Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

sobota, 15 października 2016

Serniko-szarlotka





Na kruchym słodkim spodzie królują orzeźwiające winne jabłka.
Kropką nad „i” jest warstwa serowa .
Niezwykły smak uzyskuje się małym nakładem pracy. Przygotowanie tego ciasta zajmie kilka chwil. Tak lubię.
 Warto umieścić ten przepis na liście także świątecznych wypieków.


Składniki:

Ciasto kruche:
1 ½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki  cukru pudru
3 żółtka
½ kostki masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa z jabłkami:
1 kg winnych jabłek
3-4 łyżki brązowego cukru z cynamonem
1 łyżeczka soku z cytryny
1 kisiel cytrynowy

Warstwa serowa:
1 kg półtłustego twarogu
¾ szklanki cukru
16 g cukru waniliowego
3 białka
3 jajka
½ szklanki mleka w proszku
1 ½ szklanki mleka 2%
1 budyń śmietankowy w proszku

Dodatkowo:
Mleczna polewa
Pomarańczowe wiórki czekoladowe

Jak wykonać ? 


Ciasto:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, ddoajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło, zagniatamy jednolite kruche ciasto.
Wylepiamy spód blaszki wyłożonej pergaminem o wym 25/30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.

Warstwa z jabłkami:
Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier , dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel, mieszamy .Odstawiamy do przestudzenia.  Zimną masę rozprowadzamy na kruchym cieście.

Warstwa serowa:
Twaróg ,budyń,  cukier, białka oraz całe jajka, mleko w proszku oraz zwykłe,  umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy.  Wylewamy na warstwę z jabłkami.
Wstawiamy do nagrzanego do 180*c pieczemy 20 minut.Po tym czasie temp zmniejszamy na 170*c i pieczemy jeszcze 30 minut.
Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.


Słodkich wypieków!


33 komentarze:

  1. Piękny, zjadła bym wszystkie kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie piszesz Agatko czy budyń suchy czy gotowany i co z mlekiem w proszku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń oczywiście w proszku, gdyby był gotowany napisałabym o tym , mleko w proszku wsypujemy i miksujemy wszystko razem w misce :)

      Usuń
  4. na Boże Narodzenie upiekę -przepysznie wygląda-pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. to sa proporcje na normalna blache?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Pani Ago czy twaróg ma być taki z kostki mielony czy mogę użyć serek z wiaderko Pozdrawiam Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można i taki i taki, byle był bez gumy guar :)

      Usuń
    2. choć najlepszy jest z kostki nie mielony.

      Usuń
  7. Ciekawy przepis, wygląda bardzo apetycznie dlatego wypróbuje i upiekę. Sama jestem bardzo ciekawa, te produkty suchy budyń,suchy kisiel,mleko w proszku,ciasto-spód bez śmietany i bez wcześniejszego podpieczenia. Bardzo pomysłowe, gdyby nie zdjęcie trudno by było uwierzyć.
    Pozdrawiam,gratuluję pomysłu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku więc nie ma potrzeby podpiekania spodu ;-)

      Usuń
  8. Mam pytanie czy mleka płynnego nie jest za dużo po dodaniu zrobiła mi się bardzo płynna masa tak to ma być pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie była aż tak płynna bo ser był z kostki,jakiego sera użyto ?

      Usuń
    2. Jeśli ser był rzadki z wiaderka podejrzewam że trzeba zredukować ilość płynnego mleka do 3/4 szklanki.

      Usuń
    3. ser był z wiaderka ale dobrej jakosci rozumiem teraz że konsystencja ma być jak w przecętnym serniku dziękuje i pozdrawiam

      Usuń
    4. Również pozdrawiam serdecznie ;-)

      Usuń
  9. Ja wlasnie robie 😊😍

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Proszę o podpowiedz, zabralam sie za pieczenie i przyznaje zapomnialam kupic mleko w proszku, czy jest inny produkt ktorym moge zastapic mleko, a i wystarczy rozgniesc czy jednak zmielic.
    Z gory dziekuje za podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamiast mleka w proszku dac można 2 budynie,jeśli sera nie potraktujemy blenderem,trzeba bo koniecznie zmielić.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zamiast mleka w proszku dac można 2 budynie,jeśli sera nie potraktujemy blenderem,trzeba bo koniecznie zmielić.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Chce zrobic te ciasto i sie zastanawiam czy Budyń śmietankowy ma być na 1/2 litra czy na 3/4

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam. Chce zrobic to ciasto. Mam zwykla kuchenke gazowa bez termobiegu. Czy temperatura piekarnika i czas pieczenia ten sam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę piec w 180* przez taki sam czas i kontrolować aby nie spalić ./

      Usuń
  16. A czy zamiast kisielu mozna dodac galaretke?????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie, galaretka nie nadaje się do pieczenia !

      Usuń
  17. Wymiary blaszki mierzy się od góry czy od dna bo nigdy nie wiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazwyczaj mierzę po zewnętrznej stronie od boku do boku, pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj