Jednogarnkowe czy raczej patelniowe letnie danie
do którego dodałam fasolkę szparagową prosto ze swojego ogrodu, z dodatkiem makaronu, aromatyczne, pożywne, doskonałe na szybki
obiad. Całość przygotowuje się ekspresowo. Nie wymaga podlewania żadną wodą czy bulionem, soku z warzyw jest wystarczająco dużo. Polecam.
Składniki:
1 duża cukinia lub 2 mniejsze
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża cebula
2 długie laski podlaskiej cienkiej kiełbasy
2 malinowe pomidory
25 dag fasolki szparagowej żółtej i zielonej
25 dag makaronu kokardki lub muszelki
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy do podsmażenia
Natka pietruszki do oprószenia
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, paprykę wydrążyć z nasion i pokroić w kostkę,
tak samo obraną cebulę i osobno pokroić cukinię. Jeśli jest młoda nie ma potrzeby obierania jej ze skórki, starsze sztuki warto obrać.
Kiełbasę pokroić na grubsze kawałki, tak samo fasolkę
szparagową. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić na sicie.
Na głębokiej patelni lub szerokim rondlu rozgrzać oliwę,
dodać kiełbasę oraz cebulę, przykryć i
przesmażyć 3-4 minuty, po tym czasie dodać pokrojoną fasolkę oraz
papryki, wymieszać dusić kolejne 3-4 minuty, dodać cukinię, całość dusić na
wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając aż warzywa będą miękkie, w
międzyczasie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania, dodać
pokrojone w kostkę malinowe pomidory, smażyc 2 minuty, zestawić z ognia,
ewentualnie doprawić, dodać ugotowany
makaron wymieszać. Podawać gorące posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Apetyczny obiad, trudno mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Mniam
OdpowiedzUsuń