To ciasto to mój osobisty faworyt wśród warstwowych,
przekładanych ciast. Polecane na ważne uroczystości rodzinne. Bardzo pyszne.
Wilgotny czekoladowy biszkopt nasączony dodatkowo ponczem z
nalewki z kremem budyniowym o smaku nutelli, cienka warstwa kwaśnego dżemu dla
przełamania smaku i warstwa puszystej bitej
śmietanki posypana tartą gorzką czekoladą.
Wbrew pozorom mało skomplikowany
wypiek, polecany także osobom które pieką ciasta tylko od święta.
Dobrze
podzielne prawie jak tortowe. Jednym słowem godne uwagi.
SKŁADNIKI:
Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka cukru +1/2 szklanki
4 łyżki ciemnego kakao
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
Poncz:
½ szklanki dowolnej nalewki (wiśniowa, porzeczkowa,
aroniowa)
½ szklanki przegotowanej wody
Krem czekoladowy:
½ litra mleka 3,2%
20 dag masła 82%
4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego
1 żółtko
3 łyżki cukru
Krem śmietanowy:
400 ml śmietany kremówki
2 pełne łyżki mleka w proszku
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
¼ szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
10 dag gorzkiej czekolady
1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
1 duża paczka herbatników maślanych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w
rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
Białka jaj ubić na
sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru, następnie dodać żółtka
i ubić do otrzymania kremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową
i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach.
Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać
szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany.
Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków
nie natłuszczać- ja miałam o wym 27/39 cm. Piec 40 minut w temp 180*c-do
suchego patyczka, studzić przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu całkiem
zimne ciasto przekroić wzdłuż na 2 blaty.
KREM CZEKOLADOWY:
400 ml mleka przelać do rondelka zagotować z cukrem i cukrem
waniliowym.
W reszcie mleka rozrobić budynie i żółtko-dokładnie aby masa
była jednolita. Wlać do gorącego gotującego się mleka, mieszać aż powstanie
gęsty budyń.
Zestawić z ognia. Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch , następnie miksując dodawać po
łyżce zimnego budyniu i nutellę, aż powstanie gęsty krem.
KREM ŚMIETANOWY:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do
wystudzenia.
Dobrze schłodzoną kremówkę miksujemy na sztywną masę, pod
koniec mieszamy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, wlewamy płynną żelatynę,
ponownie miksujemy.
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Jeden blat biszkopta ponownie umieszczamy w foremce,
nasączamy połową nalewki wymieszanej z wodą, wykładamy połowę kremu
czekoladowego, przykrywamy biszkoptem , nasączamy resztą ponczu, smarujemy
resztą kremu czekoladowego, układamy warstwę maślanych herbatników, smarujemy
dżemem porzeczkowym, przykrywamy warstwą herbatników, wykładamy masę
śmietanową.
Posypujemy tartą gorzką czekoladą. Wstawiamy ciasto na całą noc do
lodówki.
Słodkich wypieków!