Zapiekanka z rybą i ziemniakami w jednym naczyniu, czyli to co lubię. Raz na jakiś czas warto ją zrobić, szczególnie gdy chcemy miłej odmiany, innej niż gotowane ziemniaki i smażona ryba.
Polecam!
Składniki:
4 filety miruny u mnie mrożona
4-5 ziemniaków sałatkowych o
zwartym miąższu
½ pora
1 cebula
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
18%
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Sok z cytryny
Sól i pieprz do smaku
20 dag sera żółtego
Natka pietruszki do posypania
Przyprawa do ziemniaków
Jak wykonać ?
Filety rybne rozmrażamy,
osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody.
Kroimy na kawałki układamy w
naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrapiamy sokiem z cytryny,
oprószamy solą i pieprzem do smaku.
Ziemniaki obieramy, podgotowujemy
w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane,
odcedzamy, kroimy w grubsze plastry.
Por i cebulę kroimy w pół krążki
podduszamy na patelni na maśle i oliwie do miękkości, wlewamy śmietankę,
doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku, gotujemy chwilę ze śmietanką, gdy
zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, zalewamy rybę w naczyniu , posypujemy
połową startego sera żółtego na wierzchu rozkładamy plastry ziemniaków,
posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera.
Naczynie przykrywamy
folią aluminiową.
Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem
pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca”
Przed podaniem posypać
świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Agatko bardzo pięknie się prezentuje, muszę koniecznie zrobić. Sztućce i talerzyk to komplet? Mają taki sam wzorek , pięknie się dobrały.Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu, to nie komplet, taki traf :)
UsuńBardzo fajna zapiekanka, z pewnością jest pyszna, pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńCały obiad w jednym naczyniu, pycha!
OdpowiedzUsuńTakie lubię najbardziej :)
UsuńO nigdy nie robiłam zapiekanki z rybą (poza łososiem), a ta prezentuje sie świetnie.
OdpowiedzUsuńWypróbuj ;)
Usuń