Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 5 kwietnia 2018

Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa




Pieczona rolada z chudego boczku o cebulowo-czosnkowym aromacie , doskonale doprawiona , idealna na zimno jako wędlina na kanapki, prosto i smacznie :) 


Polecam!

Składniki:
2 kg cienkiego chudego boczku w płacie
2 małe cebule
½ główki czosnku
Sól himalajska do smaku
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
Świeżo mielony pieprz do smaku
1 łyżka majeranku

Sposób wykonania:
Boczek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozłożyć na desce, natrzeć solą , pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Cebulę i czosnek obrać , cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Czosnek rozetrzeć na mięsie, posypać cebulą, zawinąć formując ciasno roladę, Owinąć sznurkiem, posypać resztą przypraw ułożyć na brytfance , marynować całą noc w lodówce. Następne dnia, wyjąć z lodówki, ogrzać do temp pokojowej, piec pod przykryciem około 2 godziny w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pieczenia przykrycie zdjąć i zrumienić boczek.
Podawać na zimno pokrojony w plastry.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. niesamowicie aromatyczna :) zrobię chyba rodzicom jak się będę do nich wybierać :) tata byłby wniebowzięty :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj