STRONY

sobota, 31 marca 2018

Malinowa delicja bez pieczenia









Mocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony w półokrągłej karbowanej formie keksowej  przez co wygląda bardzo fajnie na talerzu. Warto wypróbować ten wiosenny przepis!


Forma półokrągła 14/38 cm

Składniki:
1 galaretka malinowa
15 dag biszkoptów języczków

Mus malinowy:
30 dag malin
40 dag śmietany kremówki 30%
¼ szklanki cukru
3 listki żelatyny
½ cytryny

Sposób przygotowania:

Formę wyłożyć folią spożywczą.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, ostudzoną ale jeszcze płynną wylać na dno formy, włożyć do lodówki do stężenia.

Malinowy mus:
Mrożone maliny wsypać do rondelka, zasypać cukrem, dodać wyciśnięty sok z połówki cytryny, doprowadzić do wrzenia, gotować 5-7 minut, zdjąć z palnika.

Część musu przetrzeć przez sitko aby pozbyć się części drobnych pestek.
Listki żelatyny  zalać zimną wodą, gdy napęcznieje odcisnąć w dłoniach dodać do gorącego malinowego musu , wymieszać.
Schłodzić,  zostawić do lekkiego stężenia.


Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać zimny i tężejący malinowy mus, dokładnie delikatnie wymieszać, wyłożyć na galaretkę, wyrównać ułożyć biszkopciki lekko wciskając w mus. Przykryć folią i włożyć na całą noc do lodówki. 
Wyjąć dopiero przed podaniem.





Smacznego!







środa, 28 marca 2018

Wiosenny bałagan na zielono




Między przygotowaniami świątecznymi zapraszam Was na przepyszne śniadanie!

Wiosenny bałagan to moja wersja szakszuki  ze szpinakiem i groszkiem  z jajkami od szczęśliwych kurek , z dodatkiem papryczki chili która podkręca delikatny smak potrawy , to propozycja na pyszne, zdrowe,  wiosenne śniadanie. Mrożony szpinak doskonale pasuje zarówno do słodkich dań jak i tych na wytrawnie. To istne bogactwo składników mineralnych oraz źródło cennych witamin. Dzięki Hortexowi możesz zawsze mieć go pod ręką i użyć do wielu ulubionych dań.

Po takim śniadaniu będziemy mieć energię na cały dzień. Dobra forma dużo zależy od sposobu odżywiania, nie tyle od ilości jak od jakości pożywienia które dostarczamy naszemu organizmowi.  Polecam!


Na jedną  dużą patelnię :
3-4 jajka od szczęśliwych kurek
1 duża cebula
6 cm kawałek pora
4 ząbki czosnku
½ miękkiego awokado
½ papryczki chili z zalewy olejowej
1 łyżka klarowanego masła
3-4 krople zielonego tabasco
Pęczek cienkiego szczypioru
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Groszek wrzucić na osolony wrzątek , ugotować do miękkości, odcedzić na sicie. Szpinak rozmrozić na talerzu z zawartością śmietanki.

Cebulę i czosnek obrać posiekać drobniutko w kostkę. Umyty por w pół krążki. 

Na patelni rozgrzać klarowane masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i porem, dodać rozmrożony szpinak ze śmietanką, wymieszać dusić kilka minut. 
Wsypać ugotowany groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Wymieszać.

 Zrobić 3-4 wgłębienia w szpinaku i wbić jajka, lekko posolić, doprawić tabasco, posypać pokrojoną chili, przykryć pokrywką. Trzymać na wolnym ogniu aż jajka się zetną. 

Przed podaniem posypać szczypiorkiem, oraz ułożyć plasterki obranego i pokrojonego awokado. 

Podawać od razu.










Smacznego!





poniedziałek, 26 marca 2018

Tort śmietanowo- czekoladowy z wiśniami i truflą



Torcik dla amatorów intensywnie czekoladowych smaków, budyniowy biszkopt doskonale współgra z wiśniami i śmietanowo-czekoladowym kremem, smaku dopełniają trufle, prawdziwa  słodka czekoladowa rozkosz. Idealny urodzinowy torcik lub na inne okazje które wymagają odpowiedniej słodkiej oprawy. Troszkę pracochłonny ale efekt smakowy jest tego wart.


Tortownica 24 cm
Biszkopt:
6 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 budyń czekoladowy 40 g
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:
½ litra śmietany kremówki 30-36%
25 dag serka mascarpone
2 szklanki wiśni z syropu
4 łyżki cukru pudru

Krem czekoladowy:
400 ml śmietany kremówki 30/36%
25 dag serka mascarpone
10 dag mlecznej czekolady
10 dag gorzkiej czekolady

Poncz:
1 szklanka syropu  z wiśni
50 ml wódki

Dekoracja:
Czekoladowe trufle
tarta czekolada

Sposób przygotowania tortu:

Biszkopt: najlepiej jest upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na puszystą pianę, stopniowo wsypywać cukier miksując aż piana będzie gęsta i lśniąca, dodać żółtka zmiksować.

Mąkę tortową wymieszać z budyniem , kakao oraz proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do masy jajecznej, stopniowo w trzech turach, mieszając delikatnie do połączenia, tak aby nie utracić puszystości ciasta.

Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy ( samo dno) boków niczym nie natłuszczać. Piec 35 minut w temp 160*c. Wystudzić.

Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 blaty.


Krem śmietanowy:
Zimną śmietanę kremówkę umieścić w misce razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem, zmiksować do gęstego kremu.


Krem czekoladowy:
Najlepiej jest przygotować dzień wcześniej przed złożeniem tortu.
Śmietanę podgrzać, zestawić z ognia, dodać połamane na kawałki czekolady: mleczną i gorzką, po dwóch minutach wymieszać do uzyskania gęstej jednolitej czekoladowej masy. Schłodzoną wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia do masy dodać serek mascarpone i zmiksować na gęsty krem.

Poncz:
Sok z wiśni wymieszać z wódką.

Złożenie tortu:
Jeden blat biszkopta ułożyć na paterze, skropić równomiernie ponczem, wyłożyć połowę kremu śmietanowego rozsypać szklankę wiśni osaczonych na sicie z syropu. Przykryć drugim blatem biszkopta, nasączyć ponczem rozłożyć resztę śmietanowego kremu, posypać resztą wiśni, przykryć trzecim blatem, nasączyć, całość tortu: górę i boki smarujemy czekoladowym kremem, z reszty robimy ozdobne rozetki na górze tortu, dekorujemy truflami i tartą czekoladą. 
 Schładzamy kilka godzin w lodówce.





 Słodkich wypieków!




Nowoczesny mazurek z białą czekoladą i herbatą matcha



Świąteczne wypieki rządzą swoimi prawami i mazurek w formie jajka  na Wielkanocnym stole być musi J

Kruche maślane ciasto w połączeniu z cieniutkim nadzieniem z białej czekolady z dodatkiem herbaty matcha w pięknym wiosennym kolorze, zaskakuje i rewelacyjnie wygląda na świątecznym stole. Tradycja z nutką nowoczesności, po to by zasmakować coś nowego i nieznanego ;)

Polecam!

Składniki:
Ciasto kruche:
30 dag mąki tortowej
20 dag masła 82%
8 dag cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
20 dag białej czekolady
15 dag śmietany kremówki 36%
1 łyżeczka herbaty matcha
Kolorowe beziki do dekoracji

Wykonanie mazurka:

Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodać żółtka, całe jajko oraz pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść jednolite kruche ciasto.
Owinąć folią spożywczą schłodzić 30 minut w lodówce.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 0,8 mm, wyciąć z ciasta owalne jajko, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, z reszty ciasta uformować kuleczki i ułożyć wokół ciasta, formując ozdobne brzegi. 

Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez 30 minut do uzyskania złocistego koloru.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.


Nadzienie:
Śmietankę podgrzać w małym rondelku, do dobrze ciepłej dodać połamaną na kawałki białą czekoladę, po dwóch minutach całość wymieszać do jednolitej gładkiej konsystencji. 
100 ml nadzienia odlać, wymieszać z herbatą matcha. Włożyć na dwie godziny do lodówki.
Białe nadzienie wylać na kruchy mazurek, wygładzić, zrobić esy-floresy z zielonej masy.




Chłodzić minimum 4 godziny w lodówce, przed podaniem ozdobić mazurek pastelowymi bezikami.


Słodkich wypieków!






sobota, 24 marca 2018

Dwukolorowa babka wielkanocna z adwokatem




Przepyszna i bardzo prosta do przygotowania świąteczna baba z dodatkiem kakao i likieru adwokat, dzięki któremu uzyskuje wiosenny żółciutki kolor, wypiek bez którego nie mogą obejść się święta Wielkiej Nocy. 

 Do baby polecam filiżankę klasycznej czarnej herbaty Ceylon Gold, doskonale współgra ze słodkim wypiekiem .


Składniki:
25 dag masła
6 jaj
1 szklanka cukru
100 ml adwokatu
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 łyżka ciemnego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania ciasta:

Masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić. Wlać do masła adwokat. 

Mąkę pszenną wymieszać w misce z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, stopniowo  wlewać masło , na przemian wsypywać mąkę, wlać ekstrakt z cytryny, zmiksować do połączenia.

Formę do dużej babki  natłuścić (ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam ) wylać ¾ ciasta, do reszty dodać łyżkę ciemnego kakao, wymieszać i wylać na jasne ciasto.


Babkę piec 50 minut w temp 180*c. Zimną udekorować wg uznania, lukrem lub polewą z białej czekolady.


Słodkich wypieków!


piątek, 23 marca 2018

Miruna gotowana w mleku na groszkowym puree z wanilią i karmelizowaną mini marchewką







Jeśli szukacie  pomysłowych inspiracji na danie z ryb, proponuję to danie obiadowe, które kusi orzeźwiającym wiosennym kolorem, rewelacyjnym smakiem i oryginalnym sposobem podania, jest lekkie i pobudza nasze kubki smakowe. Gra w Hortexowe kolory: zielony i pomarańczowy  to cudowna uczta dla zmysłów. 
Doskonałe również na lekką wiosenną kolację we dwoje. Najlepszy sposób żeby zadbać o zdrowie, to dbać o nie z przyjemnością. To połączenie jest pyszne, ale co ja będę pisać, spróbujcie i przekonajcie się sami J



Na dwie porcje:

35-40 dag fileta z miruny
400 ml mleka
1 łyżka suszonych zioł do ryb
Duża szczypta pieprzu cytrynowego
Sól himalajska do smaku

Groszkowe puree:
20 dag mrożonego groszku
250 ml mleka
½ laski wanilii
1 łyżka masła
Sól himalajska do smaku

Karmelizowane mini marchewki:
15 dag mini marchewek
1 łyżka klarowanego masła
1 łyżeczka płynnego miodu
Sól himalajska do smaku

Świeże zioła do posypania np. natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Fileta z miruny rozmrozić pokroić na 4 równe paski (po dwa paski dla każdej osoby)włożyć do suchego garnka, oprószyć z każdej strony ziołami do ryb i pieprzem cytrynowym oraz szczyptą soli , zostawić na pół godziny aby ryba naszła przyprawami, zalać zimnym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 7-8 minut. Aż ryba będzie miękka. Po ugotowaniu zostawić w mleku na czas przygotowania puree.
Puree:





Mleko zagotować z przeciętą laską wanilii, wsypać mrożony groszek i gotować 9 minut na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, laskę wanili po gotowaniu usunąć, groszek posolić ,łyżkę groszku odłożyć w całości do dekoracji, resztę przełożyć do malaksera i zmiksować na purre.

Karmelizowana mini marchewka:


Masło klarowane rozgrzać na małej patelni, wrzucić mrożoną marchewkę, trzymać na ogniu od czasu do czasu mieszając  aż marchewka zmięknie i stanie się szklista, dodać miód, posolić do smaku  chwilę karmelizować, zestawić z ognia.

Na groszkowe puree układać ciepłą rybkę , obok skarmelizowaną marchewkę, posypać pozostawionym groszkiem oraz natką pietruszki. 




Od razu podawać.




Smacznego!













czwartek, 22 marca 2018

Wielkanocny wianek bezowy z owocami







Beza, krucha i dostojna, ulubiony deser wielu z nas, w Wielkanocnej wersji w postaci pastelowego wianka będzie dopełnieniem świątecznego obiadu, efektownie wyglada i tak samo smakuje. Mówi się, że tradycja to rzecz święta ale teraz coraz częściej nachodzi nas ochota aby zwyczaje troszkę zmieniać i modyfikować, choćby po to by zaskoczyć siebie i gości J




Wianek bezowy o średnicy 24 cm:
4 białka
1 czubata szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli
Czerwony barwnik- opcjonalnie
Zielony barwnik- opcjonalnie

Krem śmietanowy:
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
Świeże winogrona do dekoracji
Wiśnie z syropu do dekoracji
Sos malinowy do polania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka umieścić  w misie miksera, wsypać  szczyptę soli i miksować  do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko.


Masa powinna być gęsta i sztywna. Podzielić na 3 równe części, jedną zostawić białą do dwóch pozostałych dodać  po kilka kropelek barwników, wymieszać.
Każdą masę przełożyć do osobnych worków cukierniczych z ozdobną tylką.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 24 cm, wyciskać ozdobne rozetki z kolorowej piany, tworząc okrąg.


 Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./  Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc.


Krem:
Dobrze schłodzoną kremówkę wymieszać z serkiem mascarpone prosto z lodówki, wsypać cukier pudrem i zmiksować na gęsty krem, pod koniec wlać sok z cytryny i wymieszać. Udekorować  wiane kremem posypać owocami, polać malinowym sosem, schłodzić krótko w lodówce i podawać.




Słodkich wypieków!






środa, 21 marca 2018

Zdrowa patelnia z kaszą jaglaną i mini marchewkami



Dziś pierwszy dzień wiosny, wreszcie!

Choć za oknem  raczej jeszcze zima, ale jakoś już tak inaczej czuć w powietrzu, za to pełnia wiosny u mnie na talerzu J Dziś specjalnie dla Was mam lekkostrawne,  aromatyczne  danie,  ze zdrową  kaszą jaglaną i marchewkami mini  i warzywami , idealne dla osób którzy nie jedzą mięsa , sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i ciepłą kolację , całość przygotowania zajmuje raptem 25 minut, resztę czasu zamiast spędzać w kuchni warto wybrać się na dotleniający spacer, dzielę się z Wami przepisem  bo smak jest naprawdę wyśmienity!



Składniki na 3 porcje:
20 dag kaszy jaglanej
2 cebule
4 ząbki czosnku
25 dag marchewek mini
20 dag świeżego jarmużu
2 małe cukinie
100 ml dobrej jakości oliwy czosnkowej lub z chili
2 plasterki suszonych pomidorów z zalewy
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
½ łyżeczki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować na sypko w osolonym wrzątku, odcedzić.

Cebulę i czosnek obrać posiekać w kostkę. 

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę z czosnkiem zeszklić, dodać mrożone mini marchewki, umyty pokrojony na kawałki jarmuż oraz pokrojoną w niezbyt cienkie kawałki cukinię, całość wymieszać, przykryć i dusić na patelni 10 minut aż warzywa zmiękną. 

Doprawić sokiem z cytryny, solą oraz świeżo mielonym pieprzem dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, wsypać ugotowaną kaszę jaglaną, całość wymieszać, podsmażyć jeszcze razem 2-3 minuty.

Rozłożyć na talerze, podawać. Łatwe do przygotowania, prawda ? 






Smacznego!




poniedziałek, 19 marca 2018

Pastelowe beziki




Za dwa tygodnie święta Wielkiej Nocy, jak tu o nich myśleć gdy za oknem ściska mróz i jest biało ?
Na przekór zimowej pogodzie upiekłam już  pastelowe beziki , które u mnie są nieodłącznym elementem do dekoracji mazurków i pieczonych serników. 
Odgrywają doskonałą rolę dekoracyjną i są kropką nad i wśród świątecznych wypieków. 
Wykonanie ich wcale nie jest trudne. To co, skusicie się na upieczenie ?

Składniki:

1 szklanka białek jaj kurzych
36 dag drobnego cukru
½ cytryny
Szczypta soli
Kilka kropel czerwonego barwinka
Kilka kropel zielonego barwnika


 Wykonanie bezów:

Białka jaj o temperaturze pokojowej umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gęstej piany, gdy piana jest puszysta  cały czas miksując zaczynamy wsypywać  stopniowo,  partiami drobny cukier, wlewamy cienkim strumieniem  sok wyciśnięty z połówki cytryny,  miksujemy aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta bez drobinek cukru. 

Dzielimy pianę  na trzy  równe części , jedną zostawiamy białą , do drugiej dajemy kilka kropel zielonego barwnika, a do trzeciej czerwony barwnik, mieszamy  do połączenia.


Każdą porcję piany wkładamy do trzech worków cukierniczych z grubymi ozdobnymi  tylkami, wyciskamy małe beziki na blachę z zestawu piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym  zachowując niewielkie odstępy (beziki trochę urosną) 
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 100*c na termoobiegu i suszyć bezy  90-100 minut. 

Po wysuszeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Przechowywać w szklanym słoiku, lub pudełku na ciasteczka.




Słodkich wypieków!




piątek, 16 marca 2018

Ciasto-śmietankowo-malinowe





Puszyste ciasto,  o wyraźnej śmietankowej nucie z mrożonymi malinami Hortex, dzięki takim mrożonkom możemy cieszyć się wiosną cały rok! te maliny to moje ulubione!  oczywiście w sezonie jak najbardziej można użyć też świeżych, jedno z moich ulubionych, zawsze chętnie do niego wracam i piekę z różnymi owocami i z podwójnej porcji, bo ciasto nie wychodzi wysokie, najlepsze zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, oprószone mgiełką z cukru pudru, doskonałe do ulubionej filiżanki herbaty.

Wszystkim zawsze smakuje!


Składniki na kwadratową formę 24/24 cm
2 duże wiejskie jajka
125 g masła 82%
20 dag mąki tortowej
15 dag cukru
10 dag kwaśnej śmietany 18%
1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
15-20 dag malin
Cukier puder do oprószenia

Wykonanie ciasta:
Gwarancją udanego wypieku są składniki, przed pieczeniem muszą mieć jednakową temperaturę pokojową, więc wyciągamy je z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

Miękkie masło umieszczamy w misie miksera, wsypujemy cukier i miksujemy na puszysto, wbijamy  jajko, cały czas miksujemy, drugie dodajemy gdy pierwsze się połączy z masą, miksujemy na puszysto. Dodajemy śmietankę na przemian wsypujemy mąkę wymieszaną z budyniem śmietankowym oraz proszkiem do pieczenia, całość zmiksować do uzyskania jednolitej gęstej konsystencji.

Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) boków nie natłuszczamy, wykładamy ciasto, wygładzamy szpatułką, posypujemy malinami

Ciasto pieczemy 35 minut w temp 170*c na grzaniu góra dół, studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne oprószamy leciutko pudrem.







Słodkich wypieków!

sobota, 10 marca 2018

Ciasteczka cytrynowe w pudrze



Pulchne, orzeźwiające,  lekko popękane ciasteczka obtoczone przed pieczeniem w cukrze pudrze, smakują obłędnie pysznie, jedne z moich ulubionych kruchych ciasteczek pieczonych na maśle, już sam zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia  wprowadza w błogi nastrój, w sam raz na wiosnę i świąteczny czas dla tych którzy nie lubią ciast z kremami. Najlepsze zaraz po upieczeniu i ostudzeniu.




Składniki na 20 sztuk ciasteczek
225 g mąki pszennej
1 jajko
8 dag masła
 1 cytryna
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
8 dag cukru drobnego
1 torebka cukru ze skórką cytrynową 

Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia ciastek

Wykonanie ciasteczek:
Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą, można też sparzyć. Z całej cytryny zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach z połowy cytryny wycisnąć sok.

Masło pokroić na kawałki, wsypać cukry, utrzeć łyżką w misce do miękkiej konsystencji, dodać skórkę cytrynową, całe jajko oraz sok z cytryny, wymieszać.
 Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać , zlepić w dłoniach tak jak na ciasto kruche, uformować kulę, przykryć folią spożywczą ,  włożyć na 40 minut do lodówki.
 Przed wyjęciem ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 180*c na grzaniu góra -dół


 Ze schłodzonego ciasta lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do gorącego piekarnika i piec 10-11 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż ostygną, wyjąć. 
Trzymać w słoiku lub puszce choć z tym trudno bo szybko znikają J







Życzę udanych wypieków!

czwartek, 8 marca 2018

Wątróbka z warzywami


Sporo osób krzywi sie na samą myśl o daniu z wątróbki. Jedni ją uwielbiają drudzy unikają, ja należę do tej pierwszej grupy i ją uwielbiam, choć przyznaję, że nie zawsze tak było ;)
Podczas przyrządzania wątróbki warto pamiętać, by posolić ją pod sam koniec gotowania. W przeciwnym razie stanie się gorzka i bardzo twarda. Ta smażona z warzywami i białym winem jest bardzo smaczna, spróbujcie będziecie zachwyceni. Dla mnie w smaku idealna taka jak powinna być.





Składniki:

½ kg drobiowej wątróbki
3 cebule
1 ząbek czosnku
1 duże  winne jabłko
1/2  papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
150 ml wina wytrawnego białego
3 czubate łyżki mąki pszennej
5 łyżek oleju
1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
1 płaska łyżka majeranku
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Wątróbkę opłukać w zimnej wodzie, osaczyć na sicie pousuwać wszystkie  zbędne błonki i żyłki, ułożyć na talerzu. 

Mąkę pszenną wymieszać z pieprzem ziołowym, obtoczyć równomiernie w tej mieszance wątróbkę. 
Na patelni  dobrze rozgrzać 3 łyżki oleju, obsmażyć na złocisto wątróbkę z każdej strony, robić to w miarę szybko,wątróbka nie lubi długiego smażenia, im dłużej się ją trzyma na patelni tym jest bardziej twarda,  usmażone wątróbki przełożyć na talerz.


Na tą samą patelnię wlać pozostały olej, dodać obraną cebulę pokrojoną w piórka i posiekany ząbek czosnku, zeszklić pod przykryciem,  dodać pokrojoną na paski paprykę oraz umyte i  pokojone na małe ćwiartki jabłko ze skórką, chwilę smażyć razem aż warzywa zmiękną ale pozostaną jędrne, dodać wątróbkę, podlać winem, dusić 3-4 minuty, doprawić majerankiem, solą himalajską oraz świeżo mielonym pieprzem. 

Oprószyć posiekaną natką pietruszki.

Podawać prosto z patelni gorące danie.

Życzę smacznego!

środa, 7 marca 2018

Malinowy adwokatek (bez pieczenia)





Rewelacyjne ciasto bez pieczenia ,w sam raz na dzień kobiet aby osłodzić sobie dzień,  na maślanych herbatnikach , warstwa budyniu advokatowego idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą malinową, śmietanka z startą gorzką czekoladą dopełnia smaku, ciasto jest nieprzesłodzone i bardzo smaczne, to dowód na to, że bez odpalania piekarnika też możemy wyczarować smaczny deser do popołudniowej filiżanki herbaty. Ciasto godne również świątecznego stołu.

Składniki:
250 g herbatników maślanych

Masa malinowa:
1/2 kg malin mrożonych w sezonie świeżych
4 łyżki cukru (zależy od słodkości malin)

Masa advocatowa:
350 ml mleka
150 ml likieru jajecznego
4 łyżki cukru
125 g masła

Masa śmietanowa:
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30-36 %
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Do posypania:
30 g gorzkiej  czekolady startej na tarce

Ciasto rozpoczynamy od przygotowania galaretki malinowej:
Rozmrożone maliny zasypujemy cukrem, gotujemy 5 minut na wolnym ogniu, aż się rozpadną, można zmiksować blenderem na mus, zestawiamy z palnika, wsypujemy galaretkę malinową i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy w chłodne miejsce aby mus malinowy ostygł.

W tym czasie gdy galaretka stygnie, przygotowujemy budyń z likierem:
Z mleka odlewamy pół szklanki i rozrabiamy proszek budyniowy, resztę zagotowujemy z cukrem , do gotującego się mleka, wlewamy likier jajeczny, mieszając gotujemy 1 minutę, następnie wlewamy mleko z budyniem i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając rózgą, aż budyń zacznie gęstnieć (2-3 minuty) zestawić z ognia, do gorącej masy dodać pokrojone na kawałki masło mieszać aż się połączy z budyniem, lekko przestudzić.


Keskówkę o wym 11/35 cm wyłożyć pergaminem do pieczenia, wyłożyć jedną warstwę herbatników tak aby ściśle do siebie przylegały, wylać ciepłą masę budyniową, przykryć drugą warstwą herbatników wylać tężejący już mus malinowy, znów rozłożyć warstwę herbatników.


Dobrze schłodzoną kremówkę, prosto z lodówki połączyć z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem ubić na sztywny krem, rozłożyć na herbatnikach posypać tartą gorzką czekoladą,
Ciasto włożyć do lodówki na całą noc i wyjąć dopiero przed podaniem.


Smacznego!




wtorek, 6 marca 2018

Najlepsze siekane kotleciki drobiowe




Kotleciki drobiowe są uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, na obiad proponuję tanią klasykę- siekane kotleciki z cebulką i serem,  która zawsze się sprawdza na różne okazje a jest całkiem inna niż smażony filet w panierce.
Polecam gorąco.

Składniki na 4 duże porcje:
1 podwójny filet z kurczaka
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki majonezu
4 łyżki startego ostrego sera żółtego np. cheddar
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Olej do smażenia

Sposob wykonania:

Mięso drobiowe płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w drobną kostkę, obraną cebulę siekamy drobniutko, mieszamy w misce, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą himalajską, pieprzem, dodajemy mąkę pszenną i majonez oraz starty na tarce jarzynowej ser, wszystko mieszamy na jednolitą gładką masę bez grudek. Odstawić na 15 minut aby mięso naszło smakiem.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju wykładamy łyżką porcje mięsa formując owalne kotleciki, smażymy z obu stron na złocisto, delikatnie przewracając tak aby się nie rozpadły. 

Podawać z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek.

Życzę smacznego!

niedziela, 4 marca 2018

Ciasteczkowa tarta z czekoladowym musem i wiśniami (bez pieczenia)




Kocham czekoladowe wypieki, bardzo! Ta ciasteczkowa  tarta bez pieczenia  z musem czekoladowym z dodatkiem wiśni  posypana krokantem z orzeszków arachidowych jest pyszna J To połączenie zawsze się udaje i smakuje wybornie,  zamiast wiśni można użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata.  Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna!

Tortownica 24/24 cm

Ciasteczkowy spód:
50 g gorzkiej czekolady 60% kakao
50 g stopionego masła

Mus czekoladowy:
10 dag mlecznej czekolady
15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
2 łyżki rumu
½ litra śmietany kremówki
1 listek żelatyny
2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych)
2 łyżki  drobno posiekanych orzechów arachidowych

Tartę zaczynamy od przygotowania spodu:
Czekoladę rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.
Ciasteczka łamiemy na kawałki wrzucamy do malaksera i mielimy na pył, mieszamy z płynnym masłem oraz płynną czekoladą, aż masa będzie jednolita i mokra, wysypujemy masę do tortownicy, lekko dociskamy do dna oraz lekko na brzeg formy, wyrównać łyżką.
Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.


Mus czekoladowy:
Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu (polecam Wam tę żelatynę jest dużo lepsza niż ta w proszku nie ma grudek i ładnie łączy się z masą ) Jeśli chcecie użyć zwykłej to pamiętajcie, że listek równa się jednej łyżeczce zwykłej.
200 ml śmietanki podgrzewamy   w rondelku aż będzie gorąca, zestawiamy z ognia, dodajemy osaczoną i odciśniętą z wody żelatynę, mieszamy aż się rozpuści w śmietance, dodajemy połamane na kawałki czekolady-mleczną i gorzką, odstawiamy na dwie minuty, wlewamy rum i mieszamy do jednolitej płynnej konsystencji.

Pozostałą śmietanę, dobrze schłodzoną w lodówce  miksujemy na sztywno, stopniowo w trzech turach dodajemy masę czekoladową, mieszając delikatnie ręcznie rózgą kuchenną, tylko do połączenia.

Ciasteczkowy spód wyjąć z lodówki wylać mus powciskać osaczone wiśnie i posypać kro kantem.
Chłodzić kilka godzin lub  całą noc w lodówce do momentu podania.


Smacznego!







czwartek, 1 marca 2018

Wegetariański gulasz z soczewicy i warzyw





Jednogarnkowy pożywny obiad z soczewicy i warzyw w sam raz na mroźne dni które nastały, rozgrzewa dzięki przyprawom i syci choć jest bezmięsny. Źródło białka i witamin, soczewica jest nie droga, smakowita i świetnie łączy się z warzywami, można z niej wyczarować naprawdę wiele fajnych dań. 
Ten gulasz przyrządzi nawet początkująca gospodyni, a smakiem zachwyci wszystkich.

Garnek z lini linia Cortina Granitium który widzicie na zdjęciach pochodzi z internetowego sklepu Cookin.pl, przyciąga uwagę piękną i oryginalną granitową powłoką non- stick, która składa się z aż czterech warstw i jest wzmocniona cząsteczkami mineralnymi, co daje możliwość intensywnej, codziennej eksploatacji bez obawy uszkodzenia, rewelacyjnie się w nim gotuje a także dusi potrawy w malutkiej ilości wody, praktycznie bez tłuszczu. 
Dzięki użyciu wysokiej jakości, wielowarstwowego kutego aluminium idealne rozprowadza ciepło po całej powierzchni  a uchwyty pozostają chłodne. Ta seria świetnie nadaje się  do kuchenek elektrycznych , halogenowych, gazowych, ceramicznych oraz do zastosowania w piekarniku do temperatury 160*c

Polecam zajrzeć do sklepu jest tam wiele fajnych perełek  do wyposażenia kuchni.

Składniki:
1 szklanka zielonej soczewicy
1 cukinia
½ żółtej papryki
½ czerwonej papryki
3 szalotki (małe cebulki)
3 sztuki  suszonych pomidorów z zalewy olejowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka  pomidorowej passaty
1/2  łyżeczki mielonego kminku
1 /2 łyżeczki suszonego tymianku
Duża szczypta mielonego imbiru
Sól morska do smaku
Szczypta chili do smaku
1 łyżka klarowanego masła
1 pęczek natki pietruszki

Sposób wykonania:
Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać , zalać świeżą i ugotować do miękkości (podczas gotowania nie solić soczewicy bo będzie twarda)
Odcedzić.
Cebule szalotki obrać, pokroić w kostkę, tak samo ząbki czosnku. W garnku rozgrzać masło klarowane, wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić, dodać wydrążoną z nasion pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną cukinię, wsypać wszystkie przyprawy, osolić do smaku dusić 15 minut aż warzywa będą miękkie, połączyć z ugotowaną soczewicą  oraz wlać pomidorową passatę, całość zagotować , trzymać na ogniu 5 minut, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Podawać z pszenną lub razową bułeczką .


Smacznego!