Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

niedziela, 5 października 2025

Domowa chińszczyzna z kurczakiem i warzywami

 

Są takie dania które zje się raz, a potem przez lata powracają, bo każde wspomnienie sprawia, że kubki smakowe pracują na wysokich obrotach J  takim daniem jest domowa chińszczyzna  makaronem ryżowym i warzywami. Robi się szybko, jest słodko-pikantne i charakterne. Bogate w smaku i po prostu uzależniające. Prosta wersja chińszczyzny jaką można zrobić w domowej kuchni.




 

 

Składniki:

20 dag makaronu sojowego 

1 podwójna pierś z kurczaka

1 papryka czerwona

1 duża marchewka

½ cukinii

6 świeżych pieczarek

1 mała puszka kukurydzy

2 cm świeżego imbiru

3-4 ząbki czosnku

2 łyżki oleju ryżowego

100 ml sosu sojowego

3 łyżki octu ryżowego

1 łyżka syropu klonowego

2 łyżki sosu słodko-pikantnego Real Thai

1 łyżka mieszanki gyros

Świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania 

 

Sposób przygotowania:

Fileta  z kurczaka pokroić na cienkie paseczki, oprószyć mieszanką gyros z łyżką oleju ryżowego, dokładnie wymieszać  i odstawić na 30 minut do lodówki a najlepiej zamarynować na całą noc.

W woku lub na innej głębokiej patelni rozgrzać olej ryżowy podsmażyć starty drobniutko na tarce imbir i posiekany na drobno czosnek, dodać zamarynowaną pierś z kurczaka, wymieszać, smażyć przez około 6 minut, po tym czasie dodać startą na grubych oczkach obraną marchew i smażyć minutę, dodać pokrojoną na kawałki paprykę, cukinię  oraz pieczarki, smażyć 2 minuty, wsypać osączoną z zalewy kukurydzę , doprawić  sosem sojowym, syropem klonowym, odrobiną octu ryżowego, doprawić szczyptą pieprzu cayenne, lub pokrojoną w cieniutkie paseczki papryką chili.  Całość smażyć 3 minuty.

Makaron zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 5 minut, po tym czasie odcedzić na durszlaku, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do woka z warzywami, całość podsmażyć minutę, wymieszać z sosem słodko pikantnym z chili, posypać pokrojoną zieleniną  od razu podawać.

 

Fajnie smakuje również z gotowanym na sypko ryżem basmati zamiast makaronu.

Smacznego!




Wpis powstał przy współpracy z

Kuchnie Świata

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj