Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 9 grudnia 2016

Zapiekanka ziemniaczana z miruną




Zapiekanka z rybą i ziemniakami w jednym naczyniu, czyli to co lubię.  Raz na jakiś czas warto ją zrobić, szczególnie gdy chcemy miłej odmiany, innej niż gotowane ziemniaki i smażona ryba.
Polecam!






Składniki:

4 filety miruny u mnie mrożona
4-5 ziemniaków sałatkowych o zwartym miąższu
½ pora
1 cebula
3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18%
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
Sok z cytryny
Sól i pieprz do smaku
20 dag sera żółtego
Natka pietruszki do posypania
Przyprawa do ziemniaków

Jak wykonać ?
Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. 
Kroimy na kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem do smaku.




Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane, odcedzamy, kroimy w grubsze plastry.





Por i cebulę kroimy w pół krążki podduszamy na patelni na maśle i oliwie do miękkości, wlewamy śmietankę, doprawiamy sola oraz pieprzem do smaku, gotujemy chwilę ze śmietanką, gdy zacznie gęstnieć zestawiamy z ognia, zalewamy rybę w naczyniu , posypujemy połową startego sera żółtego na wierzchu rozkładamy plastry ziemniaków, posypujemy przyprawą do ziemniaków i resztą startego sera. 


Naczynie przykrywamy folią aluminiową. 
Zapiekamy 40 minut w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia folię zdjąć aby ziemniaki złapały „rumieńca”
 Przed podaniem posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Agatko bardzo pięknie się prezentuje, muszę koniecznie zrobić. Sztućce i talerzyk to komplet? Mają taki sam wzorek , pięknie się dobrały.Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zapiekanka, z pewnością jest pyszna, pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cały obiad w jednym naczyniu, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. O nigdy nie robiłam zapiekanki z rybą (poza łososiem), a ta prezentuje sie świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj