Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 9 grudnia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z miruną




Zapiekanka z rybą i ziemniakami w jednym naczyniu, czyli to co lubię.  Raz na jakiś czas warto ją zrobić, szczególnie gdy chcemy miłej odmiany, innej niż gotowane ziemniaki i smażona ryba.
Polecam!






Składniki:

4 filety miruny u mnie mrożona
4-5 ziemniaków sałatkowych o zwartym miąższu
½ pora
1 cebula
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Sok z cytryny
Sól i pieprz do smaku
20 dag sera żółtego
Natka pietruszki do posypania
Przyprawa do ziemniaków

Jak wykonać ?
Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. 
Kroimy na kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem do smaku.




Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane, odcedzamy, kroimy w grubsze plastry.





Por i cebulę kroimy w pół krążki podduszamy na patelni na maśle i oliwie do miękkości, wlewamy śmietankę, doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku, gotujemy chwilę ze śmietanką, gdy zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, zalewamy rybę w naczyniu , posypujemy połową startego sera żółtego na wierzchu rozkładamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera. 


Naczynie przykrywamy folią aluminiową. 
Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca”
 Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Agatko bardzo pięknie się prezentuje, muszę koniecznie zrobić. Sztućce i talerzyk to komplet? Mają taki sam wzorek , pięknie się dobrały.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zapiekanka, z pewnością jest pyszna, pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cały obiad w jednym naczyniu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. O nigdy nie robiłam zapiekanki z rybą (poza łososiem), a ta prezentuje sie świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj