Sezon na bób otwarty w pełni, lubicie? Bo ja uwielbiam
szczególnie taki młodziutki bez twardych jeszcze łupinek.
Elastyczne mięciutkie ciasto robione na maślance i farsz z
młodego bobu z dodatkiem salami, to połączenie wyszło bardzo smaczne, polecam
takie pierożki na codzienny obiad. Smacznego!
Składniki na 4 porcje:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki tortowej+ do podsypania
40 dag maślanki naturalnej
Farsz:
½ kg świeżego bobu
20 dag salami
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Okrasa z cebulki do polania
Natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Nadzienie:
Bób wsypać do osolonego wrzątku i ugotować do miękkości,
odcedzić na sicie przelać zimną wodą, gdy wystygnie, można obrać z łupinek (ja miałam
młodziutki bób więc nie obierałam) jeśli jest starszy warto obrać.
Zmielić w maszynce do mięsa lub malakserze.
Cebulkę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie, dodać
pokrojone salami i całość chwilę przesmażyć, dodać do bobu, doprawić do smaku
solą oraz pieprzem, wymieszać.
Ciasto:
Na stolnicę wsypać mąkę, zrobić kopczyk a na środku mały
dołeczek, wlać maślankę-uwaga musi być ogrzana do temperatury pokojowej więc
należy wyjąć ją z lodówki na kilka godzin przed robieniem pierożków.
Zagnieść jednolite
gładkie ciasto, od czasu do czasu podsypując mąką, odstawić ciasto na 15 minut
aby odpoczęło, można nakryć ściereczką lub folią aby nie obeschło.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka, nakładać małą łyżeczką
farsz i zlepiać brzegi, wrzucić na osolony wrzątek, gotować 2-3 minuty od
wypłynięcia, polać okrasą z cebulki i posypać posiekaną natką. Podawać gorące.
Ależ fantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuń