Kruche ciasto zapieczone z
powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego
ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno
na jednym kawałku się nie skończy, mnie
bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas.
Składniki:
Ciasto kruche:
35 dag mąki pszennej
20 dag masła
12 dag cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 szklanka powideł śliwkowych
Kokosowa beza:
3 białka
100 g wiórek kokosowych
szczypta soli
100 g cukru pudru
Krem kakaowy:
330 ml śmietany kremówki
25 dag sera mascarpone Mlekoma
3 łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
Karmelizowane lub zwykłe wiórki
do posypania
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem
pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne
masło, mieszadłem do ciasta kruchego lub ręką zagnieść jednolite kruche ciasto,
uformować w kulę, owinąć w folię schłodzić 15 minut w lodówce, po czym
rozwałkować na blasze o wym 25/30 cm, na cieście rozsmarować powidła .Włożyć z
powrotem do lodówki na czas robienia bezy.
Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę ze
szczyptą soli, pod koniec zmiksować z cukrem pudrem, wsypać wiórka i wymieszać
szpatułką ręcznie, robić to delikatnie aby nie naruszyć struktury piany.
Wyłożyć bezę na powidła, włożyć
do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia
bezy. Studzić kilka minut przy
uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego
wystudzenia.
Krem kakaowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę
umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do
momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać chwilę tylko
do połączenia.
Krem rozprowadzić na zimnym cieście, posypać zwykłymi lub
karmelizowanymi wiórkami kokosowymi.
Życzę słodkich wypieków!
U mnie też już powoli się pierniki ozdabiają etc. Piekę i gotuję z apką www.kcalmar.com Polecam Ci, jako inspirację:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyglada!
OdpowiedzUsuńCudeńko! Pyszne i piękne ciasto :)
OdpowiedzUsuń