Desery na zimno z owocami są nieodłącznym elementem lata. Soczyste wiśnie, słodkie maliny czy orzeźwiająca biała porzeczka, grzech z tych dobrodziejstw nie korzystać.
Deser Panna cotta robi się bardzo łatwo i szybko J najdłuższy jest tylko czas oczekiwania. Wiśniowy sezon trwa o wiele za krótko i nigdy nie pozwala mi się nimi nacieszyć, dlatego poza deserami na zimno, wiśnie zamykam w słoiczkach a także robię nalewki, by zimą również cieszyć się namiastką lata. Pysznie smakują i przywołują wspomnienia….Bardzo polecam jest pycha!
Składniki na 5 porcji/
Panna cotta:
250 ml mleka
150 ml śmietanki kremówki 36%
25 dag serka mascarpone
10 dag białej czekolady
4 dag cukru
Frużelina z owoców lata:
35 dag mieszanych owoców lata: wiśnie, malina, porzeczka biała lub czerwona
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 listki żelatyny
Dodatkowo;
Biała czekolada
Świeże owoce i mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żelatynę w listkach namoczyć w zimnej wodzie, jak w przepisie na opakowaniu.
Mleko i śmietankę umieścić w rondelku, dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii, wsypać cukier i całość mocno podgrzać-nie gotować! Zdjąć z ognia, do gorącego dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz serek mascarpone, i namoczoną oraz odciśniętą z wody żelatynę, całość dobrze wymieszać rózgą aż do rozpuszczenia a najlepiej zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Zimną masę ale nadal płynną rozlać po równo do szklanych pucharków i wstawić do lodówki aby stężała.
Frużelina:
Wydrylowane wiśnie, obrane porzeczki oraz maliny, zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i gotować aż owoce zaczną się rozpadać, ewentualnie dosłodzić gdy frużelina będzie bardzo kwaśna. Zestawić z ognia.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, wg przepisu na opakowaniu, odcisnąć, dodać do gorących owoców, dobrze wymieszać, wystudzić. Zimną frużelinę wyłożyć na wierzch stężałego deseru chłodzić całą noc w lodówce.
Udekorować przed podaniem: czekoladą, świeżymi owocami i miętą.
Smacznego!
uwielbiam ten deser
OdpowiedzUsuńRewelacja! Przysiadam się z łyżeczka 😉
OdpowiedzUsuńGenialny przepis! Świetnie opisany, wszystko łatwo i przejrzyście wyjaśnione. Myślę, że musze go wypróbować. Jestem fanką tego typu deserów. Zwłaszcza tych, które mają w swoim składzie serek mascarpone :). Na zdjęciach wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńDeserek wygląda bosko <3!
OdpowiedzUsuń