Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 17 listopada 2016

Łosoś na dzikim ryżu z awokado




Jesień. Szaro. Buro i depresyjnie, wiem, że większość z Was nie lubi jesieni,
 ja uwielbiam! 

Te wiszące nisko granatowe chmury, deszcz zacinający po oknach , listopad to w końcu miesiąc moich urodzin. Za to nie znoszę szaroburości  na talerzu, u mnie zawsze jest kolorowo, bez względu na porę roku, każde danie które robię, robię od serca z dbałością o każdy szczegół, wygląd, smak i zapach.

Szkoda tylko, że nie da się uwiecznić tego w stu procentach na moich zdjęciach, fotografia kulinarna jest niewdzięcznym tematem, zresztą trzeba jeszcze mieć czym je  robić , zmysł artystyczny to połowa sukcesu.


Dziś mam dla Was zamiast zupy i drugiego- jedno pyszne danie na cały obiad. Kocham ryby za to, że są takie proste do obróbki, smaczne i zdrowe, a jeśli tylko chcemy i nie ogranicza nas wyobraźnia, możemy zaszaleć ! 

Warto je włączyć do codziennej diety i podać je na dzikim ryżu z dodatkiem awokado. Smakuje pysznie i choć spędzicie o wiele mniej czasu w kuchni niż zwykle i tak wszyscy się najedzą!





Składniki:

( Dwie porcje )

30 dag fileta z łososia

Marynata:
50 ml soku z limonki
3 łyżki oliwy
Szczypta zielonej przyprawy do ryby
1 łyżka startego świeżego imbiru
Sól do smaku


20 dag kolorowego ryżu
1 awokado
½ świeżego ogórka
2 szalotki
50 g roszponki
4 sztuki pomidorków paprykowych

Sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka delikatnej musztardy
1 łyżka białego octu winnego
1/3 łyżeczki płynnego miodu
Sól i pieprz do smaku

Jak wykonać ? 

Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia:
Sok z limonki utrzeć z imbirem, oliwą solą i pieprzem , polać łososia z każdej strony, posypać przyprawą do ryby, odłożyć na godzinę do lodówki. 

Po tym czasie  włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika , piec  15 minut, trzymać w cieple do momentu zrobienia ryżu.


Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego  dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado, roszponkę oraz posiekaną szalotkę i ogórka, wymieszać.

Sos winegret:
Musztardę utrzeć z octem winnym, miodem,  solą oraz pieprzem , powoli wlewać oliwę mieszać do połączenia, tak przygotowany sos wymieszać z ryżem.  Filety podawać na ryżu przybrać pomidorkami paprykowymi. 
Podawać od razu.

Życzę smacznego !



Wpis dodaję do akcji #Ambition   proszę o trzymanie kciuków, bardzo się przydadzą :) 


Uwaga:   A dla Was  dodatkowo zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE 
w sklepie 










4 komentarze:

  1. Rewelacyjne w smaku danie, zrobiłam na kolację mężowi, był zachwycony, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Agata serdecznie gratuluję! Rewelacja serwis!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj