Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

piątek, 23 września 2016

Tort pistacjowo-jabłkowo czekoladowy



Typowy jesienny torcik, bardzo delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki krem czekoladowy.
Nieprzesłodzony, smaki doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z klasą. 
Najsmaczniejszy mocno schłodzony. 
Dekoracje do tortów i ciast  kupicie w Cukieteria prawdziwy raj dla miłośników słodkich wypieków.



Składniki:

Tortownica 24 cm
Biszkopt pistacjowy:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
15 dag surowych pistacji-nie solonych!
120 ml oleju
1 cytryna

Warstwa jabłkowa:
80 dag winnych jabłek
2 galaretki agrestowe Dr.Oetker
2 łyżki cukru
½ szklanki wody

Krem czekoladowy:
½ litra śmietany 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
Mielone orzechy
Mielone pistacje
Polewa czekoladowa
Kwiaty cukrowe

Jak wykonać ?

Białka oddzielamy od żółtek, miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając, dodawać po kolei żółtka i cały czas miksować. Cienką strużką wlewać olej.
Wymieszać.
Surowe pistacje zmielić  drobniutko, wymieszać z mąką tortową oraz proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać rózgą od miksera, tak aby nie utracić konsystencji piany. Na sam koniec wsypać skórkę otartą z całej cytryny oraz wyciśnięty sok z niej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno.
Piec 45 minut w temp 170*c. grzanie góra-dół, lub do suchego patyczka. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, gdy przestygnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Całkiem zimny przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Krem Czekoladowy:
Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści, włożyć do lodówki i solidnie schłodzić minimum 5 godzin lub zostawić na całą noc. Do dobrze schłodzonej masy dodać  ser mascarpone oraz puder, miksować do uzyskania gęstego kremu.

Warstwa jabłkowa:
Obrane jabłka pokroić w plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i uprażyć na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać  do momentu rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego stężenia.

Złożenie:
Pierwszy blat biszkopta smarujemy większa połową kremu czekoladowego, rozprowadzamy tężejący mus z jabłkami i galaretką, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym-należy uważać bo biszkopt jest bardzo delikatny i ma tendencję do łamania się. Wierzch posmarować resztą kremu, polać dowolną polewą czekoladową, udekorować mielonymi orzechami i pistacjami oraz cukrowymi kwiatami.
Tort chłodzimy całą noc w lodówce.

Słodkich wypieków!





2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś! będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj