STRONY

piątek, 31 marca 2017

Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym




Wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego są doskonałą słoną przekąską w ciągu dnia, choć nie należą do lekkich, bo ser i ciasto francuskie są dość tłuste,  to jednak smakują wspaniale i raz na jakiś czas, można sobie na taki „grzech” pozwolić, dodatek białego wytrawnego wina do duszonego pora doskonale podkręciło smak farszu.

Składniki:

1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego

Farsz:
1 średni por
½ cukinii
15 dag wędzonego lub pieczonego fileta z kurczaka
50 ml wytrawnego białego wina
1 płaska łyżka klarowanego masła
1 cebula dymka ze szczypiorem
Ziarna sezamu do posypania
Rozkłócone jajko do posmarowania
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Farsz:
Por kroimy na pół krążki, cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem, wlewamy wino podsmażamy  chwilę aż por zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego  kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia.
 Doprawiamy farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera pleśniowego. 
Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem.
Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy  15 -17 minut- do zrumienienia. Podajemy ciepłe posypane szczypiorem z dymki.
Na zimno też dobrze smakują!
 Smacznego.

czwartek, 30 marca 2017

Wiosenna patelnia z kurczakiem, tortellini i Apetina




Za oknami zrobiło się wiosennie i ciepło, choć nawet pada deszcz już nie jest tak strasznie. Nie ukrywam , że jak zobaczyłam konkurs …to się rozmarzyłam …palmy, ciepłe morze, kurczę nigdy nie byłam!  To moje marzenie, może w końcu się spełni? 
Uwielbiam kreatywność w kuchni, u mnie nie ma nudy na talerzu, stworzyć wspaniałe danie z kilku niedrogich składników, to coś dla mnie,  ta patelnia pyszności mi się przyśniła! 
Wyczarować pyszny obiad w 25 minut? Jednak się da ! Dzięki dodatkowi serka  Apetina , danie nabrało kremowego rewelacyjnego smaku, zresztą skorzystajcie z przepisu i przekonajcie się sami jak smakuje..a twierdzę, że mój eksperyment smakuje bardzo dobrze!

Składniki na 2 porcje:



30 dag mięsa z udek kurczaka bez skóry
15 dag kolorowego  tortellini z szynką prosciutto
1 mała cukinia
2 cebule dymki ze szczypiorem
1 opakowanie serka Apetina  Pesto i Rukola
4 suszone pomidory w zalewie olejowej
2 łyżki oleju
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Tortellini gotuję do miękkości wg przepisu na opakowaniu, odcedzam, przekładam do miski.

Mięso z kurczaka myję kroję na małe kawałki, wrzucam na patelnię, podlewam, dwoma łyżkami oleju, doprawiam sola i pieprzem, duszę do miękkości pod przykryciem w trakcie dodaję posiekaną dymkę bez szczypioru, duszę pięć minut, następnie dorzucam pokrojoną w pół plasterki cukinię i osączone z zalewy pokrojone w kostkę pomidory oraz cały  serek, mieszam, czekam aż zabulgocze, dodaję ugotowany makaron, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku, mieszam, posypuję szczypiorem z dymki i podaję. 
Nam smakuje prosto z patelni. 

Pycha!








Wpis dodaję do konkursu Apetina organizowanego na Durszlaku
zaciskajcie kciuki ! 



środa, 29 marca 2017

Blue Mojito


Niebieskie mojito –to drink skierowany do kobiet lubiących delikatne smaki w których nuta alkoholu jest delikatnie wyczuwalna, dodatek syropu barmańskiego blue curacao nadaje mu bardzo ładny błękitny kolor który przypomina błękit nieba latem… ach rozmarzyłam się …fajnie usiąść w altanie na ogrodzie z takim drinkiem…..w sumie..już niedługo!


Sam w sobie jest orzeźwiający , mój ulubiony, zachęcam do wypróbowania w najbliższe święta.


Składniki:

50 ml rumu lub białego martinii
Sprite do uzupełnienia
3 łodyżki świeżej mięty
1 limonka
Kostki lodu

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki wyciskam sok z połowy limonki, resztę kroję na plasterki, dodaję lód, wlewam rum lub białe martini oraz barmański syrop blue curacao, wrzucam otarte w palcach  listki świeżej mięty, dla lepszego aromatu, uzupełniam do pełna szklanki schłodzonym sprite z lodówki, mieszam słomką ,dekoruję plasterkami limonki, drink jest gotowy do podania.



poniedziałek, 27 marca 2017

Drożdżowy wianuszek z Apetina




Raz ma się smak na wołowinę lub kurczaka, a kiedy indziej na wytrawny drożdżowy wianuszek .
 Nadziewany wyśmienitym  kremowym serkiem z nutą pomidorów i bazylii,  smaku dopełnia szynka parmeńska i czerwona cebula-pierwsze wrażenie ....….przecież to takie proste ! 
Tak, właśnie tak, ma być prosto i smacznie ale z fantazją, dajmy się ponieść wiosennemu nastrojowi , przecież to nic trudnego iść do kuchni zrobić ciasto drożdżowe i zapleść J bawcie się smakami jak ja ! doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno ,  jako dodatek proponuję sos czosnkowy, 
mówię Wam poezja!

Składniki:


Ciasto drożdżowe:
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłej wody
5 dag drożdży
4 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Nadzienie:
1 opakowanie  serka Apetina z pomidorami i bazylią
2 łyżki śmietanki 30%
100 g szynki parmeńskiej
1 czerwona cebula
Sól do smaku
Pieprz do smaku

Sos czosnkowy:
4 ząbki czosnku
½ kubeczka  jogurtu naturalnego- 100 g
3 łyżeczki  majonezu
3 łyżeczki śmietany 18%
Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Sos czosnkowy:
Ząbki czosnku obrać przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać jogurt, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać, schłodzić w lodówce do momentu upieczenia wianuszka.
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, drożdże pokruszyć utrzeć z cukrem zalać 1/2 szklanki wody oprószyć łyżeczką mąki i zostawić aż rozczyn się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto. 

Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek.
Nadzienie:
Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zawinąć w rulon, przeciąć przez środek na dwa paski, zapleść warkocz, uformować w wianuszek, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 30 minut w temp 180*c. 
Upieczony wianuszek rwać na kawałki maczać w sosie czosnkowym i jeść!

Smacznego.








Wpis dodaję do konkursu Codziennie baw się smakiem organizowanego przez Apetina na Durszlaku 
trzymajcie kciuki, mooocno!


niedziela, 26 marca 2017

Jajeczna terrina z groszkiem


Jajko jest idealne na śniadanie, nie tylko Wielkanocne, smakuje zawsze, nawet podane solo. Terrina jajeczna z ostrzejszym akcentem czyli chrzanem i zielonym groszkiem na kefirze będzie hitem świątecznego poranka.


Składniki:

Forma 10/18 cm
40 dag kefiru naturalnego
3 jajka
4 listki żelatyny Dr.Oetker
2 łyżeczki chrzanu
3 ząbki czosnku
½ puszki zielonego groszku
Pęczek szczypiorku
Sól i pieprz do smaku
Szczypta cukru

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Kefir wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą pieprzem oraz szczyptą cukru, żelatynę namoczyć w wodzie –jak w przepisie na opakowaniu, odcisnąć i rozpuścić w kąpieli wodnej do płynnej zawartości, dodać do kefiru i dokładnie wymieszać, rozdzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać starte jajka, chrzan i posiekany szczypiorek, doprawić ewentualnie do smaku, wymieszać dokładnie.

Do drugiej dodać groszek z puszki, doprawić do smaku solą, zmiksować blenderem na mus.
Formę wyłożyć folią, wylać warstwę z groszku, włożyć na kilka minut do zamrażarki aby szybko stężała, gdy masa zastygnie wyjąć i wyłożyć masę jajeczna, wygładzić łyżką. Włożyć na całą noc do lodówki aby zastygła. 
Przed podaniem kroić na plastry, udekorować jajkiem i zieleniną.

Smacznego!

wtorek, 21 marca 2017

Babka keksowa z lustrzaną polewą



Kolejny przepis z cyklu Wielkanocnych wypieków….Będziecie mieć w czym wybierać :) 


Piaskowa babka, zdaje się tradycyjna, pełna mieszanki keksowej, jest delikatna o cytrynowej nucie , sypka, nowoczesności dodaje jej lustrzana polewa . Kusi wyglądem i smakiem, a przy tym prosta do pieczenia, chyba o to chodzi ? Mój ideał babki na świąteczny stół.

Składniki:

Ciasto:

4 jajka
¾ szklanki cukru
20 dag masła
20 dag mąki tortowej
10 dag mieszanki kekosowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
16 g cukru z prawdziwą wanilią
1 cytryna
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Lustrzana polewa:
7 dag cukru
50 ml śmietany kremówki 30%
25 ml wody
35 g białej czekolady
1 listek żelatyny
Zielony barwnik spożywczy- (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Jajka wbić do miski, wsypać cukry,  ubijać do uzyskania gęstej puszystej masy.

 Mąkę tortową wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do ubitej masy jajecznej, masło rozpuścić do płynnej konsystencji wystudzić, wlewać cienkim strumieniem do ciasta, delikatnie na najniższych obrotach miksera miksując, dodać sok z cytryny i otartą skórkę  całość delikatnie wymieszać, wsypać mieszankę keksową, wymieszać szpatułką. 

Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tarta formy-ja miałam silikonową więc nie natłuszczałam.
Piec w nagrzanym do 170*c piekarniku przez 45-50 minut. 
Gotowa babkę wyjąć z piekarnika, z  formy wyjąć dopiero gdy przestygnie.

Lustrzana polewa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu.

Do małego garnuszka wsypać cukier, wlać wodę i zagotować, gdy cukier się rozpuści wlać śmietankę i ponownie zagotować, zdjąć z ognia, dodać startą na tarce czekoladę oraz zielony barwnik-ilość zależy od efektu kolorystycznego jaki chcemy uzyskać, odciśniętą żelatynę, całość zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej gładkiej masy-będzie dość lejąca –taka ma być, odstawić na całą noc w temp pokojowej, na drugi dzień, polewę zamieszać  łyżką rozprowadzić na babce, udekorować dowolnie. 
Polewa ta nigdy nie będzie twarda tylko lekko klejąca.

Słodkich wypieków!

poniedziałek, 20 marca 2017

Babka z białek w makowe kleksy



Tradycyjna babka na białkach o cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków.

Składniki:


7 białek
40 dag mąki tortowej
20 dag masła
20 dag cukru
180 ml ciepłego mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
1 cytryna
16 g cukru waniliowego
Szczypta soli
Lukier lub dowolna polewa do dekoracji

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas miksując wsypujemy partiami cukier do momentu aż piana stanie się mocno  sztywna i lśniąca. 
Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy, wlewamy do ubitej piany, razem z mlekiem, na przemian wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,   delikatnie mieszamy dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz sok, całość mieszamy bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam. 

Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego  i w białe ciasto wciskać makowe kleksy.

Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
 Całkiem zimną dowolnie udekorować polewą lub lukrem.


Słodkich wypieków.

niedziela, 19 marca 2017

Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową




Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie.

Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy.



Składniki:


Tortownica 23 cm:
Biszkopt
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
660 ml śmietany kremówki 30%
25 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru

Poncz:
¾ szklanki przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru


Frużelina truskawkowa:
20 dag truskawek- świeże lub mrożone
½ szklanki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka wody

Ponadto:
Dowolne dodatki do dekoracji wierzchu tortu

Sposób przygotowania:


Biszkopt:
Najlepiej upiec go dzień przed złożeniem toru, wtedy ładnie się kroi i nie kruszy.
Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy stopniowo cukier cały czas miksując do uzyskania gęstej lśniącej piany, dodajemy żółtka, miksujemy, wsypujemy przesiane przez sito obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mikserem na najniższych obrotach lub ręcznie mieszamy tylko do połączenia, tak aby nie utracić konsystencji piany. Masa ma być puszysta.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym-samo dno, boków niczym nie natłuszczamy. Pieczemy 40 minut w temp 165*c. Po upieczeniu, biszkopt rzucamy w formie na podłogę z odległości około 60 cm-dzięki temu biszkopt nie opadnie. Lekko ciepły odwracamy wierzchem na kratkę-dzięki temu będzie idealnie równy i płaski i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Boki oddzielamy  nożykiem od formy dopiero wtedy gdy całkiem ostygnie. Zimny kroimy na 3 blaty.

Frużelina:
Truskawki umieszczamy w rondelku, zasypujemy cukrem, podgrzewamy na wolnym ogniu aż puszczą sok, gotujemy chwilę, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, oraz mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody, gdy masa lekko zgęstnieje, zestawiamy z ognia, dodajemy listek żelatyny namoczony wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięty (tak jak w przepisie na opakowaniu), mieszamy do rozpuszczenia żelatyny-nie gotujemy!, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krem śmietankowy:
Zimną prosto z lodówki śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i miksujemy , gdy masa zacznie gęstnieć wsypujemy cukier puder oraz śmietan fiks, miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Złożenie tortu:
Pierwszy blat biszkopta umieszczamy na paterze, skrapiamy częścią ponczu, z połowy  frużeliny robimy kleksy na biszkopcie, nie rozprowadzamy równomiernie , przykrywamy 1/3 częścią kremu, na wierzchu ułożyć kolejny blat tortu, nasączamy i powtarzamy tę samą  czynność , przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym który nasączamy ponczem , smarujemy resztą kremu, wierzch i boki, wygładzamy dekorujemy dowolnie wg gustu, schładzamy całą noc w lodówce.



Słodkich wypieków!

sobota, 18 marca 2017

Wiosenne jajka


Powoli robimy przymiarkę do Wielkanocy, w końcu został niecały miesiąc, od dziś będą pojawiać się właśnie takie przepisy.

Wiosenne jajka-kolorowe i proste do przygotowania. Prawdziwie wiosenne, na śniadanie, z dodatkiem rzodkiewki, z delikatną nutą chrzanu, kuszą smakiem i wyglądem podane na szczypiorku będą prawdziwą ozdobą stołu.

Składniki:


5 jaj
4 rzodkiewki
10 dag gotowanej szynki
1 cebula szalotka
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka śmietany 18%
1 łyżeczka kremowego chrzanu
Szczypta kurkumy
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, wystudzić i przekroić na pół. Wyjąć żółtka do miseczki, rozdrobnić je widelcem, dodać drobno pokrojoną w kostkę szalotkę, gotowaną szynkę oraz rzodkiewki, doprawić solą pieprzem, dodać szczyptę kurkumy, połączyć z majonezem, śmietaną i chrzanem, dokładnie wymieszać. 
Masą napełnić białka, wierzch udekorować plasterkami rzodkiewki, ułożyć na szczypiorku, schłodzić i podawać.

Smacznego!



czwartek, 16 marca 2017

Mandarynkowa panna cotta


Deser bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, orzeźwiająca warstwa galaretki na mandarynkowym soku w połączeniu ze słodką - waniliową, daje wspaniały efekt smakowy, kusi kolorem i jest łatwa do zrobienia. Pannę cottę robiłam już w wielu wersjach ale to słodko-kwaśne połączenie najbardziej przypadło mi do gustu. Nie zastanawiajcie się tylko zróbcie!


Składniki:

Na 3 szklane pucharki

Warstwa waniliowa:

330 ml śmietanki 30%

300 ml mleka 3,2%

1 laska wanilii

½ szklanki cukru

3  listki żelatyny

Warstwa mandarynkowa:

250 ml  soku mandarynkowego Cymes lub pomarańczowego
3 listki żelatyny

Dodatkowo:
Bita śmietana
Świeże mandarynki

Jak wykonać ? 


Warstwa waniliowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć dodać osączoną żelatynę , wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia. Całe laski wanilii wyjąć . 
Rozlać po równo do trzech szklanych pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.


Warstwa mandarynkowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, sok podgrzać aby był dobrze ciepły, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia, schłodzić, zimną ale płynną galaretkę wylać na stężały spód waniliowy, włożyć do lodówki do stężenia. 
Przed podaniem deser udekorować kleksem bitej śmietany oraz cząstkami mandarynek.
Podawać od razu.





smacznego!






poniedziałek, 13 marca 2017

Cycki murzynki




To ciasto gościło w moim domu od lat, na długi czas o nim zapomniałam, pochłonięta wymyślaniem nowych przepisów, przypomniał mi o nim mąż kiedy rzekł do mnie  „zjadłbym cycuszków „-jakkolwiek to brzmi J  takie dobre robiłaś dawno temu,  przepisu nie było na blogu więc pomyślałam, że to dobra okazja podzielić się z Wami tym sprawdzonym i  jakże przepysznym ciastem. Nie ma opcji żeby nie wyszło, tego ciasta nie da się sknocić. A może uda Wam się upiec chociażby na święta ?




Składniki:

Blacha 25/30 cm
Ciasto makowo-kokosowe:
6 białek
½ szklanki cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórek kokosowych

Krem budyniowy:
½ litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1,5 kostki masła 82%
120 g okrągłych biszkoptów –używam petitki
1 galaretka np. agrestowa Dr. Oetker
rodzynki

Polewa czekoladowa:
125 g masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny Dr.Oetker

Sposób przygotowania:


Ciasto:
Białka jaj ubić na sztywną lśniącą pianę, cały czas ubijając wsypywać stopniowo cukier, ubijać aż masa będzie bardzo gęsta, wsypać wiórki kokosowe oraz suchy mak, delikatnie wmieszać ręcznie lub na najniższych obrotach miksera, ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, piec 30 minut w temp 180*c.
Po upieczeniu wystudzić.

Krem:
½ szklanki mleka odlać, dodać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i żółtka, zmiksować do jednolitej konsystencji bez grudek, resztę zagotować z cukrem oraz cukrem waniliowym, wlać masę z mąką i ugotować budyń. Wystudzić.
Miękkie masło o temp pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać stopniowo po łyżce zimnego budyniu, wlać kilka kropli migdałowego aromatu, miksować do powstania gęstego kremu. Masą przełożyć ciasto.
Galaretę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić, maczać w zimnej galaretce biszkopty wykładać na ciasto, resztę tężejącej galaretki wylać między biszkopty na krem. Schłodzić w lodówce.

Polewa:
 Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
 Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.
 Gotową polewę rozprowadzić na biszkoptach na środku ułożyć po jednej rodzynce, zostawić na noc w lodówce.


Słodkich wypieków.

niedziela, 12 marca 2017

Pate z wątróbki drobiowej





Pate to rodzaj delikatnego pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i ziołami prowansalskimi  smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego  ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha!

Składniki:

45 dag wątróbki drobiowej
20 dag masła
2 szalotki
50 g rodzynek
100 ml nalewki ze śliwek lub wiśni
1 łyżka ziół prowansalskich
3-4  łyżki oleju rzepakowego do obsmażenia
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Mleko do namoczenia wątróbki
Mąka pszenna do obtoczenia wątróbki

Jak wykonać ?

Rodzynki wsypać do miski, zalać nalewką ze śliwek, odstawić na 3 godziny.

 Wątróbkę obrać z błonek, moczyć 2 godziny  w mleku, następnie osączyć z mleka, osuszyć, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni.

Masło roztopić w rondelku, dodać pokrojoną szalotkę oraz podsmażoną wątróbkę i osączone z nalewki rodzynki, wsypać zioła prowansalskie, całość gotować na wolnym ogniu około 5 minut pod przykryciem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, całość zmiksować blenderem  na kremowy mus. 
Wyłożyć do ceramicznych miseczek, schłodzić.



Smacznego!


sobota, 11 marca 2017

Chutney z czerwonej cebuli





Nie wiem czy znacie tę konfiturę z czerwonej cebuli, ja raz przypadkiem kupiłam w sklepie i przepadłam, taka pyszna była, postanowiłam odtworzyć sama ten smak i zrobiłam po swojemu, bez zbędnych dodatków tylko te podstawowe, doskonały dodatek do pieczonych mięs, wędlin czy pasztetów. Polecam gorąco także na świąteczny czas.

Składniki:

5 średnich czerwonych cebul
5  łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml octu balsamicznego 
100 ml czerwonego wytrawnego wina
Sól himalajska różowa do smaku
 Świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać , włożyć do malaksera i posiekać drobno, można też drobniutko pokroić nożem, do rondelka wlać olej rzepakowy, dodać cebulę i dusić pod przykryciem na wolniutkim ogniu około 20 minut, mieszać od czasu do czasu-nie dopuścić do przypalenia cebuli bo stanie się gorzka i będzie do niczego!
Następnie dodać miód, wlać ocet balsamiczny oraz wino, doprawić solą oraz pieprzem, dusić kilka minut aż płyn odparuje a cebula stanie się szklista. Wystudzić przełożyć do słoiczka.

W lodówce może stać do tygodnia-dłużej nie próbowałam bo szybko znika.



Smacznego!