Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 12 czerwca 2016

Mannowiec z truskawkami





Deser bez pieczenia o delikatnym rozkosznym smaku i fajnym wyglądzie. Z warstwą truskawkowej galaretki i ciasteczkowym spodzie. Łatwy w przygotowaniu, gdy zrezygnujemy z likieru zajadac mogą się nim dzieci. Może mieć wiele odsłon w lecie…malinową, porzeczkową, jeżynową…..jaką tylko zechcecie!
Cenię go za szybkość i łatwość przygotowania. Absolutny hit każdego rodzinnego spotkania.








Składniki:

Tortownica 22 cm

Spód:
21 dag owsianych maślanych ciasteczek
40 g masła

Masa z manny:
800 ml mleka
¾ szklanki błyskawicznej kaszy manny
15 dag cukru pudru
50 ml likieru waniliowego
20 dag masła
3 żółtka

Warstwa truskawkowa:
2 szklanki świeżych truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Spód:
Ciasteczka pokruszyć tak, aby miały konsystencję mokrego piasku, połączyć z roztopionym masłem, wymieszać.
Dno tortownicy wyłożyć papierem pergaminowym, przełożyć masę miasteczkową, wyrównać i docisnąć łyżką. Włożyć na jakiś czas do lodówki.

Masa z manny:
Kaszę mannę ugotować na mleku, wystudzić aż będzie całkiem zimna.
Miękkie masło o temp pokojowej utrzeć z pudrem na puszysto, dodawać podczas miksowania po jednym żółtku, a następnie po łyżce zimnej masy z manny, wlać likier i zmiksować całość. Wyłożyć na masę ciasteczkową. Włożyć do lodówki, aby stężała na czas robienia galaretki.

Warstwa truskawkowa:
Pokrojone truskawki zasypać cukrem wlać ½ szklanki wody i ugotować aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do stężenia.
Tężejącą wylać na masę z manny. Zostawić na całą noc w lodówce.
Smacznego!


Milion smaków truskawek - edycja trzecia

42 komentarze:

  1. Zapisuję sobie Twój deser. Bardzo lubię kaszę mannę. Pozdrówka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny deserek, idealny na niedzielne letnie popołudnie :-) Dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie, uwielbiam takie ciacha

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciasto i przecudne zdjęcia :) Dzięki za wspólne, niedzielne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow ale ciacho :) Ta masa z manny rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne ciasto, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dla mojego męża, uwielbia ciasta z kaszy mannej, muszę mu coś podobnego wymyslić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę zapisać ten przepis, bardzo ciekawe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowne zdjęcia.
    Zapraszam na swojego bloga:) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda pysznie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest ta wersja kaszy manny co ja lubię najbardziej :) Super wygląda :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda nieziemsko :) Można je jeść oczami ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za wspólną zabawę w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasta z manna jeszcze nie robiłam. Wykorzystam pomysł :) A Twoje ciasto wygląda powalająco!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda..dzięki za wspólną zabawę.

    OdpowiedzUsuń
  16. wlasnie robie te ciasto i wylozylam papier tez na boki tortownicy, to dobrze? jakos mi sie nierowno ułożyło i nie wiem czy to sie zetnie Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję tylko na spód, a potem delikatnie cienkim nożem oddzielam boki od tortownicy bo inaczej jak dasz papier po całości to wyjdą fale jednak.

      Usuń
    2. Daj znać jak wyszło :) Pozdrawiam!

      Usuń
    3. Witam a więc ciasto w smaku przepyszne niestety masa wyszła zbyt rzadka powodem moze być moja większa tortownica powinnam zwieszyc proporcje, moze nastepnym razem wyjdzie jak twój z obrazka Pozdrawiam!

      Usuń
    4. Mam nadzieję że robilaś na maśle nie na margarynie ? Albo za krótko było w lodówce ? Dziwne bo moja była dobrze zwarta ...hmn....

      Usuń
    5. Ja ciasta na mannej kaszy robię na litr mleka szklanka kaszy 1zoltko pól kostki margaryny i jest ok. Margaryna nigdy mi nie robila problemu zawsze sie sciela masa

      Usuń
  17. a tortownica jakiej wielkości pani użyła

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie to sa owsiane ciasteczka maślane? Można prosić konkretną nazwę?

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy do masy można nie dodawać żółtek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam bez żółtek więc nie wiem jak masa się zachowa

      Usuń
    2. Nie robiłam bez żółtek więc nie wiem jak masa się zachowa

      Usuń
  20. A czy można nie dodawać żółtek o masy?

    OdpowiedzUsuń
  21. czym można zastąpić likier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można z niego zrezygnować całkowicie,a dac np kilka kropel aromatu waniliowego.

      Usuń
    2. Można z niego zrezygnować całkowicie,a dac np kilka kropel aromatu waniliowego.

      Usuń
  22. moja masa tez nie zgęstła ... a robilam wszystko zgodnie z przepisem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziwne bo robiłam wielokrotnie i była gęsta i zwarta...jesli manna nie była całkowicie zimna to może być główną przyczyną lejącego deseru.

      Usuń
  23. Uważam, ze należy dodać żelatynę, sama galaretka sprawy nie załatwia, dlatego niektorym ciasto wychodzi rzadkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa z manny nie ma galaretki w sobie, proszę czytać przepisy dokładnie 🙂

      Usuń
    2. Jedynym powodem, że masa się nie zsiada jak powinna jest albo niezbyt dobrze wystudzona manna lub zamiast prawdziwego masła ... margaryna....innej możliwości nie widzę.

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj