorować lukrem i posypać wiórkami.
Słodkich wypieków!