Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ciasto budyniowe z kremem krówkowym

Kolejny wypiek z udziałem kruchego ciasta, warstwy biszkoptu i mas: budyniowej i krówkowej, jak sięgam pamięcią w pieczeniu zawsze lubiłam prostotę, bez zbędnych udziwnień, bo z praktyki wiem że takie ciasta są najlepsze.
Zachwyca dobrze skomponowanymi smakami, idealny wypiek na zaspokojenie chęci na odrobinę słodyczy. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy warstwa krucha zmięknie, jednym słowem gratka dla wielbicieli słodkości.




Składniki:

Ciasto kruche na blaszkę o wym 25/30 cm
30 dag maki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt:
4 duże jajka
½ szklanki drobnego cukru
½ szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Aromat cytrynowy

Masa budyniowa:
750 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
10 dag cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
20 dag masła 82 %

Masa krówkowa:
1 mała puszka kajmaku o smaku kawy
20 dag masła
10 dag rozdrobnionych orzechów włoskich
2 łyżki rumu
1 łyżeczka mielonej kawy prawdziwej
Poncz:
¾ szklanki przegotowanej wody
1 łyżka rumu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy
Dowolna dekoracyjna posypka

Sposób wykonania:

Ciasto kruche:
Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko oraz dodać żółtka, zagnieść ciasto.
Rozwałkować na wyłożoną pergaminem blaszkę, obciążyć ciasto fasolą i włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 15 minut, po czym fasolę usunąć i piec jeszcze 5 minut.Wystudzić.

Biszkopt:
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Białka jaj ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, aromat cytrynowy, miksując na wolnych obrotach miksera, wsypywać po łyżce mąki aż do skończenia.
Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki, tej samej w której piekliśmy ciasto kruche. Piec 25 minut w temp 160*c.Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Masa budyniowa:
Żółtka rozmieszać ze szklanką mleka, oraz z mąkami, pozostałe mleko zagotować z cukrami, do gotującego się mleka, dodać  rozmieszaną masę z mąką i żółtkami, zagotować energicznie mieszając , trzymać na ogniu około 1 minuty, zestawić z ognia, wystudzić w temp pokojowej.
Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce wystudzonego budyniu, zmiksować na puszysty krem.

Masa krówkowa:
Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować.

Poncz:
Składniki wymieszać ze sobą.

Przełożenie:
Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę krówkową.  Udekorować posypką, wstawić ciasto do lodówki.

Słodkich wypieków!


7 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak patrzę na składniki, to faktycznie gratka dla fanów słodkości. Pyszne ciasto.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo ciasto dla mnie ;) moje smaki ;) pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialne połączenie :) Z chęcią, bym tego ciasta spróbowała. Musiało być pyszne. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wypasione ciasto... a że mam w lodówce (prawie) wszystkie składniki (i najlepsze dla mnie mleko i do picia, i do wypieków - Wypasione własnie;) i ochote na coś pysznego, to aż chyba je jeszcze dziś zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj