Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 16 grudnia 2019

Ciasto Frappuccino


Moje ulubione ciasto tortowe, idealne na święta Bożego Narodzenia. 

Miękki nasaczony ponczem kakaowy spód , warstwa konfitury wiśniowej,  biszkoptowe języczki nasaczone naparem kawowym z amaretto   i dwie masy: jedna kawowa a druga krówkowa. Rozpływające się w ustach. Ta kompozycja zaskakuje i z chęcią się do tego ciasta wraca.

 Polecam!






Składniki na blaszkę 25/30 lub podobną:

Biszkopt ciemny:
3 jajka
¾ szklanki drobnego cukru
15 dag mąki tortowej Młynomag
2 pełne łyżki ciemnego kakao Dr.Oetker
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek wody
5 łyżek oleju

Poncz:
350 ml mocnego lekko osłodzonego  naparu z rozpuszczalnej kawy
150 ml amaretto

Krem krówkowy:
½  kg serka mascarpone
40 dag masy krówkowej (kajmaku)

Krem kawowy:
½ litra śmietany kremówki
3 listki żelatyny
1,5 łyżeczki rozpuszczalnej kawy (nie granulowanej)
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
35 dag biszkoptowych języczków
Ciemne kakao do oprószenia

Przygotowanie ciasta:

 Ciemny biszkopt:
Całe jajka umieścić w misie miksera, wsypać cukier, ubijać do uzyskania gęstej jasnej masy, zwolnić obroty miksera, wlać olej i wodę, delikatnie wymieszać. Wsypać  stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać delikatnie rózgą od miksera, lub na najniższych obrotach, tylko do połączenia.

Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o podanych wymiarach. Piec około 25 minut w temp 160*c.  na grzaniu góra dół. Po upieczeniu  ciasto zostawić do wystygnięcia. Zimne oderwać od papiera i ponownie na pergaminie ułożyć w blaszce. 

Nasączyć wystudzonym naparem kawowym wymieszanym z amaretto (około 15 łyżek).  Po nasączeniu posmarować konfiturą wiśniową.

Krem krówkowy:
Zimny serek mascarpone prosto z lodówki połączyć z kajmakiem , ucierać mikserem około 3 minuty na wysokich obrotach, do uzyskania gęstego kremu, wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą , następnie ułożyć na całości biszkopciki  skropione ponczem z kawy i amaretto.

Krem Kawowy:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie następnie odcisnąć przełożyć do małej miseczki i rozpuścić do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej.

Schłodzoną kremówkę, ubić na kremową masę, wsypać cukier puder i rozpuszczalną kawę, wlać płynną żelatynę i krótko zmiksować , tylko do połączenia, wyłożyć masę na biszkopciki, wygładzić, na wierzchu ułożyć ostatnią warstwę skropionych naparem z kawy biszkoptów i posypać grubo kakao.

Chłodzić całą noc w lodówce.



Słodkich wypieków!







8 komentarzy:

  1. Ile żelatyny na łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 listek to 1 łyżeczka zwykłej, taki jest przelicznik.
      Polecam jednak w listkach , dużo lepsza.

      Usuń
  2. Czy przepis był może robiony na większą blachę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na blogu Zjem to ciasto wygląda zupełnie inaczej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak wygląda na blogu Zjem.
      To moja wersja ciasta.

      Usuń
  4. Wiesz jak wygląda na blogu Zjem to. Wymyśliłam przepis i nazwę tego ciasta..ono wcześniej nie istniało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wiele wymyśliłam i poszło w świat 🙂 A moje jest nie takie jak Twoje😊

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu.
Jednak, wiele firm chce się reklamować na moim blogu, dlatego musiałam włączyć moderowanie komentarzy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj