Delikatne indycze mięso doskonale współgra ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, całość zawinięta w roladę i usmażona tworzy pyszny pożywny obiad. Tym przepisem będzie delektować się cała rodzina.
Składniki:
70 dag fileta z indyka
35 dag świeżego szpinaku
15 dag suszonych pomidorów
4 plastry żółtego sera
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki aromatyzowanej oliwy z
czosnkiem i pomidorami
Sól i pieprz do smaku
Panierka:
Jajka
Mąka pszenna
Bułka tarta
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Fileta z indyka dzielimy na
dwie porcje, delikatnie rozbijamy na cienkie płaty przez woreczek foliowy,
oprószamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę
wrzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy parę
minut, po czym dodajemy świeży szpinak, przesmażamy całość chwilę doprawiamy
solą i pieprzem do smaku. Studzimy.
Na mięsie rozkładamy po dwa plastry
żółtego sera, szpinakowe nadzienie i pokrojone, osączone wcześniej z zalewy
suszone pomidory, zawijamy w rulony, panierujemy w mące, rozkłóconym jajku oraz
w bułce tartej, smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem na oleju z każdej strony na złocisto.
Podajemy z dowolna surówką.
Smacznego!