Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 12 grudnia 2016

Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym





Kruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy,  mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas.



Składniki:

Ciasto kruche:
35 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 szklanka powideł śliwkowych

Kokosowa beza:
3 białka
100 g wiórek kokosowych
 szczypta soli
100 g cukru pudru

Krem kakaowy:
330 ml śmietany kremówki
25 dag sera mascarpone Mlekoma
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania

Sposób przygotowania:


Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka,  śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię schłodzić 15 minut w lodówce, po czym rozwałkować na blasze o wym 25/30 cm, na cieście rozsmarować powidła .Włożyć z powrotem do lodówki na czas robienia bezy.

Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec zmiksować z cukrem pudrem, wsypać wiórka i wymieszać szpatułką ręcznie, robić to delikatnie aby nie naruszyć struktury piany.
Wyłożyć bezę na powidła, włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia bezy.  Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia.

Krem kakaowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać chwilę tylko do połączenia. 
Krem rozprowadzić na zimnym cieście, posypać zwykłymi lub karmelizowanymi wiórkami kokosowymi.

Życzę słodkich wypieków!





3 komentarze:

  1. U mnie też już powoli się pierniki ozdabiają etc. Piekę i gotuję z apką www.kcalmar.com Polecam Ci, jako inspirację:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj