Danie obiadowe które robi się samo, poezja smaków
i aromatów zachwyci każdego a przy tym tanie, polecam na codzienny obiad.
Składniki:
60 dag karkówki bez kości
70 dag ziemniaków
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki pasty warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem
sól morska do smaku
czubryca czerwona do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do ziemniaków do smaku
1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
15 dag sera żółtego
pęczek natki pietruszki
70 dag ziemniaków
20 dag pieczarek
2 cebule
2 łyżki pasty warzywnej Relish-można zastąpić zwykłym ketchupem
sól morska do smaku
czubryca czerwona do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do ziemniaków do smaku
1 szklanka słodkiej śmietanki 22%
15 dag sera żółtego
pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki skrobiemy, myjemy kroimy w talarki,
cebulę obieramy i kroimy w piórka, karkówkę kroimy na pięć równych plastrów,
lekko rozbijamy. Pieczarki kroimy na grubsze cząstki. Układamy w naczyniu
pierwszą warstwę z ziemniakami, oprószamy solą oraz przyprawą do ziemniaków,
Następnie posypujemy piórkami cebuli, układamy
pieczarki, na wierzch dajemy mięso, które smarujemy pastą warzywną relish,
posypujemy solą i pieprzem oraz czubrycą czerwoną.
Na mięso wylewamy śmietankę, posypujemy
pokrojonym lub startym serem. Naczynie przykrywami i całość pieczemy około 1
godziny, w temp 180*c na kilka minut przed końcem pieczenia, zapiekankę odkryć i lekko
zrumienić. Przed podaniem posypać grubo, posiekaną natką pietruszki.
Pyszne danie. Lubię takie potrawy :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Pięknie wygląda i a pewno pysznie smakuje!
OdpowiedzUsuńAgatko przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuńczym zastąpić czubrycę czerwoną jeśli jej nie posiadam? :-)
OdpowiedzUsuńZwykłą przyprawą do mięsa :)
UsuńA mozna karkówke zastąpić szynką bo akurat mam?
OdpowiedzUsuńMożna, aczkolwiek karkówka lepiej pasuje :)
UsuńJa robiłam z szynką i również jest smaczne ;-)
OdpowiedzUsuńOjej a w ilu stopniach piec?
OdpowiedzUsuńPieczemy w 180 *c
UsuńWitam to wszystko surowe do naczynia wkładać,?a naczynie wysmarować olejem czy nie?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie :) surowe, ważne aby ziemniaki były pokrojone na cienkie talarki a mięso nie bardzo grube, wtedy równomiernie się upiecze.Nie ma potrzeby smarowania naczynia bo tak zalewamy śmietanką.
UsuńCiekawy i prosty zarazem przepis.Będę robić na uroczysty obiad z okazji 18-ki mojej córki.
OdpowiedzUsuńNina: Tak pięknie wygląda, że jeszcze w tym roku zrobię....
OdpowiedzUsuńNie wiem dlaczego ale śmietanka mi się zwazyla, co nie zmienia faktu, że zapiekanka bardzo fajna i momencie chłopakom smakowała
OdpowiedzUsuńTo zależy też dużo od śmietany, jedna się zważy drugą nie.
UsuńPozdrawiam serdecznie
A śmietanę można czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńMożna jogurtem :)
UsuńNapewno pyszne ale sądzę że ciezkostrawne ser, śmietana i niestety nie spróbuję.
UsuńDokładnie, ciężkostrawne😋
UsuńA jakiej firmy dałaś śmietanę?
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne danie jedno naczyniowe, zamiast pasty relish użyłam pasty ajvar z lidla, gorąco polecam to danie na szybki i bardzo smaczny obiadek
OdpowiedzUsuńA czym zastąpić ziemniaki ?
OdpowiedzUsuńNie da się zastąpić ziemniaków.
UsuńPozdrawiam