Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

środa, 24 października 2018

Ciasto drożdzowe z serem z nutą wanilii


Wspaniałe puszyste i  słodko pachnące drożdżowe ciasto formowane na kształt warkocza nadziewane serem, pieczone w formie keksowej, idealne na ponure  i deszczowe jesienne popołudnia do filiżanki gorącego kakao lub kubka mleka, wypiek który zachwyci amatorów drożdżowych wypieków. Podaję przepis na jedną drożdżówkę ,ale radzę Wam od razu podwoić  składniki  bo znika w mgnieniu oka.

Chciałam przy okazji wspomnieć Wam o rewelacyjnej paście waniliowej Dr.Oetker z ziarenkami prawdziwej  wanilii z Madagaskaru, doskonale aromatyzuje,  nadajac esencjonalny i intensywny waniliowy smak wypiekom oraz deserom, doskonale również rozprowadza się w kremach, Jest to nowość na rynku, nie wiem czy już jest dostępna w stacjonarnych sklepach ale szukajcie bo warto. Ja swoją nabyłam przez internet.






SKŁADNIKI:

Ciasto na jedną sztukę:
30 dag mąki pszennej typ 500
¾ szklanki mleka 3,2%
7 g suszonych drożdży
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 żółtka
1 cukier z prawdziwą wanilią
Szczypta soli

Nadzienie:
20 dag  tłustego twarogu w kostce
1 pełna łyżka śmietany 18%
2 żółtka
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka budyniu śmietankowego

Lukier do polania
Skórka kandyzowana z pomarańczy do posypania



PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i cukrem z wanilią, szczyptą soli, masło rozpuścić do płynnej konsystencji, wystudzić, mleko podgrzać aby było lekko ciepłe, wlać do mąki, dodać żółtka i wyrobić energicznie gładkie ciasto, pod koniec wlać płynne masło i ponownie wyrobić, aż ciasto zacznie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia, przykryte bawełnianą  ściereczką, ciasto musi podwoić objętość.

W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie:
Twaróg umieścić w misce, rozetrzeć widelcem ze śmietaną, żółtkami cukrem pudrem i łyżką miękkiego masła, dodać skórkę cytrynową, pastę waniliową, łyżeczkę budyniu  i ponownie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną lekko mąką, rozwałkować na prostokąt, rozsmarować nadzienie i zawinąć jak roladę.
Przeciąć wzdłuż tylko nie do końca, powstałe dwa pasy skręcić kilkukrotnie, ukłożyć w keksówce wyłożonej pergaminem  o długości  ok. 37 cm , odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 25 -30 minut w temp 175*c.
Upieczoną i zimną drożdżówkę, polukrować  i posypać skórką kandyzowaną z pomarańczy.



Słodkich wypieków .






5 komentarzy:

  1. Wspaniale wyrosło :) Domowe drożdżowe jest unikatowe, sklepowe może się chować!

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba sie skuszę bo własnie miałam w planie jakieś drożdżowe a Twoje przepysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, wsunęłabym teraz taki kawałek drożdżówki do mojej kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj